Skip to main content

LIFE Proiektua: Jan, Ekin, Eragin: Kataluniako, Espainiako eta Europako hezkuntza sektorea ahalduntzea eta sentsibilizatzea elikadura sistema bidezkoago, osasuntsuago eta ingurumenarekiko errespetutsuago baten alde, LIFE programari esker.

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2021 -2023
  • Esleitutako Aurrekontua 492,868 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia BIZITZA
  • Proiektuaren webgunea Web del proyecto
Azalpena

EAT:LIFE proiektuaren helburua Kataluniako, eta zabalago Espainiako eta Europako herritarren elikagai-kontsumo ereduak dieta jasangarriago, bidezkoago eta osasungarriagoetarantz eraldatzea da.

Jardueren deskribapena

Elikagai jasangarrien kontsumoa sustatzeko eta sentsibilizazioa areagotzeko jardueren diseinua.

Testuinguruko deskribapena

Gaur egungo elikadura-sistema ingurumenaren degradazioaren eta klima-aldaketaren arrazoi nagusietako bat da. Nekazaritzak EBko berotegi-efektuko gasen (BEG) % 10 inguru isurtzen du, eta horrek baso-soiltzea, biodibertsitatearen galera, erresistentzia antimikrobianoa, kutsadura, lurzoruaren degradazioa eta beste hainbat faktore eragiten ditu.

Herritarrak gai hauekin kezkatuta dauden arren, aldea dago haien kezkaren eta haien ekintzen artean, batez ere janariari dagokionez. Adibidez, Eurobarometroaren txosten berezi batean (501), espainiarren % 94k uste du klima-aldaketa arazo oso/nahiko larria dela, baina % 13k bakarrik hartu dute dieta jasangarriagoa (EB mailan % 81ek eta % 19k, hurrenez hurren). Era berean, Katalunian, biztanleriaren % 90ek kezka du klima-aldaketarekin, baina % 1ek bakarrik aukeratzen ditu produktu ekologikoak edo modu arduratsuan kontsumitzen ditu (Ingurumen-pertzepzioari eta ohiturei buruzko ikerketa, 2019). Horrek erakusten du Kataluniako herritarrak (7,6 milioi pertsona, eta horien % 70a Bartzelonako metropoli-eremuan bizi dira) eta, oro har, Espainiakoak ez daudela konbentzituta elikadura-sistemek klima-aldaketan nabarmen laguntzen dutenik eta dieta-aldaketa hori konpontzeko modu eraginkorra denik.

Helburuak
  • Sustatu premiazko sentimendua.
  • Jendea elikagaien aztarna ekologikoari eta karbono-aztarnari buruz hezi eta kontsumitzaile gisa duten erantzukizunari buruz kontzientzia piztu.
  • Bizimodu aldaketak sustatu, guztiontzako elikadura-ohitura jasangarriak, osasungarriak eta eskuragarriak sustatzeko, eta herritarrei tresnak eman diezazkiekete beren dietan aldaketa positiboak egiteko.
  • Nekazaritza-elikagaien sistema hobea lortzeko dauden ekimenak eta alternatibak ikusgai egin.
  • Ingurumen-helburuak lortzeko aldaketa-eragile ezinbesteko gisa hezkuntza-zentroen eginkizuna sustatzea.
Results
  • 36 hitzaldik 11.409 pertsonarengana iritsi ziren, 21.701 pertsonak irakurri zituzten 60 aditu-artikulu, eta 937 parte-hartzaile izan ziren elikadura jasangarriari buruzko MOOC ikastaroetan. |
  • 1.029 hezitzaile trebatu zituen hezkuntza-programa, 100.880 parte-hartzailerekin 10 erronka kolektibo egin zituen eta Biharko Gazteentzako Campus Sariaren bi edizio egin zituen 72 parte-hartzailerekin.
  • 66.334 bisita izan dituen webgune baten sorrera, 12.553 parte-hartzailerekin dieta jasangarriaren aldeko konpromisoen sustapena eta hezkuntza-jokoen garapena.
  • Proiektuen kudeaketa eta kanpo-inpaktuaren ebaluazioa, kalitatea eta iraunkortasuna bermatuz.
Harremanetarako informazioa
  • Koordinatzailea/entitatearen izena: Laura Calabuig Fuste  

Informazio gehigarria

EAT:LIFE proiektuak publiko anitza eraginkortasunez inplikatu zuen elikadura-sistema hobea sustatzeko, erakundearen espezializazioa eta baliabideak zabalduz. Ikasitako lezioek hezkuntza-komunitateen elikadura jasangarriaren gaiekiko ilusioa eta jarduera erakargarri eta gamifikatuen balioa azpimarratu zituzten. Proiektuak konferentziak egiteko, erronka kolektiboak egiteko eta hezitzaileak prestatzeko izandako arrakastak nabarmendu zuen komunitatearen ekintza zuzenaren eta hezkuntzaren garrantzia aldaketa iraunkorrak bultzatzeko.

Jarduera bereziki arrakastatsuen artean daude 36 hitzaldiak, errezeta-liburu bat sortu zuten 10 erronka kolektibo eta 1.029 hezitzaileren prestakuntza, zeinek efektu biderkatzaile nabarmena izan zuten beren taldeekin elikadura jasangarriko jarduerak ezartzean.

Koordinatzaileak
  • Fundacio Catalana de l Esplai