Grupo Operativo GESVIÑA: Para a xestión sostible do viñedo atlántico
- Tipo Grupo operativo
- Execución 2018
- Orzamento asignado 5.792.221,00 €
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Asturias, Principado de; Galicia; País Vasco
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2014-2020
Descrición
Os viñedos atlánticos comparten problemas comúns:
- minifundio;
- Altas precipitacións e temperaturas suaves, que inflúen na necesidade de aumentar os tratamentos fitosanitarios, especialmente os funxicidas;
- orografía accidentada que favorece a erosión;
- Dependencia excesiva do uso do cobre, especialmente en modelos ecolóxicos, con problemas de limitacións de uso e contaminación do solo;
- viticultores cunha idade media elevada, con maior dificultade para aplicar novas técnicas de control sostible;
- En xeral, as condicións das explotacións vitícolas atlánticas dificultan a adopción dos cambios que esixe unha lexislación cada vez máis restritiva no uso de fitosanitarios.
Obxectivos
- Conseguir unha viticultura sostible no viñedo atlántico reducindo o uso de praguicidas, formando o sector na calibración de equipamentos de aplicación, e utilizando a cuberta vexetal para contrarrestar a erosión, mellorar a actividade biolóxica e a fertilidade do solo, ao tempo que se reducen ou eliminan os herbicidas.
Resultados
- Identificación dos produtos alternativos máis eficaces e a súa aplicación por parte dun gran número de viticultores, así como o incremento do número de viticultores que calibran correctamente os seus equipos.
- Determinar a cobertura vexetal máis axeitada ás nosas condicións climáticas e aumentar significativamente o número de viñedos con cobertura vexetal.
- Elaboración dun manual de boas prácticas para o viñedo atlántico e difusión dos resultados entre os axentes do sector.
Información de contacto
- Coordinador/denominación entidade: cooperativa vitivinícola arousana S. cooperativa galega
- Correo electrónico coordinador/entidade: viticultura@pacolola.com
Beneficiarios
- Coop vitivinícola arousana S. Coop galega
Subcontratado
- Instituto Gallego de Calidad Alimentaria (INGACAL - EVEGA)
- NEIKER Instituto Vasco de Inves tigación y Desarrollo Agrario SA
- Servicio Regional de Investigación y Desarrollo Agroalimentario del Principado de Asturias (SERIDA)
- Asociación Vino de Calidad de Cangas (Denominación de origen Cangas)
- Fundación Empresa-Universidad Gallega (FEUGA)