Skip to main content

Talde Operatiboa: Katalunian animalien pentsuak ekoizteko ekologikoki hazitako zerealen ekoizpena areagotzea

Azalpena

Azken urteotan, gero eta interes handiagoa dago monogastrikoen (hegaztiak, txerriak, etab.) ekoizpen ekologikoaren inguruan.

Honen ondorioz, Kataluniako pentsu-fabrikek estatu osoan fabrikatutako pentsu osoaren % 71,3 ekoizten dute (Magrama 2013), guztira 38.320 t-ko ekoizpenarekin 2012an zehar. (Magrama, 2013. Pentsu-ekoizpenaren datuak 2012. Abeltzaintza Ekoizpen Bitartekoen Zuzendariordetza Nagusia).

Nekazaritza ekologikoko arauen araberako labore estentsiboen ekoizpena Katalunian 992 hektareakoa da garagarrentzat eta 70 hektareakoa dela artoarentzat, Magramako datuen arabera (Magrama, 2014. Nekazaritza ekologikoa. Estatistika. Kalitate Diferentzialaren eta Nekazaritza Ekologikoaren Zuzendariordetza Nagusia). CCPAEren arabera, erroldatutako lurren %4,11 baino ez da erabiltzen zerealak eta lekaleak hazteko.

Pentsu ekologikoak fabrikatzeko lehengai nagusien ekoizpen txiki honek estatutik kanpoko inportazio oso garrantzitsuak eragiten ditu artoaren kasuan (Errumaniatik, Italiatik eta Frantziatik batez ere) eta beste autonomia erkidegoetatik datozen neguko zerealaren kasuan. Abiapuntu hori ondo ulertzeko eta xehetasun guztiak aztertzeko, egungo sektoreko datuak aztertu dira.

Elikadura eta Nekazaritza Ekologikoaren Behatokiak emandako azken 15 urteetako nekazaritza-ekoizpen ekologikoari buruzko estatistikak, DARPk Katalunian nekazaritza ekologikorako erabiltzen diren eremuei buruzko azken datua (2015), eta udal datuak, 2015ekoa ere, CCPAEkoak.

Era berean, sektorearen diagnostikoa egin dute inplikatutako eragile nagusiek, pentsu ekoizleek eta nekazariek, eta horrela irudi errealista bat bilatu dute. Hori Frantziara egindako bisitarekin osatu zen, Europan manufaktura-sektorearen egoera bertatik bertara ezagutzeko, eta zehazki, Frantziako hego-mendebaldeko industria honen egitura, antolaketa eta funtzionamendua bertatik bertara ezagutzeko.

Helburuak

Katalunian pentsu ekologikorako ale estentsiboen ekoizpena sustatzeko estrategia diseinatzea. Bigarren mailako helburu hauek aurkezten dira:

  • Pentsuak ekoizten dituzten enpresei Kataluniako ekoizpen gune nagusietan ale ekologikoak eskuratzea ahalbidetzen dieten estrategiak ezartzea.
  • Zereal estentsiboen azalera handitzea, pentsuen fabrikatzaileen eskura dauden produkzio ekologikoaren araudiari jarraituz.
  • Nekazaritza praktikak hobetzea eta ekoizpen ekologikoaren erronkei irtenbide teknikoak ematea (laboreen txandaketak, ereitea, ongarritzea, belar txarrak eta gaixotasunak kontrolatzea, etab.), alearen errendimendua eta kalitatea areagotzeko.
  • Ekoizpen-katearen lotura guztiak balioesten dituen estrategia ekonomiko eta tekniko bat garatzea: nekazariak, aholkulari teknikoak eta pentsuak prozesatzeko industriak. Estrategia horrek epe laburrean produkzio-kluba sortzea ekarriko du eta prozesuan parte hartzen duten eragile guztien onura ekonomikoen banaketa egokia eta bidezkoa ezarriko du.
Harremanetarako informazioa
  • Koordinatzailea/entitatearen izena: Nutrex Pinsos SL
  • Koordinatzailea/entitatearen helbide elektronikoa: nrovira@nutrex.es
Onuradunak
  • NUTREX PINSOS, SL