Skip to main content
GO FOPRODES

GO FOPRODES: Traçabilitat i petjada de carboni dels farratges proteics deshidratats

  • Tipus Grupo operativo
  • Estat En curs
  • Execució 2024 -2027
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Aragón; Castilla y León; Cataluña
  • Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
Abstract

Un sistema d'informació al núvol que permeti fer tot el procés de gestió de la producció dels farratges deshidratats. S'hi establiran les activitats corresponents que s'han de dur a terme durant el procés productiu. Així mateix, permetrà determinar quan han estat executades. El sistema quedarà disponible com a codi obert per a la seva utilització per qualsevol agent del sector que ho desitgi.

Una calculadora que permeti que cada entitat determini la seva empremta de carboni a través de la caracterització de la instal·lació i producció. Per això, la calculadora rebrà dades sobre les operacions productives en una o més parcel·les, la caracterització del cultiu en aquestes, i establirà quin és el balanç de CO2 resultants d'una collita. El sistema quedarà disponible com a codi obert per a la seva utilització per qualsevol agent del sector que ho desitgi.

Posada en marxa d‟un sistema auditable d‟operacions basat en cadenes de blocs (block chain). La cadena de blocs es configurarà inicialment amb la participació de socis del projecte, però quedarà oberta a la incorporació daltres agents a la cadena que així ho desitgin. Aquesta cadena permetrà registrar les operacions que s'executin sobre el cultiu i, així, poder fer-ne traçabilitat garantida a fi de verificar els càlculs de la petjada de CO2.

Conjunt de repositoris de resultats generats pel projecte (codi font, models de coneixement, etc.) que quedi accessible a tot el sector. El projecte busca maximitzar la difusió dels resultats al sector per tal d'aconseguir un major nivell de digitalització.

Un model guia dexplotació tècnica, organitzativa i econòmica de les possibilitats que ofereix la implantació de sistemes de traçabilitat i la quantificació dempremta de carboni.

Descripció

Projecte enfocat a la traçabilitat i empremta de carboni dels farratges proètics deshidratats mitjançant un sistema d'informació al núvol que permeti fer tot el procés de gestió de la producció dels farratges deshidratats, una calculadora que permeti que cada entitat determini la seva empremta de carboni a través de la caracterització de la seva instal·lació i producció, la posada en marxa d'un sistema auditable d'operacions basat en cadenes de blocs (blockchain), un conjunt de repositoris de resultats generats pel projecte (codi font, models de coneixement, etc.) que quedi accessible a tot el sector, i un model guia d'explotació tècnica, organitzativa i econòmica de les possibilitats que ofereix la implantació de sistemes de traçabilitat i la quantificació d'empremta de carboni.

Tot això amb models de ciència oberta, coneixement obert i programari lliure, i possibilitats dexplotació de la reducció dempremta de carboni.

Descripció de les activitats

El projecte sestructura en activitats dexecució i activitats de divulgació.

  • Execució
    • Realitzar una anàlisi i disseny del sistema dinformació, es construiran dues iteracions de prototips que seran validats mitjançant nombroses proves.
    • Realitzar el disseny i la construcció de laplicació programari que desenvolupi aquest paper.
    • Triar una tecnologia de blockchain de base sobre la qual es dissenyarà i posarà en marxa la cadena de blocs a utilitzar.
    • Desenvolupar una guia que servirà de referència al sector de cara a reduir l'empremta de carboni i com aprofitar econòmicament aquesta reducció.
  • Divulgació
    • Màxima difusió als resultats per la qual cosa es treballarà en diferents models d'alliberament, web, fires, reunions, intercanvis.
Objectius

Disposar de:

  • un sistema de gestió integral de tota la cadena de producció dels farratges deshidratats;
  • un sistema fiable de mesura de l'empremta de carboni dels treballs de producció d'alfals deshidratat;
  • una eina de transparència que permeti mostrar als mercats internacionals els processos que es duen a terme en les diferents fases de la producció dels farratges deshidratat.
Resultats
  • Resultats d'execució
    1. Disponibilitat sistema dinformació al núvol.
    2. Disponibilitat calculadora d'empremta de carboni.
    3. Disponibilitat cadena de blocs.
    4. Resultats del projecte alliberats.
    5. Disponibilitat d'un model guia d'explotació de sistemes de traçabilitat i quantificació d'empremta de carboni.
  • Resultats de divulgació
    1. Disponibilitat d'un espai d'intercanvi i de comunicació entre socis al núvol.
    2. Executar el llançament del projecte.
    3. Comptar amb una presència del projecte a Internet a través del web del projecte, xarxes socials i notes de premsa i articles a mitjans digitals.
    4. Tenir presència del projecte al sector (fires nacionals i internacionals i reunions sectorials).
Informació de contacte
  • Nom coordinador: ASSOCIACIÓ ESPANYOLA DE FABRICANTS D'ALFALFA DESHIDRATADA
  • Adreça postal: EDIFICI SOMPORT, ESCALA 3, OFICINA 114, CIUTAT DEL TRANSPORT, 50820 - Saragossa (Spain)
  • Email coordinador: lmachin@alfalfaspain.es
  • Telèfon: +34 976150032
Coordinadors
  • Asociación Española de Asociación Española de Fabricantes de Alfalfa Deshidratada (AEFA)
Col·laboradors
  • LA PASTORA QUINTO SL
  • TRANSALFALS & LA VISPESA, S.C.C.L.
  • SOC. COOP. SAN LAMBERTO
  • AGROPAL SOCIEDAD COOPERATIVA
  • GEOSPATIUMLAB S.L.
  • 7EDATA BUSINESS S.L.
Beneficiaris
  • Asociación Española de Asociación Española de Fabricantes de Alfalfa Deshidratada (AEFA)