H2020 SIMBA Proiektua: mikrobiomaren aplikazioen berrikuntza iraunkorra elikagaien sisteman.
- Mota Proiektua
- Egoera Bete
- Exekuzioa 2018 -2023
- Esleitutako Aurrekontua 9.999.999,77 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia H2020
- Proiektuaren webgunea SIMBA
Munduko biztanleriaren etengabeko hazkundea kontuan hartuta, elikagaien hornikuntza ekitatiboa arazo nagusi eta etorkizuneko erronka bihurtu da. Mikrobioak elikagaien produktibitatea eta kalitatea areagotzeko erabili gabeko tresna dira.
SIMBA proiektuaren helburua lurzoruko eta itsasoko mikrobio-komunitate konplexuak (mikrobiomak) elikagaien ekoizpen jasangarrirako aprobetxatzea da. SIMBAk elkarri lotuta dauden bi elika-katetan jarriko du arreta: nekazaritza-ekoizpena eta akuikultura. SIMBAk lehenik eta behin in silico fase bat abiaraziko du aurrez existitzen diren mikrobiomaren datu-baseak eta aurreko azterketak aztertzeko, elikadura-katearen kalitateari eta produktibitateari eusteko gai den mikrobio-matrize optimoa identifikatzeko. Mikrobiomaren berariazko esku-hartzeak, lurzorua, landarea, arraina, akuikultura eta elikagaien/pentsuen prozesatzea barne, konfigurazio optimoa lortzeko garatuko dira, modelizazio fasean definitutako moduan, honela: i) Identifikatutako mikrobioma partzuergo optimoak diseinatu eta probatuko dira laborategietan, lorontzietan eta landa-saiakuntzetan, landareen produktibitatea eta osasuna hobetzeko; ii) Itsas mikrobiomak aplikatuko dira akuikultura eta nekazaritza iraunkorrak errazteko. iii) Mikrobioen partzuergo optimoak erabiliko dira lehengaiak eta hondakinak kalitate handiko elikagai, pentsu edo, azken batean, energia bihurtzeko.
Esku-hartzearen azken fase batean, interakzio horiek landa-azterketetan, akuikulturan, arrainen elikaduran eta gizakietan kontrolatu eta probatuko dira, mikrobioen partzuergoetan duten eragina neurtuz, elkarrekintzak elikagaien segurtasuna, produktibitatea, kalitatea, segurtasuna, iraunkortasuna, elikadura eta osasuna hobetzeko faktoreekin lotutako elkarrekintzak. Elikadura sistema jasangarrietarako merkatutik gertu dauden mikrobioen aplikazioak erraztuko dira proposamenaren diziplina arteko eta zeharkako izaerari eta enpresa txiki eta ertainen (ETE) rol aktiboari esker.
Munduko biztanleria hazten doan heinean, elikagaiak irisgarritasun berdinarekin eskaintzea arazo nagusi eta etorkizuneko erronka bihurtu da. Mikrobioak elikagaien produktibitatea eta kalitatea areagotzeko erabili gabeko tresna dira. SIMBA proiektuaren helburua itsas eta lurzoruko mikrobio-komunitate konplexuak (mikrobiomak) elikagaien ekoizpen jasangarrirako aprobetxatzea da. SIMBAk elkarri lotuta dauden bi elika-katetan jarriko du arreta: nekazaritza-ekoizpena eta akuikultura. SIMBAk lehenik eta behin in silico fase bat abiaraziko du lehendik zeuden beste mikrobiomaren datu-base batzuk eta aurreko ikerketak aztertzeko, elikagaien katearen kalitatea eta produktibitateari eusteko gai den mikrobioma diseinu onena identifikatzeko.
Mikrobiomaren neurrira egokitutako esku-hartzeak bereziki garatuko dira, lurzoruak, landareak, arrainak, akuikultura eta elikagaien/pentsuen prozesamendua barne hartzen dituztenak diseinu optimoa lortzeko, modelizazioaren urratsean zehaztutako moduan, honela:
- Identifikatutako mikrobioma partzuergo optimoak laborategietan, lorontzietan eta landa-saiakuntzan diseinatu eta probatuko dira landareen produktibitatea eta osasuna hobetzeko.
- Itsas mikrobiomak aplikatuko dira nekazaritza eta akuikultura iraunkorra errazteko.
- Mikrobio/mikrobio partzuergo optimoak erabiliko dira lehengaiak eta hondakinak kalitate handiko elikagai edo pentsu edo, azken batean, energia bihurtzeko.
Azken esku-hartze-urrats batean, elkarrekintza hauek kontrolatu eta probatuko dira eremuan, akuikulturan, arrainen pentsuetan eta giza azterketetan, mikrobioma partzuergoetan duten eragina neurtuz, elkarrekintzak elikagaien segurtasuna, produktibitatea, kalitatea, segurtasuna, jasangarritasuna eta nutrizio eta osasun alderdiak hobetzeko duten eraginkortasuna ebaluatzen duten faktoreekin elkartuta. Elikagai-sistema jasangarrietarako merkatutik gertu dauden mikrobiomaren aplikazioak erraztuko dira proposamenaren diziplina arteko eta diziplina arteko izaerari eta enpresa txiki eta ertainen (ETE) rol aktiboari esker.
- LUONNONVARAKESKUS (LUKE - NATURAL RESOURCES INSTITUTE FINLAND)