Ir o contido principal

Proxecto SAGARGOIZ: Sidra natural temperá

  • Tipo Proxecto
  • Estado Cheo
  • Execución 2021 -2022
  • Orzamento asignado 49.500,00 €
  • Ámbito Autonómico
  • Comunidade Autónoma País Vasco
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2014-2020
Descrición das actividades

No proxecto SAGARGOIZ, a SIDRA TEMPRANA NATURAL tivo lugar entre setembro de 2021 e xuño de 2022. E o 60% do proxecto foi financiado con fondos do Goberno Vasco e fondos comunitarios, FEADER.

No proxecto utilizáronse variedades temperás de mazá e leváronse á sidrería R.Zabala de Aduna (Gipuzkoa) onde se prensaron. Inicialmente, as mazás lavábanse de camiño á trituradora, pasando por unha canle de auga que as transportaba ata unha correa de ascensor. Colocounas nun bidón no que quitaban follas e barro e no que recibían o último lavado con auga limpa. Do bidón, caían sobre outro cinto para separar as mazás defectuosas e as estragadas, e despois subíanse á trituradora. A partir de aquí, a pasta resultante foi bombeada mediante unha bomba de pasta ata a prensa pneumática de 300 kg de capacidade. Realizáronse dous prensados. A primeira delas levouse a cabo o 6 de setembro de 2021, con 265 kg de variedades temperás de mazá. Encheuse a prensa e despois, coa prensa parada, realizouse o proceso de escurrido, que durou uns 30 minutos. A partir dese momento, a prensa comezou a funcionar segundo un ciclo de programación específico. O segundo prensado realizouse o 10 de setembro de 2021, con 220 kg de mazás. O enchemento da prensa tardou 20 minutos e o posterior escurrido tardou uns 30 minutos. A partir de aquí, o proceso continuou como no primeiro prensado. O mosto obtido do primeiro prensado gardábase nun recipiente refrixerado. A continuación engadíase o segundo prensado para encher un depósito de aceiro inoxidable de 300 litros, onde tiña lugar a fermentación.

Obxectivos

O obxectivo do proxecto é comprender a influencia das variedades temperás de mazá na produción de sidra.

Información de contacto
  • Coordinador/denominación entidade: ALEOVITRO SL
  • Enderezo postal: Edificio BIC BIZKAIA, c/ Astondo Bidea 48160 Derio, Bizkaia
  • Correo electrónico coordinador/entidade: info@aleovitro.com
  • Teléfono: (+34)622 085 319
Coordinadores
  • ALEOVITRO S.L.
Colaboradores
  • Aleovitro S.L.
  • Sidrería R. Zabala