Skip to main content

Horizon Europe Ambrosia Proiektua: Klima aldakor batean elikagaien segurtasunerako ezagutza, komunikazioa eta ekintza batzea

  • Mota Proiektua
  • Egoera Sinatua
  • Exekuzioa 2024 -2027
  • Esleitutako Aurrekontua 3.972.738,63 €
  • Eremua Europeo
  • Autonomia-erkidegoa Cataluña; Navarra, Comunidad Foral de
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte Europa 2021-2027
  • Proiektuaren webgunea https://doi.org/10.3030/101181300
Azalpena

Ambrosiak Europako elikagaien segurtasunarekiko ikuspegia eraldatzea du helburu, klima-aldaketaren eraginen aurrean. Hornikuntza-kate osoan zehar elikagaien segurtasunaren arriskuen ebaluazioari ikuspegi holistiko eta sistemikoa ahalbidetuko dio, teknologia digitalen erabileraren bidez, besteak beste, adimen artifiziala.

EBk finantzatutako Ambrosia proiektuak, nekazaritzako elikagaien modelizazio eta iragarpeneko espezializazioa, klimaren iragarpena eta elikagaien mikrobiologia prediktiboko eta arriskuen ebaluazioko zientzialari eta adituen ikuspegiak konbinatzen dituenak, klima-aldaketaren arriskuen eta elikagaien segurtasunean duten eragina modelizatzea ahalbidetuko du, baserritik mahairaino, Europako lau eskualde biogeografiko nagusitan. Hainbat eragileren ikuspegi bat erabiliz, Ambrosiak kontzientziazioa areagotuko du, aholkularitza estrategikoa emango du eta Ambrosia plataformaren erabilera sustatuko du eskualdeko eta tokiko ebaluazioetarako.

Helburuak

AMBROSIAk Europako elikagaien segurtasunari buruzko ikuspegia eraldatzea du helburu, klima-aldaketaren eraginen aurrean. Lehen aldiz, elikagaien segurtasunaren arriskuen ebaluaziorako ikuspegi holistiko eta sistemiko bat ahalbidetuko du hornidura-kate osoan, klima-aldaketaren ereduak kontuan hartuta, teknologia digitalak erabiliz, besteak beste, IA. Nekazaritza-elikagaien zientzialarien eta klima-modelizazio eta aurreikuspen adituen ezagutza elikagaien mikrobiologia prediktiboko eta arriskuen ebaluazioko adituekin lotuz, AMBROSIAk klima-aldaketaren arriskuen (banakakoen eta metatuen) eta elikagaien segurtasunean duten eragina modelatzea ahalbidetuko du, baserritik mahairaino, Europako lau eskualde biogeografiko nagusitan (Atlantikoa, Boreala, Kontinentala eta Mediterraneoa), baita EBko herritarrek kontsumitzen dituzten elikagai-talde nagusietan arrisku eta arrisku iturri berri potentzialak aurreikustea ere.

Lehenik eta behin, proiektuak klima-aldaketak elikagaien segurtasunean duen eragina aztertzeko arriskuen ebaluazio metodologiko holistiko eta pertsonalizatua garatuko du. Klima-eredu espazio-tenporalen proiekzioak elikagaien segurtasuneko arrisku-ereduekin integratuko dira, iragarpen-eredu zehatzak garatzeko aukera emateko. Ondoren, plataforma digital bat garatu eta ezarriko da klima-ereduen proiekzioak elikagaien segurtasuneko datuekin integratzeko, klima-aldaketaren gertaerek edo prozesuek eragindako elikagaien segurtasuneko arriskuak eta mehatxuak aurreikusteko eta kontrolatzeko, baita arintze/egokitzapen neurriak komunikatzeko ere.

Hainbat datu-iturri erabiliko dira elikagaien segurtasunaren arloan IA teknikak (ikaskuntza sakona eredu prediktiboetarako) guztiz erabili ahal izateko. Proiektuak Fusarium mikotoxinetan zentratuko da, zerealetan (garia, oloa, garagarra, artoa) eta eratorritako produktuetan arrisku aitortua dena, eta produktu freskoetan (barazkiak eta entsaladak) dauden patogeno enterikoetan (Salmonella, E. coli). Alderdi interesdun anitzeko ikuspegi bat erabiliz, AMBROSIAk sentsibilizazioa areagotuko du eta aholkularitza estrategikoa emango du arintze eta egokitzapen estrategiei buruz.

Koordinatzaileak
  • UNIVERSITEIT MAASTRICHT
Kolaboratzaileak
  • BUNDESINSTITUT FUER RISIKOBEWERTUNG
  • ELLINIKOS GEORGIKOS ORGANISMOS - DIMITRA
  • KONINKLIJKE AHOLD DELHAIZE NV
  • E1 DATASCIENCE LTD
  • RSK ADAS LIMITED
  • ARISTOTELIO PANEPISTIMIO THESSALONIKIS
  • INSTITUTO NAVARRO DE TECNOLOGIAS E INFRAESTRUCTURAS AGROALIMENTARIAS SA
  • UNIVERSITY OF LEEDS
  • SMART AGRO HUB ANONYMI ETAIRIA
  • GEOPONIKO PANEPISTIMION ATHINON
  • MAAELU TEADMUSKESKUS
  • SCIO IKE
  • PETERSON PROJECTS BV
  • CRANFIELD UNIVERSITY
  • Danone Global Research & Innovation Center
  • VEEVA SYSTEMS SPAIN S.L.
  • STICHTING GREEN SUPPLY CHAIN DIGITAL INNOVATION HUB