Proxecto HORIZON EUROPA SPOILCONTROL: Mellora da calidade e a seguridade das bebidas fermentadas mediante a xestión e o control de microorganismos que as alteran.
- Tipo Proxecto
- Estado Asinado
- Execución 2025 -2029
- Orzamento asignado 3.974.796,00 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte Europa 2021-2027
- Páxina web do proxecto https://cordis.europa.eu/project/id/101168618
Coa transición global cara á sustentabilidade no contexto do cambio climático, a demanda de enerxías renovables alternativas ao petróleo alcanzou un máximo histórico. A madeira, unha pedra angular de diversas industrias, desde a construción ata a enerxía, está a enfrontarse a unha demanda crecente debido ás políticas que promoven o seu uso para a xeración de enerxía. Non obstante, este aumento ameaza os bosques naturais, o que leva a un aumento dos monocultivos e a unha perda de biodiversidade.
Apoiado polo programa Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA), o proxecto LigMo convértese nunha iniciativa pioneira. Ao introducir xenes biosintéticos de lignina en especies de musgo de crecemento rápido, como Physcomitrium patens, LigMo ten como obxectivo desenvolver biomateriais innovadores que poidan reducir a dependencia das fontes tradicionais de madeira e aliviar a presión sobre os ecosistemas naturais.
SpoilControl formará á próxima xeración de investigadores versátiles no campo das tecnoloxías de fermentación sostible, capaces de abordar os desafíos actuais e futuros que supón a deterioración microbiana e mellorar a calidade e a seguridade das bebidas fermentadas. Europa é o líder histórico das bebidas fermentadas, cuxa competitividade está a ser intensamente desafiada. A deterioración microbiana nos alimentos fermentados é unha preocupación crecente desde unha perspectiva financeira (perdas económicas) e desde unha perspectiva sanitaria (crecente presenza de patóxenos, especialmente en producións non caseiras ou artesanais).
Estes problemas de calidade e seguridade vense amplificados polos cambios sociais e ambientais: as tendencias dos consumidores cara a produtos con baixos insumos, as prácticas sostibles, a produción a pequena escala e o cambio climático están asociados a un maior risco de deterioración microbiana.
Ademais, o sector da fermentación carece gravemente dun marco global e de formación en todas as bebidas, o que resulta nunha duplicación de esforzos e investimentos compartidos. SpoilControl desenvolverá unha estratexia orixinal baseada en múltiples bebidas (viño, licores, cervexa, sidra, kombucha, kéfir), múltiples disciplinas (desde as ciencias ambientais e da vida ata a enxeñaría e a economía) e múltiples solucións (desenvolvemento de tratamentos biolóxicos, químicos e físicos sostibles).
O consorcio abrangue toda a cadea de fermentación, dende a fermentación ata a fabricación de vidro, con 34 socios, entre os que se inclúen universidades, pemes, grandes corporacións, clústeres de innovación, empresas emerxentes, laboratorios analíticos, institutos técnicos e grupos de cervexeiros caseiros. SpoilControl terá múltiples impactos: a nivel científico, o estudo de especies microbianas non convencionais será útil ademais do sector da fermentación; A nivel social, SpoilControl sensibilizará á opinión pública sobre os problemas de seguridade nos alimentos fermentados e promoverá as mellores prácticas para todos os usuarios finais (industriais, consumidores); O desenvolvemento de solucións e tratamentos innovadores terá un impacto económico inmediato e a longo prazo.