Skip to main content

H2020 REFRESH Proiektua: Hornikuntza-kate osoarentzako baliabide-eraginkorrak diren elikagaiak eta edariak

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2015 -2019
  • Esleitutako Aurrekontua 8.999.757,79 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
  • Proiektuaren webgunea Proyecto REFRESH
Jardueren deskribapena

WP1: Ikerketa-esparruan oinarrituta, nazioartean zeharreko inkesta zabal bat egin zen, eta aurretik bi pilotu-azterketa egin ziren neurketa-eskalak eraikitzeko. Kontsumitzaileen mailan elikagaiak kudeatzeko eta hondakinak prebenitzeko IKTetan oinarritutako tresnen erabilerari buruzko ikerketa kualitatibo bat egin zen. Ontziratze-informazioak portaera-asmoetan eta erabilgarritasunean duen eragina kontsumitzailearen ikuspuntutik aztertu zen birus-inkesta bat erabiliz. Azkenik, (zuzeneko) giza kontsumorako azpiproduktuen balorizazioaren kontsumitzaileek duten onarpenari buruzko ikerketaren emaitzak argitaratu ziren.

WP2: NL, HU, ES eta GE-ko PWPak laguntzeko, FA akordioak eta ekintzan oinarritutako berrikuntza proiektuak ebaluatu ziren. FA eta PWP ikuspegia Txinako bazkideekin errepikatzen jarraitu zen. Aditu Komunitate birtuala abian jarri zen, eta REFRESH-en emaitza nagusiei buruzko lau webinar ere antolatu zituen. DSS tresnen garapena amaitu da, besteak beste, hutsuneen analisia, analisi azkarreko tresna bat, txikizkako merkataritzan elikagai-hondakinak kontrolatzeko DSS eta artikulu zientifiko multzo bat. Ekintza Esparruetarako Plan Nagusiaren ikuspegia osatu da eta lau prestaketa tailer egin dira interesdun diren estatu kideekin.

WP3: Sistemen mapak eta analisi-esparruak lantzeko lehenengo emaitza amaitu eta argitaratu zen, elikagai-hondakinen eragileak identifikatuz hornidura-katean zehar, elikagai-hondakinen prebalentzia handia duten bost elikagai-produktu kategoriatan. Bigarrenik, politika-nahasketaren ebaluazioa argitaratu zen. Elikagai-hondakinen prebentzioan eta berreskurapenean eragin nabarmena duten EBko politiken berrikuspena argitaratu da. Sei politika-lanerako plataforma antolatu ziren eta lau politika-txosten argitaratu ziren. Tailerrean eta txostenetan oinarritutako gomendioak laburbildu dira. Elikagaiei buruzko (eta ez bakarrik elikagai-hondakinei buruzko) EBko legeria harmonizatuaren beharra azpimarratu zen.

WP4: Kontsumitzaileen elikagai-hondakinak ebaluatzeko, Bayes eta agenteetan oinarritutako ereduak lotzen dituen eredu integratu bat garatu zen. Berrikuntzaren hedapena katean zehar aztertu zen IT eta NL kasuak erabiliz. Garatutako bide-orriek eta web bidezko tresnak simulazioak ahalbidetzen dituzte Bayes-en efektu mistoko modelizazio-ikuspegi hierarkikoan oinarrituta. Elikagai-hondakinen eszenatoki paneuroparrek eskualde eta nazio mailan sortutako elikagai-hondakinen kopurua simulatzen duten 30 txosten dituzte. Hainbat eszenatoki garatu ziren hautatutako esku-hartzeen simulazio paneuropar batean.

WP5: Balorizazio aukera desberdinak kalkulatzeko eta alderatzeko ikuspegi sinplifikatu bat garatu zen FORKLIFT tresnaren oinarri gisa, kalkulu-orri gisa idatzita eta bost alboko korronteetako datuekin beteta. Italiako nektarina eta mertxika hornidura-kateetarako bizi-ziklo osoen ebaluazioak (LCA/LCC) egin dira. Beste kasu batzuk txerri-pentsua, Alemaniako haragi-ekoizpen katea eta tomateak dira. Frogatu da ekoizpena murriztu eta baliabideak modu eraginkorragoan erabili badaitezke, berotze globala arintzeko potentzial handia lor daitekeela.

WP6: FoodWasteExplorer bigarren mailako korronteen osaerari buruzko sarbide irekiko online baliabide gisa garatu zen eta 26.000 datu-puntu baino gehiago ditu. Txikoria erroko zuntza erabiliz gosariko zereal edari eredu bat formulatu zen, baita kontsumitzaileen onarpen probak ere. Ikerketa bat egin zen landareen bigarren mailako fluxuen erabilera ikertzeko, lurrun-leherketaren bidez tratatuak. Analisi tekniko-ekonomikoa egin zen. Erresuma Baturako, Irlandarako eta Herbehereetarako elikadura-DST bat garatu zen. Txerrientzako pentsu seguru gisa erabiltzeko soberako janaria prozesatzeko potentzialari buruzko jarraibide teknikoak osatu ziren. Hondakin ustelgarriak erregai eta produktu kimiko bihurtzea ikertu zen. Txosten bat prestatu zen kanpoko baldintzek elikagai-hondakinak bihurtzeko aukeren garapenean nola eragin dezaketen identifikatzeko. Balorizazio-ikuspegiak aztertu ziren EBko elikagai-hondakinak murrizteko helburuak lortzeko duten ekarpena zehazteko.

WP7: Hainbat hedapen-jarduera egin dira REFRESH proiektua laguntzeko, besteak beste, proiektuaren hedapen-estrategia eguneratzea, webgunea eguneratzea, sare sozialak erabiltzea, komunikazio-produktuen diseinu korporatiboa eguneratzea, buletinak sortzea eta tarteko emaitzen liburuxka eguneratzea. Mezu nagusiei buruzko laguntza-prestakuntza eman zen GC eta EBM bileretan. Kliken estatistikak bildu ziren. 348 artikulu argitaratu ziren, webgunearen bisita kopuru osoa 282.970 izan zen, 511.051 orrialde ikustaldirekin. Bikaintasun Zentroa (CoE) 2019tik aurrera ADPri buruzko EBko Plataformaren bidez jarraituko du. Gutxi gorabehera 4.000 parte-hartzaile izan ziren REFRESH ekitaldietan. 2016an, REFRESHek "Elikagaien Hondakinen Irtenbideen Lehiaketa" antolatu zuen, eta 50 proposamen baino gehiago jaso zituen. Ideia onenen aldeko boto publikoak 61.000 boto baino gehiago lortu zituen. Lehiaketa Txinan errepikatu zen. 2019an, "Txakur Poltsen Lehiaketa" antolatu zen. Sei buletin partekatu dira proiektuan zehar, 851 harpidedunekin. Twitter kontuak 2.165 jarraitzaile zituen eta 763 txio argitaratu ziren. @EURefresh 1640 aldiz etiketatu da eta 135.000 jarraitzaile lortu ditu. Facebook kontuak 1.001 atsegin ditu, 629 argitalpenetatik. Proiektuaren hainbat bideo ekoitzi eta YouTuben argitaratu dira, 5.000 ikustaldirekin. REFRESH-i buruzko 90 aipamen inguru egin ziren beste komunikabideetan. REFRESH 170 kanpoko ekitaldi baino gehiagotan aurkeztu zen. WP8: WP honek REFRESH-en proiektuaren eta administrazio-alderdiak kudeatzen ditu, eta partzuergoa eta haren gobernantza-organoak koordinatzen ditu. M37-M42ri buruzko batzordearen bilera bat, berrikuspen bilera bat eta tarteko jarduera-txosten bat antolatu ziren. Bederatzi hileroko EB bilera erregular antolatu ziren, baita hiru aurrez aurreko EB bilera eta koordinatzaile estrategikoarekin aldebiko EAB bilerak ere.

Testuinguruko deskribapena

Kalkulatzen da urtero 89 milioi tona janari alferrik galtzen direla Europako (EB) herrialdeetan (FUSIONS 2016), eta ereduen arabera, zifra hori 120 milioi tona baino gehiagora igo daiteke 2020rako. Janari-hondakinak munduko karbono-isurien eragile garrantzitsua dira, elikagaien ekoizpenarekin eta hondakinekin lotutako karbono-isuriak, Estatu Batuen eta Txinaren ondoren, karbono-isuri gehien egiten dituen hirugarren herrialdearenen parekoak baitira (FAO 2013). Janari-xahuketa etikoki justifikaezina da ia mila milioi pertsona desnutrizioa jasaten duten mundu batean. Elikagai-hornikuntza-kate osoan zehar elikagai-hondakinak murriztea funtsezko mekanismoa da elikadura-sistema jasangarri bat sortzeko. Horrek onura ekonomikoak, sozialak eta ingurumenekoak dakartza. Europako Batzordeak lehentasuna eman dio elikagaien xahuketa murrizteari Ekonomia Zirkularreko Paketean (2015eko abendua). REFRESH-en helburu orokorra hornidura-kate osoan zehar saihestu daitezkeen elikagai-hondakinak prebenitzea eta murriztea da, baita elikagai-sistemaren barruko baliabideen erabilera optimizatzea eta hondakin-fluxuen balorizazioa, ontziak barne.

Helburuak

REFRESH proiektuaren helburu orokorra EB osoan elikagaien hondakinak % 30ean murrizteko helburuari ekarpen nabarmena egitea da 2025erako (hau da, 25-40 milioi tona elikagai alferrik galtzea 2025erako[1], urtean hamar mila milioi euroko balioa duena) eta saihestezinak diren elikagaien eta ontzien hondakinen balioa maximizatzea. Helburu handinahi hau lortzeko, ikuspegi sistemikoa hartuko dugu eta punta-puntako zientzia erabiliko dugu enpresek, kontsumitzaileek eta agintari publikoek ekintzak egin ditzaten ahalbidetzeko. REFRESH proiektuaren helburu nagusia "Ekintza Esparru" eredu bat garatzea da, hornidura-kateko etapa guztietan zeharreko akordio estrategikoetan oinarrituta (gobernuek babestuta), lankidetza-lanaren bidez gauzatuta eta esku-hartze zehatz eta kostu-eraginkorrak ahalbidetzeko ebidentzian oinarritutako tresnekin lagunduta. Arrakastak EBko elikadura-sistema jasangarriago eta seguruago baterantz eraldatzen lagunduko du, Europako ekonomiari, ingurumenari eta gizarteari mesede eginez.

Results

REFRESH-en eragin-eremu nagusiak hauek dira:

  • Kontsumitzaileek janari-xahuketa murriztea.
  • Enpresek (ekoizleetatik txikizkako saltzaileetaraino) elikagaien dohaintzak eta birbanaketa (beharrean dauden pertsonei) areagotzea.
  • Txikizkako merkataritzan eta elikagaien sektorean elikagaien xahuketa murriztea hornidura-katearen kudeaketa hobeago baten bidez; - Janari-hondakinak murriztea jatetxe, otordu-zerbitzu eta ostalaritza sektoreetan.
  • Elikagai eta bigarren mailako baliabideen galerak balio handiagoko produktu bihurtzea (pentsuak, bio-oinarritutako produktuak, osagaiak), eta - Elikagai-hondakinak murriztea (uzta osteko) hornidura-katean (lehen mailako ekoizpena, garraioa, prozesamendua eta fabrikazioa). REFRESHek hasierako inbentarioak eta analisiak ezartzea lortu zuen bere lehen bi proiektu-aldietan, eta zabalkunde-ahaleginen bidez, ezagutza eta jardunbide egokiak partekatzeko aukera zabala sortu zuen Europako eta Txinako interes-taldeen artean. Proiektuaren irismenaren eragina D7.2 atalean deskribatzen da.
Koordinatzaileak
  • STICHTING WAGENINGEN RESEARCH (WR)