Horizon Europe Sequr Food proiektua: Prozesatzeko eta ontziratzeko teknologia berrien bidez lortutako elikagaien kalitatea eta arriskuak ebaluatzeko truke zientifikoa.
- Mota Proiektua
- Egoera Firmado
- Exekuzioa 2025 -2028
- Esleitutako Aurrekontua 1.656.000,00 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia Horizonte Europa 2021-2027
- Proiektuaren webgunea Proyecto SEQUR FOOD
Kontsumitzaileek elikagai seguruak, elikagarriak, iraunkorrak eta ingurumena errespetatzen dutenak bilatzen dituzte. Hala ere, prozesatzeko metodo tradizionalek nutrizio-kalitatea murriztu edo kontsumitzaile batzuek saihestu nahiago dituzten gehigarriak erabil ditzakete. Segurtasuna, elikadura eta jasangarritasuna orekatzeko teknologia berriak behar dira.
Marie Sklodowska-Curie Actions programaren laguntzarekin, SEQUR FOOD proiektuak Europako eta Hego Amerikako ikertzaileen sare global bat sortzen ari da elikagaiak prozesatzeko metodo aurreratuak garatzeko. UV tratamendua, plasma hotza eta ontzi bioaktiboak bezalako teknikak erabiliz, SEQUR FOOD-ek janaria seguruagoa eta iraunkorragoa egitea bilatzen du. Metodo horien osasunerako onurak ere ebaluatuko ditu, ahabiak eta olo-esnea bezalako elikagai ezagunetan arreta jarriz.
SEQUR FOOD-en helburua EBko eta Hego Amerikako ikertzaileak barne hartzen dituen nazioarteko sare zientifiko bat eraikitzea da, elikagaiak prozesatzeko teknologia berriak (adibidez, UV tratamendua, plasma hotzaren prozesamendua, nanoemulsifikazioa, izozte-lehortze kontzentrazioa) eta/edo ontzi bioaktibo aktiboak (adibidez, zelulosa bakterianoa, paper antibakterianoa, etab.) garatzen lan egingo dutenak, EBko merkaturako iraupen luzeagoa eta propietate nutrizional eta funtzional altuak dituzten produktu seguruak lortzeko. Honen barruan sartzen dira elikagaiak prozesatzeko teknologia berrien optimizazioa, teknologia horien eta EFSAren esparruan elikagai berri gisa lortutako produktuen nutrizio- eta arrisku-ebaluazioa, eta, hala badagokio, haien osasun-adierazpenen dokumentazioa.
Helburu hori lortzeko, EBko arriskuen ebaluazioaren alderdi guztietan adituak diren 5 EBko unibertsitatek (Grezia, Polonia, Errumania eta Espainia) osatutako partzuergo batek, Polonian egoitza duen landare-oinarritutako prozesatzeko enpresa batek, eta Hego Amerikako (Kolonbia) unibertsitate batek eta ikerketa-institutu batek, elikagaiak prozesatzeko teknika berritzaileetan esperientzia zabala dutenek, Kolonbiarentzat garrantzitsuak diren hainbat elikagaiak prozesatzeko teknologia eta produktu berritan banatutako kasu-azterketa ugari landuko dituzte: frutak (marakuja, kapa-grosella (Physalis peruviana L.), ahabiak); kafe hotza; olo-esnea (bere ekoizpenerako beharrezkoak diren olo-aleak eta fruitu lehorrak barne); eta palma-olio oleiko altua oliba-olioarekin alderatuta.
Kasu-azterketa hauek kontzeptu-froga gisa balioko dute teknologia-elikagai bikote bakoitzaren ebaluazio holistikorako, eta etorkizuneko ikerketen oinarria izango dira, baina baita proiektuko interes-talde nagusientzat ere. SEQUR FOODek proposatutako jarduerak berritzaileak dira hainbat modutan. Berrikuntza garrantzitsuena elikagai-produktu berriak garatzeko ikuspegi holistikoa da, haien propietate fisiko-kimiko, mikrobiologiko, nutrizional eta funtzionalei dagokienez, baita haien ebaluazio sentsorialari eta kontsumitzaileen onarpen multikulturalari dagokionez ere.