Skip to main content

Projecte H2020 ICCEE: Millora de l'Eficiència Energètica de la Cadena de Fred

  • Tipus Projecte
  • Estat Completat
  • Execució 2019 -2022
  • Pressupost assignat 1.997.068,75 €
  • Àmbit Europeo
  • Comunitat Autònoma Madrid, Comunidad de
  • Font principal de finançament Horitzó 2020
  • Web del projecte https://iccee.eu/
Descripció

La refrigeració dels aliments durant el transport, el processament i l'emmagatzematge fa que el consum d'energia a la cadena de subministrament sigui alt. L'objectiu general del projecte ICCEE, finançat amb fons europeus, és reduir el consum d'energia i les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle del sector europeu de l'emmagatzematge en fred d'aliments mitjançant l'aplicació d'opcions d'equips energèticament eficients en línia amb la política europea. El projecte ajudarà els operadors de càmeres frigorífiques a superar les reserves per a l'adopció de noves tecnologies.

A través d'una combinació de paquets d'informació basats en el coneixement i els programes educatius, l'equip treballarà amb els operadors de càmeres frigorífiques per ajudar-los a prendre decisions informades sobre l'equip i identificar opcions rendibles per als seus negocis. Els resultats del projecte també oferiran als responsables de la formulació de polítiques una base sòlida per a la formulació de polítiques sectorials. Per facilitar a les Petites i Mitjanes Empreses (PIMES) a les cadenes de fred del sector d'aliments i begudes l'adopció de mesures d'eficiència energètica (EEM), ICCEE ha a) implementat i aplicat una caixa d'eines analítiques d'eficiència energètica per donar suport i facilitar la presa de decisions en diferents nivells organitzacionals de l'empresa i) interessades rellevants ia una comunitat dedicada a donar suport a un canvi en la cultura energètica del sector.

La viabilitat dels EEM s'ha avaluat tenint en compte els impactes econòmics, ambientals i socials que abasten tot el cicle de vida i tota la cadena de subministrament. També s'han abordat els beneficis no energètics i els aspectes conductuals i s'han avaluat recomanacions sobre plans de finançament per a les pimes. L'impacte estimat d'ICCEE en l'estalvi d'energia primària s'acosta als 30 GWh/any, amb un augment del capital invertit en energia sostenible al voltant de 43 milions d'euros, i una reducció de les emissions de GEH de més de 4,5 kton CO2/any. Les activitats de desenvolupament de capacitats permeten augmentar el coneixement de les parts interessades i millorar la seva cultura energètica, durant el projecte s'ha capacitat prop de 2000 persones per aconseguir més habilitats/capacitats/competències/cultura en temes energètics. S'espera que els resultats d'ICCEE donin suport als responsables polítics en la definició de polítiques adaptades per al sector.

Descripció de les activitats

S'ha publicat i validat un conjunt d'eines amb sis eines analítiques estandarditzades amb anàlisis a mida aplicables a diferents subsectors dins del sector d'aliments i begudes i una eina d'orientació amb una indicació dels principals esquemes financers per a l'estat membre (EM) al qual es dirigeix, que estan disponibles per a baixar al lloc web del projecte, a més d'un tutorial disponible a la web tallers nacionals va aconseguir al voltant de 1500 participants gràcies a la col·laboració de les associacions del consorci.

A més, ICCEE va llançar un curs d'e-learning (amb més de 212 persones capacitades), que estarà disponible també més enllà del projecte. esdeveniments de difusió (17 en línia, 11 presencials i 12 de manera híbrida) per a un total de 1.645 participants. Les activitats de comunicació, difusió i explotació s'han adaptat per dirigir-se als grups destinataris de l'ICCEE a tots els Estats membres de la UE. eficaç amb les parts interessades internes i externes pertinents.

El paquet de comunicació del projecte va ser el primer pas, amb un logotip, pautes d'identitat, plantilles per a Excel, PowerPoint i Word, fullets en 8 idiomes i un pòster per al projecte. Twitter, aconseguint al final del projecte 311 seguidors i 345 tweets del projecte. Els socis també s'han referit al projecte com les seves pròpies eines (xarxes socials, així com butlletins informatius, llocs web i articles). adquirir coneixements de projectes que treballen en temes similars / cap a objectius similars: els projectes van compartir publicacions a les xarxes socials, van incloure notícies dels altres als seus butlletins informatius i van realitzar trucades periòdiques per planificar activitats conjuntes: es va organitzar un esdeveniment de col·laboració a EUSEW 2021, i l'esdeveniment final d'ICCE també va incloure els resultats dels esdeveniments projecte.

El material de l'esdeveniment (presentacions i enregistraments) es va compartir a la pàgina web del projecte i s'ha afegit a l'últim butlletí. cadena de fred agroalimentària, amb un intercanvi de bones pràctiques i sol·licituds de contribucions/assessorament: per exemple, la Xarxa Informativa Industrialrk (IIN). d'aterratge creades ad-hoc en els llocs web dels socis, les xarxes socials oficials d'ICCEE i les dels socis; sí dins de l'àrea reservada de la plataforma.

D'acord amb els resultats obtinguts, els grups d'interès es van mostrar més disposats a compartir bones pràctiques que a compartir preguntes, ja que vam arribar a més de 65 contribucions. El contingut de l'IIN també va ser "rebotat" al compte del projecte de LinkedIn pertànyer a la seva xarxa de l'associació nacional, considerant els sectors i cadenes de subministrament ja inclosos a l'eina, on presentar l'eina, mostrar els beneficis del seu ús i demanar retroalimentació, especialment pel que fa a les millores que es puguin realitzar per facilitar-ne l'ús en els seus sectors de pertinença. Per dur a terme l'activitat de mostrant els beneficis obtinguts en els casos pilot després de l'ús de l'eina.

Objectius

El projecte ICCEE (Millora de l'Eficiència Energètica a la Cadena de Fred) facilitarà a les petites i mitjanes empreses (PIME) de les cadenes de fred del sector d'alimentació i begudes la implementació de mesures d'eficiència energètica (MEE) després de fer auditories energètiques de la cadena de subministrament. L'enfocament a les cadenes de fred del sector es deu a les necessitats importants energètiques (transport, processament i emmagatzematge refrigerats), amb un gran potencial d'estalvi. La implementació d'un enfocament holístic, que passa de la perspectiva d'una sola empresa a l'avaluació de la cadena, genera més oportunitats per a les MEE.

Per facilitar l'actualització de les MEE, ICCEE a) implementarà i aplicarà una eina analítica d'eficiència energètica per donar suport i facilitar la presa de decisions als diferents nivells organitzatius de l'empresa ib) llançarà un programa de desenvolupament de capacitats dirigit al personal, les parts interessades rellevants i la comunitat, dedicat a impulsar un canvi a la cultura energètica del sector. Savaluarà la viabilitat de les MEE considerant els impactes econòmics, ambientals i socials que abasten tot el seu cicle de vida i la cadena de subministrament. També s'abordaran els beneficis no energètics i els aspectes comportamentals i s'avaluaran recomanacions sobre plans de finançament per a PIME. La primera part de les capacitacions arribarà a 300 empreses a través de 20 tallers nacionals gràcies a la col·laboració de les associacions del consorci.

Trenta-dues empreses rebran capacitació en l'ús de l'eina a quatre tallers de la UE. Finalment, ICCEE llançarà cursos daprenentatge electrònic, que estaran disponibles fins i tot després de la finalització del projecte, arribant almenys a 64 empreses addicionals. ICCEE introduirà estalvis d'energia primària (118 GWh/any), augmentarà el capital invertit en energia sostenible (64 milions d'euros) i reduirà les emissions de GEH (40.376 tones de CO2/any). Les activitats de desenvolupament de capacitats permetran ampliar els coneixements de les parts interessades i enfortir-ne la cultura energètica (2.000 persones). Els resultats d'ICCEE també recolzaran els responsables polítics en la definició de polítiques a mida per al sector.

Resultats

Pels aliments i begudes que viatgen pel continent europeu, la refrigeració és clau. Tot i això, la refrigeració al llarg de les cadenes de subministrament (durant el transport, el processament i l'emmagatzematge) consumeix grans quantitats d'energia, fet que converteix la cadena de subministrament de fred en un dels sistemes més intensius en energia del sector d'aliments i begudes d'Europa. El projecte finançat per la UE ICCEE(S'obre en una finestra nova) El projecte va treballar per revisar l'eficiència de la refrigeració en aquesta cadena de fred, centrant-se específicament a les petites i mitjanes empreses (PIME). "Les pimes han estat atacades, ja que normalment encara no tenen experts en energia dedicats a l'anàlisi energètica", explica Simone Zanoni (S'obre en una finestra nova), catedràtic d'Enginyeria de Sistemes Industrials de la Universitat de Brescia (S'obre en una finestra nova) i coordinador del projecte ICCEE. "A més, a les indústries d'aliments i begudes, les pimes solen comportar-se de manera descoordinada, cosa que impedeix mirar l'eficiència energètica en el sistema en general", diu.

Els canvis tecnològics, com la millora dels sistemes d'il·luminació o ventilació als magatzems frigorífics, podrien millorar dràsticament l'eficiència energètica a tota la xarxa de proveïdors. No obstant això, moltes empreses tenen reserves quan es tracta dimplementar solucions destalvi denergia, en part a causa de les dificultats per fer front a la demanda variable dels clients. L'objectiu d'ICCEE era canviar les pràctiques, la tecnologia i la cultura de les pimes europees per fomentar millores en l'eficiència energètica. Construint una comunitat que estalvia energia Una de les activitats principals del projecte ICCEE va ser la creació d'un programa de desenvolupament de capacitats per millorar la base general de coneixements i les capacitats tecnològiques de les PIME europees. Va consistir en formació directa, tallers i seminaris amb experts externs, juntament amb el desenvolupament d'una plataforma d'e-learning. "Les activitats de desenvolupament de capacitats es van dirigir principalment a persones no expertes en energia, és a dir, als responsables de la presa de decisions de les pimes", assenyala Zanoni.

A través d'aquestes activitats, ICCEE va aconseguir augmentar la consciència i el coneixement de les parts interessades sobre els problemes energètics i ambientals, fet que va conduir a canvis en els hàbits i comportaments. "Els operadors de cambres frigorífiques i altres actors de la cadena de fred van expressar interès a actualitzar la seva tecnologia basant-se en els nostres suggeriments, especialment amb els augments coincidents dels preus de l'energia experimentats durant la segona meitat del projecte", diu Zanoni. "A més, es va demostrar clarament als responsables de la presa de decisions l'avantatge de la coordinació, augmentant la seva consciència de com les seves decisions logístiques afecten l'eficiència energètica", afegeix. Una nova eina per a la presa de decisions energètiques ICCEE també va dissenyar una eina de decisió d'eficiència energètica dedicada a la cadena de subministrament de fred, per ajudar les empreses amb l'anàlisi de les pròpies pràctiques energètiques. L'eina en línia integra informació obtinguda de tot el sector d'aliments i begudes i proporciona anàlisis personalitzades del rendiment energètic per a cadascuna de les etapes de la cadena de subministrament. Les empreses poden veure l'eficiència energètica de la preparació de primeres matèries, per exemple, o les operacions de logística i emmagatzematge, i prendre decisions basades en dades concretes. Contribuir a una política europea més àmplia Els resultats del projecte podrien ajudar els responsables polítics de la UE a crear polítiques sectorials específiques en relació amb les cadenes de fred.

A la conferència final del projecte ICCEE van participar membres clau d'empreses i associacions, i els debats van incloure la perspectiva dels responsables de la formulació de polítiques. Les eines i materials desenvolupats en el projecte, inclosa la plataforma d'e-learning, encara estan disponibles per ser utilitzats per les pimes que consideren transformar les seves pràctiques energètiques. "El material i els resultats dels projectes també se segueixen promocionant a diferents xarxes socials, com LinkedIn i Twitter", comenta Zanoni. "Per últim, s'ha presentat a la Comissió Europea un projecte de seguiment centrat al sector lacti que es troba actualment en avaluació".

Coordinadors
  • UNIVERSITA DEGLI STUDI DI BRESCIA
Col·laboradors
  • ASSOCIATION NATIONALE DES INDUSTRIES ALIMENTAIRES
  • FEDERAZIONE ITALIANA PER L'USO RAZIONALE DELL'ENERGIA
  • RIGAS TEHNISKA UNIVERSITATE
  • ADELPHI RESEARCH GEMEINNÜTZIGE GMBH
  • SYNDESMOS ELLINIKON VIOMICHANION TROFIMON SOMATEIO
  • SPREAD EUROPEAN SAFETY AND SUSTAINABILITY GEIE
  • FRAUNHOFER GESELLSCHAFT ZUR FORDERUNG DER ANGEWANDTEN FORSCHUNG EV
  • LEBENSMITTELVERSUCHSANSTALT
  • ADELPHI CONSULT GMBH
  • GOSPODARSKA ZBORNICA SLOVENIJE
  • FEDERACAO DAS INDUSTRIAS PORTUGUESAS AGRO-ALIMENTARES
  • EUROPEAN COLD STORAGE AND LOGISTICS ASSOCIATION
  • ESCAN SL
  • POTRAVINARSKA KOMORA CESKE REPUBLIKY
  • INSTITUTE FOR EUROPEAN ENERGY AND CLIMATE POLICY STICHTING
  • FEDERATIA PATRONALA ROMANA DIN INDUSTRIA ALIMENTARA - ROMALIMENTA
  • UNIVERSITY OF STUTTGART
  • FEDERAZIONE ITALIANA DELL INDUSTRIAALIMENTARE ASSOCIAZIONE
  • FEDERALIMENTARE SERVIZI SRL
  • ASSOCIAT TECHNIQUE ENERGIE ENVIRONNEMENT
  • FEDERACION ESPANOLA DE INDUSTRIAS DE LA ALIMENTACION Y BEBIDAS
  • TURKIYE SUT ET GIDA SANAYICILERI VEURETICILERI BIRLIGI DERNEGI
  • ANAPTYXIAKI EPIMELITIRIOU KORINTHIAS