Skip to main content

H2020 SUSINCHAIN Proiektua: INTSEKTU KATE IRAUNKORRA

  • Mota Proiektua
  • Egoera Firmado
  • Exekuzioa 2019 -2023
  • Esleitutako Aurrekontua 7.952.547,16 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia H2020
  • Proiektuaren webgunea Proyecto SUSINCHAIN
Azalpena

Biztanleriaren hazkundeak eragingo du giza elikaduraren eskaintzan eta eskarian. Kezka nagusietako bat proteina hornitzea eta animalia proteinaren ordezko egokiak bilatzea da. Ikerketek frogatu dute intsektu jangarriek kalitate handiko proteinak, aminoazidoak eta bitaminak eman ditzaketela giza populazioari. Intsektuak eta intsektuen produktuak Europako merkatuan sartu badira ere azken hamarkadan animalien elikadurarako eta gizakientzako elikagaiak ekoizteko proteina-iturri baliotsu gisa aitortu zirenetik, haien komertzializazioa txikia izaten jarraitzen du.

EBk finantzatutako SUSINCHAIN proiektuak intsektuen merkatuaren bideragarritasun ekonomikoa areagotzea du helburu, EBn intsektuen balio-katea zabaltzeko dauden oztopoak gaindituz. Sortzen ari diren teknologiak eta prozesu berriak probatu eta baliozkotuko ditu, kontsumitzaileek estimatzen dituzten intsektuen aurkako produktuak edo intsektuez elikatzen diren produktuak ekoizten dituen EBko intsektuen industria iraunkorra lortzeko helburuarekin.

Jardueren deskribapena

Eskaintzaren eta eskariaren inguruko oztopoak aztertzeko kontzeptu-esparru bat garatu zen: oztopoen azterketa eta arriskuen kudeaketa hobetzea; marketin-estrategiak aztertzea; kontsumitzaileen onarpena ulertzea; eta merkaturatze arrakastatsurako praktika onen eta politika-aukerak identifikatzea. Honen barne, eraldaketa sektorialerako bide-orria garatu zen, EBko interesdunen tailer batean aurkeztua. Stakeholder plataforma proiektuko bazkideen eta interesdunen arteko foro gisa ezarri zen. Intsektuak hazteko, substratuaren aurretratamenduen datu-base bat eraiki zen eta elikadura-esperimentuak egin ziren.

Garraio, gaixotasun eta izurrite espezieen lanek intsektu osasuntsuagoak eta ugaltze-ingurune seguruagoa izango dute. Prozesatzeko teknika berriak optimizatu dira industri ezarpenerako eta kontserbaziorako (nitrogenoa biltegiratzeko, uretan murgiltzeko), deskontaminaziorako (energia baxuko elektroi-sorta, hezetasun handiko estrusioa) edo balio-bizitza luzatzeko (lehortze dielektrikoa, trikanter zentrifugazioa) aplika daitezke. Intsektuen kasuan elikagai gisa, digerigarritasun probak egin ziren, eta pentsu-enpresek datuak erabil ditzakete intsektuen otorduekin dietak egiteko. Intsektuen loteen koherentzia baxuak digerigarritasun-emaitza desberdinak ekarri zituen, eta konpondu beharreko erronka izaten jarraitzen dute. Animalien elikaduran intsektuen otorduak erabiltzearen emaitzek erakusten dute, mundu osoan, intsektuen otorduak animalien hazkuntza laguntzen duten proteina iturri egokiak direla. Emaitzak animalia espeziearen, intsektuaren jatorriaren eta animalien adinaren araberakoak ziren. Intsektuak elikagai gisa, afarirako 6 produktu garatu ziren eta Danimarkan eta Portugalen kontsumo-azterketak egin ziren. Emaitzek zentzumen-kualitateen garrantzia nabarmendu zuten.

Haragi-proteinaren asteko ordezkapena % 5,5 eta % 9,0 izan zen landare-kontrolean. Intsektuak dietan integratzeko, estrategiek produktu erakargarrietan eta balio indibidualetan zentratu behar dute. Substratu kimiko eta mikrobiologikoen segurtasunari buruzko datu zientifikoak erabil ditzakete arduradun politikoek eta industriak pentsu eta elikagai (berrien) ekoizpen segurua bermatzeko. Mikotoxinen metabolismoari buruzko ezagutzak ustiatzeko ahalmen handia du, ikerketa gehiago egin ondoren. Ekoizpen eta prozesamendu segururako jarraibideak zabalduko dira. LCArako ikuspegi modularra garatu zen ingurumen-inpaktuaren ebaluazioan eta kostuen analisian ezagutzen diren ezagutza-hutsuneak konpontzeko. Emaitzak intsektuen ekoizpen-eszenatoki potentzial anitz diseinatzeko erabili ziren, eta, ondoren, iraunkortasunaren ikuspegitik (ekonomia, ingurumena eta gizarte-faktoreak) ekoizpen-kate optimoak definitzeko aztertu ziren. Analisiak lineako bigarren DSS tresnaren oinarri bihurtu ziren, eta horrek ekoizpen-kate optimoak definitzeko aukera ematen du intsektuen espezieen, elikaduraren, ekoizpen-eskalaren eta kokapen potentzialaren aldaketen arabera.

Testuinguruko deskribapena

Populazio globalaren hazkundeak eta dieta ereduak aldatzeak elikagaien ekoizpena %60 handitzea eskatzen du. Pentsu eta elikagaietarako proteina hornitzea funtsezkoa da eta iturri alternatiboetara trantsizioa eskatzen du. Proteina-iturri alternatiboak pentsuak eta elikagaiak lortzeko intsektuak dira. Intsektuek kalitate baxuko albo-korronteak modu eraginkorrean hobetu ditzakete kalitate handiko proteina, aminoazido eta bitamina bihurtzeko.

Intsektuak, beraz, elikadura sistema zirkular eta jasangarri batean falta den katetzat hartzen dira. SUSINCHAIN proiektuak Europan proteina berrien hornikuntzan laguntzea zuen helburu, oztopoak gaindituz, eragile anitzeko ikuspegi integral baten bidez. Helburu nagusia teknologiak, produktuak eta prozesuak probatzea, probatzea eta frogatzea izan zen, Teknologiaren Heldutasun Mailara (TRL) 6. mailara aldatzeko. Laborategi biziak eta interesdunen tailerrak erabiliz, eskala handiko intsektuen hazkuntzarako praktika onenak ebaluatu dira. Hainbat esperimentu egin ziren substratuen nutrizio-kalitateari eta ezaugarri fisikoei, intsektuen garraioari eta intsektuen gaixotasunen eta izurrite-espezieen kudeaketari buruz. Animalien elikaduran erabiltzeko; Intsektuen otorduen digerigarritasuna, errendimendua, osasuna eta produktuaren kalitatea arrain, hegazti eta txerrikumeen bi inklusio maila ezberdinetan ebaluatu dira.

Elikaduran erabiltzeko, intsektu jangarriak biltzen dituzten sei afari-produktu garatu eta balioztatu ziren zentzumen-probaren eta kontsumitzaileen onarpenaren bidez, bai laborategietan, bai familia-dieta arruntetan. Haragi proteina astero ordezkatzeko ezarritako helburua partzialki bete zen. Azioen tamaina eta sentsorial-pertzepzioa mugatuak dira eta haragiaren kontsumoan irauten dute. Familiako esku-hartzeek kontsumitzaileek dieta arruntetan intsektuetan oinarritutako proteinen ordezkapenari buruzko pertzepzioari buruzko informazioa eman zuten. Elikagaien eta pentsuen segurtasuna ebaluatu da, kontuan hartuta: substratuak larben segurtasunean duen eragina, gorotzen segurtasuna, larben alergenotasuna eta prozesatzeko teknikek larben segurtasun mikrobiologikoan eta alergenotasunean duten eragina. Intsektuen ekoizpen eta prozesamendu segururako jarraibideak garatu ziren.

Erabakiak laguntzeko sistema (DSS) bat garatu zen, ingurumen-inpaktu potentzialaren faktoreei, kostu ekonomikoei eta gizarte-faktoreei buruzkoa. Horri esker, kateko interesdunek intsektuen produktuen kostu-prezioa murrizteko, modu eraginkorragoan prozesatzeko eta intsektuen proteina-aplikazioak seguru eta iraunkorrak diren animalien elikaduran eta ohiko gizakien dietan merkaturatzeko beharrezkoak diren ezagutza eta datuak eman zizkieten.

Helburuak

2050. urterako munduko biztanleriaren hazkundea 9.100 milioi pertsonara iritsiko den eta munduko dieta ereduen aldaketa nabarmenak elikagaien ekoizpen globala % 60 inguru handitzea eskatzen du. Pentsu eta elikagaietarako proteina hornitzea oso garrantzitsua da eta proteina iturrien trantsizioa eskatzen du. Intsektu jangarriek elikagaiak ekoizteko kalitate baxuko azpiproduktuak kalitate handiko proteina, aminoazido eta bitamina bihur ditzakete oso modu eraginkorrean. Intsektuak, beraz, ekonomia zirkular eta jasangarri baten elikadura-sisteman "faltako kate"tzat hartzen dira. Intsektuak eta intsektuetatik eratorritako produktuak 2010. urte inguruan pentsuak eta elikagaiak ekoizteko proteina-iturri baliotsu gisa aitortu zirenetik sartu dira Europako merkatuan. Hala ere, Europan intsektuen balio-katearen hedapena nahiko mantso doa aurrera.

Proiektu honen helburua Europan pentsu eta elikagaietarako proteina berrien hornikuntzan laguntzea da, intsektuen balio-katearen bideragarritasun ekonomikoa areagotzeko geratzen diren oztopoak gaindituz eta merkatuak irekiz, eragile anitzeko partzuergo integral batean indarrak batuz. Proiektuaren helburu orokorra garatutako teknologiak, produktuak eta prozesu berriak probatzea, probatzea eta frogatzea da, Teknologiaren Prestakuntza Mailara 6. mailara edo goragora igarotzeko.

Proiektua funtsezko jarduera horietan zentratzen da, baita pentsu eta elikagaietarako intsektuen proteinen hornikuntza-kateko eragileekin laborategi eta tailer bizietan ere. Ekintza hauek intsektuen balio-katearen eragileek behar dituzten ezagutzak eta datuak eskaintzen dituzte intsektuen produktuen kostua murrizteko, intsektuak modu eraginkorragoan prozesatzeko eta intsektuen proteina-aplikazioak animalien elikaduran eta gizakien ohiko dieta seguruak eta iraunkorrak merkaturatzeko.

Horrek bide emango du Europako intsektuen sektorea gehiago hedatzeko eta merkaturatzeko, eta ondorioz, intsektuen proteinak animalien proteinak ordezkatuko ditu animalien elikaduran % 10arekin eta gizakien dietan % 20rekin, eta 2025erako produkzio-bolumenak zein lanpostuak mila aldiz handituko dira.

Results

Intsektuek, proteina-iturri alternatibo gisa, gero eta handiagoa den biztanleriaren beharren eta nekazaritza iraunkorreko metodo tradizionalen arteko aldea handitu dezakete. Hondakinak mugatuz eta birziklapena maximizatuz produkzio-ziklo itxiago bat lortzeko ahaleginean, intsektuetan oinarritutako elikagaiak eta pentsuak falta diren kate bat izan al daitezke? SUSINCHAINek uste du intsektuek paper garrantzitsua izan dezaketela proteina-iturri alternatiboak eskaintzeko, eta ebidentzian oinarritutako erantzun batzuk aurkitu dituzte sektorea geldiarazi duten galdera askori.

EBk lagundutako proiektuak industria, gobernua eta akademia elkartu zituen arriskuak kudeatzeko estrategiak aztertzeko, prozesatzeko teknologiak garatzeko, baimendutako substratuak aztertzeko eta negozio ereduak kontuan hartzeko. Intsektuen hazkuntzarako substratuetako kutsatzaileen legezko mugak "SUSINCHAIN proiektuaren zati esperimentalean, oinarrizko elikagai arruntetako kutsatzaileen legezko mugak erabili genituen hazkuntzako intsektuetara 'substratu' deiturikoak elikatzen zirenean kutsatzaileak transferitzen ziren zehazteko", azaldu du Herbehereetako Wageningen Unibertsitateko eta Ikerketako Teun Veldkampek.

Proiektuaren arabera, toxinak eta patogenoak, hala nola mikotoxinak, metatzea, edo are transferitzea, gutxienekoa zen. Proposatzen dute horrek esan nahi duela intsektuak hazteko erabiltzen diren substratuetan legezko mugak handiagoak izan daitezkeela. "Kostu baxuko substratuak etorkizun hurbilean erabili beharko lirateke, substratu horiek seguruak direla frogatuta dagoenean. Gure lanak hori finkatzen lagundu zuen, eta kostu baxuko alternatiba horietara aldatzeak katea askoz jasangarriagoa eta errentagarriagoa egingo luke. Gaur egun, beste elikagai batzuetarako ezarritako estandarrak betetzen dituzten substratuak garestiak dira", gaineratu du Veldkampek. "Beste nekazaritza produktuetarako ezarritako estandarrak alferrikako altuak dira intsektuen elikagaietarako.

Hori horrela dela frogatzeak "pentsu" merkeagoak ireki ditzakegula esan nahi du, prozesu osoa errentagarriagoa bihurtuz eta, beraz, enpresentzat erakargarriago bihurtuz". Segurtasuna lehenik intsektuen hazkuntzan Proiektuak egindako ikerketaren zati handi bat lehendik zeuden prozesuak optimizatzera bideratu ziren. Hainbat esperimentu egin ziren substratuen nutrizio-kalitateari eta ezaugarri fisikoei, intsektuen garraioari eta intsektu-gaixotasunen eta izurrien datu-baseen kudeaketari buruz. elikadura-esperimentuak egin ziren "Garraioari, gaixotasunei eta izurrite-espezieei buruz egin dugun lanak intsektu osasuntsuagoak eta ugalketa-ingurune seguruago bat ekarriko du", dio Veldkampek, eskala handiko intsektuen hazkuntzaren kasuan, intsektu espezie bakoitzaren osaera kimikoa eta elikadura-eskakizunak ezarri zituen, ezagutza hutsuneak identifikatzeko eta esperimentuak egiteko.

Protokolo estandarizatu berriak garatu ziren, akademiaren eta nekazarien emaitzen konparagarritasuna bermatuz. Proiektuak behetik gorako ikuspegia ere hartu zuen, intsektu nekazariek ondo egiten zutena aztertuz eta praktika onenak partekatuz. Intsektuen proteinen merkatua irekitzea Ez da soilik ekoizpen prozesuei buruz; Merkaturatzeko oztopoak ere kontuan hartu ziren. "Badakigu produkzio-eraginkortasuna hobetu dezakegula eta segurtasun-parametroak ezar ditzakegula, baina inork produktua erosten ez badu, benetako arazo bat dugu industriaren iraunkortasunarekin", aitortzen du Veldkampek. Hori kontuan izanda, SUSINCHAIN proiektua Europako intsektuen balio-katea zabaltzeko oztopo teknologikoak, arauzkoak, kulturalak eta jokabidezkoak identifikatzean zentratu zen, oztopo horiek gainditzeko estrategiekin batera.

EBk intsektuen proteina hartzea areagotzeko egiten ari den ahaleginen parte da. Mahai-ikerketa egin zen, eta ondoren hainbat elkarrizketa sakon eta tailer egin ziren interesdun talde ezberdinekin, ekoizpenean eta publikoaren pertzepzioan dauden oztopoak identifikatzeko. Bi laborategi bizidunen ezarpenarekin batera gauzatu zen hori, intsektu-hazleek parte hartu zutenak, eta denbora errealean zer funtzionatzen duen eta zer ez ikusteko sortu ziren. Intsektuen Proteinen Sektorea Europan zabaltzen Veldkamp harro esanez: "SUSINCHAIN proiektuak eraikuntza-bloke garrantzitsuak lagundu ditu Europan intsektuen sektorea gehiago zabaltzeko". Baina uste du proteina-iturri hori maximizatzeko egiten ari den lana ahultzen ari dela ikuspegi aldaketa batek. "Intsektuekin erlazionatutako Europako ikerketa zatikatu egin da, eta intsektuak elikagai eta pentsu iraunkorraren proiektuetan proteina iturrietako bat bezala sartzen ari dira". Bere ustez, planteamendu bat benetan eraginkorra izan dadin, intsektuetatik eratorritako produktuak xurgatzeko oztopo nagusietan esklusiboki bideratzen diren proiektuak izatea da aurrera egiteko bidea.

Informazio gehigarria

Proiektuan lortutako emaitzei esker, interesdunek proiektua gehiago zabaltzeko eta merkaturatzeko aukera izan zuten. Eskaintzaren eta eskariaren aldetik identifikatutako oztopoak gainditzeko eta kontsumitzaileen konfiantza eta onarpena lortzeko estrategiak garatu ziren, eta praktika onen fitxak elkarrekin garatu ziren.

Eskala handiko intsektuen hazkuntzarako, intsektu espezie bakoitzaren osaera kimikoa eta nutrizio-eskakizunak bildu dira ezagutza hutsuneak identifikatzeko eta hutsuneak ixteko eta iraunkortasuna areagotzeko esperimentuak egiteko. Protokolo estandarizatu berriak garatu ziren, akademiaren eta nekazarien emaitzen konparagarritasuna bermatuz. Gaixotasunaren transmisioa eta kontrola metodo berrien bidez ebaluatu ziren. Prozesatzeko teknika berrien baliozkotzeak ezinbesteko ezagutzak eman zituen intsektuen industrian arrakastaz sartzeko; intsektuen garraioa eta epe luzerako biltegiratzea erraztea, eta elikagaien egonkortasuna eta segurtasuna hobetzea. Intsektuen otorduen digerigarritasun-koefizienteei buruzko literatura ebaluatu zen eta arrain, hegazti eta txerrikumeentzako dietak formulatzeko erabil daiteke. Intsektuen otorduak barne dieten ondorioak nekazaritzako baldintzetan frogatu ziren: errendimenduan, osasunean eta produktuaren kalitatean eragin kaltegarririk gabe erabil daitezke.

Intsektuen kasuan elikagai gisa, intsektuen afari-produktuen benetako kontsumoaren emaitza paregabeek elikagai berritzaileei eta industriari dagozkion kontsumo-taldeei buruz informatzen dute dieta-eredu jasangarriagoetarako aldaketa lortzeko. Intsektuetan oinarritutako proteinak eguneroko dietan txertatzea haragiaren ordezko gisa, beste alternatiba batzuekin batera, faktore demografikoak ulertzean, elikagai berrietarako irekitasunean eta elikadura-ohitura jasangarriak hartzean oinarritzen da. Kutsatzaile kimikoak, patogenoak eta alergenotasunak ikertu dira. Emaitzek iradokitzen dute kutsatzaileak ez direla pilatzen, PFAS konposatu eta mikroplastiko batzuk izan ezik. Kezkagarriak diren patogenoak Salmonella dira.

Intsektuek erreakzio alergikoak sor ditzakete itsaski alergiak dituzten pertsonengan. Ikertutako prozesatzeko teknika gehienek ez zuten proteina alergenikoak murrizten, tratamendu entzimatikoa izan ezik. Iraunkortasunari dagokionez, proiektuaren emaitzek hainbat intsektu-espezieren ingurumen-inpaktuaren ikuspegi sistematikoa eman zuten, hainbat agertokitarako metodologia bakarra erabiliz, ekoizpen-kate jasangarri optimoak aukeratzeko aukera emanez.

Koordinatzaileak
  • STICHTING WAGENINGEN RESEARCH (WR)