Skip to main content
Economía circular para la reutilización de botellas de vino en el sector vitivinícola

Economia circular per a la reutilització d'ampolles de vi al sector vitivinícola

  • Tipus Grupo operativo
  • Estat En curs
  • Execució 2022 -2025
  • Pressupost assignat 563.721,9 €
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Andalucía; Cataluña; Madrid, Comunidad de
  • Font principal de finançament PEPAC 2014-2020
  • Web del projecte https://rebo2vino.es
Descripció

Analitzar la viabilitat d'implantar un sistema de reutilització d'ampolles de vidre a la indústria del vi a nivell nacional, com a contribució sectorial a l'Estratègia Espanyola d'Economia Circular.

Objectius
  • Determineu l'abast quantitatiu d'aplicació del sistema de reutilització d'ampolles de vi a Espanya i l'interès dels productors a introduir envasos reutilitzables.
  • Dissenyar i validar un model d'ampolla estàndard reutilitzable per facilitar-ne la implementació a Espanya, de cara a explorar la seva possible homologació a nivell europeu.
  • Identificar les principals barreres, limitacions i oportunitats per a la implantació del sistema al canal Horeca i plantejar solucions per superar aquestes barreres mitjançant una guia de bones pràctiques.
  • Dissenyar un assaig pilot real del model de reutilització, integrant aplicacions digitals per a la traçabilitat i avaluar-ne la viabilitat tècnica, econòmica i mediambiental.
  • Desenvolupar una eina tecnològica simplificada per orientar els cellers sobre el potencial benefici a nivell mediambiental de la reutilització d'ampolles de vidre.
  • Dissenyar el pla de comunicació i divulgació del projecte al sector del vi.
Resultats
  • Mesura de la potencialitat del sistema de reutilització d'ampolles de vidre al sector vitivinícola a nivell nacional.
  • Validació d'una ampolla estàndard per implantar la reutilització d'envasos al sector.
  • Identificació de barreres, limitacions i oportunitats per a la implantació del sistema a Espanya a escala global i capacitació dels cellers per implantar la reutilització d'ampolles de vidre.
  • Viabilitat tècnica, econòmica i ambiental del sistema als cellers participants a la prova pilot i estudi de percepció del consumidor.
  • Eina tecnològica simplificada d'Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) i Petjada Ambiental del Producte (PEF) per a anàlisi ambiental del sistema.
  • Estratègia de transferència de resultats del projecte al sector ia les parts interessades.
Informació de contacte
info@fev.es
Coordinadors
  • Federación española del vino (FEV)
  • Miguel Torres
  • S.A
  • Bodega González Byass Jerez S.L.U.
  • Verallia Spain S.A.
  • INDRA soluciones tecnologías de la información S.L.U
Col·laboradors
  • Sociedad ecológica para el reciclado de envases de vidrio (ECOVIDRIO)
  • Asociación española de codificación comercial (AECOC)
  • Confederación empresarial de hostelería de España
Beneficiaris
  • Federación española del vino (FEV)
  • Miguel Torres
  • S.A
  • Bodega González Byass Jerez S.L.U.
  • Verallia Spain S.A.
  • INDRA soluciones tecnologías de la información S.L.U
Outsourced
  • Consorci Escola superior de comerç internacional - Universidad Pompeu Fabra (ESCI-UPF)
  • ARTICA ingeniería e innovación
  • S.L