Skip to main content

Projecte HORITZÓ EUROPA SPOILCONTROL:Millora de la qualitat i seguretat de begudes fermentades mitjançant la gestió i control de microorganismes de descomposició.

Descripció

Amb la transició global cap a la sostenibilitat en el context del canvi climàtic, la demanda d'alternatives renovables al petroli ha assolit el màxim històric. La fusta, pedra angular de diverses indústries, des de la construcció fins a l'energia, s'enfronta a una demanda creixent a causa de les polítiques que en promouen l'ús per a la generació d'energia. Tot i això, aquest augment amenaça els boscos naturals, provocant un augment dels monocultius i la pèrdua de biodiversitat.

Amb el suport del programa Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA), el projecte LigMo sorgeix com una iniciativa pionera. Mitjançant la introducció de gens biosintètics de lignina en espècies de molsa de creixement ràpid, com Physcomitrium patens, LigMo busca desenvolupar biomaterials innovadors que puguin reduir la dependència de les fonts tradicionals de fusta i alleujar la pressió sobre els ecosistemes naturals.

Objectius

SpoilControl capacitarà la propera generació d'investigadors polivalents en el camp de les tecnologies de fermentació sostenible, capaces d'enfrontar els desafiaments actuals i futurs creats pel deteriorament microbià i millorar la qualitat i la seguretat de les begudes fermentades. Europa és el líder històric de les begudes fermentades, la competitivitat de les quals es veu intensament qüestionada. El deteriorament microbià als aliments fermentats és una preocupació creixent des del punt de vista financer (pèrdues econòmiques) i des del punt de vista sanitari (presència creixent de patògens, especialment en produccions no casolanes o artesanals).

Aquests problemes de qualitat i seguretat es veuen amplificats pels canvis socials i ambientals: la tendència dels consumidors cap a productes amb baixos insums, pràctiques sostenibles, produccions a petita escala i canvis climàtics s'associen amb més riscos de deteriorament microbià.

A més, el sector de la fermentació no té cruelment un marc global i de capacitació entre begudes, cosa que resulta en duplicació d'esforços i partició d'inversions. SpoilControl desenvoluparà una estratègia original basada en múltiples begudes (vi, licors, cervesa, sidra, kombutxa, quefir), múltiples disciplines (des de ciències ambientals i de la vida fins a enginyeria o economia), múltiples solucions (desenvolupament de tractaments biològics, químics i físics sostenibles).

El consorci cobreix tota la cadena de fermentació, des de la fermentació fins al vidre, amb 34 socis, entre els quals hi ha universitats, pimes, grans empreses, clústers d'innovació, start-ups, laboratoris d'anàlisi, instituts tècnics i grups de cervesers casolans. SpoilControl tindrà múltiples impactes: a nivell científic, l‟estudi d‟espècies microbianes no convencionals serà útil a més del sector de la fermentació; a nivell social, SpoilControl millorarà la consciència pública sobre les qüestions de seguretat als aliments fermentats i promourà les millors pràctiques per a tots els usuaris finals (industrials, consumidors); El desenvolupament de solucions i tractaments innovadors tindrà un impacte econòmic immediat ia llarg termini.