Ir o contido principal

Proxecto LEKALEAK: Diversificación da orientación produtiva no País Vasco a través da produción local de proteína vexetal para o seu uso na industria alimentaria

  • Tipo Proxecto
  • Estado Cheo
  • Execución 2022 -2023
  • Orzamento asignado 58.027,99 €
  • Ámbito Autonómico
  • Comunidade Autónoma País Vasco
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2014-2020
  • Páxina web do proxecto LEKALEAK
Abstract

Actualmente existe unha gran demanda de ingredientes a base de leguminosas da industria alimentaria. Polo tanto, hai que aumentar o valor cultural e económico das leguminosas de grans e investigar formas de aumentar a produción rexional para proporcionar mellores rendementos aos agricultores. A produción local de leguminosas contribúe ao desenvolvemento agrícola sostible mediante unha serie de mecanismos, incluíndo a redución do uso de combustibles fósiles, a redución das emisións de gases de efecto invernadoiro (GEI), o aumento da diversidade de cultivos, o aumento da biodiversidade do solo, a mellora da fertilidade do solo e o aumento do almacenamento de carbono, entre outros.

Ao redor de 400 granxas de Araba cultivan leguminosas ou cultivos proteicos para a produción de grans secos, o que significa que case o 40% das explotacións de Araba inclúen cultivos de leguminosas ou cultivos de proteína para grans secos na súa rotación de cultivos cada tres ou catro anos. Desde o punto de vista técnico, estes cultivos están ben adaptados ás condicións agroclimáticas; a súa xestión é adaptable ao entorno da explotación actual, e están apoiados por soporte técnico. O cultivo de leguminosas e proteaxinosas en Araba consolídase e apoiado pola distribución asociada a el. A principal limitación para o desenvolvemento dos cultivos alimentarios en Álava é que actualmente só existe unha saída comercial para a colleita, en forma de grans secos, suxeita a estritos estándares de calidade. Polo tanto, o desenvolvemento destes cultivos depende da introdución de novas estratexias produtivas, é dicir, a venda da colleita ou a súa transformación inicial a outros mercados que poidan absorber a colleita de calidades alternativas, máis versátiles.

Descrición

Este proxecto ten como obxectivo identificar e producir variedades de leguminosas locais de valor nutritivo no País Vasco (Álava) para o posterior desenvolvemento de produtos elaborados de orixe vexetal como hamburguesas e carnes desmenuzadas (para a elaboración de recheos como canelóns).

Descrición das actividades

Realizouse a primeira reunión de coordinación para comezar a recoller a información necesaria para desenvolver as probas piloto. As probas de produción de fariña levaranse a cabo nas próximas semanas.

Obxectivos

O obxectivo xeral do proxecto é diversificar os usos e usos produtivos das leguminosas no País Vasco mediante a obtención de fariñas para o seu uso como ingredientes na elaboración de novos produtos de orixe vexetal con fontes proteicas vexetais locais.

Información de contacto
  • Denominación do coordinador/entidade: UAGA. Sindicato Agrario e Gandeiro de Álava
  • Dirección postal: BIZKAIA TECHNOLOGY PARK, Laida Bidea, Edificio 214, 48170 Zamudio, Bizkaia
  • Correo electrónico coordinador/entidade: uaga@uaga.eus
  • Teléfono: 94 431 88 70
Coordinadores
  • UAGA. Unión Agroganadera de Álava
Colaboradores
  • UAGA
  • Basque Food Cluster
  • Delicass
  • Leartiker
  • NEIKER
  • Alternativa de Cultivos S.L.