Skip to main content

Projecte H2020 REFRESH: Aliments i begudes eficients en l'ús de recursos per a tota la cadena de subministrament

  • Tipus Projecte
  • Estat Completat
  • Execució 2015 -2019
  • Pressupost assignat 8.999.757,79 €
  • Àmbit Europeo
  • Font principal de finançament H2020
  • Web del projecte Proyecto REFRESH
Descripció de les activitats

WP1: Basant-se en el marc de recerca, es va implementar una àmplia enquesta transnacional, precedida per dos estudis pilot per construir les escales de mesura. Es va fer un estudi qualitatiu sobre l'ús d'eines basades en TIC per a la gestió d'aliments i la prevenció del malbaratament a nivell del consumidor. Es va estudiar la influència de la informació a l'envàs en les intencions de comportament i la utilitat des de la perspectiva del consumidor mitjançant una enquesta viral. Finalment, es van publicar els resultats de lestudi sobre lacceptació per part del consumidor de la valorització de subproductes per a consum humà (in)directe.

WP2: En suport als PWP a NL, HU, ES i GE, es van avaluar els acords de FA, així com els projectes d'innovació basats en l'acció. Es va continuar replicant lenfocament de FA i PWP amb els socis xinesos. Es va llançar la Comunitat d'Experts en línia, que també va organitzar quatre seminaris web sobre els resultats clau de REFRESH. Es va finalitzar el desenvolupament d'eines de DSS, incloent-hi anàlisis de bretxes, una eina d'anàlisi ràpida, DSS per a la monitorització del malbaratament d'aliments al comerç minorista i un conjunt d'articles científics. L´enfocament Blueprint sobre els Marcs d´Acció s´ha completat i s´han establert 4 tallers preparatoris amb els EM interessats.

WP3: Es va finalitzar i publicar el primer lliurable als mapes de sistemes i marcs analítics, identificant els impulsors del rebuig d'aliments al llarg de la cadena de subministrament en 5 categories de productes alimentaris amb alta prevalença de rebuig d'aliments. En segon lloc, es va publicar lavaluació de la combinació de polítiques. Es va publicar la Revisió de les polítiques de la UE amb impacte rellevant en la prevenció i la valorització del malbaratament d'aliments. S'organitzaren sis plataformes de treball de polítiques i es publicaren quatre informes de polítiques. S'han resumit les recomanacions basades al taller i els informes. Es va subratllar la necessitat d'una legislació harmonitzada de la UE sobre els aliments (i no només sobre el malbaratament d'aliments).

WP4: Es va desenvolupar el model integrat que vincula els models bayesians i basats en agents per avaluar el malbaratament d'aliments del consumidor. Es va estudiar la difusió de la innovació al llarg de la cadena fent servir casos de TI i NL. Els fulls de ruta desenvolupats i l'eina basada en web permeten simulacions basades en un enfocament de modelatge bayesià jeràrquic d'efectes mixtos. Els escenaris paneuropeus sobre els nivells de malbaratament alimentari consisteixen en 30 informes sobre simulacions de les quantitats de malbaratament alimentari generades a nivell regional i nacional. Es van desenvolupar diversos escenaris en una simulació paneuropea d'intervencions seleccionades.

WP5: Es va desenvolupar un enfocament simplificat per estimar i comparar diferents opcions de valorització com a base per a l'eina FORKLIFT, redactat com un full de càlcul i alimentat amb dades de cinc fluxos laterals. S'han realitzat anàlisis de cicle de vida (ACV/CCV) completes per a les cadenes de subministrament de nectarina i préssec a Itàlia. Altres casos inclouen el pinso per a porcs, la cadena de producció de carn alemanya i els tomàquets. Es va demostrar que, si es pot reduir la producció i utilitzar els recursos de manera més eficient, es podria assolir el considerable potencial de mitigació de l'escalfament global.

WP6: FoodWasteExplorer es va desenvolupar com un recurs en línia daccés obert sobre la composició de fluxos secundaris i compta amb més de 26.000 punts de dades. Es va formular un model de beguda de cereals per esmorzar utilitzant fibra d'arrel de xicoira, així com proves d'acceptació per part del consumidor. Es va fer una investigació per investigar l'ús de fluxos secundaris vegetals, tractats mitjançant explosió de vapor. Es va realitzar una anàlisi tecnoeconòmica. Es va desenvolupar un DST de pinsos per al Regne Unit, Irlanda i els Països Baixos. Es van completar directrius tècniques sobre el potencial de processar excedents d'aliments per al seu ús com a pinso segur per a porcs. Es va investigar la conversió de residus putrescibles a combustibles i productes químics. S'ha elaborat un informe sobre la identificació de com les condicions externes poden influir en el desenvolupament d'opcions de conversió de residus alimentaris. Es van analitzar els enfocaments de valorització per determinar-ne la possible contribució a l'assoliment dels objectius de reducció del malbaratament d'aliments de la UE.

WP7: Una àmplia varietat d'activitats de difusió han donat suport al projecte REFRESH, incloent-hi l'actualització de l'estratègia de difusió del projecte, l'actualització del lloc web, l'ús de xarxes socials, l'actualització del disseny corporatiu dels productes de comunicació, la producció de butlletins informatius i l'actualització del fullet de resultats intermedis. Es van impartir capacitacions de suport sobre missatges clau a les reunions del GC i de l'EBM. Les estadístiques de clics es van recopilar. Es van publicar 348 articles, el nombre total de visites al lloc web va ser de 282.970, amb 511.051 pàgines vistes. El Centre d'Excel·lència (CoE) serà continuat després del 2019 per la Plataforma de la UE sobre PDA. Aproximadament 4000 participants van assistir als esdeveniments de REFRESH. El 2016, es va organitzar el "Concurs de Solucions per al Malbaratament d'Aliments" de REFRESH, que va rebre més de 50 propostes. La votació pública per a les millors idees va obtenir més de 61 000 vots. El concurs es va replicar a la Xina. El 2019, es va organitzar el "Concurs de Bosses per a Gossos". S'han compartit 6 butlletins informatius durant el projecte amb 851 subscriptors. El compte de Twitter va comptar amb 2165 seguidors i s'han publicat 763 piulades. @EURefresh ha estat etiquetat amb 1640 i va aconseguir els 135.000 seguidors. El compte de Facebook va aconseguir els 1001 m'agrada, a partir de 629 publicacions. S'han produït diversos vídeos del projecte i han estat publicats a YouTube amb 5000 vistes. Es van fer aproximadament 90 mencions de REFRESH a altres mitjans. REFRESH es va presentar a més de 170 esdeveniments externs. WP8: Aquest WP gestiona el projecte i els aspectes administratius de REFRESH, i coordina el consorci i els seus òrgans de governança. Es va organitzar una reunió del consell d'administració, una reunió de revisió i es va produir un informe d'activitat intermèdia sobre M37-M42. S'han organitzat 9 reunions mensuals regulars de l'EB, així com 3 reunions presencials de l'EB i reunions bilaterals de l'EAB amb el coordinador estratègic.

Descripció contextual

S'estima que 89 milions de tones d'aliments es desaprofiten als països europeus (UE) cada any (FUSIONS 2016), i els models suggereixen que aquesta xifra podria augmentar a més de 120 milions de tones per al 2020. equivalen a les del tercer país amb més emissió de carboni després dels Estats Units i la Xina (FAO 2013). El malbaratament d'aliments és èticament injustificable en un món on gairebé mil milions de persones continuen desnodrides. Reduir el malbaratament d'aliments al llarg de la cadena de subministrament d'aliments és un mecanisme clau per crear un sistema alimentari sostenible. Això aporta beneficis econòmics, socials i ambientals. La Comissió Europea ha prioritzat la reducció del malbaratament d'aliments al Paquet d'Economia Circular (desembre del 2015). L'objectiu general de REFRESH és prevenir i reduir el malbaratament d'aliments evitable al llarg de tota la cadena de subministrament, així com optimitzar la utilització dels recursos dins del sistema alimentari i la valorització dels fluxos de residus, inclosos els envasos.

Objectius

L'objectiu general del projecte REFRESH és contribuir significativament a l'objectiu de reduir el malbaratament d'aliments a tota la UE en un 30% per al 2025 (cosa que equival a entre 25 i 40 milions de tones d'aliments que no es desaprofiten el 2025[1], per un valor de desenes de milers de milions d'euros a l'any inevitables. Per aconseguir aquest objectiu ambiciós, adoptarem un enfocament sistèmic i utilitzarem ciència d'avantguarda per permetre l'acció de les empreses, els consumidors i les autoritats públiques. Una ambició central del projecte REFRESH és desenvolupar un model de "Marc d'Acció" que es base en acords estratègics en totes les etapes de la cadena de subministrament (recolzats pels governs), implementats a través del treball col·laboratiu i recolzats per eines basades en evidència per permetre intervencions específiques i rendibles. L'èxit donarà suport a la transformació cap a un sistema alimentari de la UE més sostenible i segur, beneficiant l'economia, el medi ambient i la societat d'Europa.

Resultats

Les àrees d'impacte principals de REFRESH són:

  • Reducció del malbaratament d'aliments per part dels consumidors.
  • Augment de les donacions i redistribució d'aliments (persones necessitades) per part de les empreses (de productors a minoristes).
  • Reducció del malbaratament d'aliments al sector minorista i d'alimentació mitjançant una gestió millor de la cadena; - Reducció del malbaratament d'aliments al sector de la restauració, serveis de menjar i hostaleria.
  • Conversió de les pèrdues d'aliments i recursos secundaris en productes de major valor (pinsos, productes de base biològica, ingredients), i - Reducció del malbaratament d'aliments a la cadena de subministrament (poscollita) (producció primària, transport, processament i fabricació). REFRESH va aconseguir en els dos primers períodes de projecte establir els inventaris i anàlisis inicials i, a través dels seus esforços de difusió, va crear un abast considerable per compartir coneixements i millors pràctiques entre els grups d'interessats europeus i xinesos. L'impacte de l'abast del projecte es descriu a D7.2.
Coordinadors
  • STICHTING WAGENINGEN RESEARCH (WR)