Horizon Europe proiektua FlavourFerm: Landare-oinarritutako elikagaien zapore-potentziala askatzea hartziduraren bidez
- Mota Proiektua
- Egoera Firmado
- Exekuzioa 2024 -2028
- Esleitutako Aurrekontua 4.484.546,98 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia Horizonte Europa 2021-2027
- Proiektuaren webgunea Proyecto FlavourFerm
Kontsumitzaileek landare-oinarritutako elikagai gozo eta osasungarriak eskatzen dituzte, eta horrek hartzidura-teknologia aurreratuen beharra areagotzen du merkatuan aukera gozo eta nutritiboak eskaintzeko.
EBk finantzatutako FlavourFerm proiektuak hartzidura teknikak optimizatuko ditu landare-oinarritutako elikagaien zaporea hobetzeko, kontsumitzaileen produktu goxo, nutritibo eta osasungarrien lehentasunak kontuan hartuta. Proiektuak zehaztasuna, biomasa eta hartzidura-metodo tradizionalak finduko ditu landare-oinarritutako elikagaien propietate sentsorialak eta nutrizio-kalitatea hobetzeko. Landare-oinarritutako esnea eta gazta garatuko ditu hartzidura zehatzetik eratorritako animalia-jatorriko kaseina birkonbinatua erabiliz, eta landare-oinarritutako haragia lekaleen hartziduratik eratorritako onddoen mizelioak erabiliz.
Osagai eta azken produktu hauek pilotu eta aurre-komertzialeko eskalan ekoitziko dira, ETEekin eta fabrikatzaile finkatuekin lankidetzan.
FLAVOURFERM-ek hartzidura-teknologiak optimizatzea, frogatzea eta ezartzea du helburu, landare-oinarritutako elikagaien zapore-potentziala askatzeko eta landare-oinarritutako produktu gozo, nutritibo eta osasungarrien kontsumitzaileen eskaerari erantzuteko. Zehaztasun-hartzidura, biomasaren hartzidura eta hartzidura-teknika tradizionalak optimizatuko dira propietate sentsorialak (zaporea eta ehundura), baita landare-jatorriko elikagaien proteina-edukia eta bioerabilgarritasuna hobetzeko ere. Hartzidura-teknika optimizatuetatik eratorritako osagaiak elikagai-produktuetan sartuz, hartzitutako elikagai berritzaileak garatuko dira.
Ekoizpenak hartzidura zehatzaren bidez lortutako animalia-jatorriko gabeko kaseina birkonbinatua eta lekaleen hartziduratik lortutako onddo-mizelioak barne hartuko ditu, hiru kasu komertzialetan elikagai-produktu berri ugari ekoizteko: landare-oinarritutako gazta, landare-oinarritutako haragia eta landare-oinarritutako esnea. Osagai eta azken produktu berri guztiak eskala handian handitu eta ekoiztuko dira pilotu eta aurre-komertzialeko eskalan, industria-bazkideekin lankidetzan, bai ETE berritzaileak bai EBko eskualde desberdinetako fabrikatzaile finkatuak barne.