Projecte LIFE: Maximitzar les oportunitats per a un enfocament circular per a la gestió sostenible del pinyolada mitjançant el cultiu òptim d'insectes
- Tipus Projecte
- Estat En curs
- Execució 2023 -2026
- Pressupost assignat 7.352.422,00 €
- Àmbit Europeo
- Comunitat Autònoma Cataluña
- Font principal de finançament LIFE
- Web del projecte Web del proyecto
El projecte OLIFECycle persegueix reciclar la brisa d'oliva per obtenir proteïnes alternatives i altres productes de valor afegit a partir de biomassa larvària mitjançant la cria d'insectes. Aquest procés produirà proteïnes d´insectes d´alta qualitat, oli d´insectes i un fertilitzant orgànic. La farina d'insectes es pot utilitzar com a farina per al bestiar, aliment per a mascotes i pinso per a l'aqüicultura, i el fertilitzant orgànic es pot utilitzar amb finalitats agrícoles.
La producció d'oli d'oliva és una activitat econòmica de gran importància a la regió mediterrània però que també té un alt impacte ambiental a causa de les quantitats importants de residus líquids i sòlids que es generen durant el procés d'extracció. Actualment, Europa és el productor d'oli d'oliva més gran a nivell mundial. Espanya continua sent el principal productor d'oli d'oliva a Europa amb 780.000 tones produïdes a la campanya 2022-23, seguit de Grècia (350.000 tones), Itàlia (235.000 tones) i Portugal (125.000 tones). Per cada litre d'oli d'oliva es generen entre 4 i 6 kg de pinyolada d'oliva (barreja de pell, polpa, os i aigua de l'oliva). Només a Espanya es generen anualment entre 6 i 9 milions de tones de pinyolada. En l'actualitat, la gestió de l'orull d'oliva es realitza a través de trulls que extreuen un alt percentatge de greixos, obtenint un oli d'oroll d'oliva comercialitzable. El residu que es produeix en aquest procés (orull d'oliva sec) se sol incinerar, procés que suposa un elevat consum d'energia i aigua i, per tant, emissions de diòxid de carboni (CO2). A més, la capacitat existent a les almàsseres d'Espanya, Grècia i Portugal és insuficient per gestionar tot el pinyolat d'oliva generat, cosa que obliga sovint a tancar les plantes de producció d'olives per limitacions d'emmagatzematge durant les bones temporades de collita.
Alhora, la ramaderia i l'aqüicultura són sectors en creixement que tenen un alt impacte ambiental. L'ús actual de carn, soja i peix com a pinso no és sostenible. Tot i això, l'índex de conversió alimentària (IC) dels insectes és molt més favorable, així com la seva capacitat per convertir materials de menor valor en ingredients de més qualitat, com proteïnes i lípids, cosa que coincideix amb les necessitats nutricionals naturals de l'aqüicultura, l'avicultura i la porcicultura. El projecte OLIFECycle proposa donar una solució combinada a aquests 2 problemes ambientals mitjançant la transformació de la brisa d'oliva, juntament amb altres residus orgànics, en productes de valor afegit mitjançant la cria d'insectes.
- Construir i operar la primera planta a escala industrial dedicada a la cria d'insectes a partir de pinyolada, capaç de processar 10.000 tones/any de residus orgànics per al cultiu de larves de mosca soldat negra.
- Proporcionar una font alternativa de proteïnes per a les indústries d'aliments per a mascotes i aqüicultura, així com un fertilitzant orgànic.
- Oferir un procés molt menys intensiu des del punt de vista mediambiental per al tractament de la brisa d'oliva.
Obtenir certificacions segons les normes de la UE per als nous productes. - Demostrar l'eficàcia dels excrements d'insectes com a fertilitzant orgànic i obtenir la certificació corresponent.
- Demostrar l'efecte antimicrobià i pesticida del fertilitzant orgànic a base d'insectes a causa del contingut de quitina.
- Reciclatge de 8.000 tones/any d'orull d'oliva i 2.000 tones/any d'altres residus orgànics.
- Cultivar anualment 1.500 tones de larves de mosca soldat negra, que es processaran per produir 390 tones/any de farina d'insectes, 45 tones/any d'oli d'insectes i 2.716 tones/any d'excrements com a fertilitzant orgànic.
- Estalvi energètic anual de 3,7 GWh en comparació del procés d'assecat d'oroll d'oliva, que consumeix molta energia.
- El processament de la brisa d'oliva per cultivar larves de mosca soldat negra en lloc dels mètodes tradicionals d'assecatge o compostatge conduirà a una reducció de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle de 1.436 tCO2eq/any.
- L'ús de 390 tones/any de farina d'insectes com a alternativa a la farina de soja convencional importada del Brasil reduirà les emissions de CO2 a 612 tCO2eq/any.
- Reducció del consum d'aigua en 1.212 m3/any en comparació del processament convencional mitjançant molins de pinyolada i compostatge.
- Generació de fins a 15 nous llocs de treball equivalents a temps complet per al funcionament de la planta pilot i d'altres activitats de recerca i desenvolupament. 27.160 tones/any de fertilitzant orgànic el 2027.
- Nom coordinador/entitat: Anna Margenat
Adreça postal: CARRER CARRASCO I FORMIGUERA 6, 08017, BARCELONA
- DAPIBUS TECH SL
- LIVIN FARMS AGRIFOOD GMBH
- INEDIT INNOVACIO SL