Skip to main content

LIFE Proiektua: Espainian dieta jasangarri, osasuntsu eta klima-neutro baterako trantsizioa laguntzea, errezeta tradizionaletan eta osagai ekologiko eta lokaletan oinarrituta

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2021 -2023
  • Esleitutako Aurrekontua 433,202 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia BIZITZA
  • Proiektuaren webgunea Web del proyecto
Azalpena

LIFE Healthy Planet Diet proiektuaren helburua Baserritik Mahaira estrategia babestea izan zen, "elikagai jasangarrien kontsumoa sustatzea eta dieta osasuntsu eta jasangarrietarako trantsizioa erraztea" proposamenean, eta, era berean, EBko nekazaritza-lurren gutxienez % 25 nekazaritza ekologikora bideratuta egotearen helburuari lagunduz 2030erako, elikagai ekologikoak sustatuz. Proiektua 30 eta 45 urte bitarteko biztanleria-talde bati zuzenduta zegoen, eta horietako gehienak familia bat elikatzeaz arduratzen ziren.

Testuinguruko deskribapena

Janaria berotegi-efektuko gasen (BEG) isurien % 30 ingururen erantzule da. Espainian, gero eta kontzientzia handiagoa dago barazki edo landare-oinarritutako proteina gehiago barne hartzen dituen dieta-aldaketa baten beharraz, baina Espainiako gizartearen gehiengoa "egunean 5+" ikuspegian oinarrituta jarraitzen du, klima-jasangarriago den dieta baten helburuetatik urrun oraindik. IPES-Food-en (Elikagai Sistema Jasangarrien Adituen Nazioarteko Panela) arabera, dietak mundu osoan aldatzen ari dira, eta hainbat kezka sortzen ari dira: dieten globalizazioa, kultura- eta nekazaritzako aniztasunaren galera, eta gantz eta azukre asko duten ultraprozesatutako elikagaien gehiegizko kontsumoa, horrek dakartzan osasun-arriskuekin. Dieta tradizionalak, elikagai-kulturak eta janaria prestatzeko trebetasunak higatzen ari dira.

Espainian, elikagaien ekoizpenetik datozen isuri gehienak animalia-jatorriko elikagaiekin lotuta daude (guztizkoaren % 81), eta horrek biztanleko eta urteko 1,6 tona CO2 adierazten du. Dieta jasangarriagoen proposamenak gero eta gehiago dira, baina askotan oso desberdinak dira biztanleriak tradizionalki kontsumitzen duenarekin alderatuta.

Helburuak
  • Handitu dieta aldatzea ez dela ona bakarrik beren osasunerako, baita planetaren osasunerako ere, eta klima-aldaketa geldiarazteko tresna oso indartsua dela ulertzen duten pertsonen kopurua, gutxienez 50.000 pertsona eta haien familiengana zuzenean eta 150.000 pertsona eta haien familiengana zeharka sare sozialen eta komunikabideen bidez.
  • Informazioa eta tresnak eman, dieta-trantsizio bat hasteko interesa duten pertsonek erraz eta ohiko dietan aldaketa bortitzik egin ahal izan dezaten.
  • Kalitate-programen arabera, tokiko barietate eta arrazetatik ekoitzitako elikagai ekologiko, tokiko eta sasoikoen kontsumoa handitzea.
  • Elikadura osasungarri eta klima-errespetutsuaren inguruko hezkuntza-tresnak eskolei ematea.
Results
  • Aurrerapen handiak egin dira elikadura-ohitura osasungarriagoak eta jasangarriagoak sustatzeko.
  • Tresna praktikoak eta informazioa dieta-trantsizioak aldaketa bortitzik gabe errazteko. Honen barnean zeuden errezeta tradizionalak zituen sukaldaritza liburu bat, asteroko menuak, bideoak eta podcastak.
  • Elikagai ekologikoen kontsumoa handitu
  • Eskolako hezkuntza-tresnak elikagai osasungarri eta klima-errespetatzen duten aukerak sustatzeko.
Harremanetarako informazioa
  • Koordinatzailea/entitatearen izena: Montse Escutia  

Informazio gehigarria

"LIFE Healthy Planet Diet" proiektuak eraginkortasun handia erakutsi zuen bere helburuak lortzeko, aurreikusitako jardueren ezarpen osoa eta parte-hartzaileen erantzun positiboak frogatzen duten bezala.

Proiektuak sukaldaritza erakustaldien eta saio interaktiboen bidezko parte-hartze zuzenaren garrantzia azpimarratu zuen, eta horiek izan zuten parte-hartzaileengan eragin handiena. Ikasitako ikasgai nagusi bat izan zen dieta-aldaketak errazteko informazio argi eta zehatzaren beharra, sarean eskuragarri dagoen informazio gehiegi eta askotan nahasgarriari aurre eginez.

Diru-laguntzaren onuradunak ere aipatu zuen jendeari elikagai ekologiko eta sasoikoen tokiko iturriak aurkitzen laguntzeko aplikazio bat garatzeak izan zezakeen onura. Proiektuaren aipagarrien artean, asko ikusi ziren hezkuntza-bideoak, sukaldaritza-erakustaldi oso interaktiboak eta errezeta jasangarrietarako eskola-sari motibagarria zeuden, eta horiek guztiek nabarmen lagundu zuten proiektuaren arrakastan.

Koordinatzaileak
  • Asociación Vida Sana