Ir o contido principal

Grupo Operativo GESVIÑA: Para a xestión sostible do viñedo atlántico

  • Tipo Grupo operativo
  • Execución 2018
  • Orzamento asignado 5.792.221,00 €
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Asturias, Principado de; Galicia; País Vasco
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2014-2020
Descrición

Os viñedos atlánticos comparten problemas comúns:

  1. minifundio;
  2. Altas precipitacións e temperaturas suaves, que inflúen na necesidade de aumentar os tratamentos fitosanitarios, especialmente os funxicidas;
  3. orografía accidentada que favorece a erosión;
  4. Dependencia excesiva do uso do cobre, especialmente en modelos ecolóxicos, con problemas de limitacións de uso e contaminación do solo;
  5. viticultores cunha idade media elevada, con maior dificultade para aplicar novas técnicas de control sostible;
  6. En xeral, as condicións das explotacións vitícolas atlánticas dificultan a adopción dos cambios que esixe unha lexislación cada vez máis restritiva no uso de fitosanitarios.
Obxectivos
  • Conseguir unha viticultura sostible no viñedo atlántico reducindo o uso de praguicidas, formando o sector na calibración de equipamentos de aplicación, e utilizando a cuberta vexetal para contrarrestar a erosión, mellorar a actividade biolóxica e a fertilidade do solo, ao tempo que se reducen ou eliminan os herbicidas.
Resultados
  • Identificación dos produtos alternativos máis eficaces e a súa aplicación por parte dun gran número de viticultores, así como o incremento do número de viticultores que calibran correctamente os seus equipos.
  • Determinar a cobertura vexetal máis axeitada ás nosas condicións climáticas e aumentar significativamente o número de viñedos con cobertura vexetal.
  • Elaboración dun manual de boas prácticas para o viñedo atlántico e difusión dos resultados entre os axentes do sector.
Información de contacto
  • Coordinador/denominación entidade: cooperativa vitivinícola arousana S. cooperativa galega
  • Correo electrónico coordinador/entidade: viticultura@pacolola.com
Beneficiarios
  • Coop vitivinícola arousana S. Coop galega
Subcontratado
  • Instituto Gallego de Calidad Alimentaria (INGACAL - EVEGA)
  • NEIKER Instituto Vasco de Inves tigación y Desarrollo Agrario SA
  • Servicio Regional de Investigación y Desarrollo Agroalimentario del Principado de Asturias (SERIDA)
  • Asociación Vino de Calidad de Cangas (Denominación de origen Cangas)
  • Fundación Empresa-Universidad Gallega (FEUGA)