Skip to main content
Logo GO Pitamed

PITAMED Talde Eragilea: Pitaiaren laborantza iraunkorra Espainian

  • Mota Talde operatiboa
  • Egoera Abian
  • Exekuzioa 2024 -2027
  • Esleitutako Aurrekontua 610.889,27 €
  • Eremua Supraautonómico
  • Autonomia-erkidegoa Andalucía; Canarias; Comunitat Valenciana
  • Finantza-iturri nagusia PEPAC 2023-2027
  • Proiektuaren webgunea GO PITAMED
Abstract

Proiektu honen helburua Espainian pitaya ekoiztea da, Europako merkatua hornitzeko. Hori lortzeko, beharrezkoa da ekoizpen-eredua garatzea gure ekoizpen-eremuetarako egitura eta kudeaketa-sistema egokiekin eta merkatuko eskariari erantzuteko eta nekazaritza-eremu bakoitzera egokitzen diren barietateak lantzea.

Uraren eta mantenugaien erabileran eraginkortasuna maximizatu behar da eta izurriteen eta gaixotasunen kontrol integratua egin behar da haren iraunkortasuna, eraginkortasuna eta errentagarritasuna bermatzeko.

Era berean, laborantza teknikak garatuko dira (inausketa, mehetzea eta polinizazioa) eta lore- eta fruitu-datak erregulatzea ahalbidetzen duten teknologiak (klima-kontrola eta argi artifiziala) aplikatuko dira uztaren errendimenduak eta kalitatea handitzeko eta uzta-aldia luzatzeko.

Azkenik, heltze-puntu optimoa ezarriko da eta bilketa, manipulazioa, ontziratzea eta kontserbaziorako protokoloak ezarriko dira, fruituen helmugan kalitatea bermatzen dutenak, konposatu bioaktiboen presentziari esker osasunerako onurak nabarmenduz.

Azalpena

Europako merkatua fruta eta barazki freskoen munduko inportatzaile handiena da eta produktu berrietara irekita dago. Hori dela eta, pitaya produktu nahiko berria eta ezezaguna den arren, bere prezioa altua da. Hala ere, gero eta kontsumitzaile gehiago erakartzen jarraitzen du kontinentean. Kostua murriztu eta pitayaren nutrizio-balioa igo badaiteke, dudarik gabe Europako herrialdeetako biztanleriaren gehiengoarengana iritsiko da, eta Espainia lider bihur daiteke Europan pitayaren ekoizpenean eta merkaturatzean.

Proiektu berritzaileak Espainian ekoitzitako pitayarekin balio kate bat garatzea du helburu, prozesu jasangarrietan eta produktuen kalitatean oinarrituta, errentagarritasuna bermatzeko. Hori lortzeko, beharrezkoa da Espainiako produkzio-eremu potentzialetarako ekoizpen-eredu optimoa garatzea.

Jardueren deskribapena
  • Pitaiaren ekoizpen iraunkorraren egitura eta kudeaketa sistema egokiagoak ezartzea ekoizte-eremu ezberdinetan.
  • Ureztatzeko eta ongarritzeko gomendioak ustiategien iraunkortasuna hobetzeko eta horien kudeaketarako tresna digitala garatzeko.
  • Laboreetan izurrite eta gaixotasunen kontrol integraturako gomendioak-gidak, horiek kudeatzeko tresna digitala.
  • Fruituak ematen dituzten inausketa-irizpideak ezartzea eta ugalketa-egituren mehetzea, fruituen etekina eta kalitatea hobetzeko eta ekoizpen-datak aldatzeko.
  • Argi artifiziala kudeatzeko estrategia definitu fotoperiodoa aldatzeko, loraldia handitzeko eta, beraz, ekoizpena.
  • Polinizazio artifizialaren prozesuaren optimizazioa barietate auto-bateraezinetan eta auto-bateragarrietan.
  • Uzta-irizpideak, uzta osteko manipulazioa eta balio-bizitza luzatzeko prozesatzea.
  • Kanpoko eta berotegiko ekoizpen sistemen ebaluazioa sare eta plastiko eta eroapen sistemen pean.
  • Pitaya barietateen hautaketa eta ebaluazioa ekoizte-eremu ezberdinetan.
  • Pitayaren ureztatzeko eta ongarritzeko beharren azterketa ekoizpen-eremu ezberdinetan.
  • Produktibitateari, kalitateari eta merkatuaren onarpenari dagokionez, ekoizpen-eremu ezberdinetara hobekien egokitzen diren cultivares hautatzea. Fruitu-inausketaren eta ugalketa-egituren mehetzearen printzipioak.
  • Polinizazio artifiziala: polena biltzeko eta kontserbatzeko teknikak eta horien aplikazioaren eraginkortasuna hobetzea.
  • Fotoperiodoa eta oinarri-tenperatura ezartzea laborantza-ganberetan pitayaren kimu eta lore-garapenerako.
  • Pitaiaren loraldia kudeatzea fotoperiodoa argi artifizialarekin luzatuz.
  • Uzta garaiaren azterketa kalitateari eta uzta osteko bizitzari buruz. Pitaia fruta prozesatzeko protokoloa (IV. sorta).
Testuinguruko deskribapena

Europako merkatua fruta eta barazki freskoen munduko inportatzaile handiena da eta produktu berrietara irekita dago. Hori dela eta, pitaya produktu nahiko berria eta ezezaguna den arren, bere prezioa altua da. Hala ere, gero eta kontsumitzaile gehiago erakartzen jarraitzen du kontinentean. Merkatuaren hedapenaren muga bat kalitate koherentea duten eta merkatuaren eskariari erantzuteko kantitateak dituzten fruituak behar izatea da (Chen eta Paull, 2019). Uzta eta berehala, freskoa denean, fruituak itxura gorri distiratsua du, baina txikizkako apalean fruituak erakargarritasuna galdu du, askotan zimurtuta baitago, distira gutxiagorekin, eta ezkatak deshidratazio eta gorritze larria erakusten du (Mizrahi, 2015). Ezkatak eta fruta-gorputzak ere urradura mekanikoaren eta inpaktu-lesioen zantzuak erakusten ditu, uzta, garraioa eta ontziratzean gertatzen direnak. Kostua murriztu eta pitayaren nutrizio-balioa igo badaiteke, dudarik gabe Europako herrialdeetako biztanleriaren gehiengora iritsiko da.

Espainiak lider lezake pitayaren ekoizpena eta merkaturatzea Europan. Merkatutik dugun hurbiltasunak fruituak bere heltze-egoeran biltzeko aukera ematen digu, eta horrek, bere baldintza ez klimaterikoei dagokienez, abantaila lehiakorra nabarmena ematen digu hirugarren herrialdeetako ekoizleekiko kalitateari, zaporeari eta uzta osteko biltegiratze arazo gutxiagori dagokionez. Ekoizpen-kostuak, eta batez ere lan-kostuak, hirugarren herrialdeetakoak baino handiagoak izan daitezkeen arren, proposatzen den ekoizpen-ereduarekin lor daitezkeen etekin handiek balantzak orekatu ditzakete zentzu horretan. Gainera, garraio kostuak askoz txikiagoak dira. Gure aldeko beste puntu garrantzitsu bat gure ekoizpenen iraunkortasuna da. Garraio beharren ondoriozko karbono aztarna txikiagoa eta inputen erabilera optimizatua (ura, ongarriak, landareen babeserako produktuak) dira gure bereizgarriak. Espainian pitayaren aukerak, Europako merkaturako, ekoizpen-merkatu iraunkorrekin, hondakin gutxirekin eta are ekologikoarekin lotzen dira.

Helburuak
  • Espainian ekoitzitako pitayaren balio-kate bat garatzea prozesu jasangarrietan eta produktuen kalitatean oinarrituta, errentagarritasuna bermatzeko. Espainiako ingurune agroklimatikoetarako ekoizpen eredu optimoak garatzea.
  • Ingurumenarekiko jasangarriak diren laborantza teknikak garatzea ingurune agroklimatiko ezberdinetan, tresna digitalak sartuz.
  • Laboreen errendimenduak eta kalitatea handitu eta uzta eta merkaturatze epea luzatzea, loraldia eta polinizazioa kudeatuz.
Results

Proiektu berritzaileak Espainian ekoitzitako pitayarekin balio kate bat garatzea du helburu, prozesu jasangarrietan eta produktuen kalitatean oinarrituta, errentagarritasuna bermatzeko. Hori lortzeko, beharrezkoa da produkzio-eredu optimoa garatzea Espainiako balizko ekoizpen-eremuetarako.

Konpainiak babestutako sare edo plastikozko negutegien laborantzan dihardu, klima kudeatzeko eta kontrolatzeko tresnak sartuz, Espainia hego-ekialdean zein Kanariar Uharteetan baratze-laboreetarako erabiltzen diren negutegietako teknologiak eta berrikuntzak aprobetxatuz eta egokituz. Kudeaketa sistema eraginkorrena zehaztuko da, azalera-unitate bakoitzeko etekinak maximizatuz, ekoizpenaren hasiera aurreratuz eta laboreen kudeaketa erraztuz, lan-kostuak murriztuz (inausketa, polinizazioa eta uzta) eta instalazio eta mantentze-kostuak kontuan hartuta. Eredu hau guztiz berria da produkzio-eremu tropikal nagusietan erabiltzen denarekin alderatuta eta aukera berriak sor ditzake, beste lurralde batzuetara ere esporta daitezke, plastikoaren azpian hazitako barazkiekin gertatu den bezala.

Hasierako landare-materiala funtsezkoa da ekoizpen-ikuspegi berri honen arrakasta bermatzeko. Sistema honetarako hobekien egokitzen diren barietateak hautatuko dira zona agroklimatiko bakoitzerako, errentagarritasunari eta iraunkortasunari dagokionez. Jatorri ezberdineko landare-material ugari sartzen ari da (espezie ezberdinetako barietateak, hibridoak, klonak), eta sektoreak argi izan behar du merkatuari eta gure ekoizpen sistemari ondoen egokitzen zaiona.

Proiektuak iraunkortasunaren aldeko apustu irmoa egiten du, ingurumena errespetatzen duten teknikak sustatuz eta tresna digitalak sartuz. Klima subtropikaleko baldintzetan eta babestutako laboreetan ureztatzeko eta ongarritzeko eskakizunei buruzko ezagutzak emango ditu, haiek kalkulatzeko eredu bat garatuz. Horretan oinarrituta, baliabide horien eraginkortasuna hobetzeko lan egingo dugu sentsoreak, zundak eta ehunen analisiak ezarriz. Tresna digital bat ere eraikiko dugu pitayako aholkulari eta ekoizleentzat ureztatzeko eta ongarritzeko programak errazteko.

Harremanetarako informazioa
  • Koordinatzailea/entitatearen izena: ALMERIAKO BARAZKI ETA FRUTA EKOIZLEEN ERAKUNDEEN ELKARTEA, COEXPHAL
  • Posta helbidea: CARRETERA DE RONDA 11 1ºE 04004 ALMERÍA
  • Koordinatzailearen/entitatearen helbide elektronikoa: victoria@coexphal.es/gladys@coexphal.es
  • Telefonoa: 687696989/603409506
Informazio gehigarria

Proiektu berritzaileak Espainian ekoitzitako pitayarekin balio kate bat garatzea du helburu, prozesuen jasangarritasunean eta produktuaren kalitatean, bere errentagarritasuna bermatzeko. Hori lortzeko, beharrezkoa da Espainiako produkzio-eremu potentzialetarako ekoizpen-eredu optimoa garatzea.

Babestutako negutegi batean, sarepean edo plastikopean hazteko konpromisoa hartu du, klima kudeatzeko eta kontrolatzeko tresnak sartuz, baratze-laboreetarako erabiltzen diren negutegietako teknologiak eta berrikuntzak aprobetxatuz eta egokituz, bai Espainiako hego-ekialdean, bai Kanariar Uharteetan.

Kudeaketa sistema eraginkorrena zehaztuko da, azalera-unitate bakoitzeko etekinak maximizatuz, ekoizpenean sarrera aurreratuz eta laboreen kudeaketa erraztuz, lan-kostuak murriztuz (inausketa, polinizazioa eta uzta) eta instalazio eta mantentze-kostuak kontuan hartuta.

Eredu hau guztiz berria da produkzio-eremu tropikal nagusietan erabiltzen denarekin alderatuta eta aukera berriak sor ditzake, beste lurralde batzuetara ere esporta daitezke, plastikoaren azpian hazitako barazkiekin gertatu den bezala. Hasierako landare-materiala funtsezkoa da produkzio-orientazio berri honen arrakasta bermatzeko.

Sistema horretara hobekien egokitzen diren barietateak hautatuko dira eremu agroklimatiko bakoitzerako, errentagarritasunari eta iraunkortasunari dagokionez. Jatorri ezberdinetako landare-material ugari sartzen ari da (espezie ezberdinetako barietateak, hibridoak, klonak) eta beharrezkoa da sektoreak argi izatea merkatuari eta gure ekoizpen sistemari ondoen egokitzen zaiona. Proiektuak iraunkortasunaren aldeko apustu irmoa du, ingurumenarekiko jasangarriak diren teknikak sustatuz eta tresna digitalak sartuz.

Klima subtropikaleko baldintzetan eta babestutako laborantzan ureztatzeko eta ongarritzeko beharrei buruzko ezagutzak emango ditu, bere kalkulurako eredu bat garatuz. Oinarri horretan, baliabide horien erabileran eraginkortasuna hobetzeko lan egingo dugu, sentsoreen, zunden eta ehunen analisien erabilera ezarriz, eta tresna digital bat eraikiko dugu pitayako aholkulari eta ekoizleentzako ureztatze eta ongarritze programak errazteko.

Koordinatzaileak
  • ASOCIACIÓN DE ORGANIZACIONES DE PRODUCTORES DE FRUTAS Y HORTALIZAS DE ALMERÍA, COEXPHAL
Onuradunak
  • ASOCIACIÓN DE ORGANIZACIONES DE PRODUCTORES DE FRUTAS Y HORTALIZAS DE ALMERÍA, COEXPHAL
Kanpoko kontratazioa
  • ANECOOP S. COOP.
  • SERVICIO TÉCNICO DE AGRICULTURA Y DESARROLLO RURAL DEL CABILDO INSULAR DE TENERIFE, CABILDO INSULAR DE TENERIFE
  • ENRIQUE JOSÉ CAMACHO DE VOLDER
  • COOPERATIVA AGRÍCOLA DE SAN NICOLÁS DE TOLENTINO, COAGRISAN
  • NEW GROWING SYSTEM SL