Skip to main content

Projecte LEKALEAK: Diversificació de l'orientació productiva a Euskadi mitjançant la producció local de proteïna vegetal per a la seva aplicació a la indústria alimentària

  • Tipus Projecte
  • Estat Completat
  • Execució 2022 -2023
  • Pressupost assignat 58.027,99 €
  • Àmbit Autonómico
  • Comunitat Autònoma País Vasco
  • Font principal de finançament PEPAC 2014-2020
  • Web del projecte LEKALEAK
Abstract

Actualment hi ha una gran demanda d'ingredients a base de lleguminoses per part de la indústria alimentària. Per això, cal incrementar el valor cultural i econòmic dels llegums de gra i investigar formes d'augmentar la producció regional per oferir millors rendiments per als agricultors. emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEI), l'augment de la diversitat de cultius, l'augment de la biodiversitat del sòl, la millora de la fertilitat del sòl o l'augment de l'emmagatzematge de carboni, entre d'altres.

Al voltant de 400 explotacions agrícoles a Araba cultiven lleguminoses o proteaginoses per a producció de gra sec, la qual cosa significa que gairebé un 40% de les explotacions de cultius herbacis a Araba inclou en la seva rotació el cultiu de lleguminoses o proteaginosa de gra sec cada 3-4 anys. el seu maneig és adaptable a l'escenari actual de les explotacions i hi ha acompanyament tècnic. l'entrada de noves orientacions productives, és a dir, a la venda de la collita o la primera transformació cap a altres mercats, que absorbeixin la collita de qualitats alternatives, més versàtils.

Descripció

Aquest projecte aspira a identificar i produir a Euskadi (Àlaba) varietats de llegums locals i d'interès nutricional per al desenvolupament posterior de productes elaborats vegetals com hamburgueses i carn esmicolada (per a l'elaboració de farcits com canelons).

Descripció de les activitats

S‟ha realitzat la primera reunió de coordinació per iniciar les tasques de recopilació d‟informació necessària per desenvolupar les proves pilot. Durant les properes setmanes es faran les proves d'obtenció de farines.

Objectius

L'objectiu general del projecte és diversificar els usos i destins productius de llegums a Euskadi, mitjançant l'obtenció de farines per a la seva aplicació com a ingredient en el desenvolupament de nous productes plant based amb font de proteïna vegetal local.

Informació de contacte
  • Nom coordinador/entitat: UAGA. Unió Agroramadera d'Àlaba
  • Adreça postal: PARC TECNOLÒGIC DE BIZKAIA, Laida Bidea, Edifici 214, 48170 Zamudio, Bizkaia
  • Email coordinador/entitat: uaga@uaga.eus
  • Telèfon: 94 431 88 70
Coordinadors
  • UAGA. Unión Agroganadera de Álava
Col·laboradors
  • UAGA
  • Basque Food Cluster
  • Delicass
  • Leartiker
  • NEIKER
  • Alternativa de Cultivos S.L.