GO PITAMED: pitayaren laborantza jasangarria Espainian
- Mota Grupo operativo
- Egoera Abian
- Exekuzioa 2024 -2027
- Eremua Supraautonómico
- Autonomia-erkidegoa Andalucía; Canarias; Comunitat Valenciana
- Finantza-iturri nagusia PEPAC 2023-2027
Proiektu honen helburua Espainian pitaya ekoiztea da, Europako merkatua hornitzeko. Hori lortzeko, beharrezkoa da ekoizpen-eredua garatzea gure ekoizpen-eremuetarako egitura eta kudeaketa-sistema egokiekin eta merkatuko eskariari erantzuteko eta nekazaritza-eremu bakoitzera egokitzen diren barietateak lantzea.
Uraren eta mantenugaien erabileran eraginkortasuna maximizatu behar da eta izurriteen eta gaixotasunen kontrol integratua egin behar da haren iraunkortasuna, eraginkortasuna eta errentagarritasuna bermatzeko.
Era berean, laborantza teknikak garatuko dira (inausketa, mehetzea eta polinizazioa) eta lore- eta fruitu-datak erregulatzea ahalbidetzen duten teknologiak (klima-kontrola eta argi artifiziala) aplikatuko dira uztaren errendimenduak eta kalitatea handitzeko eta uzta-aldia luzatzeko.
Azkenik, heltze-puntu optimoa ezarriko da eta bilketa, manipulazioa, ontziratzea eta kontserbaziorako protokoloak ezarriko dira, fruituen helmugan kalitatea bermatzen dutenak, konposatu bioaktiboen presentziari esker osasunerako onurak nabarmenduz.
Europako merkatua fruta eta barazki freskoen munduko inportatzaile handiena da eta produktu berrietara irekita dago. Hori dela eta, pitaya produktu nahiko berria eta ezezaguna den arren, bere prezioa altua da. Hala ere, gero eta kontsumitzaile gehiago erakartzen jarraitzen du kontinentean.
Kostua murriztu eta pitayaren nutrizio-balioa ezagutarazi bada, dudarik gabe Europako herrialdeetako biztanleriaren gehiengoarengana iritsiko da, eta Espainiak Europan pitayaren ekoizpen eta merkaturatze liderra izan dezake.
Proiektu berritzaileak Espainian ekoitzitako pitayarekin balio kate bat garatzea du helburu, prozesuen jasangarritasunean eta produktuaren kalitatean, bere errentagarritasuna bermatzeko. Hori lortzeko, beharrezkoa da ekoizpen eredu optimoa garatzea Espainiako balizko ekoizpen-eremuetarako.
- Ekoizpen-eremu ezberdinetan pitayaren ekoizpen jasangarrirako egitura eta kondukzio-sistema egokiagoak ezartzea.
- Ureztatzeko eta ongarritzeko gomendioak, ustiategien iraunkortasuna hobetzen dutenak eta horien kudeaketarako tresna digitala garatzea.
- Laboreetako izurrite eta gaixotasunen kontrol integralerako gomendioak-gida, haiek kudeatzeko tresna digitala.
- Fruitu-inausketa-irizpideak ezartzea eta ugalketa-egituren mehetzea, etekinak eta fruituen kalitatea hobetzeko eta ekoizpen-datak aldatzeko.
- Argi artifiziala kudeatzeko estrategia definitu fotoperiodoa aldatzeko, loraldia eta, beraz, ekoizpena areagotzeko. Polinizazio artifizialaren prozesuaren optimizazioa barietate auto-bateraezinetan eta auto-bateragarrietan.
- Balio-bizitza luzatzen duten uzta-irizpideak, uzta osteko manipulazioa eta prozesamendua definitzea.
- Kanpoko eta berotegiko ekoizpen-sistemen ebaluazioa sarearen eta plastikoen eta eroapen-sistemen pean.
- Pitaia barietateen hautaketa eta ebaluazioa ekoizle-eremu ezberdinetan. Pitayaren ureztatzeko eta ongarritzeko beharren azterketa ekoizle-eremu ezberdinetan.
- Produktibitateari, kalitateari eta merkatuen onarpenari dagokionez, ekoizpen-eremu ezberdinetara hobekien egokitzen diren cultivares hautatzea.
- Fruitu-inausketaren eta ugalketa-egituren mehetzearen printzipioak. Polinizazio artifiziala: polena biltzeko eta kontserbatzeko tekniken hobekuntza eta aplikazioaren eraginkortasuna.
- Fotoperiodoa eta oinarri-tenperatura ezartzea pitayaren kimu eta lore-garapenerako laborantza-ganberetan. Pitaiaren loraldia kudeatzea fotoperiodoa argi artifizialarekin luzatuz.
- Uzta-unearen azterketa kalitateari eta uzta osteko bizitzari buruz. Pitaia fruta prozesatzeko protokoloa (IV sorta).
Europako merkatua fruta eta barazki freskoen munduko inportatzaile handiena da eta produktu berrietara irekita dago. Hori dela eta, pitaya produktu nahiko berria eta ezezaguna den arren, bere prezioa altua da. Hala ere, gero eta kontsumitzaile gehiago erakartzen jarraitzen du kontinentean.
Merkatuaren hedapenerako muga bat kalitate koherentea duten eta merkatuaren eskariari erantzuteko kantitateak dituzten frutaren beharra da (Chen eta Paull, 2019). Uzta eta berehala, freskoa denean, fruituak itxura gorri distiratsua du, baina txikizkako apalean frutak erakargarritasuna galdu du, askotan zimurtuta baitago, distira gutxiagorekin eta ezkatak deshidratazio eta kolore marroi larria erakusten du (Mizrahi, 2015 ). Fruituaren ezkatak eta gorputzak ere urradura mekanikoaren eta kolpeko lesioen zantzuak erakusten ditu, uzta, garraioa eta ontziratzean gertatzen direnak.
Kostua murriztu eta pitayaren nutrizio-balioa ezagutarazi bada, dudarik gabe Europako herrialdeetako biztanleriaren gehiengora iritsiko da. Espainiak liderra dezake pitayaren ekoizpena eta merkaturatzea Europan. Merkatuarekiko hurbiltasunak fruitua heldutasun-puntu optimoan biltzeko aukera ematen digu, eta horrek, bere egoera ez klimaterikoa kontuan hartuta, lehiakortasun abantaila oso garrantzitsua eskaintzen digu hirugarren herrialdeetako produkzioen aurrean kalitate, zapore eta kontserbazio gutxiagorekin. uzta osteko arazoak.
Ekoizpen-kostuak eta, batez ere, lan-kostuak hirugarren herrialdeetakoak baino handiagoak izan daitezkeen arren, proposatutako produkzio-ereduarekin lor daitezkeen etekin handiek balantzea orekatu dezakete alde horretatik. Gainera, garraio kostuak askoz txikiagoak dira. Aldeko beste puntu garrantzitsu bat gure ekoizpenen iraunkortasuna da.
Garraio-beharretatik eratorritako karbono-aztarna txikiagoa eta inputen erabilera optimizatzea (ura, ongarriak, produktu fitosanitarioak) dira gure bereizgarriak. Espainian pitayaren aukerak, Europako merkaturako, ekoizpen-merkatu jasangarriekin, hondakin gutxirekin edota ekologikoarekin lotzen dira.
- Espainian ekoitzitako pitayaren balio-kate bat garatzea prozesuen iraunkortasunean eta produktuaren kalitatean oinarrituta, bere errentagarritasuna bermatzeko.
- Espainiako ingurune agroklimatikoetarako ekoizpen eredu optimoak garatzea.
- Ingurumenarekiko jasangarriak diren laborantza teknikak garatzea ingurune agroklimatiko ezberdinetan, tresna digitalak sartuz.
- Uztaren errendimenduak eta kalitatea handitu eta uzta eta merkaturatze epea luzatzea, loraldia eta polinizazioa kudeatuz.
- Koordinatzailearen izena: ALMERIAKO FRUTA ETA BARAZKI EKOIZLEEN ERAKUNDEEN ELKARTEA, COEXPHAL
- Posta helbidea: CARRETERA DE RONDA 11 1ºE 04004 ALMERÍA
- Koordinatzailearen helbide elektronikoa: victoria@coexphal.es/gladys@coexphal.es
- Telefonoa: 0034 687696989/0034 603409506
Proiektu berritzaileak Espainian ekoitzitako pitayarekin balio kate bat garatzea du helburu, prozesuen jasangarritasunean eta produktuaren kalitatean, bere errentagarritasuna bermatzeko. Hori lortzeko, beharrezkoa da Espainiako produkzio-eremu potentzialetarako ekoizpen-eredu optimoa garatzea.
Babestutako negutegi batean, sarepean edo plastikopean hazteko konpromisoa hartu du, klima kudeatzeko eta kontrolatzeko tresnak sartuz, baratze-laboreetarako erabiltzen diren negutegietako teknologiak eta berrikuntzak aprobetxatuz eta egokituz, bai Espainiako hego-ekialdean, bai Kanariar Uharteetan.
Kudeaketa sistema eraginkorrena zehaztuko da, azalera-unitate bakoitzeko etekinak maximizatuz, ekoizpenean sarrera aurreratuz eta laboreen kudeaketa erraztuz, lan-kostuak murriztuz (inausketa, polinizazioa eta uzta) eta instalazio eta mantentze-kostuak kontuan hartuta.
Eredu hau guztiz berria da produkzio-eremu tropikal nagusietan erabiltzen denarekin alderatuta eta aukera berriak sor ditzake, beste lurralde batzuetara ere esporta daitezke, plastikoaren azpian hazitako barazkiekin gertatu den bezala. Hasierako landare-materiala funtsezkoa da produkzio-orientazio berri honen arrakasta bermatzeko.
Sistema horretara hobekien egokitzen diren barietateak hautatuko dira eremu agroklimatiko bakoitzerako, errentagarritasunari eta iraunkortasunari dagokionez. Jatorri ezberdinetako landare-material ugari sartzen ari da (espezie ezberdinetako barietateak, hibridoak, klonak) eta beharrezkoa da sektoreak argi izatea merkatuari eta gure ekoizpen sistemari ondoen egokitzen zaiona. Proiektuak iraunkortasunaren aldeko apustu irmoa du, ingurumenarekiko jasangarriak diren teknikak sustatuz eta tresna digitalak sartuz.
Klima subtropikaleko baldintzetan eta babestutako laborantzan ureztatzeko eta ongarritzeko beharrei buruzko ezagutzak emango ditu, bere kalkulurako eredu bat garatuz. Oinarri horretan, baliabide horien erabileran eraginkortasuna hobetzeko lan egingo dugu, sentsoreen, zunden eta ehunen analisien erabilera ezarriz, eta tresna digital bat eraikiko dugu pitayako aholkulari eta ekoizleentzako ureztatze eta ongarritze programak errazteko.
- Asociación de Organizaciones de Productores de Frutas y Hortalizas de Almería, COEXPHAL
- ANECOOP S. COOP.
- SERVICIO TÉCNICO DE AGRICULTURA Y DESARROLLO RURAL DEL CABILDO INSULAR DE TENERIFE, CABILDO INSULAR DE TENERIFE
- ENRIQUE JOSÉ CAMACHO DE VOLDER
- COOPERATIVA AGRÍCOLA DE SAN NICOLÁS DE TOLENTINO, COAGRISAN
- NEW GROWING SYSTEM SL
- Asociación de Organizaciones de Productores de Frutas y Hortalizas de Almería, COEXPHAL