Skip to main content
Economía circular para la reutilización de botellas de vino en el sector vitivinícola

Grup Operatiu REBO2VI: Economia circular per a la reutilització d'ampolles de vi al sector vitivinícola

  • Tipus Grup operatiu
  • Estat Completat
  • Execució 2022 -2025
  • Pressupost assignat 563.721,9 €
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Andalucía; Cataluña; Madrid, Comunidad de
  • Font principal de finançament PAC 2014-2020
  • Web del projecte GO REBO2VINO
Descripció

Analitzar la viabilitat d'implantar un sistema de reutilització d'ampolles de vidre a la indústria del vi a nivell nacional, com a contribució sectorial a l'Estratègia Espanyola d'Economia Circular.

Descripció de les activitats
  • Mesura de la potencialitat del sistema de reutilització d'ampolles de vidre al sector vitivinícola a nivell nacional, en funció dels mercats, canals de distribució i categories de producte de cada productor.
  • Validació d'una ampolla estàndard per implantar la reutilització d'envasos al sector.
  • Identificació de barreres, limitacions i oportunitats per a la implantació d‟un sistema de reutilització d‟envasos a Espanya a escala global.
  • Viabilitat tècnica, econòmica i ambiental del sistema de reutilització dels cellers participants a la prova pilot del projecte.
  • Estudi de percepció del consumidor.
  • Capacitació dels cellers per implantar la reutilització d'ampolles de vidre.
  • Eina tecnològica simplificada d'Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) i Petjada Ambiental del Producte (PEF, sigles en anglès) per a anàlisi ambiental del sistema de reutilització d'ampolles de vidre per a productors de vi a Espanya.
  • Estratègia de transferència de resultats del projecte al sector ia les parts interessades.
  • Els consumidors estan cada dia més compromesos amb el respecte al medi ambient i aplaudeixen totes les iniciatives encaminades a implantar una economia circular.

El projecte REBO2VI ha analitzat l'impacte i la viabilitat tècnica, econòmica i ambiental d'un sistema de reutilització d'ampolles de vidre al sector vitivinícola espanyol per al canal HORECA.
S'ha desenvolupat durant 29 mesos, compresos entre l'octubre del 2022 i el març del 2025. Per posar en marxa el projecte s'ha creat un Grup Operatiu liderat per la Federació Espanyola del Vi i format per 9 entitats més que representen diferents baules de la cadena de valor i del cicle de vida del vi.
El projecte Rebo2vino s'ha desenvolupat al voltant de 5 activitats tècniques que han permès assolir els objectius plantejats:

  • Situació del mercat.
  • Accions preparatòries.
  • Prova pilot.
  • Anàlisi de viabilitat.
  • Accions de comunicació.

S'ha dut a terme una anàlisi DAFO i una enquesta a cellers que ha permès identificar les principals oportunitats i barreres d'implementar la reutilització d'ampolles de vidre al sector del vi, que ha servit com a punt de partida.


S'ha dissenyat una ampolla estàndard per ser compartida pel sector, les característiques del qual permeten ampliar la seva vida útil i suportar múltiples cicles de rentat i omplert. Mitjançant una prova pilot, s'ha recopilat informació tècnica i econòmica del cicle de reutilització d'una ampolla de vidre, analitzant des de la seva producció i sortida de la vidriera, l'embotellat al celler, el transport fins al lloc de consum en restaurants, fins al rentat i tornada al celler.
La prova pilot ha permès identificar alguns aspectes crítics en el procés de reutilització, i els més rellevants són:

  • Espai d'emmagatzematge addicional (en restaurant i celler, segons el cas)
  • Adaptació del sistema d'embotellament i protocols de control de qualitat.
  • Modificació d'etiquetes (wash-off) i embalatge secundari (caixes de plàstic reutilitzables per a emmagatzematge i transport)
  • Necessitat de major estoc de producte acabat
  • Sistemes de traçabilitat per al retorn d'ampolles
  • Major pes de les caixes en transport
  • Necessitat de programes de conscienciació i formació en hostaleria i consumidor.

REBO2VINO ha dissenyat diferents eines que ajudaran als cellers i al sector en la presa de decisions de cara a una possible futura implementació de la reutilització:

  • Una eina d'Anàlisi de Cicle de Vida per conèixer l'impacte ambiental de la nostra ampolla reutilitzable i ajudar els cellers a prendre decisions.
  • Un programari per facilitar la gestió i recopilar tota la informació dels cicles de recollida de botelles i dels diferents agents involucrats.
  • Una guia de bones pràctiques per a cellers, amb els aspectes clau que cal tenir en compte per a la implementació d'un model reutilitzable, incloent des del disseny de l'envàs, l'elecció del producte i la restauració, la logística o aspectes de seguretat i traçabilitat.

S'han obtingut dades contrastades sobre l'impacte de la reutilització al sector del vi basat en anàlisi de cicle de vida, incloent-hi totes les categories d'impacte i totes les etapes del cicle de vida.

S'ha realitzat un exercici d'extrapolació nacional on s'han tingut en compte els fluxos de producció i consum de vi a cada comunitat autònoma. I s'han comparat dos possibles models de reutilització:

  • MODEL reutilització amb pool individual (cada celler té el seu pool d'ampolles propi).
  • MODEL reutilització amb pool col·lectiu (tots els cellers comparteixen el pool d'ampolles).

L'anàlisi econòmica s'ha basat únicament en els costos operatius del model (assumint una hipòtesi de ple rendiment, una taxa de tornada del 100% i optimitzant el transport). Els costos d'inversió necessaris per a la implementació de cada model s'han estimat de manera separada i s'haurien de considerar addicionalment.

S'ha realitzat una anàlisi de percepció per conèixer el grau d'acceptació d'una ampolla reutilitzable de vi per part del consumidor, i s'han testat diferents cicles de reutilització (5-20 cicles) amb nivells progressius de desgast. Com a resultats d'aquest estudi s'ha vist que:

  • L'ampolla reutilitzada no és un factor determinant en l'elecció del producte, i són predominants altres factors com la marca o el preu.
  • Hi ha un cert desconeixement entre els conceptes de reutilització i reciclatge.
  • No hi ha un rebuig de l'ampolla reutilitzable a causa de l'scuffing (marca de desgast) fins als 10 cicles. A partir de 15-20 cicles genera un rebuig més gran, si bé no s'associa a una baixa qualitat del vi.

La viabilitat econòmica i mediambiental d‟un model reutilitzable és altament sensible a una sèrie de paràmetres que són determinants al‟hora de fer una valoració global i aplicable al conjunt del sector.

Els factors clau són:

  • La distància de logística inversa.
  • El nombre de rotacions de la botella.
  • El cost de rentat.
    Per això, ha calgut fer una anàlisi de sensibilitat d'aquests tres factors clau que ha permès establir els límits que condicionaran la viabilitat del model de reutilització.
    Per tant, com a primer aprenentatge del projecte, es pot extreure que no és possible concloure que un sistema de reutilització és viable o no en termes generals per al sector del vi, sinó que la viabilitat dependrà de cada cas, cada circumstància i tipus de producte. Aquest és precisament un dels valors principals d'aquest projecte, on gràcies a l'eina d'ACV desenvolupada, cada celler podrà analitzar i conèixer l'impacte ambiental i econòmic de fer servir un model reutilitzable respecte a l'actual sistema d'un sol ús, en funció de la seva situació particular.

Les dues proves pilot han permès avaluar dos escenaris diferents en termes de logística inversa, els resultats dels quals han estat altament condicionats per la localització de la planta de rentat:

  • En el cas del pilot de Família Torres (a Catalunya), amb la planta de fabricació de les ampolles i la planta de rentat molt properes (88 km), el sistema reutilitzable ha sortit rendible tant econòmicament com ambientalment.
  • En el cas del pilot de González Byass (a Jerez), amb la planta de fabricació d'ampolles i la planta de rentat molt llunyanes (2.138 km), el sistema reutilitzable no ha sortit rendible ni econòmicament ni ambientalment, fonamentalment a causa de l'alta distància de logística inversa.

L'extrapolació a nivell nacional amb els dos models analitzats ha fet palès que, en un model individual, on cada celler té el seu pool d'ampolles propi, la reutilització no surt rendible ni ambientalment ni econòmicament.
Tot i això, un model on tots els cellers comparteixen el pool d'ampolles sí que tindria un menor cost i impacte ambiental, amb una reducció potencial de 29% de les emissions de CO2. Això estaria condicionat a una distància de logística inversa inferior a 220 km i un mínim de 7-8 rotacions.
Els resultats d'aquest projecte han demostrat que la implementació d'un sistema de reutilització basat en un model col·lectiu suposa una oportunitat de futur per al sector del vi, que podria desenvolupar-se de forma complementària a l'actual sistema de reciclatge, en què fa anys que els cellers inverteixen amb bons resultats.

Si bé, no està exempt dels desafiaments següents:

  • Infraestructures: caldria construir almenys 15 plantes de rentat a Espanya amb una inversió estimada de 45-60 milions d'euros.
  • Gestió logística.
  • Cost de rentat.
  • Percepció del consumidor.

En conclusió, Rebo2vino ha permès identificar i analitzar les principals barreres, limitacions, oportunitats i potencial d'un possible sistema de reutilització d'ampolles de vidre al sector vitivinícola, aplicant els principis propis de l'economia circular. D'aquesta manera, el sector del vi compta per primera vegada amb dades tècniques i econòmiques contrastades sobre el potencial d'aplicació d'un model reutilitzable a escala nacional, que seran clau per a la presa de decisions en el futur.


S'ha mantingut actualitzada la pàgina web oficial del projecte ( https://rebo2vino.es/ ), amb publicacions periòdiques sobre els avenços i esdeveniments del projecte. Entre les notícies destacades es troben:
La participació al Congrés Internacional LCAFood 2024.
Experiències compartides pels cellers del Grup Operatiu a la II Trobada per a la Innovació en Envasos i Embalatges Alimentaris.
Reunió del Grup Operatiu al Celler González Byass per definir els resultats finals del projecte.
A més, els membres del projecte han divulgat aquests avenços a les seves respectives pàgines web, com ESCI-UPF News, Família Torres i la Federació Espanyola del Vi (FEV). Es va crear un compte a X (anteriorment Twitter) per a la difusió de continguts del projecte ( https://twitter.com/rebo2vino ).

Es van dissenyar i produir diversos materials per donar suport a la divulgació, entre ells un fulletó amb els resultats finals del projecte, distribuït a la jornada de tancament a Madrid i un vídeo de difusió elaborat amb el suport tècnic d'Artica+i.

Es van emetre notes de premsa a través de la FEV i altres membres del Grup Operatiu, arribant a més de 700 contactes a mitjans especialitzats i generalistes.

En definitiva, el pla de comunicació i divulgació del projecte REBO2VINO ha tingut èxit, assegurant una àmplia difusió dels resultats obtinguts a través de múltiples canals: web, xarxes socials, mitjans de comunicació, materials digitals i esdeveniments especialitzats. Això ha permès generar un impacte significatiu al sector vitivinícola i fomentar la conscienciació sobre la reutilització d'ampolles de vidre.

Objectius
  • Determineu l'abast quantitatiu d'aplicació del sistema de reutilització d'ampolles de vi a Espanya i l'interès dels productors a introduir envasos reutilitzables.
  • Dissenyar i validar un model d'ampolla estàndard reutilitzable per facilitar-ne la implementació a Espanya, de cara a explorar la seva possible homologació a nivell europeu.
  • Identificar les principals barreres, limitacions i oportunitats per a la implantació del sistema al canal Horeca i plantejar solucions per superar aquestes barreres mitjançant una guia de bones pràctiques.
  • Dissenyar un assaig pilot real del model de reutilització, integrant aplicacions digitals per a la traçabilitat i avaluar-ne la viabilitat tècnica, econòmica i mediambiental.
  • Desenvolupar una eina tecnològica simplificada per orientar els cellers sobre el potencial benefici a nivell mediambiental de la reutilització d'ampolles de vidre.
  • Dissenyar el pla de comunicació i divulgació del projecte al sector del vi.
Resultats
  • Mesura de la potencialitat del sistema de reutilització d'ampolles de vidre al sector vitivinícola a nivell nacional.
  • Validació d'una ampolla estàndard per implantar la reutilització d'envasos al sector.
  • Identificació de barreres, limitacions i oportunitats per a la implantació del sistema a Espanya a escala global i capacitació dels cellers per implantar la reutilització d'ampolles de vidre.
  • Viabilitat tècnica, econòmica i ambiental del sistema als cellers participants a la prova pilot i estudi de percepció del consumidor.
  • Eina tecnològica simplificada d'Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) i Petjada Ambiental del Producte (PEF) per a anàlisi ambiental del sistema.
  • Estratègia de transferència de resultats del projecte al sector ia les parts interessades.
Informació de contacte
  • Nom coordinador/entitat: Federació espanyola del vi (FEV)
  • Email coordinador/entitat: info@fev.es
Col·laboradors
  • Sociedad ecológica para el reciclado de envases de vidrio (ECOVIDRIO)
  • Asociación española de codificación comercial (AECOC)
  • Confederación empresarial de hostelería de España
Beneficiaris
  • Federación española del vino (FEV)
  • Miguel Torres
  • S.A
  • Bodega González Byass Jerez S.L.U.
  • Verallia Spain S.A.
  • INDRA soluciones tecnologías de la información S.L.U
Subcontractat
  • Consorci Escola superior de comerç internacional - Universidad Pompeu Fabra (ESCI-UPF)
  • ARTICA ingeniería e innovación
  • S.L