Projecte LIFE: Donar suport a la transició cap a una dieta sostenible, saludable i climàticament neutra a Espanya basada en receptes tradicionals i ingredients ecològics i locals
- Tipus Projecte
- Estat Completat
- Execució 2021 -2023
- Pressupost assignat 433,202 €
- Àmbit Europeo
- Font principal de finançament LIFE
- Web del projecte Web del proyecto
El propòsit del projecte LIFE Healthy planet diet era donar suport a l'estratègia De la granja a taula en la seva proposta de «Promoure el consum d'aliments sostenibles i facilitar la transició a dietes saludables i sostenibles, contribuint també a l'objectiu que almenys el 25 % de les terres agrícoles de la UE es dediqui a l'agricultura ecològica a2». El projecte estava dirigit a un grup de població d'entre 30 i 45 anys, la majoria responsables d'alimentar una família.
L'alimentació és responsable d'aproximadament el 30% de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEI). A Espanya creix la conscienciació sobre la necessitat d'un canvi dietètic que inclogui més verdures o proteïnes d'origen vegetal, però la major part de la societat espanyola continua ancorada en la idea del 5+ al dia, encara lluny dels objectius d'una alimentació més sostenible amb el clima. Segons IPES-Food (Panel Internacional d'Experts en Sistemes Alimentaris Sostenibles), les dietes estan canviant a tot el món, cosa que ha suscitat una sèrie de preocupacions: la globalització de les dietes, la pèrdua de diversitat cultural i agrícola, el consum excessiu de productes ultraprocessats, rics en greixos i sucres, amb els seus riscos per a la salut. Les dietes tradicionals, les cultures alimentàries i les habilitats de preparació d'aliments s'estan erosionant.
A Espanya, la major part de les emissions derivades de la producció d'aliments estan associades a aliments d'origen animal (81% del total), fet que suposa 1,6 tones de CO2 per càpita a l'any. Les propostes de dietes més sostenibles estan creixent, però normalment són molt diferents de les que tradicionalment consumeix la població.
- Augmentar el nombre de persones que saben per què un canvi en la seva alimentació no només és bo per a la seva salut, sinó també per a la salut del planeta i una eina molt poderosa per frenar el canvi climàtic, arribant almenys a 50.000 persones i les seves famílies directament ia 150.000 persones i les seves famílies indirectament a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació.
- Proporcionar informació i eines perquè les persones interessades a iniciar una transició en la seva alimentació puguin fer-ho de forma fàcil i sense canvis dràstics a la seva dieta tradicional.
- Augmentar el consum d'aliments orgànics, locals i de temporada produïts a partir de varietats i races d'esquemes de qualitat locals.
- Proporcionar eines educatives a les escoles sobre alimentació saludable i respectuosa amb el clima.
- Avanços significatius en la promoció dhàbits alimentaris més saludables i sostenibles.
- Eines pràctiques i informació per facilitar les transicions alimentàries sense canvis dràstics. Això va incloure un llibre de cuina amb receptes tradicionals, menús setmanals, vídeos i podcasts.
- Augment del consum d'aliments orgànics
- Eines educatives per a les escoles per tal de promoure opcions alimentàries saludables i respectuoses amb el clima.
Nom coordinador/entitat: Montse Escutia
El projecte “LIFE Healthy Planet Diet” va demostrar una alta eficàcia en la consecució dels seus objectius, com ho demostra l'execució integral de les activitats planificades i la resposta positiva dels participants.
El projecte va destacar la importància de la participació directa a través de demostracions de cuina i sessions interactives, que van tenir el major impacte als participants. Una lliçó clau apresa va ser la necessitat d'informació clara i precisa per facilitar els canvis a la dieta, abordant l'aclaparadora i sovint confusa informació disponible en línia.
El beneficiari també va assenyalar el benefici potencial de desenvolupar una aplicació per ajudar les persones a trobar fonts locals daliments orgànics i de temporada. Els aspectes més destacats del projecte van incloure vídeos educatius àmpliament vistos, demostracions de cuina altament interactives i un premi escolar motivacional per a receptes sostenibles, tot això va contribuir significativament a l'èxit del projecte.
- Asociación Vida Sana