Proxecto H2020 HEALTHSTOCK: Forraxe para animais máis sans e mellora da produción gandeira
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2016 -2018
- Orzamento asignado 1.278.865,00 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
- Páxina web do proxecto HEALTHSTOCK
Durante este primeiro ano do proxecto, Pentabiol desenvolveu unha gama completa de produtos especializados para cubrir as necesidades específicas de diferentes animais e requisitos en diferentes estados de saúde:
PROBISAN + para animais con deficiencias
1. PROBISAN SWINE DS-DI Porcas e leitóns
2. PROBISAN POULTRY DS-DI Galiñas poñedoras
3. RUMINANTES PROBISAN VL Produción láctea/Crecemento e engorde
PROBISAN U para a prevención e a promoción da saúde
1. PROBISAN U Mantemos a fórmula orixinal e o seu uso como produto multiusos para a prevención e a promoción da saúde.
2. PROBISAN UM Para facilitar a inxesta por parte dos ruminantes a idades moi temperás e que non foron destetados, reciben alimento mediante humectación mecánica.
Pentabiol leva a cabo unha serie de ensaios en granxas con diversos animais: leitóns, porcas, gando vacún e ovellas en diferentes lugares de Europa, os Estados Unidos e a China.
Os resultados preliminares demostran a eficacia de varias formulacións de Probisan para mellorar a saúde e reducir a necesidade de medicación.
Todos os resultados destas probas publicaranse na páxina web do proxecto.
O pentabiol presentouse na feira MIHAS-HALAL de Malaisia en nome da Comisión Europea e é un produto con certificación Halal, o que facilitará a súa comercialización en nichos de mercado específicos.
O proxecto Healthstock forma parte do mercado de alimentación para gando. O principal problema ao que se enfronta actualmente a industria da alimentación animal é que os animais, obrigados a crecer, desenvolven sistemas dixestivos desproporcionadamente grandes para procesar o penso. Estes órganos sobredesenvolvidos son, á súa vez, sistemas desprotexidos, máis vulnerables ás enfermidades dixestivas.
Esta deficiencia compénsase co uso extensivo de fármacos preventivos e antibióticos. Como resultado, os animais sofren máis, os produtores gastan máis, os carniceiros gañan menos e os consumidores pagan máis por alimentos tratados con medicamentos de menor calidade debido a esta situación antinatural.
Neste contexto, xorde unha importante oportunidade de mercado para os melloradores de pensos. Estes produtos combínanse con pensos tradicionais, mellorando a saúde animal e, en consecuencia, reducindo a incidencia de enfermidades.
Actualmente, existen dous tipos de potenciadores no mercado que complementan a alimentación común e melloran a dixestibilidade do alimento, producindo beneficios para o corpo do animal:
- Probióticos (a base de bacterias vivas):
Dominaron o mercado europeo, cun gran potencial de actividade pero identificados como aditivos pola regulación (requírense ensaios custosos para demostrar que non teñen impacto negativo) e cunha efectividade moi variable debido a problemas de estabilidade no almacenamento. - Prebióticos fermentados (a base de bacterias mortas):
Dominaron o mercado norteamericano. Non teñen as desvantaxes das bacterias vivas, porén, son menos eficaces que os probióticos.
PENTABIOL desenvolveu e probou PROBISAN, un potenciador posbiótico (tanto probiótico como prebiótico) que supera a calquera outro potenciador de pensos do mercado.
PROBISAN é o produto resultante do proceso de fermentación dun cultivo conxunto de bacterias lácticas e lévedos.
Debido ao seu comportamento similar ao dun probiótico e ao dun prebiótico, beneficia significativamente a saúde animal, conseguindo o dobre obxectivo de mellorar os resultados da produción agrícola e reducir progresivamente o uso de medicamentos.
Os microorganismos resultantes adhírense a un substrato vexetal. Tras a inxestión deste substrato, comeza a acción dos microorganismos no sistema dixestivo, que se leva a cabo en forma de metabolitos (entre outros, ácidos orgánicos como o láctico e o acético, e diversas vitaminas do grupo B). Estes metabolitos xéranse durante as sucesivas fermentacións líquidas e sólidas, aeróbicas e anaeróbicas ás que se somete o produto, e son capaces de inactivar os microorganismos iniciadores na última fermentación sólida mediante desecación.
A súa singularidade, en comparación con produtos similares, reside na súa alta eficiencia, determinada polo proceso de fermentación, xa que o conxunto de microorganismos que contén, ademais do efecto positivo sobre o metabolismo, promove o establecemento e crecemento da microflora no tracto dixestivo dos animais, regulando e estabilizando as condicións da dixestión.
A súa presentación e rexistro cumpren co vixente Regulamento (UE) nº 68/2013 da Comisión, do 16 de xaneiro de 2013, sobre o catálogo de materias primas para a alimentación animal, no Glosario de tratamentos, punto 28, que detalla que o penso fermentado é o procedemento no que se producen ou utilizan microorganismos como bacterias, fungos ou lévedos para actuar sobre as materias primas co fin de promover un cambio na súa composición/propiedades químicas.
O obxectivo xeral do proxecto HEAKTHSOCK é introducir PROBISAN nos principais mercados globais de referencia para a alimentación gandeira.
Como parte do plan de comercialización para introducir e comercializar PROBISAN a nivel mundial, este proxecto ten como obxectivo introducilo en mercados globais clave, o que impulsará a súa introdución noutros mercados nunha fase de comercialización posterior.
Segundo o plan de mercadotecnia, os obxectivos específicos e o traballo realizado para acadar cada un deles foron os seguintes:
Obxectivo 1: Produto
1.1 Desenvolvemento da gama de produtos
Obxectivo 2: Promoción
2.1 Demostración de eficacia nos principais mercados de referencia globais (España, Italia, Alemaña, Perú, Estados Unidos, Marrocos e China)
2.2 Comunicación e difusión dos resultados da demostración entre as partes interesadas
Obxectivo 3: Distribución
PENTABIOL desenvolveu e probou PROBISAN, un mellorador de pensos fermentado para a nutrición animal que supera a calquera outro mellorador de pensos do mercado. A proba de produto máis rigorosa e imparcial realizouse nunha única granxa comercial de porcos en España, comparando PROBISAN co produto líder do mercado.
Cada produto empregouse para alimentar unha poboación de 1.575 leitóns (252 por cada alimentación) durante o mesmo período. Os leitóns de PROBISAN comeron un 10 % menos e creceron un 4 % máis que os leitóns da competencia.
Considerando ambos os efectos, PROBISAN ofrece un 14 % máis de rendemento que o mellor produto do mercado. Ademais, a desviación media dos resultados co grupo de 7 probas independentes mostrou que PROBISAN é moito máis estable que as outras forraxes.
No mercado alimentario, existe unha gran preocupación entre os consumidores debido ao descoñecemento sobre a orixe dos alimentos e os efectos secundarios que certos produtos provocan na saúde. Diversas investigacións demostraron que o consumo continuado de certos alimentos pode causar enfermidades graves; Nalgunhas sociedades, a esperanza de vida incluso se reduciu debido á mala nutrición.
Hoxe en día, en calquera tipo de alimento, xa sexan vexetais, carnes ou alimentos precociñados, os consumidores esixen coñecer a orixe e, sobre todo, o trato que reciben os produtos que están a piques de consumir. En gran medida, a decisión de compralo ou non depende deste factor.
Esta situación no sector da alimentación animal levou a unha revisión de numerosos aspectos, como as condicións de muda de pelo dos animais e a prohibición de certos estimulantes do crecemento hormonais, antibióticos e bactericidas.
Grazas ao impacto positivo de Probisan na saúde animal, reducirase a necesidade de medicamentos preventivos nas granxas, o que permitirá a produción de carne e produtos lácteos máis saudables e, en consecuencia, mellorará a saúde humana.
- PENTABIOL SL (PENTABIOL)