Proxecto H2020 REFRESH: Alimentos e bebidas eficientes en canto a recursos para toda a cadea de subministración
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2015 -2019
- Orzamento asignado 8.999.757,79 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
- Páxina web do proxecto Proyecto REFRESH
WP1: Baseándose no marco da investigación, implementouse unha ampla enquisa transnacional, precedida por dous estudos piloto para construír as escalas de medición. Realizouse un estudo cualitativo sobre o uso de ferramentas baseadas nas TIC para a xestión de alimentos e a prevención de residuos a nivel de consumidor. Estudouse a influencia da información do envase nas intencións de comportamento e na utilidade desde a perspectiva do consumidor mediante unha enquisa viral. Finalmente, publicáronse os resultados do estudo sobre a aceptación por parte dos consumidores da valorización de subprodutos para o consumo humano (in)directo.
WP2: En apoio dos PWP en NL, HU, ES e GER, avaliáronse os acordos de FA, así como os proxectos de innovación baseados na acción. A metodoloxía FA e PWP continuou a replicarse cos socios chineses. Lanzouse a Comunidade de Expertos en liña, que tamén acolleu catro seminarios web sobre os principais resultados de REFRESH. Completouse o desenvolvemento de ferramentas de DSS, incluíndo a análise de lagoas, unha ferramenta de análise rápida, DSS para o seguimento do desperdicio de alimentos no comercio polo miúdo e un conxunto de artigos científicos. Completouse o enfoque do Plan de Acción para os Marcos de Acción e celebráronse catro obradoiros preparatorios cos Estados membros interesados.
WP3: Finalizouse e publicouse o primeiro produto final sobre os mapas de sistemas e os marcos analíticos, identificando os factores que provocan o desperdicio de alimentos ao longo da cadea de subministración en cinco categorías de produtos alimenticios cunha alta prevalencia de desperdicio de alimentos. En segundo lugar, publicouse a avaliación da combinación de políticas. Publicouse a Revisión das políticas da UE con impacto significativo na prevención e recuperación do desperdicio de alimentos. Organizáronse seis plataformas de traballo sobre políticas e publicáronse catro informes de políticas. Resumíronse as recomendacións baseadas no obradoiro e nos informes. Salientouse a necesidade dunha lexislación harmonizada da UE sobre alimentos (e non só sobre o desperdicio de alimentos).
WP4: Desenvolveuse un modelo integrado que vincula modelos bayesianos e baseados en axentes para avaliar o desperdicio de alimentos por parte dos consumidores. Estudouse a difusión da innovación ao longo da cadea empregando casos de TI e NL. As follas de ruta desenvolvidas e a ferramenta baseada na web permiten simulacións baseadas nunha abordaxe de modelado bayesiano xerárquico de efectos mixtos. Os Escenarios Paneuropeos de Residuo Alimentario constan de 30 informes que simulan a cantidade de residuos alimentarios xerados a nivel rexional e nacional. Desenvolvéronse varios escenarios nunha simulación paneuropea de intervencións seleccionadas.
WP5: Desenvolveuse unha estratexia simplificada para estimar e comparar diferentes opcións de valorización como base para a ferramenta FORKLIFT, escrita como unha folla de cálculo e completada con datos de cinco fluxos laterais. Realizáronse avaliacións completas do ciclo de vida (ACV/ACV) para as cadeas de subministración de nectarinas e pexegos en Italia. Outros casos inclúen a alimentación porcina, a cadea de produción de carne alemá e os tomates. Demostrouse que se se pode reducir a produción e usar os recursos de forma máis eficiente, poderíase alcanzar un potencial considerable para mitigar o quecemento global.
WP6: FoodWasteExplorer desenvolveuse como un recurso en liña de acceso aberto sobre a composición de fluxos secundarios e contén máis de 26 000 puntos de datos. Formulouse un modelo de bebida de cereais para o almorzo empregando fibra de raíz de chicoria, así como probas de aceptación dos consumidores. Realizouse unha investigación para investigar o uso de fluxos secundarios da planta, tratados por explosión de vapor. Realizouse unha análise tecnoeconómica. Desenvolveuse un sistema de estatística de alimentación para o Reino Unido, Irlanda e os Países Baixos. Completáronse as directrices técnicas sobre o potencial de procesar o excedente de alimentos para o seu uso como alimento seguro para porcos. Investigouse a conversión de residuos putrescibles en combustibles e produtos químicos. Elaborouse un informe sobre a identificación de como as condicións externas poden influír no desenvolvemento de opcións de conversión de residuos alimentarios. Analizáronse as estratexias de valorización para determinar a súa posible contribución á consecución dos obxectivos de redución do desperdicio de alimentos da UE.
WP7: Unha ampla variedade de actividades de difusión apoiaron o proxecto REFRESH, incluíndo a actualización da estratexia de difusión do proxecto, a actualización do sitio web, o uso das redes sociais, a actualización do deseño corporativo dos produtos de comunicación, a elaboración de boletíns informativos e a actualización do folleto de resultados provisionais. Impartiuse formación de apoio sobre as mensaxes clave nas reunións do GC e da EBM. Recolléronse estatísticas de clics. Publicáronse 348 artigos, o número total de visitas ao sitio web foi de 282.970, con 511.051 páxinas vistas. O Centro de Excelencia (CdE) continuará despois de 2019 a través da Plataforma da UE sobre ADP. Aproximadamente 4.000 participantes asistiron aos eventos de REFRESH. En 2016, REFRESH organizou o concurso "Solucións para o desperdicio de alimentos", que recibiu máis de 50 propostas. A votación pública para as mellores ideas obtivo máis de 61.000 votos. O concurso foi repetido na China. En 2019, organizouse o "Concurso de bolsas para cans". Durante o proxecto compartíronse seis boletíns, con 851 subscritores. A conta de Twitter tiña 2.165 seguidores e publicáronse 763 chíos. @EURefresh foi etiquetado 1640 veces e alcanzou os 135.000 seguidores. A conta de Facebook alcanzou os 1.001 gústames, de 629 publicacións. Producíronse e publicáronse varios vídeos do proxecto en YouTube, con 5.000 visualizacións. Houbo aproximadamente 90 mencións de REFRESH noutros medios. REFRESH presentouse en máis de 170 eventos externos. WP8: Este WP xestiona o proxecto e os aspectos administrativos de REFRESH e coordina o consorcio e os seus órganos de goberno. Organizáronse unha reunión da xunta directiva, unha reunión de revisión e un informe de actividade provisional sobre os proxectos M37-M42. Organizáronse nove reunións mensuais regulares do Comité de Emerxencias, así como tres reunións presenciais do Comité de Emerxencias e reunións bilaterais do Comité de Emerxencias co coordinador estratéxico.
Estímase que cada ano se desperdician 89 millóns de toneladas de alimentos nos países europeos (UE) (FUSIONS 2016) e os modelos suxiren que esta cifra podería aumentar a máis de 120 millóns de toneladas en 2020. O desperdicio de alimentos contribúe en gran medida ás emisións globais de carbono, e as emisións de carbono asociadas á produción e ao desperdicio de alimentos son equivalentes ás do terceiro país con maior emisión de carbono, despois dos Estados Unidos e da China (FAO 2013). O desperdicio de alimentos é eticamente inxustificable nun mundo onde case mil millóns de persoas seguen desnutridas. Reducir o desperdicio de alimentos en toda a cadea de subministración alimentaria é un mecanismo clave para crear un sistema alimentario sostible. Isto trae beneficios económicos, sociais e ambientais. A Comisión Europea priorizou a redución do desperdicio de alimentos no seu Paquete de Economía Circular (decembro de 2015). O obxectivo xeral de REFRESH é previr e reducir o desperdicio alimentario evitable en toda a cadea de subministración, así como optimizar a utilización dos recursos dentro do sistema alimentario e a valorización dos fluxos de residuos, incluídos os envases.
O obxectivo xeral do proxecto REFRESH é contribuír significativamente ao obxectivo de reducir o desperdicio de alimentos en toda a UE nun 30 % para 2025 (o equivalente a entre 25 e 40 millóns de toneladas de alimentos que non se desperdiciarán para 2025[1], cun valor de decenas de miles de millóns de euros ao ano) e maximizar o valor dos residuos inevitables de alimentos e envases. Para acadar este ambicioso obxectivo, adoptaremos unha abordaxe sistémica e empregaremos ciencia de vangarda para facilitar a acción das empresas, os consumidores e as autoridades públicas. Unha ambición central do proxecto REFRESH é desenvolver un modelo de "Marco de Acción" baseado en acordos estratéxicos en todas as etapas da cadea de subministración (aprobado polos gobernos), implementado mediante traballo colaborativo e apoiado por ferramentas baseadas na evidencia para permitir intervencións específicas e rendibles. O éxito contribuirá á transformación cara a un sistema alimentario da UE máis sostible e seguro, que beneficiará a economía, o medio ambiente e a sociedade de Europa.
As principais áreas de impacto de REFRESH son:
- Reducir o desperdicio de alimentos por parte dos consumidores.
- Aumento das doazóns e redistribución de alimentos (ás persoas necesitadas) por parte das empresas (desde produtores ata venda polo miúdo).
- Reducir o desperdicio de alimentos no sector alimentario e polo miúdo mediante unha mellor xestión da cadea de subministración; - Reducir o desperdicio de alimentos nos sectores da restauración, a hostalería e o servizo de alimentación.
- Converter as perdas de alimentos e recursos secundarios en produtos de maior valor (pensos, produtos de base biolóxica, ingredientes) e reducir o desperdicio de alimentos na cadea de subministración (poscolleita) (produción primaria, transporte, procesamento e fabricación). REFRESH conseguiu establecer inventarios e análises iniciais nos seus dous primeiros períodos de proxecto e, mediante os seus esforzos de difusión, creou un alcance considerable para compartir coñecementos e mellores prácticas entre os grupos de partes interesadas europeos e chineses. O impacto do alcance do proxecto descríbese en D7.2.
- STICHTING WAGENINGEN RESEARCH (WR)
- Sitio web do proxecto (CORDIS)
- Resultados web de CORDIS
- Alimentos e bebidas eficientes en canto a recursos para toda a cadea de submini…
- Noticias
- Búscanse innovadores en vídeo sobre o desperdicio de alimentos! Convocatoria de…
- Conta do proxecto en Facebook
- Conta do proxecto en X
- Conta do proxecto en YouTube