Skip to main content

Projecte H2020 BreedingValue: Estratègies de premillorament per a l'obtenció de noves berries resilients i amb valor agregat

  • Tipus Projecte
  • Estat Firmado
  • Execució 2021 -2025
  • Pressupost assignat 6.986.278,56 €
  • Àmbit Europeo
  • Font principal de finançament H2020
  • Web del projecte Proyecto BreedingValue
Descripció

Les maduixes, gerds i nabius es consideren la flor i nata del sector de les baies a la UE, amb un gran impacte econòmic i potencial. A més, els seus recursos genètics i material de premillora es poden utilitzar per a la creació de noves possibilitats de millora. El projecte BreedingValue, finançat amb fons europeus, investigarà i proporcionarà els coneixements i eines necessaris per dur a terme aquesta tasca. En concret, el projecte identificarà germoplasma conservat i mantingut dels principals gèneres, adequat per a la producció sostenible de baies a tota la UE.

Així mateix, aplicarà les eines més avançades de genotipat i fenotipat per a la caracterització de varietats locals. Els objectius també inclouen l‟aplicació d‟anàlisi del cicle de vida per avaluar els beneficis ecològics i comunicar els resultats a obtentors, autoritats sanitàries i autoritats reguladores i legislatives.

Descripció de les activitats

El segon període de BreedingValue es va dedicar a capturar i caracteritzar la diversitat genètica a GenRes i el seu valor, revelant informació nova per a criadors, productors i consumidors. La llista de materials per a les tres espècies, que conté l'ús constantment actualitzat de material genètic a les diferents tasques de cada paquet de treball, va servir com a base fiable per a totes les activitats en el disseny experimental i les dades esperades (Paquet de Treball 1). Es van planificar i configurar assaigs de camp específicament per a cada tasca en diferents condicions de cultiu, i es van recopilar dades per al 2022 i 2023. Els assaigs experimentals es van configurar per analitzar el rendiment agronòmic en resposta a diferents tipus d'estrès dels materials de premillora generats pel projecte, i les dades recopilades en el 202 a través de l'ACV. Pel que fa a la genotipificació (Paquet de Treball 2), s'han establert tots els camps experimentals. Els diversos beneficiaris es troben en diferents etapes pel que fa a la recuperació de dades de camp: alguns han finalitzat la recol·lecció de mostres, mentre que altres socis planegen recol·lectar mostres fins i tot la temporada 2024.

Totes les mostres recol·lectades es van transferir al laboratori genòmic, que ja va realitzar les anàlisis. La majoria de les empreses han completat el seu genotipat, mentre que d'altres també estaran actives en el proper període. També s'han recopilat dades fenotípiques per a la identificació de gens/marcadors i s'està generant predicció genòmica. Els líders dels projectes, en col·laboració amb diferents socis, ja han començat l'anàlisi de les dades genòmiques generades. Com a resultat de les convocatòries específiques, s'han inclòs cinc empreses per a la validació de MAS en maduixa i gerds; dos per als estudis de selecció genòmica. Pel que fa al fenotipat (WP3), es va seguir la implementació dels POE harmonitzats prèviament desenvolupats per a diferents paràmetres relacionats amb la qualitat de la fruita i l'anàlisi sensorial.

Es van emprar mètodes de cribratge ràpid, com l'espectroscòpia NIR i l'obtenció d'imatges 3D en maduixes, i l'obtenció d'imatges hiperespectrals en plantes de gerds i nabiu, amb l'objectiu de construir models de predicció per a la qualitat de la fruita (per a imatges NIR i 3D) i la resiliència i el rendiment de la hiperespectrals. Es va desenvolupar un programari per visualitzar l'arquitectura de la planta en representacions 2D i 3D i per analitzar-ne el desenvolupament. Es van aplicar estudis postcollita a les tres espècies. Per produir eines d'anàlisi sensorial (WP4) harmonitzades a nivell europeu, es va completar el desenvolupament de lèxics multilingües (7 idiomes) per a fruits vermells per tal de proporcionar les descripcions de la qualitat de la fruita. Es va realitzar una investigació per validar l'adequació i l'eficàcia dels lèxics mitjançant panells entrenats. Es van realitzar proves de panell utilitzant els lèxics desenvolupats. Per comunicar-se amb les parts interessades a la fruita fresca, es van organitzar 2 tallers regionals (Espanya/Regne Unit).

Les dades recopilades per la metodologia Future Workshop utilitzada es van combinar amb les dades recopilades anteriorment per les consultes d'experts. Es va completar el contacte amb les parts interessades de la cadena de fruita i els consumidors mitjançant enquestes en línia per recopilar informació de les opinions dels consumidors sobre la qualitat de les baies. Les dades van mostrar contorns comuns clars sobre la qualitat percebuda, les eleccions de baies sensorials, hedòniques, econòmiques i culturals, i van sorgir diferències rellevants entre el punt de vista de les parts interessades i les preferències dels consumidors, verificades per anàlisis estadístiques. Perquè la metodologia estàndard organitzi proves sensorials per al consumidor de cada mena de baia, es van crear pautes i formularis de preguntes, i es van organitzar esdeveniments de prova per al consumidor.

La metodologia es va comunicar a les entitats de millora a la Convocatòria dirigida 4. El treball per a una metodologia de visualització harmonitzada per a la qualitat sensorial de la fruita encara és als seus inicis. Els primers conjunts de dades sensorials recopilades es van presentar com a perfils sensorials i es van analitzar mitjançant proves estadístiques per validar els lèxics de prova del panell. La gestió de dades es considera una prioritat per a BreedingValue, per la qual cosa es va seguir el WP5, col·laborant estretament amb tots els WP, a l'establiment de les llistes de materials i la definició de les metodologies per a la recol·lecció de mostres i el registre de dades. S'adoptà la plataforma Germinate per facilitar aquest procés. Va ser fonamental importar i integrar conjunts de dades prèvies, començant amb dades històriques proporcionades per diferents socis. Tots els socis van acordar el nivell de confidencialitat que s?aplicaria segons el tipus de dades.

La visualització de dades per a l'exploració i l'anàlisi de GenRes en una interacció amigable per al consumidor i la comunitat es va facilitar amb eines de documentació i comunicació noves. Tots els socis de BreedingValue van difondre activament el projecte i els seus resultats (WP6), arribant a una àmplia audiència. Difusió en congressos internacionals (p. ex., IHC2022-FR, Simposi ISHS Rubus Ribes 2023-EE. UU., PAG31-EE. UU.) i participació en diferents congressos científics nacionals. Els socis de BreedingValue ja han publicat 17 articles revisats per parells. Es van organitzar diversos tallers del projecte, incloent-hi un Taller sobre Propietat Intel·lectual de Recursos Genètics (GenRes) el 2023. Es van implementar activitats de demostració a camp i es van organitzar tallers amb productors i obtentors. Per capacitar joves estudiants i investigadors en tots els nivells de les tecnologies i coneixements desenvolupats per BreedingValue, es van organitzar tres escoles de fruits vermells el 2023. El lloc web del projecte continua informant sobre el projecte i les seves activitats, i les xarxes socials (X i LinkedIn) brinden visibilitat al públic general. Totes les activitats són coordinades i supervisades pel Comitè Directiu, que es reuneix mensualment (WP7).

Descripció contextual

BreedingValue cerca desenvolupar una nova estratègia per produir nou material de premillora de maduixa, gerd i nabiu mitjançant l'estudi dels recursos genètics disponibles a Europa i l'aplicació de noves tècniques de genotipat i fenotipat.

A aquest efecte, es van identificar els GenRes més interessants disponibles a les col·leccions públiques i privades de la UE, que ara s'utilitzen aplicant les tecnologies més recents, com: eines de genotipat i fenotipat per a la caracterització de races i varietats locals, poblacions de millorament i material de premillora; definició d'estratègies comunes de millora per a la resiliència i la qualitat; desenvolupament d'estudis sobre les preferències dels consumidors de la UE; ús de l'Anàlisi del Cicle de Vida (ACV) per avaluar els beneficis ecològics de nou material i varietats de premillora resilients; generar una estratègia nova i eficient d'anàlisi de dades; difusió i comunicació dels resultats a obtentors, gestors de GenRes, investigadors, parts interessades i consumidors.

Objectius

L'objectiu principal de BreedingValue és proporcionar el coneixement i les eines per utilitzar GenRes de maduixes, gerds i nabius i material de premillorament per a la creació de noves possibilitats de millora. Els èxits estan dirigits a crear cultivars europeus amb resiliència a condicions climàtiques diferents i canviants, així com adaptabilitat a diferents sistemes de cultiu. Igualment importants són els èxits dirigits a produir cultivars de baies de fruita fresca desitjables per al consumidor i amb alta qualitat nutricional.

Amb aquest objectiu, es poden identificar i utilitzar per al projecte els GenRes més interessants disponibles a diferents col·leccions de GenRes i programes de reproducció públics i privats de la UE. La plataforma BreedingValue es desenvoluparà i validarà utilitzant maduixa, gerd i nabiu, sent la més important en la indústria de bèrries de la UE, coneguda pel seu alt impacte econòmic i potencial. Aquest projecte aplicarà els avenços tècnics més recents:

  1. Per identificar germoplasma conservat i mantingut dels principals gèneres apropiats per a la producció sostenible de baies a tota la UE.
  2. Aplicar eines noves i avançades de genotipat i fenotipat per a la caracterització de races i varietats locals, poblacions reproductores i material previ al millorament.
  3. Identificar la base genètica dels trets de resiliència i de qualitat del fruit més importants per seleccionar nous cultivars amb més adaptabilitat a condicions climàtiques i sistemes de cultiu diferents i canviants.
  4. Desenvolupar estudis sobre les preferències dels consumidors de la UE.
  5. Aplicar Anàlisi del Cicle de Vida per avaluar els beneficis ecològics derivats de l'aplicació de materials i varietats premillorables resilients.
  6. Generar una nova i eficient estratègia d'anàlisi de dades.
  7. Desenvolupar prototips de ferramentes de visualització.
  8. Difondre i comunicar els resultats als obtentors, gestors de GenRes, investigadors, productors, organitzacions de mercat, consumidors, indústries alimentàries, autoritats sanitàries i autoritats reguladores i legislatives.
Informació addicional

BreedingValue va identificar la variabilitat genètica disponible entre els socis i va definir les millors eines i estratègies de genotipat i fenotipat per caracteritzar els GenRes de baies i utilitzar-los en programes de millora genètica per obtenir nous cultivars altament resilients i de millor qualitat per al consumidor. Les empreses directament involucrades en el projecte i les seleccionades a les convocatòries Target col·laboren per adoptar les eines més avançades disponibles i augmentar la seva competitivitat en l'obtenció de nous cultivars de més resiliència i qualitat.

Les avaluacions realitzades van confirmar l'àmplia disponibilitat de recursos genètics europeus per a maduixes, mentre que la disponibilitat per a gerds i nabius és molt més limitada. Aquesta és una debilitat per a les empreses europees que intentarem solucionar amb l'objectiu de mantenir i millorar la capacitat dels programes de millora genètica europeus per comercialitzar nous cultivars de baies adaptats a diferents zones de cultiu, tipus de mercat i demandes dels consumidors.

Coordinadors
  • UNIVERSITA POLITECNICA DELLE MARCHE (UNIVPM)