Skip to main content

HORIZON EUROPA SPOILCONTROL Proiektua: Edari hartzituen kalitatea eta segurtasuna hobetzea, hondatzen duten mikroorganismoen kudeaketa eta kontrolaren bidez.

  • Mota Proiektua
  • Egoera Firmado
  • Exekuzioa 2025 -2029
  • Esleitutako Aurrekontua 3.974.796,00 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte Europa 2021-2027
  • Proiektuaren webgunea https://cordis.europa.eu/project/id/101168618
Azalpena

Klima-aldaketaren testuinguruan jasangarritasunerako trantsizio globalarekin, petrolioaren alternatiba berriztagarrien eskaria inoizko mailarik altuena jo du. Egurra, eraikuntzatik energiarainoko industria askoren oinarrizko elementua, gero eta eskaera handiagoari aurre egiten ari zaio energia sortzeko erabilera sustatzen duten politiken ondorioz. Hala ere, hazkunde honek baso naturalak mehatxatzen ditu, monokulturen gehikuntza eta biodibertsitatearen galera eraginez.

Marie Sklodowska-Curie Ekintzak (MSCA) programaren laguntzarekin, LigMo proiektua ekimen aitzindari gisa agertzen da. Lignina biosintesi-geneak hazkunde azkarreko goroldio-espezieetan, hala nola Physcomitrium patens-etan, sartuz, LigMo-k egur-iturri tradizionalen mendekotasuna murriztu eta ekosistema naturalen gaineko presioa arintzeko gai diren biomaterial berritzaileak garatu nahi ditu.

Helburuak

SpoilControl-ek hartzidura-teknologia jasangarrien arloko ikertzaile polifazetikoen hurrengo belaunaldia trebatuko du, hondatze mikrobianoak planteatzen dituen egungo eta etorkizuneko erronkei aurre egiteko eta edari hartzituen kalitatea eta segurtasuna hobetzeko gai izango dena. Europa edari hartzituen lider historikoa da, eta haren lehiakortasuna erronka handian dago. Hartzitutako elikagaien hondatze mikrobianoa gero eta kezka handiagoa da ikuspegi finantzariotik (galera ekonomikoak) eta osasun ikuspegitik (patogenoen presentzia gero eta handiagoa, batez ere etxean edo artisautzan eginak ez diren ekoizpenetan).

Kalitate eta segurtasun arazo hauek areagotu egiten dira gizarte eta ingurumen aldaketek: kontsumitzaileen joerak, sarrera gutxiko produktuetara, praktika jasangarrietara, eskala txikiko ekoizpenera eta klima aldaketara lotuta daude mikrobioen bidezko usteltzearen arrisku handiagoarekin.

Gainera, hartzidura sektoreak falta handia du esparru global bat eta edari guztien prestakuntza, eta horrek ahaleginak bikoiztea eta inbertsio partekatuak sortzea dakar. SpoilControl-ek estrategia original bat garatuko du, hainbat edaritan (ardoa, edari alkoholdunak, garagardoa, sagardoa, kombucha, kefirra), hainbat diziplinan (ingurumen eta bizitzaren zientzietatik hasi eta ingeniaritza eta ekonomiaraino) eta hainbat irtenbidetan (tratamendu biologiko, kimiko eta fisiko jasangarrien garapena) oinarri hartuta.

Partzuergoak hartzidura-kate osoa hartzen du, hartziduratik beiraraino, 34 bazkiderekin, besteak beste, unibertsitateak, ETEak, korporazio handiak, berrikuntza-klusterrak, startup-ak, analisi-laborategiak, institutu teknikoak eta etxeko garagardogileen taldeak. SpoilControl-ek hainbat eragin izango ditu: maila zientifikoan, hartzidura sektoreaz gain, ohikoak ez diren espezie mikrobianoen azterketa ere erabilgarria izango da; Gizarte mailan, SpoilControl-ek hartzitutako elikagaien segurtasun arazoei buruzko kontzientzia publikoa handituko du eta azken erabiltzaile guztientzat (industrialariak, kontsumitzaileak) jardunbide egokiak sustatuko ditu; Soluzio eta tratamendu berritzaileen garapenak berehalako eta epe luzeko eragin ekonomikoa izango du.