Skip to main content
GO FOPRODES

GO FOPRODES: deshidratatutako bazka proteikoen trazabilitatea eta karbono-aztarna

  • Mota Grupo operativo
  • Egoera Abian
  • Exekuzioa 2024 -2027
  • Eremua Supraautonómico
  • Autonomia-erkidegoa Aragón; Castilla y León; Cataluña
  • Finantza-iturri nagusia PEPAC 2023-2027
Abstract

Hodeian dagoen informazio sistema bat, bazka deshidratatuaren ekoizpena kudeatzeko prozesu osoa ahalbidetzen duena. Bertan, ekoizpen-prozesuan zehar egin beharreko jarduerak ezarriko dira. Era berean, noiz exekutatu diren zehazteko aukera emango digu. Sistema kode ireki gisa eskuragarri egongo da nahi duen sektoreko edozein agentek erabiltzeko.

Entitate bakoitzak bere instalazioaren eta ekoizpenaren karakterizazioaren bidez bere karbono aztarna zehazteko aukera ematen duen kalkulagailua. Horretarako, kalkulagailuak lursail batean edo gehiagotako produkzio-eragiketei buruzko datuak jasoko ditu, haietako laborearen karakterizazioa, eta uzta baten ondoriozko CO2 balantzea ezarriko du. Sistema kode ireki gisa eskuragarri egongo da nahi duen sektoreko edozein agentek erabiltzeko.

Bloke-kateetan oinarritutako eragiketa-sistema ikuskagarri bat ezartzea. Blockchain-a hasiera batean proiektuko bazkideen partaidetzarekin konfiguratuko da, baina irekita egongo da hala nahi duten katean beste eragile batzuk sartzeko. Kate horri esker, laborantzan egindako eragiketak erregistratu eta, horrela, horien trazabilitatea bermatuko da, CO2 aztarnaren kalkuluak egiaztatzeko.

Proiektuak sortutako emaitzen biltegien multzoa (iturburu-kodea, ezagutza-ereduak, etab.), sektore osoarentzat eskuragarri daudenak. Proiektuak emaitzen hedapena maximizatu nahi du sektorean, digitalizazio maila handiagoa lortzeko.

Trazabilitatea sistemak ezartzeak eta karbono aztarnaren kuantifikazioak eskaintzen dituen aukeren ustiapen tekniko, antolamendu eta ekonomikorako eredu orientatzailea.

Azalpena

Bazka proetiko deshidratatuen trazabilitatean eta karbono-aztarnean zentratu den proiektua, hodeian oinarritutako informazio-sistema baten bidez, bazka deshidratatuaren ekoizpena kudeatzeko prozesu osoa ahalbidetzen duena, entitate bakoitzak bere instalazioaren karakterizazioari esker bere karbono-aztarna zehazteko eta ekoizpena, bloke-kateetan oinarritutako eragiketa sistema ikuskagarri baten ezarpena, proiektuak sortutako emaitzen biltegien multzoa (iturburu-kodea, ezagutza-ereduak, etab.) sektore osoarentzat eskuragarri dagoena, eta trazabilitatea sistemak ezartzeak eta karbono-aztarna kuantifikatzeak eskaintzen dituen aukeren ustiapen tekniko, antolamendu eta ekonomikorako eredu gidari bat.

Hori guztia zientzia eredu irekiekin, ezagutza irekiarekin eta software librearekin, eta karbono aztarna murrizteko aukerekin.

Jardueren deskribapena

Proiektua exekuzio jardueretan eta hedapen jardueretan egituratzen da.

  • Exekuzioa
    • Informazio sistemaren azterketa eta diseinua egin, proba ugariren bidez baliozkotuko diren prototipoen bi iterazio eraikiko dira.
    • Eginkizun hori garatzen duen software-aplikazioaren diseinua eta eraikuntza egitea.
    • Aukeratu oinarrizko bloke-katearen teknologia, zeinetan erabiliko den bloke-katea diseinatu eta ezarriko den.
    • Karbono-aztarna murrizteko eta murrizketa hori ekonomikoki nola aprobetxatzeko sektorearentzat erreferentzia gisa balioko duen gida bat garatzea.
  • Dibulgazioa
    • Emaitzen hedapen handiena, beraz, kaleratze eredu desberdinak landuko ditugu, web, azoka, topaketak, trukeak.
Helburuak

Bota ezazu:

  • deshidratatutako bazka ekoizteko kate osorako kudeaketa sistema integrala;
  • deshidratatutako alpapa ekoizteko lanen karbono aztarna neurtzeko sistema fidagarria;
  • gardentasun-tresna bat, bazka deshidratatua ekoizteko fase ezberdinetan egiten diren prozesuak nazioarteko merkatuetan erakusteko aukera ematen duena.
Results
  • Exekuzio emaitzak
    1. Informazio sistemaren erabilgarritasuna hodeian.
    2. Karbono-aztarna kalkulagailuaren erabilgarritasuna.
    3. Blockchain erabilgarritasuna.
    4. Proiektuaren emaitzak kaleratu dira.
    5. Trazabilitate sistemen ustiapenerako eta karbono-aztarna kuantifikatzeko gida-ereduaren erabilgarritasuna.
  • Dibulgazio emaitzak
    1. Hodeian bazkideen arteko trukerako eta komunikaziorako espazio baten erabilgarritasuna.
    2. Proiektua martxan jartzea.
    3. Proiektuaren presentzia Interneten edukitzea proiektuaren webgunearen, sare sozialen eta prentsa ohar eta artikuluen bitartez euskarri digitalean.
    4. Proiektuaren presentzia izatea sektorean (azoka nazionalak eta nazioartekoak eta sektore-bilerak).
Harremanetarako informazioa
  • Koordinatzailearen izena: ALFALFA DESHIDRATATUEN ESPAINIAKO ELKARTEA
  • Posta helbidea: EDIFICIO SOMPORT, ESCALERA 3, OFFICE 114, CIUDAD DEL TRANSPORTE, 50820 - Zaragoza (Espainia)
  • Koordinatzailearen helbide elektronikoa: lmachin@alfalfaspain.es
  • Telefonoa: +34 976150032
Koordinatzaileak
  • Asociación Española de Asociación Española de Fabricantes de Alfalfa Deshidratada (AEFA)
Kolaboratzaileak
  • LA PASTORA QUINTO SL
  • TRANSALFALS & LA VISPESA, S.C.C.L.
  • SOC. COOP. SAN LAMBERTO
  • AGROPAL SOCIEDAD COOPERATIVA
  • GEOSPATIUMLAB S.L.
  • 7EDATA BUSINESS S.L.
Onuradunak
  • Asociación Española de Asociación Española de Fabricantes de Alfalfa Deshidratada (AEFA)