Skip to main content
logo proyecto horizonte pentabiol healthstock

H2020 HEALTHSTOCK Proiektua: Animalia osasuntsuenentzako bazka eta abere ekoizpena hobetu

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2016 -2018
  • Esleitutako Aurrekontua 1.278.865,00 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia H2020
  • Proiektuaren webgunea HEALTHSTOCK
Jardueren deskribapena

Proiektuaren lehen urte honetan, Pentabiol-ek produktu espezializatuen gama osoa garatu du osasun-egoera desberdinetako animalia eta eskakizun espezifikoak estaltzeko:

PROBISAN + gabeziak dituzten animalientzat
1. PROBISAN TXERRI DS-DI Erediak eta txerrikumeak
2. PROBISAN HEGARRIA DS-DI Oilo erruleak
3. PROBISAN HAUSKANALDIAK VL Esne-ekoizpena/Hazkuntza eta gizentzea

PROBISAN U prebentziorako eta osasuna sustatzeko
1. PROBISAN U Jatorrizko formula eta prebentziorako eta osasuna sustatzeko balio anitzeko produktu gisa erabiltzeari eusten diogu.
2. PROBISAN UM Hausnarkariek oso adin goiztiarretako eta kendu gabe dauden hausnarkariek hartzea errazteko, hezetze mekanikoaren bidez jasotzen dute janaria.

Pentabiol hainbat abererekin hainbat saiakuntza egiten ari da baserrian: txerrikumeak, behiak, behiak eta ardiak Europan, AEBetan eta Txinan.

Lehen emaitzek frogatzen dute Probisan formulazio ezberdinen eraginkortasuna osasuna hobetzeko eta botiken beharra murrizteko.

Proba horien emaitza guztiak proiektuaren webgunean argitaratuko dira.

Pentabiol Malaysiako MIHAS-HALAL Azokan aurkeztu zen Europako Batzordearen izenean eta Halal ziurtagiria duen produktua da, merkatu-nitxo zehatzetan merkaturatzea erraztuko duena.

Testuinguruko deskribapena

Healthstock proiektua abereen pentsuen merkatuaren parte da. Pentsuen industriak gaur egun duen arazo nagusia da animaliek, haztera behartuta, neurrigabeko digestio-sistemak garatzen dituztela pentsua prozesatzeko. Gehiegi garaturiko organo hauek, babesik gabeko sistemak dira, digestio-gaixotasunen aurrean zaurgarriagoak.

Gabezia hau prebentzio-farmakoen eta antibiotikoen erabilera zabalarekin konpentsatzen da. Ondorioz, animaliek gehiago sufritzen dute, ekoizleek gehiago gastatzen dute, harategiek gutxiago irabazten dute eta kontsumitzaileek gehiago ordaintzen dute kalitate baxuagoko eta droga tratatutako elikagaiengatik, egoera ez-natural hori dela eta.

Testuinguru honetan, merkatu-aukera esanguratsu bat sortzen da elikadura hobetzen dutenentzat. Produktu hauek pentsu tradizionalarekin konbinatzen dira, animalien osasuna hobetuz eta, ondorioz, gaixotasunen intzidentzia murriztuz.

Gaur egun, merkatuan elikagai arrunta osatzen duten eta pentsuaren digestibilitatea hobetzen duten bi hobekuntza mota daude, animaliaren gorputzerako onurak sortzen dituztenak:

  • Probiotikoak (bakterio bizietan oinarrituta):
    Europako merkatuan nagusitu dira, jarduera-potentzial handia dutenak, baina araudi bidez gehigarri gisa identifikatuta (proba garestiak behar dira eragin negatiborik ez dutela frogatzeko) eta eraginkortasun oso aldakorra dutenak biltegiratze-egonkortasun arazoak direla eta.
  • Hartzitutako prebiotikoak (hildako bakterioetan oinarrituta):
    Ipar Amerikako merkatuan nagusitu dira. Ez dute bakterio bizien desabantailarik, ordea, probiotikoak baino eraginkorragoak dira.

PENTABIOLek PROBISAN garatu eta probatu du, merkatuko beste edozein elikadura sustatzaile gainditzen duen sustatzaile postbiotikoa (probiotikoa zein prebiotikoa).
PROBISAN bakterio laktikoen eta legamia bateratuaren hartzidura-prozesuaren ondoriozko produktua da.

Probiotiko eta prebiotiko baten antzeko portaera dela eta, abereen osasunari mesede nabarmena ematen dio, ustiategiko ekoizpenaren emaitzak hobetzea eta botiken erabilera progresiboki murriztea helburu bikoitza lortuz.

Sortzen diren mikroorganismoak landare-substratu bati atxikitzen zaizkio. Substratu hau irensten ondoren, mikroorganismoen ekintza digestio-aparatuan hasten da, metabolitoen moduan gauzatzen dena (besteak beste, azido organikoak, hala nola laktikoa eta azetikoa, eta hainbat B bitamina). Metabolito hauek produktuak jasaten dituen ondoz ondoko hartzidura likido eta solido, aerobio eta anaerobioetan sortzen dira, eta lehortuz azken hartzidura solidoan hasierako mikroorganismoak inaktibatzeko gai dira.

Bere berezitasuna, antzeko produktuekin alderatuta, bere eraginkortasun handian datza, hartzidura prozesuak zehazten duena, izan ere, dituen mikroorganismo multzoak, metabolismoan eragin positiboaz gain, animalien digestio-hodian mikroflora ezartzea eta haztea sustatzen du, digestio-baldintzak erregulatuz eta egonkortuz.

Bere aurkezpena eta erregistroa animalien elikadurarako lehengaien katalogoari buruzko Batzordearen 2013ko urtarrilaren 16ko 68/2013 (EB) Erregelamenduarekin bat datoz, Tratamenduen Hiztegian, 28. puntuan, zeina zehazten den pentsu hartzitua, bakterioak, onddoak edo legamia bezalako mikroorganismoak ekoitzi edo erabiltzen diren lehengaien propietate kimikoak konposizioa sustatzeko substantzia kimikoa aldatzeko prozedura dela.

HEAKTHSOCK proiektuaren helburu orokorra PROBISAN abereen pentsurako erreferentziazko merkatu nagusietan sartzea da.

PROBISAN mundu mailan sartzeko eta merkaturatzeko merkaturatze planaren barruan, proiektu honek merkatu global gakoetan ezagutaraztea du helburu, eta horrek beste merkatu batzuetan sartzea bultzatuko du gero merkaturatze fase batean.

Marketin planaren arabera, helburu zehatzak eta horietako bakoitza lortzeko egindako lana honako hauek izan dira:

1. helburua: Produktua
1.1 Produktu sortaren garapena

2. helburua: Sustapena
2.1 Mundu mailako erreferentziako merkatu nagusietan (Espainia, Italia, Alemania, Peru, Estatu Batuak, Maroko eta Txina) eraginkortasunaren erakustaldia.
2.2 Erakusketaren emaitzen komunikazioa eta zabalkundea eragileen artean

3. helburua: Banaketa

Helburuak

PENTABIOLek PROBISAN garatu eta probatu du, animalien elikadurarako pentsu hartzitua, merkatuko beste edozein pentsu hobetzaile baino handiagoa dena. Produktu probarik zorrotzena eta inpartzialena Espainiako txerri-haztegi komertzial bakarrean egin zen, PROBISAN merkatuan lider den produktuarekin alderatuz.

Produktu bakoitza 1.575 txerrikumeko populazio bat elikatzeko erabili zen (252 pentsu bakoitza) aldi berean. PROBISAN txerrikumeek lehiakideek baino %10 gutxiago jaten zuten eta %4 gehiago hazi ziren.

Bi ondorioak kontuan hartuta, PROBISANek merkatuko produkturik onenak baino %14 errendimendu gehiago eskaintzen du. Gainera, 7 saiakuntza independenteko taldearekin izandako emaitzen batez besteko desbideratzeak erakutsi zuen PROBISAN beste bazka batzuk baino askoz egonkorragoa dela.

Results

Elikagaien merkatuan, kontsumitzaileen artean kezka handia dago elikagaien jatorriari eta zenbait produktu osasunean eragiten dituzten albo-ondorioei buruzko ezagutza faltagatik. Hainbat ikerketek frogatu dute elikagai jakin batzuen etengabeko kontsumoak gaixotasun larriak eragin ditzakeela; Zenbait gizartetan, bizi-itxaropena ere murriztu egin da elikadura txarra dela eta.

Gaur egun, edozein motatako elikagaietan, bai barazkietan, bai haragietan, bai aldez aurretik egositako elikagaietan, kontsumitzaileek kontsumituko dituzten produktuek jatorria eta, batez ere, jasotzen duten tratua ezagutzea eskatzen dute. Neurri handi batean, erosteko edo ez erabakitzea faktore horren araberakoa da.

Animalien elikaduraren sektorearen egoera honek hainbat alderdi berrikustea ekarri du, hala nola, animaliak botatzeko baldintzak eta hazkuntza hormonalaren suspergarri, antibiotiko eta bakterizida jakin batzuen debekua.

Probisanek animalien osasunean duen eragin positiboari esker, ustiategietan prebentziozko botiken beharra murriztuko da, haragi eta esneki osasuntsuagoak ekoizteko eta, ondorioz, giza osasuna hobetzeko.

Koordinatzaileak
  • PENTABIOL SL (PENTABIOL)