Projecte HORITZÓ EUROPA ESM: Matèria tova comestible
- Tipus Projecte
- Estat Firmado
- Execució 2025 -2029
- Pressupost assignat 4.041.810,00 €
- Àmbit Europeo
- Font principal de finançament Horizonte Europa 2021-2027
- Web del projecte Proyecto ESM
L'estratègia «de la granja a la taula» del Pacte Verd Europeu i els Objectius de Desenvolupament de les Nacions Unides destaquen les transicions alimentària i ambiental com a reptes globals importants. La transició cap a una alimentació sostenible i saludable requereix de passar de dietes d'origen animal a dietes d'origen vegetal. La ciència de la matèria tova ofereix perspectives úniques per racionalitzar aspectes fonamentals de les relacions estructura-funció dels materials tous dorigen vegetal i dissenyar nous aliments.
Amb el suport del programa d'Accions Marie Sklodowska-Curie, el projecte ESM busca formar i desenvolupar joves investigadors en el disseny, producció i avaluació de productes alimentaris d'origen vegetal, brindant-los formació interdisciplinària en ciències de la matèria tova i dels aliments. L'objectiu és dotar-los de les habilitats necessàries per abordar els desafiaments de les transicions alimentària i ambiental i perquè progressin a les seves carreres professionals mitjançant resultats rellevants.
Les transicions alimentària i ambiental són desafiaments importants a nivell mundial, com ho il·lustra l'Estratègia de la granja a taula, al cor del Pacte Verd de la UE, i els Objectius de Desenvolupament de les Nacions Unides. Una alimentació sostenible i saludable requereix un canvi urgent d‟una dieta rica en ingredients d‟origen animal a una dieta enriquida en ingredients d‟origen vegetal. Aquest és el desafiament darrere del projecte Edible Soft Matter (ESM). La ciència de la matèria tova ha tingut un gran èxit en abordar problemes complexos que involucren materials multicomponents amb una àmplia gamma de longituds i escales de temps i ara es reconeix que ofereix perspectives úniques per comprendre la complexitat dels aliments i dissenyar nous aliments.
L'objectiu d'ESM és formar i desenvolupar l'ocupabilitat d'una nova generació de divuit investigadors, reguladors, consultors i líders de projectes proporcionant-los una experiència única en el disseny, la producció i l'avaluació de la qualitat de productes alimentaris innovadors d'origen vegetal. Els candidats a doctorat (DC) d'ESM es beneficiaran d'una formació internacional, interdisciplinària i intersectorial mitjançant la investigació en ciències dels aliments i la matèria tova bàsica i aplicada.
A través dels seus projectes de recerca individuals i les activitats de capacitació a tota la xarxa, caracteritzades per una forta participació dels socis no acadèmics, desenvoluparan les habilitats dures i toves necessàries per enfrontar els desafiaments actuals relacionats amb les transicions alimentària i ambiental. El consorci inclou onze beneficiaris (inclosos tres del sector no acadèmic) de set països i onze socis associats (inclosos quatre del sector no acadèmic), amb experiència complementària i reconeguda a nivell mundial en ciències dels aliments i la matèria tova. Tots els països en desenvolupament estaran exposats a entorns de treball acadèmics i no pas acadèmics.
Els objectius d'ESM són oportuns i el programa de capacitació únic d'ESM és molt prometedor per a l'avenç de les carreres dels països en desenvolupament, així com per a resultats científics, tecnològics i socials rellevants.