Skip to main content

Projecte SAGARGOIZ: Sidra primerenca natural

  • Tipus Projecte
  • Estat Completat
  • Execució 2021 -2022
  • Pressupost assignat 49.500,00 €
  • Àmbit Autonómico
  • Comunitat Autònoma País Vasco
  • Font principal de finançament PEPAC 2014-2020
Descripció de les activitats

Al projecte SAGARGOIZ, SIDRA TEMPRANA NATURAL va tenir lloc entre setembre de 2021 i Juny de 2022. I el 60% del projecte ha estat finançat per part de fons d'Eusko Jaurlaritza Gobieno Vasco i Fons de UE, FEADER.

En el projecte s'han fet servir varietats de pomes primerenques es van emportar a la sidreria R.Zabala d'Aduna (Guipúscoa) on es va procedir al seu premsat. Inicialment, les pomes es van rentar en el trajecte a la trituradora passant prèviament per un canal d'aigua que les va traslladar cap a una cinta elevadora. Aquesta les va dipositar en un bombo on van desprendre fulles i fang i en què van rebre el seu darrer rentat amb aigua neta. Del bombo van caure a una altra cinta per separar les pomes defectuoses i en mal estat, i van ser elevades posteriorment fins a la trituradora. D'aquí, la polpa resultant es va bombar mitjançant una bomba de pastes a la premsa pneumàtica de 300 kg. de capacitat. Es van fer dues premsades. La primera es va fer el 6 de setembre 2021 amb 265 Kg. de les varietats de poma primerenques. Es va omplir la premsa ia continuació, amb la premsa aturada, es va procedir a l'escorregut que va durar uns 30 minuts. A partir d'aquest moment va començar a treballar la premsa aplicant un cicle de programes determinat. La segona premsada es va realitzar el 10 de setembre de 2021 amb els 220Kg de poma. L'ompliment de la premsa va durar 20 minuts i l'escorregut posterior uns 30 minuts. A partir d'aquí, el procés continu com a la primera premsada. El most obtingut de la primera premsada es va mantenir en un recipient refrigerat. Després es va afegir el de la segona premsada per omplir un dipòsit d'acer inoxidable de 300 litres, en què es va fer la fermentació.

Objectius

L'objectiu del projecte és conèixer la influència de varietats primerenques de poma a la producció de sidra.

Informació de contacte
  • Nom coordinador/entitat: ALEOVITRO SL
  • Adreça postal: Edifici BIC BIZKAIA, c/ Astondo Bidea 48160 Derio, Bizkaia
  • Email coordinador/entitat: info@aleovitro.com
  • Telèfon: (+34 )622 085 319
Coordinadors
  • ALEOVITRO S.L.
Col·laboradors
  • Aleovitro S.L.
  • Sidrería R. Zabala