Projecte H2020 HEALTHSTOCK: Forratge per a animals més sans i millor producció ramadera
- Tipus Projecte
- Estat Completat
- Execució 2016 -2018
- Pressupost assignat 1.278.865,00 €
- Àmbit Europeo
- Font principal de finançament H2020
- Web del projecte HEALTHSTOCK
Durant aquest primer any del projecte, Pentabiol ha desenvolupat una gamma completa de productes especialitzats per cobrir les necessitats específiques de diferents animals i requisits a diferents estats de salut:
PROBISEN + per a animals amb deficiències
1. PROBISAN SWINE DS-DI Truges i garrins
2. PROBISAN POULTRY DS-DI Gallines ponedores
3. PROBISAN RUMINANTS VL Producció lletera/Creixement i engreix
PROBISAN U per a prevenció i promoció de la salut
1. PROBISAN U Mantenim la fórmula original i l'ús com a producte polivalent, per a prevenció i promoció de la salut
2. PROBISAN UM Per facilitar la ingesta per part de remugants en edats molt primerenques i que no hagin estat deslletats reben aliment a través d'humectació mecànica.
Pentabiol ha estat desenvolupant una sèrie d'assajos en granges amb diferents bestiars: garrins, truges, bestiar boví i ovelles a diferents llocs d'Europa, EE. UU. i la Xina.
Els resultats preliminars demostren l‟eficàcia de les diferents referències de Probisan per millorar l‟estat de salut i reduir la necessitat de medicació.
Tots els resultats d‟aquestes proves es publicaran a la pàgina web del projecte.
Pentabiol es va presentar a la Fira MIHAS-HALAL de Malàisia en representació de la Comissió Europea i és un producte amb certificació Halal, cosa que facilitarà la seva comercialització en nínxols de mercat específics
El projecte Healthstock s'emmarca al mercat de pinsos per a bestiar. El principal problema que enfronta actualment la indústria de pinsos és que els animals, obligats a créixer, desenvolupen sistemes digestius desproporcionadament grans per processar el farratge. Aquests òrgans sobredesenvolupats són, alhora, sistemes desprotegits, més vulnerables a les malalties digestives.
Aquesta deficiència es veu compensada per lús extensiu de fàrmacs preventius i antibiòtics. En conseqüència, els animals pateixen més, els productors gasten més, els carnissers obtenen menys i el consumidor paga més per aliments de menor qualitat tractats amb fàrmacs degut a aquesta situació contrària a la natura.
En aquest context, sorgeix una gran oportunitat de mercat per als milloradors de pinsos. Aquests productes es combinen amb l'alimentació tradicional, millorant la salut animal i, per tant, reduint la incidència de malalties.
Actualment, al mercat hi ha dos tipus de milloradors que complementen el pinso comú i milloren la digestibilitat de l'aliment produint beneficis sobre l'organisme de l'animal:
- Probiòtics (a base de bacteris vius):
Han dominat el mercat europeu, amb un gran potencial d'activitat però identificats com a additius per regulació (es necessiten assajos costosos per demostrar que no tenen impacte negatiu) i amb una efectivitat molt variable a causa dels inconvenients d'estabilitat a l'emmagatzematge. - Prebiòtics fermentats (a base de bacteris morts):
Han dominat el mercat nord-americà. No tenen els inconvenients dels bacteris vius, però tenen una efectivitat menor que els probiòtics
PENTABIOL ha desenvolupat i provat PROBISAN, un millorador postbiòtic (tant d'efectes probiòtics com prebiòtics) que supera el rendiment de qualsevol altre millorador de pinsos del mercat.
PROBISAN, és el producte resultant del procés de fermentació d'un cultiu conjunt de bacteris làctics i llevats.
A causa del seu comportament similar al d'un probiòtic i prebiòtic, afavoreix significativament la salut animal, aconseguint el doble objectiu de millorar els resultats productius de les explotacions i reduir progressivament l'ús de medicaments.
Els microorganismes resultants s'uneixen a un substrat vegetal. Després de la ingesta d'aquest substrat, comença l'acció dels microorganismes al sistema digestiu, la qual es duu a terme en forma de metabòlits (entre d'altres, àcids orgànics com el làctic i l'acètic, i diverses vitamines del grup B). Aquests metabòlits es generen durant les successives fermentacions líquides i sòlides, aeròbiques i anaeròbiques, a les quals se sotmet el producte, els quals són capaços d'inactivar mitjançant dessecació els microorganismes iniciadors a la darrera fermentació sòlida.
La seva singularitat, en comparació amb productes similars, rau en la seva alta eficiència, determinada pel procés de fermentació, ja que el conjunt de microorganismes que conté, a més de l'efecte positiu sobre el metabolisme, promou la instal·lació i el creixement de la microflora al tracte digestiu dels animals, regulant i estabilitzant les condicions de la digestió.
La seva presentació i registre s'ajusten al vigent Reglament (UE) núm. 68/2013 de la Comissió, de 16 de gener de 2013, sobre el catàleg de matèries primeres per a l'alimentació animal, al Glossari de tractaments, punt 28, on es detalla que l'alimentació fermentada és el procediment en què es produeixen llevats per actuar sobre les matèries primeres per tal de promoure un canvi en la seva composició/propietats químiques.
L'objectiu general del projecte HEAKTHSOCK és la introducció de PROBISAN als principals mercats mundials de referència de l'alimentació ramadera.
Com a part del pla de comercialització per introduir i comercialitzar PROBISAN a nivell mundial, aquest projecte pretén introduir-lo als mercats de referència globals, la qual cosa impulsarà la seva introducció a la resta de mercats en una fase posterior de comercialització.
Segons el pla de comercialització, els objectius específics i el treball realitzat per assolir cadascun han estat els següents:
Objectiu 1: Producte
1.1 Desenvolupament de la gamma de productes
Objectiu 2: Promoció
2.1 Demostració de l'eficàcia als principals mercats de referència globals (Espanya, Itàlia, Alemanya, Perú, Estats Units, Marroc i Xina)
2.2 Comunicació i difusió dels resultats de la demostració entre les parts interessades
Objectiu 3: Distribució
PENTABIOL ha desenvolupat i provat PROBISAN, un millorador de pinsos fermentats per a la nutrició d'animals que supera en prestacions qualsevol altre millorador de pinsos del mercat. S'ha realitzat el test de producte més estricte i imparcial a una única granja porcina comercial a Espanya comparant PROBISAN i el producte líder del mercat.
Cada producte es va utilitzar per alimentar durant el mateix període una població de 1.575 garrins (252 cada pinso). Els garrins PROBISAN van menjar un 10% menys i van créixer un 4% més que els garrins de la competència.
Considerant ambdós efectes, PROBISAN ofereix un 14% més de rendiment que el millor producte del mercat. A més, la desviació mitjana dels resultats amb el grup de 7 proves independents va mostrar que PROBISAN és molt més estable que els altres farratges.
Al mercat alimentari, hi ha una gran preocupació entre els consumidors a causa del desconeixement de l'origen dels aliments i els efectes secundaris que certs productes causen en la salut. Diverses investigacions han demostrat que el consum continu de certs aliments pot provocar malalties greus; fins i tot en algunes societats, l'esperança de vida s'ha reduït per una mala alimentació.
Avui dia, en qualsevol tipus d'aliment, ja siguin verdures, carns o precuinats, el consumidor exigeix conèixer l'origen i, sobretot, el tractament que reben els productes que consumirà. En gran mesura, la decisió de comprar-lo o no depèn daquest factor.
Aquesta situació, al sector de l'alimentació animal, ha provocat la revisió de nombrosos aspectes, com les condicions de muda dels animals o la prohibició d'alguns estimuladors del creixement de tipus hormonal, antibiòtics o bactericides.
Gràcies a l'efecte positiu de Probisan en la salut animal, es reduirà la necessitat de medicaments preventius a les granges, cosa que permetrà produir carn i productes lactis més saludables i, per tant, millorar la salut humana.
- PENTABIOL SL (PENTABIOL)