Skip to main content

Projecte H2020 SUSINCHAIN: CADENA D'INSECTES SOSTENIBLE

  • Tipus Projecte
  • Estat Firmado
  • Execució 2019 -2023
  • Pressupost assignat 7.952.547,16 €
  • Àmbit Europeo
  • Font principal de finançament H2020
  • Web del projecte Proyecto SUSINCHAIN
Descripció

Un augment en el creixement de la població afectarà tant l'oferta com la demanda d'aliments humans. Una de les principals preocupacions és el subministrament de proteïnes i la cerca de substituts adequats per a la proteïna animal. Els estudis han demostrat que els insectes comestibles poden proporcionar proteïnes, aminoàcids i vitamines d'alta qualitat a la població humana. Tot i que els insectes i els productes derivats d'insectes han entrat al mercat europeu des que es van reconèixer per primera vegada com una valuosa font de proteïnes per a l'alimentació animal i la producció d'aliments humans a l'última dècada, la seva comercialització continua sent baixa.

El projecte SUSINCHAIN, finançat amb fons europeus, té com a objectiu augmentar la viabilitat econòmica del mercat d'insectes superant els obstacles existents per ampliar la cadena de valor dels insectes a la UE. Provarà i validarà tecnologies i processos sorgits recentment amb l'objectiu d'una indústria sostenible d'insectes a la UE que produeixi productes segurs per a insectes o productes procedents d'animals alimentats amb insectes que siguin apreciats pels consumidors.

Descripció de les activitats

S'ha elaborat un marc conceptual per a l'anàlisi de les barreres del costat de l'oferta i la demanda: millorar l'anàlisi de les barreres i la gestió de riscos; explorar estratègies de comercialització; comprendre l'acceptació del consumidor; i la identificació de les millors pràctiques i opcions polítiques per a una comercialització amb èxit. Això va incloure el desenvolupament d'un full de ruta per a la transformació sectorial, presentat a un taller de parts interessades de la UE. La plataforma de parts interessades es va establir com a fòrum entre els socis del projecte i les parts interessades. Per a la cria d'insectes, es va construir una base de dades de pretractaments de substrat i es van fer experiments d'alimentació.

El treball sobre el transport, les malalties i les espècies de plagues donarà com a resultat insectes més saludables i un entorn de cria més segur. Les noves tècniques de processament es van optimitzar per a la implementació industrial i es poden aplicar per a la conservació (emmagatzematge de nitrogen, immersió en aigua), la descontaminació (fes d'electrons de baixa energia, extrusió d'alta humitat) o per prolongar la vida útil (assecat dielèctric, centrifugació tricanter). En el cas dels insectes com a aliment, es van fer assajos de digestibilitat i les empreses de pinsos poden utilitzar les dades per formular dietes amb farines d'insectes. La consistència baixa dels lots d'insectes va conduir a diferents resultats de digestibilitat que continuen sent un desafiament per resoldre. Els resultats de l'ús de farines d'insectes als pinsos mostren que, a nivell mundial, les farines d'insectes són fonts de proteïnes adequades que sustenten bé el creixement animal. Els resultats van dependre de l'espècie animal, la font de l'insecte i l'edat dels animals. Per als insectes com a aliment, es van desenvolupar 6 productes de sopar i es van realitzar estudis de consum a Dinamarca i Portugal. Els resultats van destacar la importància de les qualitats sensorials.

El reemplaçament setmanal de proteïna càrnia va ser de 5.5% vs 9.0% al control planta. Per integrar els insectes a les dietes, les estratègies s'han de centrar en productes atractius i valors individuals. Les dades científiques sobre la seguretat dels substrats químics i microbiològics poden ser utilitzades pels responsables polítics i la indústria per garantir la producció segura de pinsos i aliments (nous). Els coneixements sobre la metabolització de les micotoxines tenen un gran potencial dexplotació, després duna recerca més profunda. Es difondran directrius per a la producció i el processament segurs. Es va desenvolupar un enfocament modular d'ACV per satisfer les llacunes de coneixement conegudes en l'avaluació de l'impacte ambiental i l'anàlisi de costos. Els resultats es van fer servir per dissenyar múltiples escenaris potencials de producció d'insectes, analitzats posteriorment per definir les cadenes de producció òptimes des d'una perspectiva de sostenibilitat (factors econòmics, ambientals i socials). Les anàlisis es van convertir en la base de la segona eina DSS en línia, que permet definir les cadenes de producció òptimes d'acord amb les variacions a les espècies d'insectes, els aliments, l'escala de producció i la ubicació potencial.

Descripció contextual

El creixement de la població mundial i els canvis en els patrons dietètics requereixen que la producció daliments augmenti en ~60%. El subministrament de proteïnes per a pinsos i aliments és fonamental i requereix una transició cap a fonts alternatives. Entre les fonts de proteïnes alternatives hi ha els insectes per a pinsos i aliments. Els insectes poden millorar els fluxos laterals de baixa qualitat en proteïnes, aminoàcids i vitamines d'alta qualitat de manera eficient.

Per tant, es considera que els insectes són la baula perduda en un sistema alimentari circular i sostenible. El projecte SUSINCHAIN tenia com a objectiu contribuir al subministrament de noves proteïnes a Europa mitjançant la superació de barreres en un enfocament integral i multiactor. L'objectiu principal era provar, pilotar i demostrar tecnologies, productes i processos per aconseguir un canvi fins al Nivell de Maduresa Tecnològica (TRL) 6. Utilitzant laboratoris vivents i tallers amb les parts interessades, s'han avaluat les millors pràctiques per a la cria d'insectes a gran escala. Es van fer diversos experiments sobre la qualitat nutricional i les característiques físiques dels substrats, el transport d'insectes i el maneig de malalties d'insectes i espècies de plagues. Per a ús en alimentació animal; La digestibilitat, el rendiment, la salut i la qualitat del producte de les farines d'insectes es van avaluar en dos nivells d'inclusió diferents per a peixos, aus i garrins.

Per al seu ús en aliments, es van desenvolupar i validar 6 productes de sopar que incorporen insectes comestibles mitjançant proves sensorials i acceptació per part dels consumidors, en entorns de laboratori i en dietes familiars regulars. L'objectiu establert de reemplaçar la proteïna càrnia setmanalment es va complir parcialment. La mida de les porcions i la percepció sensorial són limitades i persisteixen en el consum de carn. Les intervencions familiars van proporcionar informació sobre les percepcions dels consumidors sobre la substitució de proteïnes a base d'insectes a les dietes regulars. S'ha avaluat la innocuïtat dels aliments i pinsos, considerant: la influència del substrat en la innocuïtat de les larves, la innocuïtat dels excrements, l'al·lergenicitat de les larves i els efectes de les tècniques de processat en la innocuïtat microbiològica i al·lergenicitat de les larves. Es van elaborar directrius per a la producció i processament assegurances d'insectes.

Es va desenvolupar un sistema de suport a la presa de decisions (DSS, per les sigles en anglès) relacionat amb els factors de possible impacte ambiental, els costos econòmics i els factors socials. Això va proporcionar el coneixement i les dades perquè les parts interessades a la cadena disminuïssin el preu de cost dels productes d'insectes, processessin de manera més eficient i comercialitzessin les aplicacions de proteïnes d'insectes a l'alimentació animal i les dietes humanes regulars que siguin segures i sostenibles.

Objectius

El creixement previst de la població mundial fins a 9.100 milions de persones el 2050 i el canvi significatiu dels patrons alimentaris mundials exigeixen un augment de la producció mundial d'aliments en aproximadament un 60% El subministrament de proteïnes per a pinsos i aliments és summament crític i requereix una transició en les fonts de proteïnes la producció de baixes aliments. aminoàcids i vitamines d'alta qualitat d'una manera molt eficient. Per tant, es considera que els insectes són “la baula perduda” en el sistema alimentari d'una economia circular i sostenible. insectes a Europa està avançant a un ritme relativament lent.

L'objectiu d'aquest projecte és contribuir al subministrament de proteïnes noves per a pinsos i aliments a Europa superant les barreres restants per augmentar la viabilitat econòmica de la cadena de valor dels insectes i obrint mercats combinant forces en un consorci integral de múltiples actors.

El projecte se centra en aquestes activitats crucials, així com en laboratoris vivents i tallers amb parts interessades en la cadena de subministrament de proteïnes d'insectes per a pinsos i aliments. i dietes humanes regulars que siguin segures i sostenibles.

Això aplanarà el camí per a una major ampliació i comercialització del sector europeu d'insectes, cosa que donarà com a resultat una substitució de la proteïna animal per proteïna d'insecte del 10% en l'alimentació animal i del 20% en la dieta humana, i un augment mil vegades més gran tant en els volums de producció com en les ocupacions el 2025.

Resultats

Els insectes, com a font alternativa de proteïnes, podrien tancar la bretxa cada cop més gran entre les necessitats d'una població en creixement i els mètodes tradicionals d'agricultura sostenible. En el nostre afany per aconseguir un cicle de producció més tancat mitjançant la limitació dels residus i la maximització del reciclatge, els aliments i pinsos generats a partir d'insectes podrien ser una baula perduda? SUSINCHAIN creu que els insectes poden tenir un paper important a l'hora de proporcionar-nos fonts alternatives de proteïnes, i han trobat una sèrie de respostes basades en l'evidència de moltes de les preguntes que han frenat el sector.

El projecte, que va rebre suport de la UE, va reunir la indústria, el govern i el món acadèmic per examinar estratègies de gestió de riscos, desenvolupar tecnologies de processament, analitzar els substrats permesos i considerar models de negoci. Límits legals de contaminants en substrats per a la cria d'insectes «A la part experimental del projecte SUSINCHAIN, utilitzem els límits legals de contaminants en els pinsos bàsics comuns per determinar si els contaminants es transferien als insectes de cultiu quan s'alimenten del que s'anomena 'substrats'», explica Teun Veldkaing, de la Universitat .

El projecte va descobrir que l'acumulació, o fins i tot la transferència, de toxines i patògens, com ara les micotoxines, era mínima. Proposen que això vol dir que els límits legals en els substrats utilitzats per a la cria d'insectes podrien ser més alts. "Els substrats de baix cost s'haurien d'usar en un futur proper, quan es demostri que aquests substrats són segurs. La nostra feina va ajudar a establir això i un canvi a aquestes alternatives de menor cost faria que la cadena fos molt més sostenible i rendible. De moment, els substrats que compleixen els estàndards establerts per a altres aliments, com el blat, són costosos". Els estàndards establerts per a altres productes agrícoles són innecessàriament alts per als aliments d'insectes.

Demostrar que aquest és el cas, significa que podríem obrir 'aliments' més barats, cosa que fa que tot el procés sigui més rendible i, per tant, atractiu per a les empreses". La seguretat és el primer en la cria d'insectes Gran part de la investigació realitzada pel projecte es va centrar en l'optimització dels processos existents i es van realitzar diversos experiments sobre la qualitat nutricional. maneig de malalties d'insectes i espècies de plagues. Es va construir una base de dades de pretractaments de substrat i es van realitzar experiments d'alimentació. necessitats nutricionals de cada mena d'insecte per identificar les llacunes de coneixement i fer experiments per tancar cicles i augmentar la sostenibilitat.

Es van elaborar nous protocols estandarditzats, cosa que va garantir la comparabilitat dels resultats de l'acadèmia i els pagesos. El projecte també va treballar amb un enfocament de baix a dalt, explorant allò que els productors d'insectes estaven fent bé i compartint les millors pràctiques. Obertura del mercat per a les proteïnes d'origen insecte No es tracta només dels processos de producció; També es van considerar les barreres a la comercialització. "Sabem que podem millorar l'eficiència de la producció i establir paràmetres de seguretat, però si ningú no compra el producte, llavors tenim un problema real amb la sostenibilitat de la indústria", reconeix Veldkamp. Amb això al cap, el projecte SUSINCHAIN es va dedicar a identificar les barreres tecnològiques, reglamentàries, culturals i de comportament per ampliar la cadena de valor europea dels insectes, juntament amb les estratègies per superar aquestes barreres.

Això forma part d'una sèrie de treballs que duu a terme la UE per augmentar l'absorció de proteïnes d'insectes. Es va fer una investigació documental, seguida d'una sèrie d'entrevistes en profunditat i tallers amb diversos grups de parts interessades, per establir els colls d'ampolla a la producció i la percepció pública. Això es va dur a terme juntament amb l'establiment de dos laboratoris vivents, en què van participar cultivadors d'insectes, que es van establir per observar en temps real allò que funciona i allò que no. Ampliació del sector de les proteïnes d'insectes a Europa Veldkamp s'enorgulleix de dir que: "El projecte SUSINCHAIN ha contribuït amb importants blocs de construcció per ampliar encara més el sector dels insectes a Europa". Però creu que el treball que s'està fent per aprofitar al màxim aquesta font de proteïnes s'està veient soscavat per un canvi d'enfocament. "La investigació europea relacionada amb els insectes s'ha fragmentat més i els insectes s'estan incorporant com una de les múltiples fonts de proteïnes en projectes sobre aliments i pinsos sostenibles". Segons la seva opinió, perquè un enfocament sigui veritablement eficaç, el camí que cal seguir és comptar amb projectes que se centrin exclusivament en les barreres principals per a l'absorció de productes derivats d'insectes.

Informació addicional

Els resultats obtinguts durant el projecte van permetre a les parts interessades continuar ampliant i comercialitzant. S'han elaborat estratègies per superar les barreres identificades del costat de l'oferta i la demanda, i per guanyar la confiança i l'acceptació dels consumidors, i s'han elaborat conjuntament fulls de millors pràctiques.

Per a la cria d'insectes a gran escala, s'han recopilat la composició química i les necessitats nutricionals de cada mena d'insecte per identificar les llacunes de coneixement i fer experiments per tancar cicles i augmentar la sostenibilitat. Es van elaborar nous protocols estandarditzats, cosa que va garantir la comparabilitat dels resultats de l'acadèmia i els pagesos. La transmissió i el control de malalties es van avaluar mitjançant mètodes nous. La validació de noves tècniques de processament va proporcionar coneixements essencials per introduir-les amb èxit a la indústria dels insectes; facilitar el transport i emmagatzematge prolongat d'insectes, i millorar l'estabilitat i la seguretat alimentària. Es va avaluar la literatura sobre els coeficients de digestibilitat de les farines d'insectes i es pot utilitzar per formular dietes per a peixos, aus i garrins. Es van demostrar els efectes de les dietes que inclouen farines d'insectes en condicions agrícoles de la vida real: es poden fer servir sense efectes adversos sobre el rendiment, la salut i la qualitat del producte.

En el cas dels insectes com a aliment, els resultats únics sobre el consum real de productes de sopar d'insectes informen els innovadors alimentaris i la indústria sobre els grups de consumidors rellevants als quals cal arribar per al canvi cap a patrons dietètics més sostenibles. La incorporació de proteïnes a base d'insectes a les dietes diàries com a reemplaçament de la carn, juntament amb altres alternatives, es basa en la comprensió dels factors demogràfics, l'obertura a nous aliments i l'adopció d'hàbits alimentaris sostenibles. S'han investigat contaminants químics, patògens i al·lergenicitats. Els resultats suggereixen que els contaminants no s'acumulen, tret d'alguns compostos PFAS i microplàstics. Els patògens que són motiu de preocupació inclouen Salmonella.

Els insectes tenen el potencial de causar reaccions al·lèrgiques en persones amb al·lèrgia als mariscs. La majoria de les tècniques de processament investigades no van reduir les proteïnes al·lergògenes, excepte el tractament enzimàtic. En termes de sostenibilitat, els resultats del projecte van proporcionar una visió sistemàtica de l'impacte ambiental de diverses espècies d'insectes, realitzada amb una única metodologia per a múltiples escenaris, fet que va permetre la selecció de cadenes de producció sostenibles òptimes.

Coordinadors
  • STICHTING WAGENINGEN RESEARCH (WR)