Proxecto SIMBA H2020: Innovación sostible das aplicacións do microbioma no sistema alimentario.
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2018 -2023
- Orzamento asignado 9.999.999,77 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento H2020
- Páxina web do proxecto SIMBA
Dado o continuo aumento da poboación mundial, o abastecemento equitativo de alimentos converteuse nun problema importante e nun reto de futuro. Os microbios son unha ferramenta sen explotar para aumentar a produtividade e a calidade dos alimentos.
O obxectivo do proxecto SIMBA é aproveitar as complexas comunidades microbianas do solo e do mar (microbiomas) para a produción de alimentos sostible. SIMBA centrarase en dúas cadeas alimentarias interconectadas: a produción agrícola e a acuicultura. SIMBA iniciará primeiro unha fase in silico para analizar bases de datos de microbiomas preexistentes e estudos previos, co fin de identificar a matriz microbiana óptima capaz de soportar a calidade e produtividade da cadea alimentaria. Desenvolveranse intervencións específicas de microbiomas, incluíndo solo, plantas, peixes, acuicultura e procesamento de alimentos/alimentos, para lograr unha configuración óptima, tal e como se define na fase de modelización, do seguinte xeito: i) Deseñaranse e probaranse os consorcios de microbiomas óptimos identificados en laboratorio, maceta e ensaios de campo para mellorar a produtividade e a saúde das plantas; ii) Aplicaranse microbiomas mariños para facilitar a acuicultura e a agricultura sustentables. iii) Utilizaranse consorcios microbianos óptimos para converter materias primas e residuos en alimentos, pensos ou, en definitiva, enerxía de alta calidade.
Nunha fase final da intervención, estas interaccións serán monitorizadas e probadas en estudos de campo, acuicultura, alimentación de peixes e en humanos, medindo o impacto en consorcios microbianos, as interaccións en asociación con factores que avalían a súa eficacia en termos de mellora da seguridade alimentaria, produtividade, calidade, seguridade, sustentabilidade, nutrición e saúde. Facilitaranse as aplicacións microbianas próximas ao mercado para sistemas alimentarios sostibles grazas ao carácter interdisciplinar e transversal da proposta e ao papel activo das pequenas e medianas empresas (pemes).
A medida que a poboación mundial segue aumentando, proporcionar alimentos con igualdade de accesibilidade converteuse nun problema importante e nun reto de futuro. Os microbios son unha ferramenta sen explotar para aumentar a produtividade e a calidade dos alimentos. O obxectivo do proxecto SIMBA é aproveitar comunidades microbianas complexas mariñas e do solo (microbiomas) para a produción de alimentos sostible. SIMBA centrarase en dúas cadeas alimentarias interconectadas: a produción agrícola e a acuicultura. SIMBA lanzará primeiro unha fase in silico para analizar outras bases de datos de microbiomas preexistentes e estudos previos para identificar o mellor deseño de microbioma capaz de soportar a calidade e a produtividade da cadea alimentaria.
Desenvolveranse específicamente intervencións adaptadas ao microbioma que inclúan solos, plantas, peixes, acuicultura e procesamento de alimentos/alimentos para conseguir un deseño óptimo, segundo se define no paso do modelado, do seguinte xeito:
- Os consorcios de microbiomas óptimos identificados serán deseñados e probados en laboratorio, en maceta e ensaios de campo para mellorar a produtividade e a saúde das plantas.
- Aplicaranse microbiomas mariños para facilitar a agricultura e acuicultura sostibles.
- Utilizaranse consorcios óptimos de microbios/microbios para converter materias primas e residuos en alimentos ou pensos de alta calidade ou, en definitiva, enerxía.
Nun último paso da intervención, estas interaccións serán monitorizadas e probadas en estudos de campo, acuicultura, alimentación para peixes e humanos, medindo o seu impacto en consorcios de microbiomas, interaccións en asociación con factores que avalían a súa eficacia na mellora da seguridade alimentaria, produtividade, calidade, seguridade, sustentabilidade e aspectos nutricionais e de saúde. Facilitaranse as aplicacións de microbiomas próximos ao mercado para sistemas alimentarios sostibles grazas ao carácter interdisciplinar e transversal da proposta e ao papel activo das pequenas e medianas empresas (pemes).
- LUONNONVARAKESKUS (LUKE - NATURAL RESOURCES INSTITUTE FINLAND)