Ir o contido principal

Proxecto LIFE: Comer, Actuar, Impactar: Empoderando e concienciando o sector educativo en Cataluña, España e Europa para un sistema alimentario máis xusto, saudable e respectuoso co medio ambiente, grazas ao programa LIFE

  • Tipo Proxecto
  • Estado Cheo
  • Execución 2021 -2023
  • Orzamento asignado 492,868 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento VIDA
  • Páxina web do proxecto Web del proyecto
Descrición

O proxecto EAT:LIFE ten como obxectivo transformar os patróns de consumo de alimentos da cidadanía de Cataluña, e máis amplamente de España e Europa, cara a dietas máis sostibles, xustas e saudables.

Descrición das actividades

Deseño de actividades para concienciar e facilitar o consumo de alimentos sostibles.

Descrición contextual

O sistema alimentario actual é unha das principais causas da degradación ambiental e do cambio climático. A agricultura emite arredor do 10 % dos gases de efecto invernadoiro (GEI) da UE, o que contribúe á deforestación, á perda de biodiversidade, á resistencia aos antimicrobianos, á contaminación, á degradación do solo e a outros factores.

Aínda que a cidadanía está preocupada por estes problemas, existe unha brecha entre a súa preocupación e as súas accións, especialmente no que respecta á alimentación. Por exemplo, nun informe especial do Eurobarómetro (501), o 94 % dos españois cren que o cambio climático é un problema moi ou bastante grave, pero só o 13 % adoptou unha dieta máis sostible (a nivel da UE, o 81 % e o 19 %, respectivamente). Do mesmo xeito, en Cataluña, o 90 % da poboación está preocupada polo cambio climático, pero só o 1 % escolle produtos ecolóxicos ou consome con responsabilidade (Estudo sobre percepción e hábitos ambientais, 2019). Isto tamén demostra que a cidadanía de Cataluña (7,6 millóns de persoas, das cales o 70 % viven na área metropolitana de Barcelona) e de España en xeral non están convencidas de que os sistemas alimentarios contribúan significativamente ao cambio climático e de que o cambio na dieta sexa unha forma eficaz de abordalo.

Obxectivos
  • Promover un sentido de urxencia.
  • Educar á xente sobre a pegada ecolóxica e de carbono dos alimentos e concienciar sobre a súa propia responsabilidade como consumidores.
  • Promover cambios no estilo de vida para fomentar hábitos alimentarios sostibles, saudables e accesibles para todos, e proporcionar á cidadanía ferramentas para realizar cambios positivos na súa dieta.
  • Visibilizar as iniciativas e alternativas existentes para un mellor sistema agroalimentario.
  • Promover o papel dos centros educativos como axentes esenciais de cambio na consecución dos obxectivos ambientais.
Resultados
  • 36 conferencias chegaron a 11.409 persoas, 60 artigos de expertos lidos por 21.701 persoas e 937 participantes en cursos MOOC sobre alimentación sostible. |
  • Programa educativo que formou a 1.029 educadores, levou a cabo 10 retos colectivos con 100.880 participantes e celebrou dúas edicións do Campus-Award Young People for Tomorrow con 72 participantes.
  • Creación dun sitio web con 66.334 visitas, promoción de compromisos de dieta sostible con 12.553 participantes e desenvolvemento de xogos educativos.
  • Xestión de proxectos e avaliación de impacto externo, garantindo a calidade e a sustentabilidade.
Información de contacto
  • Coordinadora/nome da entidade: Laura Calabuig Fuste  

Información adicional

O proxecto EAT:LIFE conseguiu a participación eficaz de públicos diversos na promoción dun mellor sistema alimentario, ampliando a experiencia e os recursos da organización. As leccións aprendidas puxeron énfase no entusiasmo das comunidades educativas polas cuestións da alimentación sostible e no valor das actividades atractivas e gamificadas. O éxito do proxecto na celebración de conferencias, na posta en marcha de desafíos colectivos e na formación de educadores puxo de manifesto a importancia da acción comunitaria directa e a educación para impulsar un cambio sostible.

Entre as actividades que tiveron un éxito destacan as 36 conferencias, os 10 retos colectivos que deron lugar a un libro de receitas e a formación de 1029 educadores, que tiveron un efecto multiplicador significativo mediante a posta en marcha de actividades de alimentación sostible cos seus grupos.

Coordinadores
  • Fundacio Catalana de l Esplai