Skip to main content
life 26

LIFE Proiektua: Kafearen azpiproduktuak animalien pentsuetarako lehengai berri gisa balorizatzeko estrategia berriak

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2020 -2024
  • Esleitutako Aurrekontua 1.589.765,00 €
  • Eremua Europeo
  • Autonomia-erkidegoa País Vasco
  • Finantza-iturri nagusia BIZITZA
  • Proiektuaren webgunea Web del proyecto
Azalpena

ECOFFEED proiektuak kafe instantaneoaren industriak eta HORECA sektoreak sortutako kafe azpiproduktuetan jartzen du arreta, etxeko kontsumorako kafe azpiproduktuek ez baitituzte betetzen animalien pentsuetarako higiene-eskakizunak.

Testuinguruko deskribapena

2018an, Europako herrialdeetako kontsumitzaileek 2,7 milioi tona kafe edan eta 21.000 milioi kafe kapsula erabili zituzten. Kilogramo kafe batek gutxi gorabehera 2 kilogramo kafe-hondar heze (WCG) sortzen ditu, eta kapsula bakoitzak 9 gramo kafe ditu, eta horrek 18 gramo WCG eta 3 gramo plastiko eta aluminio hondakin sortzen ditu. SCG hezeak HORECA sektorean (hotelak, jatetxeak eta kafetegiak) (% 36), kafe instantaneoaren industrian (% 14) eta etxeko kontsumoan (% 50) sortzen dira. Gaur egun, SCG hezea partzialki berreskuratzen da balio txikiko aplikazioetan, hala nola ongarrietan eta energian, baina azpiproduktu honen % 46 inguru hondakin gisa kudeatzen da oraindik eta zabortegietan botatzen edo errausten da.

Bitartean, Europako abereen dieta batez ere inportatutako materialez osatuta dago. Proiekzioek erakusten dute abeltzaintza % 70 handituko dela 2050erako. Beraz, beharrezkoa da animalien pentsuen ekoizpenak ingurumenean dituen presioak murriztea. Soja SCGrekin ordezkatzea alternatiba bat izan daiteke helburu horretarako, animalien metano isuriak murrizteko efektu onuragarri gehigarriarekin. Beraz, SCG erabiltzeak esne-behientzako pentsu-osagai gisa baliabideen erabilera eraginkorrari eta kafe-balio-katearen, animalien pentsu-ekoizpenaren, nekazaritza-lurren gehiegizko ustiapenaren eta abeltzaintza-sektorearen ingurumen-inpaktua murrizten laguntzen du.

Helburuak

Esne-behien pentsuetan osagai gisa erabiliz kafearen azpiproduktuak berreskuratzeko irtenbide berritzaile eta jasangarri bat garatu, frogatu eta eskala osoan ezartzea.

Results

Bi logistika sistema berritzaile kafe azpiproduktuen bilketaren eraginkortasuna handitzeko, zehazki erabilitako kafe-hondarra (SCG) eta kapsulak.

21 tona SCG eta 1,5 tona kafe kapsulen bilketa eta prozesamendua.

Animalien pentsuetarako egokiak ez diren kafe-hondar erabilietatik 1.125 tona pellet ekoiztea erregai alternatibo gisa, animalien pentsuetarako erabilitako kafe-hondarren lehortze-eraginkortasuna handitzeko, eta birziklatzeko 375 kg plastiko eta aluminio ekoiztea.

10,25 tona SCG-n oinarritutako osagaien ekoizpena (9,25 tona hidrolizatu gabeko osagai eta tona 1 hidrolizatu osagai) eta ohiko animalien pentsuen osagaien % 10 erabilitako kafe-hondarrekin ordezkatzea.

7 dieta esperimentaletarako 100 tona pentsu esperimental ekoiztea, hiru kontrol-dietatan 100 tona kontrol-pentsurekin alderatzeko.

5.752 kgCO2eq-ko murrizketa.

|SCG hezetik pentsu-osagai berri bat ekoizteko balorazio-eskema, eskala erdi-industrialean probatu eta frogatua.

Harremanetarako informazioa
  • Koordinatzailearen/erakundearen izena: David San Martin  
  • Posta helbidea: Txatxarramendi ugartea, z/g, 48395, Sukarrieta

Koordinatzaileak
  • Fundación AZTI - AZTI Fundazioa
Kolaboratzaileak
  • NEIKER(NEIKER-Instituto Vasco de Investigación y Desarrollo Agrario S.A.)
  • UAGA(UNIóN AGROGANADERA DE áLAVA)
  • RIERA(RIERA NADEU, S.A.)
  • EUSKOVAZZA(EUSKOVAZZA, S.L)
  • EKOGRAS(Ecogras recuperación y reciclado, S.L.)
  • BEHI-ALDE(BEHI-ALDE S,COOP)