Economia circular per a la reutilització d'ampolles de vi al sector vitivinícola
- Tipus Grupo operativo
- Estat En curs
- Execució 2022 -2025
- Pressupost assignat 563.721,9 €
- Àmbit Supraautonómico
- Comunitat Autònoma Andalucía; Cataluña; Madrid, Comunidad de
- Font principal de finançament PEPAC 2014-2020
- Web del projecte https://rebo2vino.es
Descripció
Analitzar la viabilitat d'implantar un sistema de reutilització d'ampolles de vidre a la indústria del vi a nivell nacional, com a contribució sectorial a l'Estratègia Espanyola d'Economia Circular.
Objectius
- Determineu l'abast quantitatiu d'aplicació del sistema de reutilització d'ampolles de vi a Espanya i l'interès dels productors a introduir envasos reutilitzables.
- Dissenyar i validar un model d'ampolla estàndard reutilitzable per facilitar-ne la implementació a Espanya, de cara a explorar la seva possible homologació a nivell europeu.
- Identificar les principals barreres, limitacions i oportunitats per a la implantació del sistema al canal Horeca i plantejar solucions per superar aquestes barreres mitjançant una guia de bones pràctiques.
- Dissenyar un assaig pilot real del model de reutilització, integrant aplicacions digitals per a la traçabilitat i avaluar-ne la viabilitat tècnica, econòmica i mediambiental.
- Desenvolupar una eina tecnològica simplificada per orientar els cellers sobre el potencial benefici a nivell mediambiental de la reutilització d'ampolles de vidre.
- Dissenyar el pla de comunicació i divulgació del projecte al sector del vi.
Resultats
- Mesura de la potencialitat del sistema de reutilització d'ampolles de vidre al sector vitivinícola a nivell nacional.
- Validació d'una ampolla estàndard per implantar la reutilització d'envasos al sector.
- Identificació de barreres, limitacions i oportunitats per a la implantació del sistema a Espanya a escala global i capacitació dels cellers per implantar la reutilització d'ampolles de vidre.
- Viabilitat tècnica, econòmica i ambiental del sistema als cellers participants a la prova pilot i estudi de percepció del consumidor.
- Eina tecnològica simplificada d'Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) i Petjada Ambiental del Producte (PEF) per a anàlisi ambiental del sistema.
- Estratègia de transferència de resultats del projecte al sector ia les parts interessades.
Informació de contacte
info@fev.es
Coordinadors
- Federación española del vino (FEV)
- Miguel Torres
- S.A
- Bodega González Byass Jerez S.L.U.
- Verallia Spain S.A.
- INDRA soluciones tecnologías de la información S.L.U
Col·laboradors
- Sociedad ecológica para el reciclado de envases de vidrio (ECOVIDRIO)
- Asociación española de codificación comercial (AECOC)
- Confederación empresarial de hostelería de España
Beneficiaris
- Federación española del vino (FEV)
- Miguel Torres
- S.A
- Bodega González Byass Jerez S.L.U.
- Verallia Spain S.A.
- INDRA soluciones tecnologías de la información S.L.U
Outsourced
- Consorci Escola superior de comerç internacional - Universidad Pompeu Fabra (ESCI-UPF)
- ARTICA ingeniería e innovación
- S.L