Skip to main content
logo proyecto horizonte traditom

H2020 TRADITOM Proiektua: Tomate barietate tradizionalak eta praktika kulturalak: nekazaritza-dibertsifikazioaren aldeko argudio bat, elikagaien segurtasunean eta Europako biztanleriaren osasunean eragina duena

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2015 -2018
  • Esleitutako Aurrekontua 4.372.015,25 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
  • Proiektuaren webgunea TRADITOM
Jardueren deskribapena

TRADITOMek emaitza hauek lortu ditu:

  1. Proiektuak Europako tomate barietate tradizionalen bildumarik handiena bildu zuen, hazi-banku sakabanatuetatik, ikerketa-laborategietatik eta nekazaritza-elkarteetatik haziak eskatuz. Gaur egungo bildumak 1.800 barietate desberdin baino gehiago ditu (hasieran aurreikusitakoa baino 500 gehiago). Hazten ari diren eskualdeei buruzko pasaporte-datuak bildu dira, eta informazio eta material zehatzak dituen web biltegi bat sortu da.
  2. TRADITOM-en aldakortasun genotipikoaren eta fenotipikoaren ebaluazioa 1691 barietate ez-erredundanterentzat amaitu da. Informazio baliotsua lortu da 141 ezaugarri kuantitatibo eta 43 ezaugarri kualitatibotarako, nekazaritza-enpresari, hazle-enpresari, elikagai-teknologoei eta kontsumitzaileen interesak asetzeko. Identifikatutako aldakortasun-maila handiak TRADITOM-en balioa berresten du hainbat aplikaziotarako, intereseko ezaugarrien araberako barietateen hautaketatik hasi eta (adibidez, fruituaren tamaina, forma, kolorea, produktibitatea, uzta osteko portaera, etab.) barietateen babesean, barietate bikoiztuak detektatzean, etab. erabiltzeko. Ingurumen- eta laborantza-baldintzek ezaugarri horien adierazpenean duten eragina ere aztertu da ia 32.000 landare eta haien fruituekin egindako entseguetan (12 kokapen ezberdinetan probatutako 4 estres-baldintza mugatu).
  3. Hazkuntzari dagokionez, gaixotasunen erresistentzia-geneak (DRG) 422 F1 hibrido berritan sartzeak agerian utzi du zein ezaugarri tradizional mantentzen diren eta zein galtzen diren gurutzaketa espezifikoaren arabera. Guztira, 1691 barietate baino gehiago, 422 F1 hazkuntza-lerro eta 28BC baino gehiago ebaluatu dira. Bazkide akademiko eta industrialekin lankidetza estuan, tomate tradizionalen erresilientzia handitzeko material eta gurutzaketa onenak identifikatzen ditugu, haien zapore tradizionala mantenduz. DRG-a inguratzen duten geneen identifikazioak, kalitatean eragin negatiboak dituztenak, introgresioaren tamaina murriztea bultzatu gaitu, lotura-efektu negatiboak ezabatzeko. Estrategia hau eraginkorra frogatu da TRADITOM-en eta nekazariek orain barietate eratoru berriak erabiltzen ari dira.
  4. Balioztatzea posible izan zen lehenik eta behin uzta bakar baterako orain arteko metabolitoen profilaketa plataforma indartsuena optimizatuz (700 metabolito baino gehiago identifikatu dira). Ondoren, TRADITOM barietate multzo baten (11.124 lagin aztertu) osasun eta zapore metabolitoen osagarriaren profila egiteko erabili zen. Osasun eta zapore metabolitoen multzo hobetua erabili da metabolito horien konbinazio desberdinak ordezkatuko dituzten barietateak definitzeko, eta, denborarekin, kontsumitzaile mota desberdinek nahiago izango dituzte. Horrez gain, kontsumitzaileen lehentasunak, uzta osteko portaera eta tomate tradizionalen merkaturatzea mugatzen duten faktore sozioekonomikoak ebaluatu genituen. "Balioztatze" hau TRADITOMen kasu-azterketetan erabili izan da dagoeneko, kalitate-ziurtagiriak lortuz eta kontsumitzaileen eta jatetxeen jabeen beharrak asetuz.
  5. TRADITOMek interesdun guztietako ordezkariak parte hartu zuen, nekazari, hazle eta zientzialarietatik hasi eta elikagai-aditu, sukaldari, kontsumitzaile eta gehiagoraino. Jarduera bateratuen artean, ikerketa eta lan teknikoan parte hartze aktiboa, eztabaidetan eta emaitzen zabalkundea zeuden. Bazkideek beren lana hainbat artikulutan argitaratu zuten, nazioarteko konferentzietan eta tokiko elikagai azoketan parte hartu zuten eta prestakuntza tailerrak egin zituzten nekazariekin. Partzuergoak publikoarekin harremanetan jarri zen proiektuaren ikuspegia eta misioa gure webgunearen, sare sozialen, prentsa-oharren eta elkarrizketen bidez zabalduz.
Testuinguruko deskribapena

TRADITOM ikerketa eta berrikuntza proiektu bat da, Europako tomate barietate tradizionalak eta haien laborantza praktikak identifikatu eta hobetzera bideratua. TRADITOM-en helburu nagusia tomate-ekoizle tradizionalei ustiategietan hazitako edo biltegi publikoetan eskuragarri dauden tomate-barietate tradizionalen identitateari eta aldakortasunari buruzko ezagutza-plataforma sendo eta zientifiko bat eskaintzea da.

TRADITOM-en emaitzek tomate-ekoizle tradizionalen lehiakortasuna handitzen lagunduko dute, tomate tradizionalen eta laborantza-praktiken ondare aberatsa instalazio teknologiko aurreratuetan hazitako hibrido modernoen sorta estu batekin ordezkatzen ari den merkatu batean. Horrek askotan aldakortasun galera eta ondorengo kontsumitzaileen kexak zapore galerari buruz dakartza. Frutaren kalitatearen galerak negatiboki eragiten dio Europako biztanleriaren kontsumoari eta elikadura osasungarriari.

Testuinguru honetan, TRADITOMen helburu espezifiko hauek lortu dira:

  1. Informazioa eta kontserbazioa: TRADITOM mapa eta biltegi bat sortu dira. EBko tomate barietate tradizionalen deskribapenak, haien laborantza metodoak, tradizionalki hazi diren eskualdeen ingurumen-ezaugarriak eta haziak biltegiratzeko leku bat biltzen ditu.
  2. Ebaluazioa: TRADITOM barietateetan eskuragarri dagoen aldakortasun genotipikoa eta fenotipikoa ebaluatu da, eta beharrezko ebidentzia zientifikoa lortu da barietate tradizionalak komertzialki hobetutako kultibarretatik identifikatu eta bereizteko.
  3. Hobekuntza: Nekazariei eta hazleei barietate tradizionalen bertsio berriak eskaintzen ari zaizkie, errendimendu eta gaixotasunekiko erresistentzia ezaugarriak dituztenak, haien ezaugarri sentsorial onak arriskuan jarri gabe.
  4. Balioztatzea: Barietate tradizionalak eta kalitatea hobetzen duten laborantza-metodo tradizionalen eragina hobetu dira, haien nutrizio- eta osasun-sustapen konposatuen edukiaren karakterizazio sakon baten, kontsumitzaileen lehentasunak identifikatu eta merkatuan zabaltzea mugatzen duten faktore sozioekonomikoak ebaluatu ondoren.
Helburuak

Tomateak EBn gehien kontsumitzen den bigarren barazkia dira eta mantenugai, bitamina eta antioxidatzaile askoren iturri garrantzitsua. Tomate modernoen zapore galerari buruzko kontsumitzaileen kexek aukera eskaintzen dute tomate barietate tradizionalak hobetzeko, higadura genetikotik babestuz eta errendimendu handiagoa eta izurriteen aurkako erresistentzia duten kultibar modernoekin ordezkatuz.

Aldakortasun genetikoa, epigenetikoa eta fenotipikoa, baita ustiategietako eta biltegi publikoetako ezagutza ere, TRADITOM datu-base batean eta hazi-biltegi batean (O1) kontzentratu egingo dira. TRADITOM barietateetan dagoen aldakortasun genetiko eta fenotipikoa ebaluatuko da, baita kultibar modernoekiko (O2) dauden desberdintasun genetiko eta epigenetikoak ere. Errendimendu onartezin baxua eta/edo patogenoekiko erresistentzia direla eta, laborantza jasangarria ez den barietateentzat, F1 hibrido berriak sortuko dira, barietate tradizionalen kalitate-ezaugarriak mantenduz eta errendimendu eta gaixotasunekiko erresistentzia ezaugarriak (O3) barneratuz.

Azkenik, barietate tradizionalak eta laborantza-metodo tradizionalen eragina hobetuko dira, zaporearekin eta osasunarekin lotutako konposatuen konposizioaren karakterizazio sakon baten bidez, kontsumitzaileen lehentasunak identifikatuz, merkatuan duten hedapena mugatzen duten faktore sozioekonomikoak ebaluatuz eta kasu-azterketa esanguratsuenak DOP edo IGP izendapenen bidez (O4) babestuz.

TRADITOM diziplina anitzeko ikerketa translazionalaren proiektu bat da, hainbat eragile biltzen dituena, akademian lan egiten duten zientzialariak, tokiko nekazaritza-komunitateak, kontsumitzaileen adituak eta tokiko germen-plasma kontserbatu duten hazi-enpresa txikiak biltzen dituena, tomateen genetika, genomika eta metabolomikan sortutako ezagutza zabala tomate-barietate tradizionaletan aprobetxatzeko eta aplikatzeko. Horrek tomate barietate tradizionalak gordetzen lagunduko du eta landa-komunitateen lehiakortasun-abantaila hobetuko du, haien ekoizpenean oinarrituta.

Results

TRADITOMek orain arte Europako tomate barietate tradizionalen azterketa zabalena ekarri du. Inkesta hau EBko Mediterraneoko herrialdeetako hazkunde-eremu nagusietako nekazari tradizionalekin lankidetzan egin zen, eta informazioa TRADITOM proiektuaren webgunean zentralizatu zen. Honek tomate baliabideei buruzko informazio maila aurrekaririk gabea adierazten du, eta ondorio garrantzitsuak ditu ez bakarrik tokiko aldaeren sailkapen zientifikorako, jatorrirako eta dibertsifikaziorako, baita tokiko aldaera bat zerk egiten duen hain berezi edo desberdin beste batetik eta zein barietate izan daitezkeen interesgarriak gehiago lantzeko edo erabiltzeko definitzen laguntzeko ere.

Gainera, TRADITOMen parte-hartze ikerketari esker, azken erabiltzaileen eta informazio-ekoizleen arteko elkarrekintza estu honek eragin oso positiboa izaten ari da nekazari tradizionalen ikerketa zientifikoarekiko pertzepzioan eta, alderantziz, zientzialarien nekazaritza tradizionalarekiko pertzepzioan.

TRADITOM partzuergoak kalitate organoleptikoa mantentzeko garrantzitsuak diren gene eta eskualde genetikoei buruz duen ezagutzari esker, gaixotasunekiko erresistenteak diren barietateen prototipoak garatu ditugu. Nekazariek F1 lerroak hautatzen ari dira gaur egun (hazi-bazkidearen bidez eskuragarri) eta, haiekin lankidetzan, atzeranzko gurutzaketa materialak hasi dira, eta horrek ekoizleak zein kontsumitzaileak ase ditzake.

Laburbilduz, TRADITOMek bere helburua lortu du: nekazariei eta tomate eta elikagaien sektoreko beste interesdun batzuei zientzian oinarritutako informazio plataforma bat eta material berri eta erresilienteagoak eskaintzea. Honek guztiak eragin positiboa du tomate ekoizle tradizionalengan, haien lehiakortasuna handituz eta, beraz, kontsumitzaileengan eragina duten barietate tradizionalak sustatuz. TRADITOM-en arrakastak beste labore tradizional batzuetan eragina izango duela espero da, ikerketa parte-hartzaile kolaboratiboaren onurak erakusteko erreferentzia gisa balio dezakeelako.

Koordinatzaileak
  • CONSEJO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS (CSIC)