Skip to main content
GO SIMBIOLIVA

GO SIMBIOLIVA: Noves solucions biotecnològiques per a una economia circular de l'alperujo

  • Tipus Grupo operativo
  • Estat En curs
  • Execució 2024 -2027
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Andalucía; Castilla y León; Madrid, Comunidad de
  • Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
  • Web del projecte Web del proyecto
Abstract
El principal resultat obtingut per DCCOP en aquest projecte serà el desenvolupament d'un nou sistema físic que permeti, d'una banda, l'ús d'alperujo com a esmena orgànica i d'altra banda valoritzar el contingut de polifenols present a l'alperujo. Això permetrà generar processos d'economia circular nous i disposar d'un ús alternatiu per a l'alperujo. Per aconseguir-ho es desenvoluparan procediments físics i microbiològics combinats que permetin obtenir un producte que es pugui aplicar directament a terra, complint la legislació vigent. Aquesta solució és necessària ateses les fluctuacions productives d'alperujo derivades de la pròpia naturalesa del cultiu, però amplificades per la situació de canvi climàtic. Amb el procés desenvolupat, l'alperujo podrà aplicar-se directament com a esmena orgànica sobre cultius, o altres elements (parcs, reforestacions), permetent millorar el contingut de matèria orgànica dels sòls i afavorint-ne la fertilitat.

Per a la Universitat San Pablo CEU el projecte suposa el desenvolupament de consorcis microbians que permetin millorar les propietats de l'alperujo com a substrat. El propòsit és desenvolupar comunitats microbianes que permetin reduir els polifenols presents a l'alperujo i en la mesura dels possible millorar les propietats del producte com a esmena orgànica. La generació d'aquests consorcis és molt útil per a la indústria de l'oli i permetrà a la universitat generar una solució basada en la natura per al sector. Aquesta tecnologia presenta avantatges importants com a mitjà per a la descontaminació de productes i generar solucions amb un cost energètic reduït, i amb menys requeriments d'instal·lacions atès que la seva acció es basarà en el creixement dels organismes en el propi medi.

Per a l'empresa DMC el projecte permetrà la identificació de noves comunitats de microorganismes que millorin el desenvolupament de les plantes. Això permetrà l'obtenció de nous bioestimulants que millorin el desenvolupament de les plantes i resistir diferents tipus d'estrès abiòtic. nous mitjans que permetin millorar la supervivència i interacció dels microorganismes amb la planta Actualment hi ha productes estimulants per a les plantes basats en microorganismes, però cal millorar-ne l'aplicació a través de mitjans que millorin la seva interacció amb el sòl i les arrels. propietats millorades que afavoreixin el desenvolupament de les diferents espècies vegetals.

Per a El Ejidillo el projecte suposarà el desenvolupament de nous substrats que millorin la interacció sòl planta microorganisme. el coneixement en relació de la nova esmena orgànica en interacció amb els bacteris beneficiosos del sòl. D'aquesta forma es disposarà de noves metodologies de millora de la fertilitat del sòl a través d'esmenes orgàniques i la seva interacció amb els microorganismes beneficiosos del sòl. .

Descripció

SIMBIOLIVA obtindrà quatre resultats clau com són:

  • Procés d'extracció de polifenols
  • Tractament biològic.
  • Desenvolupament de biofertilitzants (consorci bacterià) millorat amb additius polimèrics
  • Desenvolupament d'un nou simbiòtic edafològic (esmena orgànica + biofertilitzants) i el procés d'obtenció que permetin un ús sostenible de l'alperujo dins d'una economia circular
Descripció de les activitats
  • Act. 1 R1: Definició de propietats físiques i químiques de l'alperujo de partida i finals (Període 1) Definir la variabilitat inicial de l'alperujo i els requeriments finals després del tractament.
  • Act. 2 R1: Desenvolupament de les condicions del procés al laboratori (Període 1) Objectiu: Desenvolupar el procés de valorització dels polifenols.
  • Act. 3 R1:Implementació del procés en orella Validar el procés a escala pilot.
  • Act. 4 R1: Desenvolupament del processament fisicoquímic pilot. Optimitzar el procés pilot.
  • Act. 1 R2: Determinació dorganismes dinterès i procés biològic Identificar un consorci bacterià degradador de compostos recalcitrants.
  • Act. 2 R2: Desenvolupament del tractament biològic al laboratori.
  • Act. 3 R2: Determinació d'efectes sobre el substrat i les espècies vegetals.
  • Act. 4 R2: Validació del procés pilot de tractament biològic.
  • Act. 1 R3: Definició de biofertilitzants dinterès i substàncies millorants Identificar consorcis biofertilitzants potencials.
  • Act. 2 R3: Desenvolupament d'additius per millorar organismes d'interès Seleccionar additius per millorar la supervivència i l'efecte de les PGPR.
  • Act. 1 R4: Integració de funcionalitats i validació al camp Integrar l'esmena orgànica amb els biofertilitzants millorats per generar un simbiòtic (esmena + fertilitzant).
Descripció contextual

El sector oleícola mundial produeix entre 17 i 22 milions de tones d'oliva, generant entre 13 i 18 milions de tones d'alperujo, i Espanya representa el 45% d'aquesta producció.

El canvi climàtic i l'augment del cultiu de l'olivera augmenten les amenaces al sector. Les fluctuacions climàtiques (com Filomena i DANAS) i l'augment de les temperatures màximes impacten negativament el sector. L'any 2022, l'alt cost del gas natural va obligar algunes plantes d'extracció d'oli de pinyolada a paralitzar les seves operacions, perjudicant el sector.

L'erosió del sòl també és una preocupació, amb un 30% d'Espanya afectada per processos erosius i una pèrdua mitjana de sòl de 14,16 t/ha el 2017. SIMBIOLIVA explora noves maneres de valoritzar l'alperujo i desenvolupar productes que protegeixin els sòls mediterranis i millorin la resiliència dels cultius. L'economia circular, impulsada per la UE, implica compartir, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar materials per estendre els cicles de vida dels productes. El desenvolupament de processos d¿economia circular enfronta barreres polítiques, culturals, financeres i tecnològiques.

La regulació de l'ús de l'alperujo, la difusió de projectes, l'accés a finançament i l'experiència en valorització de coproductes i solucions edafològiques són aspectes clau.

Objectius

SIMBIOLIVA planteja una estratègia basada en processos fisicoquímics i biològics que per una banda ens permetin reduir la presència de polifenols solubilitzant-los, i de l'altra aconsegueixin reduir els temps de tractament, aconseguint una solució basada en la naturalesa que incideixi directament i positivament en el sector de l'oliverar i que pugui extrapolar-se a altres cultius del sector agrícola

Resultats
  1. Procés dextracció de polifenols.
  2. Tractament biològic.
  3. Biofertilitzant.
  4. Nou simbiòtic edafològic.
Informació de contacte
  • Nom coordinador: COOPERATIVES AGROALIMENTÀRIES D'ANDALUSIA
  • Adreça postal: C/ Demetrio dels Rius, 15 41003 Sevilla SPAIN
  • Email coordinador: cdiaz@agroalimentarias-andalucia.coop
  • Telèfon: (+34) 954 422 416
Coordinadors
  • Cooperativas agroalimentarias de Andalucía
Col·laboradors
  • DCOOP SOCIEDAD COOPERATIVA ANDALUZA
  • FUNDACION UNIVERSITARIA SAN PABLO CEU
  • DMC RESEARCH CENTER SL
  • EL EJIDILLO VIVEROS INTEGRALES SL
Beneficiaris
  • Cooperativas agroalimentarias de Andalucía