Ir o contido principal
logo proyecto horizonte traditom

Proxecto H2020 TRADITOM: Variedades tradicionais de tomate e prácticas culturais: un argumento para a diversificación agrícola con impacto na seguridade alimentaria e na saúde da poboación europea

  • Tipo Proxecto
  • Estado Cheo
  • Execución 2015 -2018
  • Orzamento asignado 4.372.015,25 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento H2020
  • Páxina web do proxecto TRADITOM
Descrición das actividades

TRADITOM conseguiu os seguintes resultados:

  1. O proxecto reuniu a maior colección de variedades tradicionais de tomate europea solicitando sementes de bancos de sementes dispersos, laboratorios de investigación e asociacións de agricultores. A colección actual supera as 1.800 variedades diferentes (500 máis das previstas inicialmente). Recopiláronse os datos de pasaportes relativos ás rexións en crecemento e creouse un repositorio web con información e materiais detallados.
  2. A avaliación da variabilidade xenotípica e fenotípica en TRADITOM completouse para 1691 variedades non redundantes. Obtívose información valiosa para 141 trazos cuantitativos e 43 cualitativos que abordan os intereses de agricultores, criadores, tecnólogos de alimentos e consumidores. O alto grao de variabilidade identificado corrobora o valor de TRADITOM para diversas aplicacións, desde a selección de variedades en función dos trazos de interese (por exemplo, tamaño do froito, forma, cor, produtividade, comportamento poscolleita, etc.) ata o seu uso na protección de variedades, detección de variedades duplicadas, etc. condicións de estrés probadas en 12 lugares diferentes).
  3. En canto á reprodución, a introdución de xenes de resistencia ás enfermidades (DRG) en 422 novos híbridos F1 revelou cales son os trazos tradicionais que se conservan e cales se perden en función do cruzamento específico. En total, avaliáronse >1691 variedades, 422 liñas de reprodución F1 e >28BC. En estreita colaboración con socios académicos e industriais, identificamos os mellores materiais e cruces para aumentar a resistencia dos tomates de herdanza mantendo o seu sabor tradicional. A identificación dos xenes que flanquean o DRG con efectos negativos sobre a calidade levounos a reducir o tamaño da introgresión para eliminar calquera efecto de ligamento negativo. Esta estratexia demostrou ser eficaz en TRADITOM e agora os agricultores están a utilizar novas variedades derivadas.
  4. A valorización foi posible ao optimizar primeiro a plataforma de perfilado de metabolitos máis potente ata a data para un só cultivo (máis de 700 metabolitos identificados). Despois utilizouse para perfilar o complemento de metabolitos de saúde e sabor dun conxunto básico de variedades TRADITOM (11.124 mostras analizadas). O conxunto mellorado de metabolitos de saúde e sabor utilizouse para definir variedades que representarán diferentes combinacións destes metabolitos e, co paso do tempo, serán preferidas por diferentes tipos de consumidores. Ademais, avaliáronse as preferencias dos consumidores, o comportamento poscosecha e os factores socioeconómicos que restrinxen a comercialización dos tomates tradicionais. Esta "valorización" xa foi utilizada en casos prácticos en TRADITOM, dando como resultado certificacións de calidade e atendendo as necesidades de consumidores e restauradores.
  5. TRADITOM implicou a representantes de todas as partes interesadas, desde agricultores, criadores e científicos ata expertos en alimentos, chefs, consumidores e moito máis. As actividades conxuntas incluíron a participación activa en traballos de investigación e técnicos, debates e difusión de resultados. Os socios publicaron o seu traballo en diversos artigos, participaron en congresos internacionais, feiras alimentarias locais e realizaron obradoiros de formación con agricultores. O consorcio implicou ao público difundindo a visión e a misión do proxecto a través do noso sitio web, redes sociais, notas de prensa e entrevistas.
Descrición contextual

TRADITOM é un proxecto de investigación e innovación enfocado a identificar e potenciar as variedades tradicionais de tomate europeos e as súas prácticas de cultivo. O obxectivo principal de TRADITOM é proporcionar aos produtores tradicionais de tomate unha plataforma de coñecemento sólida e baseada na ciencia sobre a identidade e a variabilidade das variedades tradicionais de tomate cultivadas en explotacións ou dispoñibles en repositorios públicos.

Os resultados de TRADITOM contribuirán a aumentar a competitividade dos produtores tradicionais de tomate nun mercado que está a substituír progresivamente o rico patrimonio do tomate e as prácticas de cultivo tradicionais por unha estreita gama de híbridos modernos cultivados en instalacións de alta tecnoloxía. Isto adoita producir unha perda de variabilidade e posteriores queixas dos consumidores sobre a perda de sabor. A perda de calidade da froita afecta negativamente ao consumo e á nutrición saudable da poboación europea.

Neste contexto, conseguíronse os seguintes obxectivos específicos de TRADITOM:

  1. Información e conservación: Creouse un mapa e un repositorio TRADITOM. Inclúe descricións das variedades tradicionais de tomate da UE, os seus métodos de cultivo, as características ambientais das rexións onde se cultivaron tradicionalmente e é un lugar de almacenamento para as sementes.
  2. Avaliación: Avaliouse a variabilidade xenotípica e fenotípica dispoñible nas variedades TRADITOM e obtivéronse a evidencia científica necesaria para identificar e distinguir as variedades tradicionais dos cultivares mellorados comercialmente.
  3. Mellora: os agricultores e criadores están a recibir novas versións de variedades tradicionais que incorporan características de rendemento e resistencia ás enfermidades sen comprometer as súas boas características sensoriais.
  4. Valorización: Melloráronse as variedades tradicionais e o impacto dos métodos tradicionais de cultivo que melloran a calidade mediante unha caracterización minuciosa do seu contido en compostos nutricionais e promotores da saúde, a identificación das preferencias dos consumidores e a valoración dos factores socioeconómicos que limitan a súa difusión no mercado.
Obxectivos

Os tomates son o segundo vexetal máis consumido na UE e unha importante fonte de numerosos nutrientes, vitaminas e antioxidantes. As queixas dos consumidores sobre a perda de sabor dos tomates modernos ofrecen unha oportunidade para mellorar as variedades tradicionais de tomate, protexendoas da erosión xenética e a súa substitución por cultivares modernos con maior rendemento e resistencia ás pragas.

A variabilidade xenética, epixenética e fenotípica, así como o coñecemento das explotacións e dos repositorios públicos, concentrarase nunha base de datos TRADITOM e nun repositorio de sementes (O1). Avaliarase a variabilidade xenética e fenotípica presente nas variedades TRADITOM, así como as diferenzas xenéticas e epixenéticas con respecto aos cultivares modernos (O2). Para as variedades cuxo cultivo non sexa sostible por un rendemento inaceptablemente baixo e/ou resistencia a patóxenos, xeraranse novos híbridos F1, que manteñan as características de calidade das variedades tradicionais e incorporen características de rendemento e resistencia ás enfermidades (O3).

Por último, potenciarase as variedades tradicionais e o impacto dos métodos tradicionais de cultivo mediante unha caracterización minuciosa da súa composición en canto a compostos relacionados co sabor e a saúde, a identificación das preferencias dos consumidores, a avaliación dos factores socioeconómicos que limitan a súa difusión no mercado e a protección dos casos prácticos máis significativos mediante as denominacións de DOP ou IGP (O4).

TRADITOM é un proxecto de investigación translacional multidisciplinar que reúne a científicos que traballan no ámbito académico, comunidades agrícolas locais, expertos en consumidores e pequenas empresas de sementes que conservaron o xermoplasma local, para aproveitar e aplicar a gran cantidade de coñecemento xerado en xenética, xenómica e metabolómica do tomate ás variedades tradicionais de tomate. Isto axudará a preservar as variedades tradicionais de tomate e mellorará a vantaxe competitiva das comunidades rurais en función da súa produción.

Resultados

TRADITOM deu lugar á exploración máis completa ata o momento das variedades tradicionais de tomate europeas. Esta enquisa realizouse en colaboración con agricultores tradicionais das principais zonas de cultivo dos países mediterráneos da UE, e a información centralizouse na páxina web do proxecto TRADITOM. Isto supón un nivel de información sen precedentes sobre os recursos de tomate, con importantes implicacións non só para a clasificación científica, a orixe e a diversificación das variedades autóctonas, senón tamén para axudar a definir o que fai que unha variedade autóctona sexa tan especial ou diferente doutra e que variedades poden ser interesantes para o seu posterior cultivo ou uso.

Ademais, grazas á investigación participativa de TRADITOM, esta estreita interacción entre usuarios finais e produtores de información está a ter un impacto moi positivo na percepción dos agricultores tradicionais sobre a investigación científica e, viceversa, na percepción dos científicos sobre a agricultura tradicional.

Grazas ao coñecemento do consorcio TRADITOM sobre xenes e rexións xenéticas importantes para manter a calidade organoléptica, desenvolvemos prototipos de variedades resistentes ás enfermidades. Os gandeiros están seleccionando actualmente liñas F1 (dispoñibles a través do socio de sementes) e, en colaboración con eles, comezouse a retrocruzar materiais, que poden satisfacer tanto aos produtores como aos consumidores.

En resumo, TRADITOM conseguiu o seu obxectivo de proporcionar aos agricultores e outras partes interesadas dos sectores do tomate e dos alimentos unha plataforma de información baseada na ciencia e materiais novos e máis resistentes. Todo isto está a repercutir positivamente nos produtores tradicionais de tomate, aumentando a súa competitividade e, polo tanto, promovendo variedades tradicionais que repercutan nos consumidores. Espérase que o éxito de TRADITOM repercuta noutros cultivos tradicionais, xa que pode servir como punto de referencia para demostrar os beneficios da investigación participativa colaborativa.

Coordinadores
  • CONSEJO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS (CSIC)