 
Proxecto H2020 TRADITOM: Variedades tradicionais de tomate e prácticas culturais: un argumento a favor da diversificación agrícola cun impacto na seguridade alimentaria e na saúde da poboación europea
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2015 -2018
- Orzamento asignado 4.372.015,25 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
- Páxina web do proxecto TRADITOM
TRADITOM acadou os seguintes resultados:
- O proxecto reuniu a maior colección de variedades tradicionais de tomate europeas solicitando sementes de bancos de sementes dispersos, laboratorios de investigación e asociacións de agricultores. A colección actual supera as 1.800 variedades diferentes (500 máis das previstas inicialmente). Recompiláronse datos de pasaporte relativos ás rexións en crecemento e creouse un repositorio web con información e materiais detallados.
- Completouse a avaliación da variabilidade xenotípica e fenotípica en TRADITOM para 1691 variedades non redundantes. Obtívose información valiosa para 141 características cuantitativas e 43 cualitativas que abordan os intereses de agricultores, criadores, tecnólogos alimentarios e consumidores. O alto grao de variabilidade identificado corrobora o valor de TRADITOM para diversas aplicacións, desde a selección de variedades baseadas en trazos de interese (por exemplo, tamaño do froito, forma, cor, produtividade, comportamento poscolleita, etc.) ata o seu uso na protección de variedades, detección de variedades duplicadas, etc. O efecto das condicións ambientais e de cultivo na expresión destes trazos tamén foi analizado en ensaios con case 32.000 plantas e os seus froitos (4 condicións de estrés limitado probadas en 12 localizacións diferentes).
- En termos de mellora, a introdución de xenes de resistencia a enfermidades (DRG) en 422 novos híbridos F1 revelou que trazos tradicionais se manteñen e cales se perden dependendo do cruzamento específico. En total, avaliáronse >1691 variedades, 422 liñas de reprodución F1 e >28BC. En estreita colaboración con socios académicos e industriais, identificamos os mellores materiais e cruzamentos para aumentar a resiliencia dos tomates tradicionais, mantendo ao mesmo tempo o seu sabor tradicional. A identificación de xenes que flanquean o DRG con efectos negativos sobre a calidade levounos a reducir o tamaño da introgresión para eliminar calquera efecto de ligamento negativo. Esta estratexia demostrou a súa eficacia en TRADITOM e os agricultores están a empregar agora novas variedades derivadas.
- A valorización foi posible optimizando primeiro a plataforma de perfís de metabolitos máis potente ata a data para un só cultivo (identificáronse máis de 700 metabolitos). Despois utilizouse para debuxar o perfil do complemento de metabolitos de saúde e sabor dun conxunto básico de variedades TRADITOM (11.124 mostras analizadas). O conxunto mellorado de metabolitos para a saúde e o sabor empregouse para definir variedades que representarán diferentes combinacións destes metabolitos e, co tempo, serán as preferidas por diferentes tipos de consumidores. Ademais, avaliamos as preferencias dos consumidores, o comportamento poscolleita e os factores socioeconómicos que restrinxen a comercialización dos tomates tradicionais. Esta "valorización" xa se empregou en estudos de caso en TRADITOM, o que deu lugar a certificacións de calidade e satisface as necesidades dos consumidores e restauradores.
- En TRADITOM participaron representantes de todas as partes interesadas, desde agricultores, criadores e científicos ata expertos en alimentación, cociñeiros, consumidores e moito máis. As actividades conxuntas incluíron a participación activa en traballos de investigación e técnicos, debates e difusión de resultados. Os socios publicaron o seu traballo en varios artigos, participaron en conferencias internacionais, feiras de alimentación locais e realizaron obradoiros de formación con agricultores. O consorcio involucrou ao público difundindo a visión e a misión do proxecto a través do noso sitio web, as redes sociais, os comunicados de prensa e as entrevistas.
TRADITOM é un proxecto de investigación e innovación centrado na identificación e mellora das variedades tradicionais de tomate europeas e as súas prácticas de cultivo. O obxectivo principal de TRADITOM é proporcionar aos produtores tradicionais de tomate unha plataforma de coñecemento sólida e baseada na ciencia sobre a identidade e a variabilidade das variedades tradicionais de tomate cultivadas en granxas ou dispoñibles en repositorios públicos.
 Os resultados de TRADITOM contribuirán a aumentar a competitividade dos produtores tradicionais de tomate nun mercado que está a substituír progresivamente a rica herdanza de tomates e prácticas de cultivo tradicionais por unha gama reducida de híbridos modernos cultivados en instalacións de alta tecnoloxía. Isto a miúdo resulta nunha perda de variabilidade e nas posteriores queixas dos consumidores sobre a perda de sabor. A perda da calidade da froita afecta negativamente o consumo e a nutrición saudable da poboación europea.
 Neste contexto, conseguíronse os seguintes obxectivos específicos de TRADITOM:
- Información e conservación: Creouse un mapa e un repositorio TRADITOM. Inclúe descricións das variedades tradicionais de tomate da UE, os seus métodos de cultivo, as características ambientais das rexións onde se cultivaron tradicionalmente e é un lugar de almacenamento de sementes.
- Avaliación: Avaliouse a variabilidade xenotípica e fenotípica dispoñible nas variedades TRADITOM e obtivéronse as evidencias científicas necesarias para identificar e distinguir as variedades tradicionais dos cultivares mellorados comercialmente.
- Mellora: Os agricultores e os criadores están a recibir novas versións de variedades tradicionais que incorporan trazos de rendemento e resistencia a enfermidades sen comprometer as súas boas características sensoriais.
- Valorización: As variedades tradicionais e o impacto dos métodos de cultivo tradicionais que melloran a calidade melloráronse mediante unha caracterización exhaustiva do seu contido en compostos nutricionais e que promoven a saúde, a identificación das preferencias dos consumidores e a avaliación dos factores socioeconómicos que limitan a súa difusión no mercado.
Os tomates son a segunda hortaliza máis consumida na UE e unha fonte importante de numerosos nutrientes, vitaminas e antioxidantes. As queixas dos consumidores sobre a perda de sabor nos tomates modernos ofrecen unha oportunidade para mellorar as variedades tradicionais de tomate, protexéndoas da erosión xenética e da súa substitución por cultivares modernos con maiores rendementos e resistencia ás pragas.
A variabilidade xenética, epixenética e fenotípica, así como o coñecemento procedente de explotacións agrícolas e repositorios públicos, concentrarase nunha base de datos TRADITOM e nun repositorio de sementes (O1). Avaliarase a variabilidade xenética e fenotípica presente nas variedades TRADITOM, así como as diferenzas xenéticas e epixenéticas con respecto aos cultivares modernos (O2). Para as variedades cuxo cultivo non sexa sostible debido a un rendemento inaceptablemente baixo e/ou resistencia a patóxenos, xeraranse novos híbridos F1, que manteñen as características de calidade das variedades tradicionais e incorporan trazos de rendemento e resistencia a enfermidades (O3).
Finalmente, as variedades tradicionais e o impacto dos métodos de cultivo tradicionais melloraranse mediante unha caracterización exhaustiva da súa composición en termos de compostos relacionados co sabor e a saúde, a identificación das preferencias dos consumidores, a avaliación dos factores socioeconómicos que limitan a súa difusión no mercado e a protección dos casos de estudo máis significativos mediante designacións DOP ou IGP (O4).
TRADITOM é un proxecto de investigación translacional multidisciplinar e con múltiples partes interesadas que reúne a científicos que traballan no ámbito académico, comunidades agrícolas locais, expertos en consumo e pequenas empresas de sementes que preservaron xermoplasma local, para aproveitar e aplicar a vasta cantidade de coñecemento xerado en xenética, xenómica e metabolómica do tomate ás variedades tradicionais de tomate. Isto axudará a preservar as variedades tradicionais de tomate e a mellorar a vantaxe competitiva das comunidades rurais baseada na súa produción.
TRADITOM deu lugar á exploración máis completa ata a data das variedades tradicionais de tomate europeas. Esta enquisa realizouse en colaboración con agricultores tradicionais das principais zonas de cultivo dos países mediterráneos da UE, e a información centralizouse no sitio web do proxecto TRADITOM. Isto representa un nivel de información sen precedentes sobre os recursos do tomate, con importantes implicacións non só para a clasificación científica, a orixe e a diversificación das variedades autóctonas, senón tamén para axudar a definir o que fai que unha variedade autóctona sexa tan especial ou diferente doutra e que variedades poderían ser interesantes para o seu posterior cultivo ou uso.
 Ademais, grazas á investigación participativa de TRADITOM, esta estreita interacción entre os usuarios finais e os produtores de información está a ter un impacto moi positivo nas percepcións dos agricultores tradicionais sobre a investigación científica e, viceversa, nas percepcións dos científicos sobre a agricultura tradicional.
 Grazas ao coñecemento do consorcio TRADITOM sobre os xenes e as rexións xenéticas importantes para manter a calidade organoléptica, desenvolvemos prototipos de variedades resistentes ás enfermidades. Os agricultores están a seleccionar actualmente liñas F1 (dispoñibles a través do socio sementeiro) e, en colaboración con eles, comezaron os materiais de retrocruzamento, que poden satisfacer tanto aos produtores como aos consumidores.
 En resumo, TRADITOM conseguiu o seu obxectivo de proporcionar aos agricultores e outras partes interesadas dos sectores do tomate e da alimentación unha plataforma de información baseada na ciencia e novos materiais máis resistentes. Todo isto está a repercutir positivamente nos produtores tradicionais de tomate, aumentando a súa competitividade e, polo tanto, promovendo variedades tradicionais que teñen impacto nos consumidores. Espérase que o éxito de TRADITOM teña un impacto noutros cultivos tradicionais, xa que pode servir como punto de referencia para demostrar os beneficios da investigación participativa colaborativa.
- CONSEJO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS (CSIC)
 
 
 
 
        
   
                         
             
            