Skip to main content

Grup Operatiu GESVIÑA: Per a una gestió sostenible de la vinya atlàntica

  • Tipus Grup operatiu
  • Execució 2018
  • Pressupost assignat 5.792.221,00 €
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Asturias, Principado de; Galicia; País Vasco
  • Font principal de finançament PEPAC 2014-2020
Descripció

Les vinyes atlàntiques comparteixen problemàtiques comunes:

  1. minifundisme;
  2. elevada pluviometria i temperatures suaus, que incideixen en la necessitat daugmentar els tractaments fitosanitaris, en especial de fungicides;
  3. orografia accidentada que afavoreix l'erosió;
  4. dependència excessiva de l'ús de coure, especialment en els models ecològics, amb problemes de limitació d'ús i de contaminació del sòl;
  5. viticultors d'una edat mitjana alta, amb més dificultat per aplicar noves tècniques de control sostenibles;
  6. en general, les condicions de les explotacions vitícoles atlàntiques fan més difícil l'adopció dels canvis requerits per una legislació cada cop més restrictiva en l'ús de productes fitosanitaris.
Objectius
  • Obtenir una viticultura sostenible de la vinya atlàntica mitjançant la reducció de fitosanitaris, la formació del sector en calibratge d'equips d'aplicació i la utilització de cobertes vegetals per contrarestar l'erosió, millorar l'activitat biològica i la fertilitat del sòl, disminuint o eliminant els herbicides.
Resultats
  • Detecció dels productes alternatius més eficaços i aplicació d'aquests per part d'un nombre elevat de viticultors, així com l'increment de viticultors que calibrin correctament els equips.
  • Determinació de les cobertes vegetals més adequades a les nostres condicions climàtiques i augment important del nombre de vinyes amb coberta vegetal.
  • Redacció d'un manual de bones pràctiques per a la vinya atlàntica i difusió de resultats entre els agents del sector.
Informació de contacte
  • Nom coordinador/entitat: Coop vitivinícola arousana S. Coop galega
  • Email coordinador/entitat: viticultura@pacolola.com
Beneficiaris
  • Coop vitivinícola arousana S. Coop galega
Subcontractat
  • Instituto Gallego de Calidad Alimentaria (INGACAL - EVEGA)
  • NEIKER Instituto Vasco de Inves tigación y Desarrollo Agrario SA
  • Servicio Regional de Investigación y Desarrollo Agroalimentario del Principado de Asturias (SERIDA)
  • Asociación Vino de Calidad de Cangas (Denominación de origen Cangas)
  • Fundación Empresa-Universidad Gallega (FEUGA)