Ir o contido principal
logo proyecto horizonte pentabiol healthstock

Proxecto H2020 HEALTHSTOCK: Forraxe para animais máis sans e mellora da produción gandeira

  • Tipo Proxecto
  • Estado Cheo
  • Execución 2016 -2018
  • Orzamento asignado 1.278.865,00 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento H2020
  • Páxina web do proxecto HEALTHSTOCK
Descrición das actividades

Durante este primeiro ano do proxecto, Pentabiol desenvolveu unha gama completa de produtos especializados para cubrir as necesidades específicas dos distintos animais e os requisitos en diferentes estados de saúde:

PROBISAN + para animais con carencias
1. PROBISAN SWINE DS-DI Porcas e leitóns
2. PROBISAN AVES DS-DI Galiñas poñedoras
3. RUMINANTES PROBISAN VL Produción láctea/Crecemento e engorde

PROBISAN U para a prevención e promoción da saúde
1. PROBISAN U Mantemos a fórmula orixinal e o seu uso como produto polivalente de prevención e promoción da saúde.
2. PROBISAN UM Para facilitar a inxesta dos ruminantes a idades moi temperás e que non foron destetadas, reciben o alimento mediante humedecimiento mecánico.

Pentabiol estivo realizando unha serie de ensaios na granxa con varios gando: leitóns, porcas, gando vacún e ovino en diferentes lugares de Europa, Estados Unidos e China.

Os resultados preliminares demostran a eficacia de varias formulacións de Probisan para mellorar a saúde e reducir a necesidade de medicación.

Todos os resultados destas probas publicaranse na páxina web do proxecto.

Pentabiol presentouse na Feira MIHAS-HALAL de Malaisia en nome da Comisión Europea e é un produto certificado Halal, que facilitará a súa comercialización en nichos de mercado específicos.

Descrición contextual

O proxecto Healthstock forma parte do mercado de pensos para o gando. O principal problema ao que se enfronta actualmente a industria dos pensos é que os animais, obrigados a crecer, desenvolven sistemas dixestivos desproporcionadamente grandes para procesar o penso. Estes órganos sobredesenvolvidos son, á súa vez, sistemas desprotexidos, máis vulnerables ás enfermidades dixestivas.

Esta deficiencia vese compensada polo uso extensivo de fármacos preventivos e antibióticos. Como resultado, os animais sofren máis, os produtores gastan máis, os carniceiros gañan menos e os consumidores pagan máis por alimentos de peor calidade e tratados con drogas debido a esta situación antinatural.

Neste contexto, xorde unha importante oportunidade de mercado para os melloradores de pensos. Estes produtos combínanse con pensos tradicionais, mellorando a saúde animal e, en consecuencia, reducindo a incidencia de enfermidades.

Actualmente, existen no mercado dous tipos de potenciadores que complementan a alimentación común e melloran a dixestibilidade da alimentación, producindo beneficios para o organismo do animal:

  • Probióticos (baseados en bacterias vivas):
    Dominaron o mercado europeo, cun gran potencial de actividade pero identificados como aditivos pola normativa (requírense ensaios custosos para demostrar que non teñen impacto negativo) e cunha eficacia moi variable por problemas de estabilidade no almacenamento.
  • Prebióticos fermentados (a base de bacterias mortas):
    Dominaron o mercado norteamericano. Non teñen as desvantaxes das bacterias vivas, con todo, son menos eficaces que os probióticos.

PENTABIOL desenvolveu e probou PROBISAN, un potenciador postbiótico (tanto probiótico como prebiótico) que supera a calquera outro potenciador alimentario no mercado.
PROBISAN é o produto resultante do proceso de fermentación dun cultivo conxunto de bacterias lácticas e lévedos.

Polo seu comportamento similar ao dun probiótico e un prebiótico, beneficia significativamente a saúde animal, acadando o dobre obxectivo de mellorar os resultados da produción agrícola e reducir progresivamente o uso de medicamentos.

Os microorganismos resultantes únense ao substrato da planta. Despois da inxestión deste substrato, comeza a acción dos microorganismos no sistema dixestivo, que se realiza en forma de metabolitos (entre outros, ácidos orgánicos como láctico e acético, e varias vitaminas do grupo B). Estes metabolitos xéranse durante as sucesivas fermentacións líquidas e sólidas, aeróbicas e anaerobias ás que se somete o produto, e son capaces de inactivar os microorganismos iniciadores na última fermentación sólida por secado.

A súa singularidade, en comparación con produtos similares, reside na súa alta eficiencia, determinada polo proceso de fermentación, xa que o conxunto de microorganismos que contén, ademais do efecto positivo sobre o metabolismo, favorece o establecemento e crecemento da microflora no tracto dixestivo dos animais, regulando e estabilizando as condicións da dixestión.

A súa presentación e rexistro axústanse ao vixente Regulamento (UE) n.o 68/2013 da Comisión, do 16 de xaneiro de 2013, relativo ao catálogo de materias primas para alimentación animal, no Glosario de tratamentos, punto 28, no que se detalla que os pensos fermentados son o procedemento no que se producen ou empregan microorganismos como bacterias, fungos ou lévedos para actuar sobre as súas propiedades químicas para modificar a súa composición.

O obxectivo xeral do proxecto HEAKTHSOCK é introducir PROBISAN nos principais mercados mundiais de referencia para a alimentación do gando.

Dentro do plan de comercialización para introducir e comercializar PROBISAN a nivel mundial, este proxecto pretende introducilo en mercados mundiais clave, o que impulsará a súa introdución noutros mercados nunha fase de comercialización posterior.

Segundo o plan de mercadotecnia, os obxectivos específicos e o traballo realizado para acadar cada un deles foron os seguintes:

Obxectivo 1: Produto
1.1 Desenvolvemento da gama de produtos

Obxectivo 2: Promoción
2.1 Demostración da eficacia nos principais mercados de referencia mundiais (España, Italia, Alemaña, Perú, Estados Unidos, Marrocos e China)
2.2 Comunicación e difusión dos resultados das demostracións entre as partes interesadas

Obxectivo 3: Distribución

Obxectivos

PENTABIOL desenvolveu e probou PROBISAN, un mellorador de pensos fermentados para nutrición animal que supera a calquera outro mellorador de pensos do mercado. A proba de produto máis rigorosa e imparcial realizouse nunha única explotación porcina comercial en España, comparando PROBISAN co produto líder no mercado.

Cada produto foi utilizado para alimentar unha poboación de 1.575 leitóns (252 cada penso) durante o mesmo período. Os leitóns PROBISAN comían un 10% menos e creceron un 4% máis que os da competencia.

Considerando ambos efectos, PROBISAN ofrece un 14% máis de rendemento que o mellor produto do mercado. Ademais, a desviación media dos resultados co grupo de 7 probas independentes mostrou que PROBISAN é moito máis estable que as outras forraxes.

Resultados

No mercado alimentario existe unha gran preocupación entre os consumidores polo descoñecemento da orixe dos alimentos e dos efectos secundarios que provocan determinados produtos na saúde. Diversas investigacións demostraron que o consumo continuado de certos alimentos pode provocar enfermidades graves; Nalgunhas sociedades, incluso se reduciu a esperanza de vida debido á mala alimentación.

Hoxe en día, en calquera tipo de alimento, xa sexan vexetais, carnes ou alimentos precociñados, os consumidores demandan coñecer a orixe e, sobre todo, o trato que reciben os produtos que están a piques de consumir. En gran medida, a decisión de compralo ou non depende deste factor.

Esta situación no sector da alimentación animal levou a revisar numerosos aspectos, como as condicións de mudanza dos animais e a prohibición de determinados estimulantes hormonais do crecemento, antibióticos e bactericidas.

Grazas ao impacto positivo de Probisan na saúde animal, reducirase a necesidade de medicamentos preventivos nas explotacións, permitindo producir carnes e produtos lácteos máis saudables e, en consecuencia, mellorar a saúde humana.

Coordinadores
  • PENTABIOL SL (PENTABIOL)