H2020 SUSINCHAIN Proiektua: INTSEKTUEN KATE JASANGARRIA
- Mota Proiektua
- Egoera Firmado
- Exekuzioa 2019 -2023
- Esleitutako Aurrekontua 7.952.547,16 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
- Proiektuaren webgunea Proyecto SUSINCHAIN
Biztanleriaren hazkundeak gizakientzako elikagaien eskaintzan eta eskarian eragina izango du. Kezka nagusietako bat proteinen hornidura eta animalia-proteinen ordezko egokien bilaketa da. Ikerketek erakutsi dute intsektu jangarriek kalitate handiko proteinak, aminoazidoak eta bitaminak eman diezazkioketela gizakiei. Intsektuak eta intsektu-produktuak Europako merkatuan sartu diren arren azken hamarkadan animalien pentsurako eta gizakien elikagaien ekoizpenerako proteina-iturri baliotsu gisa aitortu zirenetik, haien merkaturatzea baxua izaten jarraitzen du.
EBk finantzatutako SUSINCHAIN proiektuak intsektuen merkatuaren bideragarritasun ekonomikoa handitzea du helburu, EBn intsektuen balio-katea zabaltzeko dauden oztopoak gaindituz. Teknologia eta prozesu berriak probatu eta baliozkotuko ditu, intsektuentzat seguruak diren produktuak edo kontsumitzaileek estimatzen dituzten intsektuez elikatutako produktuak ekoizten dituen EBko intsektu-industria jasangarri baten helburuarekin.
Eskaintza eta eskariaren aldeko oztopoak aztertzeko esparru kontzeptual bat garatu zen: oztopoen azterketa eta arriskuen kudeaketa hobetzea; marketin estrategiak aztertu; kontsumitzaileen onarpena ulertu; eta merkaturatze arrakastatsurako jardunbide egokienak eta politika-aukerak identifikatzea. Horrek sektore-eraldaketarako bide-orri baten garapena barne hartu zuen, EBko interes-taldeen tailer batean aurkeztua. Proiektuko bazkideen eta interesdunen arteko foro gisa sortu zen interesdunen plataforma. Intsektuen hazkuntzarako, substratuaren aurretratamenduen datu-base bat eraiki zen eta elikadura-esperimentuak egin ziren.
Garraioan, gaixotasunetan eta izurrite espezieetan egindako lanak intsektu osasuntsuagoak eta ugalketa-ingurune seguruagoa ekarriko ditu. Prozesatzeko teknika berriak optimizatu dira industria-inplementaziorako eta kontserbaziorako (nitrogeno biltegiratzea, uretan murgiltzea), deskontaminaziorako (energia baxuko elektroi-sorta, hezetasun handiko estrusioa) edo iraupena luzatzeko (lehortze dielektrikoa, trikanter-zentrifugazioa) aplika daitezke. Intsektuen janariaren kasuan, digerigarritasun probak egin ziren, eta pentsu-enpresek datuak erabil ditzakete intsektu-otorduekin dietak formulatzeko. Intsektu-multzoen koherentzia baxuak digerigarritasun-emaitza desberdinak ekarri zituen, eta hori konpondu beharreko erronka bat izaten jarraitzen du. Animalien pentsuan intsektu-irinekin egindako erabileraren emaitzek erakusten dute, mundu osoan, intsektu-irinekin egindakoak proteina-iturri egokiak direla animalien hazkuntza laguntzen dutenak. Emaitzak animalia espeziearen, intsektuaren jatorriaren eta animalien adinaren araberakoak ziren. Intsektuak elikatzeko, 6 afari-produktu garatu ziren eta kontsumo-azterketak egin ziren Danimarkan eta Portugalen. Emaitzek zentzumen-ezaugarrien garrantzia azpimarratu zuten.
Haragi-proteinaren asteroko ordezkapena % 5,5ekoa izan zen, landare-kontroleko % 9,0aren aldean. Intsektuak dietetan txertatzeko, estrategiek produktu erakargarrietan eta balio indibidualetan zentratu behar dute. Politikariek eta industriak substratu kimiko eta mikrobiologikoen segurtasunari buruzko datu zientifikoak erabil ditzakete (pentsu eta elikagai berrien) ekoizpen segurua bermatzeko. Mikotoxinen metabolismoari buruzko ezagutzak ustiatzeko potentzial handia du, ikerketa gehiago egin ondoren. Ekoizpen eta prozesamendu segururako jarraibideak zabalduko dira. LCArako ikuspegi modular bat garatu zen ingurumen-inpaktuaren ebaluazioan eta kostuen analisian ezagunak diren ezagutza-hutsuneak konpontzeko. Emaitzak intsektuen ekoizpenerako hainbat eszenatoki potentzial diseinatzeko erabili ziren, eta ondoren aztertu ziren iraunkortasunaren ikuspegitik (faktore ekonomikoak, ingurumenekoak eta sozialak) ekoizpen-kate optimoak definitzeko. Analisiak bigarren DSS tresna onlinearen oinarri bihurtu ziren, eta horri esker, ekoizpen-kate optimoak defini daitezke intsektu espezieen, pentsuaren, ekoizpen-eskalaren eta kokapen potentzialaren aldaketen arabera.
Munduko biztanleriaren hazkundeak eta dieta-ereduen aldaketak direla eta, elikagaien ekoizpena % 60 inguru handitzea eskatzen dute. Pentsu eta elikagaietarako proteinen hornidura funtsezkoa da eta iturri alternatiboetara trantsizioa eskatzen du. Proteina iturri alternatiboek intsektuak dituzte pentsu eta elikagai gisa erabiltzeko. Intsektuek kalitate baxuko albo-korronteak eraginkortasunez hobetu ditzakete kalitate handiko proteinak, aminoazidoak eta bitaminak.
Beraz, intsektuak elikadura-sistema zirkular eta iraunkor batean falta den katebegitzat hartzen dira. SUSINCHAIN proiektuaren helburua Europan proteina berrien hornikuntzan laguntzea zen, oztopoak gaindituz, ikuspegi integral eta anitzeko baten bidez. Helburu nagusia teknologiak, produktuak eta prozesuak probatzea, pilotatzea eta erakustea zen, 6. Teknologiaren Heldutasun Mailara (TRL) igarotzeko. Laborategi bizidunak eta interesdunen tailerrak erabiliz, intsektuen hazkuntza handirako jardunbide egokienak ebaluatu dira. Hainbat esperimentu egin ziren substratuen nutrizio-kalitateari eta ezaugarri fisikoei, intsektuen garraioari eta intsektuen gaixotasunen eta izurrite-espezieen kudeaketari buruz. Animalien pentsuetan erabiltzeko; Intsektu-irinen digerigarritasuna, errendimendua, osasuna eta produktuaren kalitatea bi inklusio-maila desberdinetan ebaluatu ziren arrainarentzat, hegaztiarentzat eta txerrikumeentzat.
Elikagaietan erabiltzeko, intsektu jangarriak dituzten sei afari-produktu garatu eta balioztatu ziren zentzumen-proben eta kontsumitzaileen onarpenaren bidez, bai laborategiko inguruneetan bai ohiko familia-dietetan. Haragi-proteina astero ordezkatzeko ezarritako helburua partzialki bete zen. Zatiaren tamaina eta zentzumen-pertzepzioa mugatuak dira eta haragi-kontsumoan ere irauten dute. Familien esku-hartzeek intsektuetan oinarritutako proteinen ordezkapenari buruz kontsumitzaileek duten pertzepzioari buruzko informazioa eman zuten ohiko dietetan. Elikagaien eta pentsuen segurtasuna ebaluatu da, honako hauek kontuan hartuta: substratuak larben segurtasunean duen eragina, gorotzen segurtasuna, larben alergenitatea eta prozesatze-teknikek larben segurtasun mikrobiologikoan eta alergenitatean dituzten ondorioak. Intsektuen ekoizpen eta prozesamendu segururako jarraibideak garatu ziren.
Ingurumen-inpaktu potentzialei, kostu ekonomikoei eta faktore sozialei buruzko erabakiak hartzeko laguntza-sistema (DSS) bat garatu zen. Horri esker, kateko eragileek behar zituzten ezagutza eta datuak eman zituzten intsektu-produktuen kostu-prezioa murrizteko, eraginkorrago prozesatzeko eta intsektu-proteinen aplikazioak animalien pentsuetan eta ohiko gizakien dietan merkaturatzeko, seguruak eta iraunkorrak direnak.
2050erako munduko biztanleriaren hazkundea 9.100 milioi pertsonara iritsiko dela aurreikusten da eta mundu mailako dieta-ereduen aldaketa nabarmenak munduko elikagaien ekoizpena % 60 inguru handitzea eskatzen dute. Pentsuetarako eta elikagaietarako proteinen hornidura oso kritikoa da, eta proteina iturrietan trantsizioa eskatzen du. Intsektu jangarriek elikagaien ekoizpenetik datozen kalitate baxuko azpiproduktuak kalitate handiko proteina, aminoazido eta bitamina bihur ditzakete modu oso eraginkorrean. Beraz, intsektuak ekonomia zirkular eta jasangarri baten elikadura-sisteman “faltako katebegi”tzat hartzen dira. Intsektuak eta intsektuetatik eratorritako produktuak Europako merkatuan sartu dira 2010 inguruan pentsu eta elikagaien ekoizpenerako proteina iturri baliotsu gisa aitortu zirenetik. Hala ere, intsektuen balio-katearen hedapena Europan nahiko erritmo motelean ari da aurrera egiten.
Proiektu honen helburua Europan pentsu eta elikagaietarako proteina berrien hornikuntzan laguntzea da, intsektuen balio-katearen bideragarritasun ekonomikoa handitzeko dauden oztopoak gaindituz eta merkatuak irekiz, alderdi anitzeko partzuergo integral batean indarrak batuz. Proiektuaren helburu orokorra 6. edo goragoko Teknologia Prestutasun Mailara igarotzea lortzeko garatutako teknologia, produktu eta prozesu berriak probatzea, pilotatzea eta erakustea da.
Proiektuak jarduera garrantzitsu hauetan jartzen du arreta, baita pentsu eta elikagaietarako intsektuen proteinen hornidura-kateko interesdunekin egindako laborategi bizidunetan eta tailerretan ere. Ekintza hauek intsektuen balio-kateko eragileek behar dituzten ezagutza eta datuak eskaintzen dituzte intsektu-produktuen kostua murrizteko, intsektuak modu eraginkorragoan prozesatzeko eta intsektu-proteinen aplikazioak animalien pentsuetan eta ohiko gizakien dietan merkaturatzeko, seguruak eta iraunkorrak direnak.
Horrek Europako intsektuen sektorearen hedapen eta merkaturatze gehiagorako bidea zabalduko du, eta, ondorioz, intsektuen proteinek animalia-proteina % 10ekin ordezkatuko dute animalien pentsuetan eta % 20rekin gizakien dietan, eta mila aldiz handituko dira bai ekoizpen-bolumenak bai lanpostuak 2025erako.
Intsektuek, proteina iturri alternatibo gisa, hazten ari den populazioaren beharren eta nekazaritza jasangarriaren metodo tradizionalen arteko gero eta handiagoa den aldea bete dezakete. Hondakinak mugatuz eta birziklapena maximizatuz ekoizpen-ziklo itxiago bat lortzeko ahaleginean, intsektuetatik eratorritako elikagaiak eta pentsuak falta diren katebegia izan litezke? SUSINCHAINek uste du intsektuek zeregin garrantzitsua izan dezaketela proteina iturri alternatiboak eskaintzeko, eta sektorea atzeratu duten galdera askori erantzun frogatuak aurkitu dizkiete.
EBk babestutako proiektuak industria, gobernua eta akademia elkartu zituen arriskuen kudeaketa estrategiak aztertzeko, prozesatzeko teknologiak garatzeko, baimendutako substratuak aztertzeko eta negozio ereduak aztertzeko. Intsektuen hazkuntzarako substratuetan dauden kutsatzaileen legezko mugak «SUSINCHAIN proiektuaren zati esperimentalean, oinarrizko pentsuetan dauden kutsatzaileen legezko mugak erabili genituen 'substratu' deiturikoak jaten zituztenean kutsatzaileak haztegiko intsektuetara transferitzen ziren zehazteko», azaldu du Teun Veldkampek, Herbehereetako Wageningen Unibertsitate eta Ikerketakoak.
Proiektuak aurkitu zuen toxinen eta patogenoen, hala nola mikotoxinen, metaketa edo baita transferentzia ere minimoa zela. Proposatzen dute horrek esan nahi duela intsektuen hazkuntzarako erabiltzen diren substratuen legezko mugak altuagoak izan daitezkeela. "Kostu baxuko substratuak erabili beharko lirateke etorkizun hurbilean, substratu horiek seguruak direla frogatzen denean. Gure lanak hori ezartzen lagundu zuen, eta kostu baxuko alternatiba hauetara aldatzeak katea askoz ere jasangarriagoa eta errentagarriagoa bihurtuko luke. Gaur egun, beste elikagai batzuetarako, hala nola gariarentzat, ezarritako estandarrak betetzen dituzten substratuak garestiak dira", gaineratu du Veldkampek. "Beste nekazaritza-produktu batzuetarako ezarritako estandarrak alferrikako altuagoak dira intsektu-elikagaientzat."
Hori horrela dela frogatzeak esan nahi du 'pentsu' merkeagoak ireki ditzakegula, prozesu osoa errentagarriagoa eta, beraz, erakargarriagoa bihurtuz enpresentzat". Segurtasuna lehenik intsektuen hazkuntzan Proiektuak egindako ikerketaren zati handi bat dauden prozesuak optimizatzean zentratu zen. Hainbat esperimentu egin ziren substratuen nutrizio-kalitateari eta ezaugarri fisikoei, intsektuen garraioari eta intsektuen gaixotasunen eta izurrite-espezieen kudeaketari buruz. Substratuen aurretratamenduen datu-base bat eraiki zen, eta elikadura-esperimentuak egin ziren. "Garraioari, gaixotasunei eta izurrite-espezieei buruz egin dugun lanak intsektu osasuntsuagoak eta ugalketa-ingurune seguruagoa ekarriko du", dio Veldkampek. Eskala handiko intsektuen hazkuntzaren kasuan, proiektuak intsektu espezie bakoitzaren konposizio kimikoa eta nutrizio-eskakizunak ezarri zituen ezagutza-hutsuneak identifikatzeko eta esperimentuak egiteko zikloak ixteko eta jasangarritasuna handitzeko.
Akademiaren eta nekazaritza-emaitzen alderagarritasuna bermatzeko protokolo estandarizatu berriak garatu ziren. Proiektuak behetik gorako ikuspegia ere hartu zuen, intsektu-hazleek zer egiten zuten ondo aztertuz eta jardunbide egokienak partekatuz. Intsektu-proteinen merkatua irekitzea Ez da ekoizpen-prozesuei buruzkoa bakarrik; Merkaturatzeko oztopoak ere kontuan hartu ziren. «Badakigu ekoizpen-eraginkortasuna hobetu eta segurtasun-parametroak ezarri ditzakegula, baina inork ez badu produktua erosten, orduan arazo erreala dugu industriaren iraunkortasunarekin», aitortu du Veldkampek. Hori kontuan hartuta, SUSINCHAIN proiektuak Europako intsektuen balio-katea zabaltzeko oztopo teknologikoak, arautzaileak, kulturalak eta portaerazkoak identifikatzen eta oztopo horiek gainditzeko estrategietan jarri zuen arreta.
Hau intsektu-proteinen kontsumoa handitzeko EBk egiten ari den ahalegin-sorta baten parte da. Mahai-ikerketa bat egin zen, eta ondoren elkarrizketa sakonak eta tailer sorta bat egin ziren hainbat interes-talderekin, ekoizpenean eta jendearen pertzepzioan dauden oztopoak identifikatzeko. Hau bi laborategi bizidun ezartzearekin batera egin zen, intsektu-hazleekin batera, eta denbora errealean zerk funtzionatzen duen eta zerk ez behatzeko jarri ziren martxan. Intsektuen Proteinen Sektorea Europan Hedatzen Veldkampek harro esan dezake: "SUSINCHAIN proiektuak oinarrizko elementu garrantzitsuak eman ditu Europan intsektuen sektorea gehiago zabaltzeko". Baina uste du proteina iturri hori maximizatzeko egiten ari den lana ahultzen ari dela foku aldaketa batek. "Europako intsektuekin lotutako ikerketa gero eta zatikatuagoa bihurtu da, eta intsektuak elikagai eta pentsu iraunkorren proiektuetan proteina iturri ugarietako bat bezala sartzen ari dira." Bere ustez, ikuspegi bat benetan eraginkorra izan dadin, aurrera egiteko bidea intsektuetatik eratorritako produktuak xurgatzeko oztopo nagusietan soilik zentratzen diren proiektuak izatea da.
Proiektuan zehar lortutako emaitzek proiektua gehiago zabaldu eta komertzializatzeko aukera eman zieten interesdunei. Identifikatutako eskaintzaren eta eskariaren aldeko oztopoak gainditzeko eta kontsumitzaileen konfiantza eta onarpena lortzeko estrategiak garatu ziren, eta jardunbide egokien orriak elkarrekin landu ziren.
Intsektuen hazkuntza eskala handian, intsektu espezie bakoitzaren osaera kimikoa eta nutrizio-beharrak bildu dira ezagutza-hutsuneak identifikatzeko eta esperimentuak egiteko hutsuneak ixteko eta jasangarritasuna handitzeko. Akademiaren eta nekazaritza-emaitzen alderagarritasuna bermatzeko protokolo estandarizatu berriak garatu ziren. Gaixotasunen transmisioa eta kontrola metodo berritzaileak erabiliz ebaluatu ziren. Prozesatzeko teknika berrien baliozkotzeak ezinbesteko ezagutza eman zuen intsektuen industrian arrakastaz sartzeko; intsektuen garraioa eta epe luzeko biltegiratzea erraztea, eta elikagaien egonkortasuna eta segurtasuna hobetzea. Intsektu-otorduen digestibilitate-koefizienteei buruzko literatura ebaluatu zen eta erabil daiteke arrain, hegazti eta txerrikumeentzako dietak formulatzeko. Intsektu-otorduak barne hartzen dituzten dieten efektuak benetako nekazaritza-baldintzetan frogatu ziren: erabili daitezke etekinean, osasunean eta produktuaren kalitatean eragin kaltegarririk gabe.
Intsektuen elikagaiaren kasuan, intsektu-afari-produktuen benetako kontsumoaren emaitza bereziek elikagai-berritzaileei eta industriari informazioa ematen diete dieta-eredu jasangarriagoetara aldatzeko kontsumitzaile-talde garrantzitsuei buruz. Intsektuetan oinarritutako proteinak eguneroko dietan haragiaren ordezko gisa sartzea, beste alternatiba batzuekin batera, faktore demografikoak ulertzean, elikagai berriekiko irekitasunean eta elikadura ohitura jasangarriak hartzean oinarritzen da. Kutsatzaile kimikoak, patogenoak eta alergenotasunak ikertu dira. Emaitzek iradokitzen dute kutsatzaileak ez direla metatzen, PFAS konposatu batzuk eta mikroplastikoak izan ezik. Kezka sortzen duten patogenoen artean Salmonella dago.
Intsektuek erreakzio alergikoak sor ditzakete itsaskiarekiko alergia duten pertsonengan. Ikertutako prozesatzeko teknika gehienek ez zuten proteina alergenikoak murriztu, tratamendu entzimatikoa izan ezik. Jasangarritasunari dagokionez, proiektuaren emaitzek hainbat intsektu espezieren ingurumen-inpaktuaren ikuspegi sistematikoa eman zuten, metodologia bakarra erabiliz hainbat eszenatokitarako, ekoizpen-kate iraunkor optimoak hautatzeko aukera emanez.
- STICHTING WAGENINGEN RESEARCH (WR)