Proxecto Horizon Europe Sequr Food: intercambio científico para avaliar a calidade e os riscos dos alimentos obtidos mediante novas tecnoloxías de procesamento e envasado.
- Tipo Proxecto
- Estado Firmado
- Execución 2025 -2028
- Orzamento asignado 1.656.000,00 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte Europa 2021-2027
- Páxina web do proxecto Proyecto SEQUR FOOD
Os consumidores buscan alimentos seguros, nutritivos, duradeiros e respectuosos co medio ambiente. Non obstante, os métodos de procesamento tradicionais poden reducir a calidade nutricional ou empregar aditivos que algúns consumidores prefiren evitar. Necesítanse novas tecnoloxías para equilibrar a seguridade, a nutrición e a sustentabilidade.
Apoiado polo programa Marie Sklodowska-Curie Actions, o proxecto SEQUR FOOD está a crear unha rede global de investigadores de Europa e América do Sur para desenvolver métodos avanzados de procesamento de alimentos. Usando técnicas como o tratamento UV, o plasma frío e os envases bioactivos, SEQUR FOOD busca facer que os alimentos sexan máis seguros e duradeiros. Tamén avaliará estes métodos en canto aos seus beneficios para a saúde, centrándose en alimentos populares como os arandos e o leite de avea.
O obxectivo de SEQUR FOOD é construír unha rede científica internacional que inclúa investigadores da UE e América do Sur que traballarán no desenvolvemento de novas tecnoloxías de procesamento de alimentos (por exemplo, tratamento UV, procesamento por plasma frío, nanoemulsificación, concentración de liofilización) e/ou envases bioactivos activos (por exemplo, celulosa bacteriana, papel antibacteriano, etc.) para obter produtos seguros para o mercado da UE cunha vida útil máis longa e altas propiedades nutricionais e funcionais. Isto inclúe a optimización das novas tecnoloxías de procesamento de alimentos, a avaliación nutricional e de riscos destas tecnoloxías e dos produtos obtidos como novos alimentos no marco da EFSA, e a documentación das súas declaracións de propiedades saudables, cando corresponda.
Para acadar este obxectivo, un consorcio de 5 universidades da UE (Grecia, Polonia, Romanía e España) con experiencia en todos os aspectos da avaliación de riscos da UE, 1 empresa de procesamento de produtos vexetais con sede en Polonia, xunto con 1 universidade e 1 instituto de investigación de América do Sur (Colombia) con ampla experiencia en novas técnicas de procesamento de alimentos, traballarán nunha variedade de estudos de caso repartidos en varias novas tecnoloxías e produtos de procesamento de alimentos relevantes para Colombia: froitas (maracuxá, grosella do Cabo (Physalis peruviana L.), arandos); café frío; leite de avea (incluíndo grans de avea e froitos secos necesarios para a súa produción); e aceite de palma con alto contido en ácido oleico en comparación co aceite de oliva.
Estes estudos de caso servirán como proba de concepto para a avaliación holística de cada parella tecnoloxía-alimento e constituirán a base para futuras investigacións, pero tamén para os procesadores de alimentos, as principais partes interesadas no proxecto. As actividades propostas por SEQUR FOOD son innovadoras en moitos sentidos. A innovación máis importante é a abordaxe holística do desenvolvemento de novos produtos alimenticios en termos das súas propiedades fisicoquímicas, microbiolóxicas, nutricionais e funcionais, así como da súa avaliación sensorial e aceptación multicultural por parte do consumidor.