Skip to main content

LEKALEAK Proiektua: Euskadin produkzio-orientazioaren dibertsifikazioa elikagaien industrian erabiltzeko proteina begetalen tokiko ekoizpenaren bidez.

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2022 -2023
  • Esleitutako Aurrekontua 58.027,99 €
  • Eremua Autonómico
  • Autonomia-erkidegoa País Vasco
  • Finantza-iturri nagusia PEPAC 2014-2020
  • Proiektuaren webgunea LEKALEAK
Abstract

Gaur egun, lekaleetan oinarritutako osagaien eskaera handia dago elikagaien industriatik. Hori dela eta, aleen lekaleen balio kulturala eta ekonomikoa areagotu behar da, eta eskualdeko ekoizpena handitzeko bideak ikertu behar dira nekazariei etekin hobeak emateko. Tokiko lekaleen ekoizpenak nekazaritza garapen jasangarrian laguntzen du hainbat mekanismoren bidez, besteak beste, erregai fosilen erabilera murriztea, berotegi-efektuko gasen (BEG) isurketak murriztea, laboreen aniztasuna areagotzea, lurzoruaren bioaniztasuna areagotzea, lurzoruaren emankortasuna hobetzea eta karbono biltegiratzea areagotzea, besteak beste.

Arabako 400 ustiategi inguruk lekaleak edo proteina-laboreak landatzen dituzte ale lehorra ekoizteko, hau da, Arabako laborantza-ustiategien ia % 40ek hiruzpalau urtean behin lekale edo proteina-laboreen laborantza sartzen dute lekale edo proteina-laboreak laborantza lehorretarako. Ikuspegi teknikotik, labore hauek ondo egokituta daude agroklimatiko baldintzetara; haien kudeaketa egungo baserri-ingurunera moldagarria da, eta laguntza teknikoaren laguntza dute. Arabako lekaleen eta proteina-laboreen laborantza hari lotutako banaketarekin sendotu eta eusten da. Araban elikagai-laboreen garapenaren muga nagusia da gaur egun uztarako merkataritza-irteera bakarra dagoela, ale lehorretan, kalitate-arau zorrotzen mende. Beraz, labore horien garapena ekoizpen-estrategia berriak ezartzearen menpe dago, hau da, uztaren salmenta edo haren hasierako prozesatzea beste merkatu batzuetara, kalitate alternatibo eta polifazetikoen uzta xurga dezaketenak.

Azalpena

Proiektu honek elikadura-balioa duten tokiko lekale barietateak identifikatu eta ekoiztea du helburu Euskadin (Araba), ondoren landare-produktu prozesatuen garapenerako, hala nola hanburgesak eta haragi birrindua (kaneloiak bezalako betegarriak egiteko).

Jardueren deskribapena

Lehen koordinazio bilera egin da proba pilotuak garatzeko behar den informazioa biltzen hasteko. Datozen asteetan irinaren ekoizpenaren probak egingo dira.

Helburuak

Proiektuaren helburu orokorra da Euskadin lekaleen erabilerak eta erabilera produktiboak dibertsifikatzea, bertako landare-proteina iturriak dituzten landare-produktu berriak garatzeko osagai gisa erabiltzeko irinak lortuz.

Harremanetarako informazioa
  • Koordinatzailea/entitatearen izena: UAGA. Arabako Nekazaritza eta Abeltzaintza Batasuna
  • Posta helbidea: BIZKAIKO TEKNOLOGIA PARKEA, Laida Bidea, 214. eraikina, 48170 Zamudio, Bizkaia
  • Koordinatzailea/entitatearen helbide elektronikoa: uaga@uaga.eus
  • Telefonoa: 94 431 88 70
Koordinatzaileak
  • UAGA. Unión Agroganadera de Álava
Kolaboratzaileak
  • UAGA
  • Basque Food Cluster
  • Delicass
  • Leartiker
  • NEIKER
  • Alternativa de Cultivos S.L.