H2020 BreedingValue Proiektua: Erresilienteak eta balio erantsiko baia berriak lortzeko aurre-hazkuntza estrategiak
- Mota Proiektua
- Egoera Firmado
- Exekuzioa 2021 -2025
- Esleitutako Aurrekontua 6.986.278,56 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
- Proiektuaren webgunea Proyecto BreedingValue
Marrubiak, mugurdiak eta ahabiak EBko baia sektoreko onenak direla uste da, eragin ekonomiko eta potentzial handia baitute. Gainera, haien baliabide genetikoak eta ugalketa aurreko materiala erabil daitezke ugalketa aukera berriak sortzeko. EBk finantzatutako BreedingValue proiektuak lan hau burutzeko beharrezkoak diren ezagutzak eta tresnak ikertu eta emango ditu. Zehazki, proiektuak EB osoan baia-ekoizpen iraunkorrerako egokiak diren genero gakoetako germoplasma kontserbatua eta mantendua identifikatuko du.
Tokiko barietateak karakterizatzeko, genotipazio eta fenotipazio tresna aurreratuenak ere aplikatuko ditu. Helburuen artean, bizi-zikloaren ebaluazioak aplikatzea ere badago, onura ekologikoak ebaluatzeko eta emaitzak hazleei, osasun-agintariei eta arautze- eta legegintza-agintariei jakinarazteko.
BreedingValue-ren bigarren fasea GenRes-en aniztasun genetikoa eta haren balioa atzematea eta karakterizatzea izan zen, hazle, ekoizle eta kontsumitzaileentzako ikuspegi berriak agerian utziz. Hiru espezieen materialen zerrenda, lan-pakete bakoitzaren zeregin desberdinetan material genetikoaren erabilera etengabe eguneratua jasotzen duena, oinarri fidagarri gisa balio izan zuen diseinu esperimentaleko jarduera guztietarako eta espero ziren datuetarako (1. lan-paketea). Eremu-entseguak zeregin bakoitzerako bereziki planifikatu eta konfiguratu ziren hazkuntza-baldintza desberdinetan, eta 2022 eta 2023rako datuak bildu ziren. Entsegu esperimentalak proiektuak sortutako hazkuntza aurreko materialen estres desberdinei erantzunez errendimendu agronomikoa aztertzeko konfiguratu ziren, eta 2022 eta 2023an bildutako datuak LCAren bidez jasangarritasunaren igoera neurtzeko erabili ziren. Genotipatzeari dagokionez (2. lan-paketea), esperimentu-eremu guztiak ezarri dira. Diru-laguntza jaso dutenak datuen berreskurapenaren fase desberdinetan daude: batzuek laginak bildu dituzte, eta beste bazkide batzuek 2024ko denboraldirako laginak biltzeko asmoa dute.
Bildutako lagin guztiak genomikako laborategira eraman ziren, eta han egin ziren analisiak. Enpresa gehienek genotipifikazioa amaitu dute, baina beste batzuk ere aktibo egongo dira datozen urteetan. Gene/markatzaileak identifikatzeko datu fenotipikoak ere bildu dira eta iragarpen genomikoa sortzen ari da. Proiektuko buruek, hainbat bazkiderekin lankidetzan, sortutako datu genomikoak aztertzen hasi dira dagoeneko. Deialdi espezifikoen ondorioz, bost enpresa sartu dira marrubi eta mugurdietan MAS balioztatzeko; bi hautaketa genomikoaren ikerketetarako. Fenotipatzeari dagokionez (WP3), fruituaren kalitatearekin eta analisi sentsorialarekin lotutako parametro desberdinetarako aurretik garatutako POE harmonizatuen inplementazioa jarraitu zen.
Fruituaren kalitatearen (NIR eta 3D irudietarako) eta landareen erresilientzia eta errendimenduaren (hiperespektral irudietarako) iragarpen ereduak eraikitzeko, bahetze-metodo azkarrak erabili ziren, hala nola NIR espektroskopia eta 3D irudiak marrubietan, eta irudi hiperespektralak mugurdi eta ahabi landareetan. Landarearen arkitektura 2D eta 3D irudikapenetan bistaratzeko eta haren garapena aztertzeko softwarea garatu zen. Uzta osteko ikerketak hiru espezieei aplikatu zitzaizkien. Europa mailan zentzumen-analisirako tresna harmonizatuak (WP4) ekoizteko, baietarako lexiko eleaniztunak (7 hizkuntza) garatzea amaitu da, fruituaren kalitatearen deskribapenak emateko. Ikerketa egin zen lexikoen egokitasuna eta eraginkortasuna balioztatzeko, entrenatutako panelak erabiliz. Panel-probak garatutako lexikoak erabiliz egin ziren. Fruta freskoaren sektoreko interesdunekin komunikatzeko, bi eskualdeko tailer antolatu ziren (Espainia/Erresuma Batua).
Etorkizuneko Tailerrerako metodologiak bildutako datuak adituen kontsulten bidez aurretik bildutako datuekin konbinatu ziren. Fruta-hornikuntza-kateko interesdunekin eta kontsumitzaileekin harremanetan jarri ziren online inkesta batzuen bidez, baia-kalitateari buruzko kontsumitzaileen iritzia biltzeko. Datuek kalitate hautemangarrian, sentsorialean, hedonikoan, ekonomikoan eta kulturalean dauden baia aukeren artean lerro komun argiak erakutsi zituzten, eta interesdunen ikuspegien eta kontsumitzaileen lehentasunen artean desberdintasun garrantzitsuak agertu ziren, analisi estatistikoaren bidez egiaztatuta. Baia espezie bakoitzaren kontsumitzaileen zentzumen-probak antolatzeko metodologia estandarra bermatzeko, jarraibideak eta galdetegiak sortu ziren, eta kontsumitzaileen probak egiteko ekitaldiak antolatu ziren.
Metodologia 4. Deialdi Helburuan jakinarazi zitzaien hazkuntza-erakundeei. Fruituaren kalitate sentsorialaren bistaratze-metodologia harmonizatu baten lana oraindik hasierako faseetan dago. Bildutako zentzumen-datu multzoak zentzumen-profil gisa aurkeztu ziren eta proba estatistikoak erabiliz aztertu ziren panelaren proba-lexikoak balioztatzeko. Datuen kudeaketa lehentasuntzat hartzen da BreedingValue-rentzat, beraz, WP5 jarraitu zen, WP guztiekin estuki lankidetzan arituz, materialen zerrendak ezartzeko eta laginak biltzeko eta datuak erregistratzeko metodologiak definitzeko. Prozesu hau errazteko Germinate plataforma erabili zen. Ezinbestekoa zen aurreko datu-multzoak inportatzea eta integratzea, bazkide ezberdinek emandako datu historikoekin hasita. Bazkide guztiek adostu zuten datu motaren arabera aplikatuko zen konfidentzialtasun maila.
GenRes esplorazio eta analisietarako datuen bistaratzea erraztu zen kontsumitzaile eta komunitatearekiko interakzio atsegin batean, dokumentazio eta komunikazio tresna berriekin. BreedingValue-ko bazkide guztiek proiektua eta haren emaitzak (WP6) aktiboki zabaldu zituzten, publiko zabal batengana iritsiz. Nazioarteko biltzarretan zabalkundea (adibidez, IHC2022-FR, ISHS Rubus Ribes Symposium 2023-USA, PAG31-USA) eta nazio mailako hainbat zientzia-biltzarretan parte hartzea. BreedingValue-ko bazkideek 17 parekideek berrikusitako artikulu argitaratu dituzte dagoeneko. Hainbat proiektu-tailer antolatu ziren, besteak beste, Baliabide Genetikoen Jabetza Intelektualaren inguruko Tailerra (GenRes) 2023an. Zelaiko erakustaldi-jarduerak gauzatu ziren, eta tailerrak egin ziren ekoizle eta hazleekin. BreedingValuek garatutako teknologia eta ezagutzan ikasle eta ikertzaile gazteak maila guztietan trebatzeko, hiru fruta bigunen eskola antolatu ziren 2023an. Proiektuaren webguneak proiektuari eta bere jarduerei buruzko informazioa ematen jarraitzen du, eta sare sozialek (X eta LinkedIn) ikusgarritasuna ematen diote publiko orokorrari. Jarduera guztiak Zuzendaritza Batzordeak koordinatu eta gainbegiratzen ditu, eta hilero biltzen da (WP7).
BreedingValue-k marrubi, mugurdi eta ahabientzako aurre-hazkuntza material berria ekoizteko estrategia berri bat garatu nahi du, Europan eskuragarri dauden baliabide genetikoak aztertuz eta genotipazio eta fenotipazio teknika berriak aplikatuz.
Horretarako, EBko bilduma publiko eta pribatuetan eskuragarri dauden GenRe interesgarrienak identifikatu ziren, eta orain erabiltzen ari dira azken teknologiak aplikatuz, hala nola: tokiko arrazen eta barietateen, hazkuntza-populazioen eta hazkuntza aurreko materialaren karakterizaziorako genotipazio eta fenotipazio tresnak; erresilientzia eta kalitaterako hobekuntza-estrategia komunak definitzea; EBko kontsumitzaileen lehentasunei buruzko azterlanen garapena; Bizi-zikloaren azterketa (BZI) erabiltzea material berrien eta hazkuntza aurreko barietate erresilienteen onura ekologikoak ebaluatzeko; datuen analisi estrategia berritzaile eta eraginkor baten sorrera; emaitzen zabalkundea eta komunikazioa hazleei, GenRes kudeatzaileei, ikertzaileei, interesdunei eta kontsumitzaileei.
BreedingValue-ren helburu nagusia marrubi, mugurdi eta ahabien GenRes eta hazkuntza aurreko materiala erabiltzeko ezagutza eta tresnak ematea da, hazkuntza aukera berriak sortzeko. Lorpenen helburua klima-baldintza desberdin eta aldakorretan erresilienteak diren eta laborantza-sistema desberdinetara egokitzeko gaitasuna duten Europako kultibarrak sortzea da. Era berean, garrantzitsuak dira kontsumitzaileentzat desiragarriak diren eta nutrizio-kalitate handiko fruta-baia barietateak ekoizteko helburu duten lorpenak.
Horretarako, EBko GenRes bilduma desberdinetan eta hazkuntza-programa publiko eta pribatuetan eskuragarri dauden GenRe interesgarrienak identifikatu eta proiekturako erabil daitezke. BreedingValue plataforma marrubiak, mugurdiak eta ahabiak erabiliz garatu eta balioztatuko da, EBko baia-industrian garrantzitsuenak direnak, duten eragin ekonomiko handiagatik eta potentzial handiagatik ezagunak. Proiektu honek azken aurrerapen teknikoak aplikatuko ditu:
- EB osoan baia-ekoizpen iraunkorrerako egokiak diren genero gakoen germoplasma kontserbatua eta mantendua identifikatzea.
- Genotipazio eta fenotipazio tresna berri eta aurreratuak aplikatu arrazak eta tokiko aldaerak, hazkuntza-populazioak eta hobekuntza aurreko materiala karakterizatzeko.
- Identifikatu erresilientzia eta fruitu-kalitate ezaugarri garrantzitsuenen oinarri genetikoa, klima-baldintza eta laborantza-sistema desberdin eta aldakorretara egokitzeko gaitasun handiagoa duten barietate berriak hautatzeko.
- EBko kontsumitzaileen lehentasunei buruzko ikerketak egitea.
- Bizi-zikloaren azterketa aplikatu erresilienteak diren eta aurre-hobetu daitezkeen material eta barietateen aplikaziotik eratorritako onura ekologikoak ebaluatzeko.
- Datuen analisi estrategia berritzaile eta eraginkor bat sortu.
- Bistaratze tresnen prototipoak garatzea.
- Emaitzak zabaldu eta jakinarazi hazleei, GenRes kudeatzaileei, ikertzaileei, ekoizleei, merkatu-erakundeei, kontsumitzaileei, elikagai-industriei, osasun-agintariei eta arautze- eta legegintza-agintariei.
BreedingValue-k bazkideen artean eskuragarri dagoen aldakortasun genetikoa identifikatu zuen eta baia GenRes karakterizatzeko genotipazio eta fenotipazio tresna eta estrategia onenak definitu zituen, eta hazkuntza-programetan erabili, kontsumitzaileen kalitate hobetuko kultibar berri, erresiliente eta osoak lortzeko. Proiektuan zuzenean parte hartzen duten enpresak eta Target deialdien bidez hautatutakoak elkarlanean ari dira eskuragarri dauden tresnarik aurreratuenak hartzeko eta erresilientzia eta kalitate handiagoa duten kultibar berriak garatzeko lehiakortasuna handitzeko.
Ebaluazioek berretsi zuten marrubientzako Europako baliabide genetikoen eskuragarritasun zabala dagoela, mugurdi eta ahabientzako eskuragarritasuna askoz mugatuagoa den bitartean. Ahultasun bat da hau Europako enpresentzat, eta horri aurre egiten saiatuko gara, Europako hazkuntza-programek hazkuntza-eremu, merkatu-mota eta kontsumitzaileen eskaeretara egokitutako baia-barietate berriak merkaturatzeko duten gaitasuna mantendu eta hobetzeko helburuarekin.
- UNIVERSITA POLITECNICA DELLE MARCHE (UNIVPM)