Ir o contido principal
Certificación Blockchain de la trazabilidad del aceite de oliva virgen extra de olivar tradicional

AOVE-Grupo Operativo Tradicional: Certificación Blockchain da Trazabilidade do Aceite de Oliva Virxe Extra procedente de Olivares Tradicionais

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado Cheo
  • Execución 2023 -2025
  • Orzamento asignado 479.882,5 €
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Andalucía; Castilla - La Mancha; Extremadura
  • Fonte principal de financiamento PAC 2014-2020
  • Páxina web do proxecto https://aovetradicional.es
Descrición

Creación dunha ferramenta blockchain que ofreza aos consumidores confianza e un produto de calidade, producido en oliveiras tradicionais e en explotacións con asesoramento económico e de sustentabilidade ambiental.

Obxectivos
  • Estudo do comportamento do consumidor: nivel de coñecemento dos aceites de oliva, percepción da calidade do consumidor e confianza en determinados atributos dos aceites de oliva e os aceites de oliva virxe extra.
  • Caracterización dos olivares tradicionais.
  • Creación dunha ferramenta blockchain adaptable para a certificación de toda a cadea de valor, o establecemento de especificacións de certificación e a etiquetaxe.
  • Creación dun módulo de asesoramento sobre xestión financeira agraria e desenvolvemento de asesoramento específico dirixido a mozos e mozas.
  • Recomendacións sobre adaptación e mitigación ao cambio climático, uso de recursos naturais e insumos e desenvolvemento de enerxías renovables.
Resultados
  • Estudo do comportamento do consumidor: nivel de coñecemento dos aceites de oliva, percepción da calidade do consumidor e confianza en determinados atributos dos aceites de oliva e os aceites de oliva virxe extra.
  • Caracterización dos olivares tradicionais.
  • Creación dunha ferramenta blockchain adaptable para a certificación de toda a cadea de valor, o establecemento de especificacións de certificación e a etiquetaxe.
  • Creación dun módulo de asesoramento sobre xestión financeira agraria e desenvolvemento de asesoramento específico dirixido a mozos e mozas.
  • Recomendacións sobre adaptación e mitigación ao cambio climático, uso de recursos naturais e insumos e desenvolvemento de enerxías renovables.


Resultado 1: Estudo do comportamento do consumidor. O obxectivo principal deste estudo foi a obtención de información sobre o comportamento dos consumidores relacionada coa temática "Oliveiras tradicionais" e a certificación blockchain da trazabilidade do aceite de oliva virxe extra procedente dos olivares tradicionais.
Buscamos comprender como os consumidores requiren información sobre o Aceite de Oliva Tradicional O Aceite de Oliva Virxe Extra, pero a maioría deles non a conseguen. Aos compradores actuais de AOVE Aceite de Oliva Tradicional gústalle recibir información sobre el, xa que se lles informa antes de elixilo e prestan atención á súa orixe. Esta información foi obtida dun estudo de mercado realizado polo grupo operativo, mediante unha mostraxe aleatoria de 800 enquisas en liña e varios grupos focales.
O traballo desenvolvido polas distintas entidades implicadas neste proxecto deu como resultado a total consecución do resultado esperado nun documento adxunto titulado “Estudo do comportamento do consumidor”.

Resultado 2: Estudo de Caracterización do Oliveto Tradicional. Baséase na análise dos enfoques teóricos e de numerosas variables que se utilizaron na literatura científica e técnica para caracterizar os olivares tradicionais. O obxectivo é ofrecer unha definición xustificada que facilite a certificación do aceite de oliva virxe extra das parcelas/explotacións onde se ubica este olivar, co fin de mellorar a súa identificación e valoración por parte dos produtores, distribuidores, consumidores, e outros operadores da cadea de valor. A partir do traballo realizado, os membros do grupo de traballo chegaron a un consenso sobre os aspectos que deben definir o concepto de oliveira tradicional, tentando achegar unha definición integral e inclusiva. O estudo conclúe que os olivares tradicionais caracterízanse por unha densidade de plantación de 180 árbores por hectárea ou menos, ou unha pendente de parcela igual ou superior ao 20 %.

Resultado 3: Establecemento do prego de condicións para a certificación de AOVE en Oliveira Tradicional. Este resultado deu como resultado un documento PDF, que recolle os aspectos máis importantes que o Goberno considerou incluír nos pregos. Este resultado proporcionará un resultado concreto sobre os indicadores que se deben cumprir nesta certificación nos diferentes capítulos; Categoría de produto, orixe, tipo de oliveira, indicadores de sustentabilidade económica, indicadores de sustentabilidade ambiental, indicadores sociais, transformación e transformación da aceituna, comercialización, etc. Como fonte de comprobación deste resultado achegouse o documento denominado "Prego de condicións".

Resultado 4: Creación dunha ferramenta de blockchain adaptable para a certificación de toda a cadea de valor. O grupo operativo desenvolveu unha ferramenta baseada en blockchain adaptada a todas as condicións de comercialización do produto ao longo da cadea, que permite aos consumidores finais certificar as condicións establecidas no documento de certificación.

Desenvolvéronse varios compoñentes:

  • Unha aplicación móbil que permite aos agricultores rexistrar as olivas que collen.
  • Unha aplicación web para rexistrar como se transforma esa oliva en aceite.
  • Un contrato intelixente que permite rexistrar estes activos na cadea de bloques para que poidan ser auditados.
  • Unha páxina de destino que permite aos consumidores ver toda a información de trazabilidade do aceite, desde o momento en que se recolle.

Resultado 5: Creación e desenvolvemento dun módulo de asesoramento en xestión económica das explotacións. Informe temático de asesoramento sobre aspectos da xestión económica. O asesoramento individual ás explotacións olívicas tradicionais pode mellorar a súa rendibilidade. Creouse unha ferramenta adecuada para mellorar a xestión sostible e o rendemento xeral das explotacións, especialmente a través da transferencia de coñecemento, a innovación e as novas oportunidades que ofrece a dixitalización. A plataforma foi validada para a súa finalización final coa introdución de 24 módulos que conteñen información de xestión agronómica. Dada a natureza desta información, algúns destes capítulos introducen tamén información de carácter ambiental e/ou social. Toda esta información foi probada a través de consultas con gandeiros de Andalucía, Castela A Mancha e Estremadura.

Resultado 6: Creación e desenvolvemento dun módulo de asesoramento en aspectos ambientais e sociais. Informe temático de asesoramento en aspectos ambientais e sociais. O asesoramento individualizado das oliveiras tradicionais pode mellorar a súa sustentabilidade ambiental e social. É unha ferramenta adecuada para mellorar a xestión sostible e o rendemento xeral das explotacións, especialmente a través da transferencia de coñecemento, a innovación e as novas oportunidades que ofrece a dixitalización. A plataforma foi validada para a súa finalización final coa introdución de 22 módulos que conteñen información de xestión ambiental e social. Dada a natureza desta información, algúns destes capítulos tamén introducen información agronómica. Toda esta información foi probada a través de consultas con gandeiros de Andalucía, Castela A Mancha e Estremadura.

Resultado 7: Desenvolvemento de asesoramento específico dirixido a mozos e mozas. O asesoramento individual para mozos e mozas nas explotacións oliveiras tradicionais pode mellorar a súa sustentabilidade ambiental e social. É unha ferramenta adecuada para mellorar a xestión sostible e o rendemento xeral das explotacións, especialmente a través da transferencia de coñecemento, a innovación e as novas oportunidades que ofrece a dixitalización.
Este compoñente de asesoramento desenvolveuse en colaboración coa Federación de Asociacións de Mulleres Rurais (FADEMUR) e as organizacións comarcais da UPA.
Este traballo permitiunos afinar aspectos dos módulos relacionados coa incorporación e a igualdade.
A UPA seleccionou a 16 agricultores das comunidades autónomas con maior prevalencia de cultivo, como Andalucía, Castela A Mancha e Estremadura.
Estes agricultores foron a base para o traballo de asesoramento e validación da ferramenta. Posteriormente mantívose un contacto directo con eles e recolléronse os seus comentarios, suxeríndolles formas de mellorar a plataforma.

Resultado 8: etiquetaxe verificable baseada na certificación blockchain de AOVE. Estudos de casos reais sobre a adopción da certificación Oliveira Tradicional. Este resultado desenvolveuse ao longo dos tres períodos do proxecto. No primeiro período, como se informou anteriormente, realizouse a primeira actividade, que foi a selección de casos prácticos que se puxeron a disposición do grupo operativo para acadar os obxectivos previstos.
No segundo período deste resultado, os socios do grupo operativo realizaron un traballo para apoiar o resultado R4 mediante a validación e certificación. E no período final, o resultado completouse coa implantación da ferramenta obtida no resultado R4, e a proba piloto realizada cun total de 30.000 botellas certificadas como Aceite de Oliva Virxe Extra de Oliveira Tradicional.

Información de contacto
  • Denominación do coordinador/entidade: UOA
  • Correo electrónico coordinador/entidade: upa@upa.es
Colaboradores
  • LIDL supermercado SAU
Beneficiarios
  • Unión de pequeños agricultores y ganaderos (UPA)
  • Wealize S.L.
  • Migasa aceites S.L.U
Subcontratado
  • Universidad de