Ir o contido principal

Proxecto LIFE: Apoiando a transición cara a unha dieta sostible, saudable e climáticamente neutra en España baseada en receitas tradicionais e ingredientes ecolóxicos e locais

  • Tipo Proxecto
  • Estado Cheo
  • Execución 2021 -2023
  • Orzamento asignado 433,202 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento VIDA
  • Páxina web do proxecto Web del proyecto
Descrición

O obxectivo do proxecto LIFE "Dieta planeta saudable" era apoiar a estratexia "da granxa á mesa" na súa proposta de "promover o consumo de alimentos sostibles e facilitar a transición cara a dietas saudables e sostibles, contribuíndo tamén ao obxectivo de que polo menos o 25 % das terras agrícolas da UE estean dedicadas á agricultura ecolóxica para 2030 mediante a promoción dos alimentos ecolóxicos". O proxecto estaba dirixido a un grupo de poboación de entre 30 e 45 anos, a maioría dos cales eran responsables da alimentación dunha familia.

Descrición contextual

Os alimentos son responsables de aproximadamente o 30 % das emisións de gases de efecto invernadoiro (GEI). En España, está a medrar a concienciación sobre a necesidade dun cambio na dieta que inclúa máis vexetais ou proteínas vexetais, pero a maior parte da sociedade española segue ancorada na estratexia das "5+ ao día", aínda lonxe dos obxectivos dunha dieta máis climáticamente sostible. Segundo o IPES-Food (Panel Internacional de Expertos en Sistemas Alimentarios Sostibles), as dietas están a cambiar en todo o mundo, o que suscita unha serie de preocupacións: a globalización das dietas, a perda da diversidade cultural e agrícola e o consumo excesivo de alimentos ultraprocesados ricos en graxas e azucres, cos seus riscos para a saúde asociados. As dietas tradicionais, as culturas alimentarias e as habilidades de preparación de alimentos están a ser erosionadas.

En España, a maioría das emisións da produción de alimentos están asociadas aos alimentos de orixe animal (o 81 % do total), o que representa 1,6 toneladas de CO2 per cápita ao ano. As propostas para dietas máis sostibles están a medrar, pero a miúdo son moi diferentes do que a poboación consume tradicionalmente.

Obxectivos
  • Aumentar o número de persoas que entenden por que cambiar a súa dieta non só é bo para a súa saúde, senón tamén para a saúde do planeta e unha ferramenta moi poderosa para frear o cambio climático, chegando polo menos a 50.000 persoas e as súas familias directamente e a 150.000 persoas e as súas familias indirectamente a través das redes sociais e os medios de comunicación.
  • Proporcionar información e ferramentas para que as persoas interesadas en iniciar unha transición alimentaria poidan facelo facilmente e sen cambios drásticos na súa dieta tradicional.
  • Aumentar o consumo de alimentos ecolóxicos, locais e de tempada producidos a partir de variedades e razas locais no marco de programas de calidade.
  • Proporcionar ferramentas educativas aos centros educativos sobre alimentación saudable e respectuosa co medio ambiente.
Resultados
  • Fixéronse avances significativos na promoción de hábitos alimentarios máis saudables e sostibles.
  • Ferramentas prácticas e información para facilitar as transicións dietéticas sen cambios drásticos. Isto incluía un libro de cociña con receitas tradicionais, menús semanais, vídeos e podcasts.
  • Maior consumo de alimentos ecolóxicos
  • Ferramentas educativas para que os centros educativos promovan opcións alimentarias saudables e respectuosas co medio ambiente.
Información de contacto
  • Nome da coordinadora/entidade: Montse Escutia  

Información adicional

O proxecto "LIFE Dieta planetaria saudable" demostrou unha alta eficacia á hora de acadar os seus obxectivos, como o demostra a implementación exhaustiva das actividades planificadas e a resposta positiva dos participantes.

O proxecto destacou a importancia da participación directa a través de demostracións de cociña e sesións interactivas, que tiveron o maior impacto nos participantes. Unha lección clave aprendida foi a necesidade de información clara e precisa para facilitar os cambios na dieta, abordando a información abrumadora e a miúdo confusa dispoñible en liña.

O beneficiario tamén sinalou o beneficio potencial de desenvolver unha aplicación para axudar á xente a atopar fontes locais de alimentos orgánicos e de tempada. Entre os aspectos máis destacados do proxecto inclúense vídeos educativos amplamente vistos, demostracións de cociña altamente interactivas e un premio escolar motivacional para receitas sostibles, todos os cales contribuíron significativamente ao éxito do proxecto.

Coordinadores
  • Asociación Vida Sana