Proxecto Horizon Europe ESM: Materia branda comestible
- Tipo Proxecto
- Estado Firmado
- Execución 2025 -2029
- Orzamento asignado 4.041.810,00 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte Europa 2021-2027
- Páxina web do proxecto Proyecto ESM
A estratexia "da granxa á mesa" do Pacto Verde Europeo e os Obxectivos de Desenvolvemento das Nacións Unidas destacan as transicións alimentarias e ambientais como grandes retos globais. A transición cara a unha alimentación sostible e saudable require pasar de dietas de orixe animal a dietas de orixe vexetal. A ciencia da materia branda ofrece unha visión única da racionalización dos aspectos fundamentais das relacións estrutura-función dos materiais brandos derivados das plantas e do deseño de novos alimentos.
Apoiado polo programa Marie Sklodowska-Curie Actions, o proxecto ESM busca formar e desenvolver novos investigadores no deseño, produción e avaliación de produtos alimenticios de orixe vexetal, proporcionándolles formación interdisciplinar en materia branda e ciencias dos alimentos. O obxectivo é dotalos das habilidades necesarias para afrontar os retos das transicións alimentarias e ambientais e avanzar nas súas carreiras a través de resultados significativos.
As transicións alimentarias e medioambientais son grandes desafíos globais, como ilustran a Estratexia da granxa á mesa, no corazón do Pacto Verde da UE, e os Obxectivos de Desenvolvemento Global das Nacións Unidas. A alimentación sostible e saudable require un cambio urxente dunha dieta rica en ingredientes de orixe animal a outra enriquecida con ingredientes vexetais. Este é o reto detrás do proxecto Materia blanda comestible (ESM). A ciencia da materia branda tivo un gran éxito na resolución de problemas complexos que inclúen materiais multicompoñentes cunha ampla gama de lonxitudes e escalas de tempo e agora é recoñecido como unha visión única para comprender a complexidade dos alimentos e deseñar novos alimentos.
O obxectivo de ESM é formar e desenvolver a empregabilidade dunha nova xeración de dezaoito mozos investigadores, reguladores, consultores e líderes de proxectos proporcionándolles unha experiencia única no deseño, produción e avaliación da calidade de produtos alimenticios innovadores de orixe vexetal. Os candidatos a doutoramento ESM beneficiaranse dunha formación internacional, interdisciplinar e intersectorial mediante a investigación en ciencias básicas e aplicadas dos alimentos e da materia branda.
A través dos seus proxectos individuais de investigación e actividades de formación en toda a rede, caracterizadas pola forte participación de socios non académicos, desenvolverán as habilidades duras e blandas necesarias para afrontar os desafíos actuais relacionados coas transicións alimentarias e ambientais. O consorcio inclúe once beneficiarios (incluíndo tres do sector non académico) de sete países e once socios asociados (incluíndo catro do sector non académico), con coñecementos complementarios e recoñecidos a nivel mundial en ciencias dos alimentos e das materias brandas. Todos os países en desenvolvemento estarán expostos a ambientes de traballo académicos e non académicos.
Os obxectivos de ESM son oportunos e o programa de formación único de ESM é moi prometedor para avanzar nas carreiras nos países en desenvolvemento, así como para obter resultados científicamente, tecnolóxicos e socialmente relevantes.