Ir o contido principal

Proxecto HORIZON EUROPA SPOILCONTROL: Mellora da calidade e seguridade das bebidas fermentadas mediante a xestión e control dos microorganismos alteradores.

  • Tipo Proxecto
  • Estado Firmado
  • Execución 2025 -2029
  • Orzamento asignado 3.974.796,00 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento Horizonte Europa 2021-2027
  • Páxina web do proxecto https://cordis.europa.eu/project/id/101168618
Descrición

Coa transición global cara á sustentabilidade no contexto do cambio climático, a demanda de alternativas renovables ao petróleo alcanzou un máximo histórico. A madeira, pedra angular de diversas industrias, desde a construción ata a enerxía, afronta unha demanda crecente debido ás políticas que promoven o seu uso para a xeración de enerxía. Non obstante, este aumento ameaza os bosques naturais, provocando un aumento dos monocultivos e unha perda de biodiversidade.

Apoiado polo programa Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA), o proxecto LigMo xorde como unha iniciativa pioneira. Ao introducir xenes biosintéticos de lignina en especies de musgo de crecemento rápido, como Physcomitrium patens, LigMo pretende desenvolver biomateriais innovadores que poidan reducir a dependencia das fontes tradicionais de madeira e aliviar a presión sobre os ecosistemas naturais.

Obxectivos

SpoilControl formará á próxima xeración de investigadores versátiles no campo das tecnoloxías de fermentación sostible, capaces de abordar os desafíos actuais e futuros que supón a deterioración microbiana e mellorar a calidade e seguridade das bebidas fermentadas. Europa é o líder histórico en bebidas fermentadas, cuxa competitividade está sendo fortemente desafiada. O deterioro microbiano dos alimentos fermentados é unha preocupación crecente dende o punto de vista financeiro (perdas económicas) e desde o punto de vista sanitario (aumento da presenza de patóxenos, especialmente en producións non caseiras ou artesanais).

Estes problemas de calidade e seguridade vense amplificados polos cambios sociais e ambientais: as tendencias dos consumidores cara a produtos de baixo consumo, as prácticas sostibles, a produción a pequena escala e o cambio climático están asociadas a un maior risco de deterioración microbiana.

Ademais, o sector da fermentación carece moito dun marco global e de formación en bebidas, o que resulta nunha duplicación de esforzos e investimentos compartidos. SpoilControl desenvolverá unha estratexia orixinal baseada en múltiples bebidas (viño, augardentes, cervexa, sidra, kombucha, kéfir), múltiples disciplinas (desde ciencias ambientais e da vida ata enxeñería e economía) e múltiples solucións (desenvolvemento de tratamentos biolóxicos, químicos e físicos sostibles).

O consorcio abarca toda a cadea de fermentación, desde a fermentación ata o vidro, con 34 socios, incluíndo universidades, pemes, grandes corporacións, clusters de innovación, startups, laboratorios analíticos, institutos técnicos e grupos de cervexeiros domésticos. SpoilControl terá múltiples impactos: a nivel científico, o estudo de especies microbianas non convencionais será útil ademais do sector da fermentación; A nivel social, SpoilControl sensibilizará á cidadanía sobre os problemas de seguridade nos alimentos fermentados e promoverá as mellores prácticas para todos os usuarios finais (industriais, consumidores); O desenvolvemento de solucións e tratamentos innovadores terá un impacto económico inmediato e a longo prazo.