Skip to main content
logo proyecto horizonte traditom

H2020 TRADITOM Proiektua: Tomate barietate tradizionalak eta praktika kulturalak: nekazaritza dibertsifikaziorako argudioa, elikagaien segurtasunean eta Europako biztanleriaren osasunean eragina duena.

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2015 -2018
  • Esleitutako Aurrekontua 4.372.015,25 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia H2020
  • Proiektuaren webgunea TRADITOM
Jardueren deskribapena

TRADITOMek emaitza hauek lortu ditu:

  1. Proiektuak Europako tomate barietate tradizionalen bildumarik handiena bildu zuen hazi-banku, ikerketa-laborategi eta nekazari-elkarte sakabanatuta dauden haziak eskatuz. Egungo bildumak 1.800 barietate ezberdin gainditzen ditu (hasieran aurreikusitakoa baino 500 gehiago). Hazten ari diren eskualdeei buruzko pasaporteko datuak bildu dira, eta informazio zehatza eta materialak dituen web biltegi bat sortu da.
  2. TRADITOM-en aldakortasun genotipikoaren eta fenotipikoaren ebaluazioa amaitu da erredundante ez diren 1691 barietaterentzat. Nekazari, hazle, elikagaien teknologo eta kontsumitzaileen interesei erantzuten dieten 141 ezaugarri kuantitatibo eta 43 kualitatibori buruzko informazio baliotsua lortu da. Identifikatutako aldakortasun-maila handiak TRADITOM-en balioa egiaztatzen du hainbat aplikaziotarako, interes-ezaugarrien (adibidez, fruituaren tamaina, forma, kolorea, produktibitatea, uzta osteko portaera, etab.) oinarritutako barietateen hautapenetik barietateen babeserako, barietate bikoiztuak detektatzeko, etab. Ingurugiro- eta laborantza-baldintzek ezaugarri horien adierazpenean duten eragina ere aztertu da (landare eta entsegu mugatuetan) estres-baldintzak 12 toki ezberdinetan probatu dira).
  3. Hazkuntzari dagokionez, 422 F1 hibrido berritan gaixotasunen erresistentzia geneak (DRG) sartzeak agerian utzi du zein ezaugarri tradizionalak mantentzen diren eta zein galtzen diren gurutze espezifikoaren arabera. Guztira, >1691 barietate, 422 F1 ugalketa-lerro eta >28BC ebaluatu dira. Bazkide akademiko eta industrialekin lankidetza estuan, material eta gurutze onenak identifikatzen ditugu oinordeko tomateen erresilientzia areagotzeko, haien zapore tradizionala mantenduz. Kalitatean eragin negatiboak dituzten DRG alboko geneen identifikazioak introgresioaren tamaina murriztea bultzatu gintuen lotura-efektu negatiboak ezabatzeko. Estrategia hau eraginkorra izan da TRADITOM-en eta orain nekazariek eratorritako barietate berriak erabiltzen ari dira.
  4. Balioztatzea lehenik eta behin labore bakarrerako orain arteko metabolitoen profilak egiteko plataforma indartsuena optimizatuz (700 metabolito baino gehiago identifikatu dira). Ondoren, TRADITOM barietateen oinarrizko multzo baten osasun- eta zapore-metabolitoen osagarria profilatzeko erabili zen (11.124 lagin aztertu ziren). Osasun- eta zapore-metabolitoen multzo hobetua metabolito horien konbinazio desberdinak irudikatuko dituzten eta, denboraren poderioz, kontsumitzaile mota ezberdinek hobetsiko dituzten barietateak definitzeko erabili da. Horrez gain, kontsumitzaileen lehentasunak, uzta osteko portaera eta tomate tradizionalaren komertzializazioa mugatzen duten faktore sozioekonomikoak ebaluatu ditugu. "Balorizazio" hori TRADITOM-en kasu-azterketetan erabili da jada, kalitate-ziurtagiriak lortuz eta kontsumitzaileen eta jatetxeen beharrak asetzeko.
  5. TRADITOM-ek eragile guztietako ordezkariek parte hartu zuten, nekazari, hazle eta zientzialariek, elikagaien adituek, sukaldariek, kontsumitzaileek eta abar. Bateraturiko jarduerak ikerketan eta lan teknikoan, eztabaidetan eta emaitzen zabalkundean parte-hartze aktiboa izan ziren. Bazkideek euren lana hainbat artikulutan argitaratu zuten, nazioarteko biltzarretan, tokiko elikagaien azoketan parte hartu zuten eta nekazariekin prestakuntza tailerrak egin zituzten. Partzuergoak publikoa engaiatu zuen proiektuaren ikuspegia eta eginkizuna gure webgunearen, sare sozialen, prentsa oharren eta elkarrizketen bidez zabalduz.
Testuinguruko deskribapena

TRADITOM ikerketa eta berrikuntza proiektu bat da, Europako tomate barietate tradizionalak eta haien laborantza praktikak identifikatu eta hobetzera bideratua. TRADITOM-en helburu nagusia tomate-ekoizle tradizionalei ustiategietan hazitako edo biltegi publikoetan eskuragarri dauden tomate-barietate tradizionalen identitateari eta aldakortasunari buruzko ezagutza-plataforma sendo eta zientifiko bat eskaintzea da.

TRADITOM-en emaitzek tomate-ekoizle tradizionalen lehiakortasuna handitzen lagunduko dute, tomate tradizionalen eta laborantza-praktiken ondare aberatsa instalazio teknologiko aurreratuetan hazitako hibrido modernoen sorta estu batekin ordezkatzen ari den merkatu batean. Horrek askotan aldakortasun galera eta ondorengo kontsumitzaileen kexak zapore galerari buruz dakar. Frutaren kalitatearen galerak negatiboki eragiten dio Europako biztanleriaren kontsumoari eta elikadura osasungarriari.

Testuinguru honetan, TRADITOMen helburu espezifiko hauek lortu dira:

  1. Informazioa eta kontserbazioa: TRADITOM mapa eta biltegi bat sortu dira. EBko tomate barietate tradizionalen deskribapenak, haien laborantza metodoak, tradizionalki hazi diren eskualdeen ingurumen-ezaugarriak eta haziak biltegiratzeko leku bat biltzen ditu.
  2. Ebaluazioa: TRADITOM barietateetan eskuragarri dagoen aldakortasun genotipikoa eta fenotipikoa ebaluatu da, eta beharrezko ebidentzia zientifikoa lortu da barietate tradizionalak komertzialki hobetutako kultibarretatik identifikatu eta bereizteko.
  3. Hobekuntza: Nekazariei eta hazleei barietate tradizionalen bertsio berriak eskaintzen ari zaizkie, errendimendu eta gaixotasunekiko erresistentzia ezaugarriak dituztenak, haien ezaugarri sentsorial onak arriskuan jarri gabe.
  4. Balioztatzea: Barietate tradizionalak eta kalitatea hobetzen duten laborantza-metodo tradizionalen eragina hobetu dira, haien nutrizio- eta osasun-sustapen konposatuen edukiaren karakterizazio sakon baten, kontsumitzaileen lehentasunak identifikatu eta merkatuan zabaltzea mugatzen duten faktore sozioekonomikoak ebaluatu ondoren.
Helburuak

Tomatea EBn gehien kontsumitzen den barazkia da eta mantenugai, bitamina eta antioxidatzaile ugariren iturri garrantzitsua da. Tomate modernoen zapore galerari buruzko kontsumitzaileen kexek tomate-barietate tradizionalak hobetzeko aukera eskaintzen dute, higadura genetikotik babestuz eta etekin handiagoarekin eta izurriteekiko erresistentzia duten kultibo modernoekin ordezkatuz.

Aldakortasun genetikoa, epigenetikoa eta fenotipikoa, baita ustiategietako eta biltegi publikoetako ezagutzak ere, TRADITOM datu-base batean eta hazien biltegi batean (O1) bilduko dira. TRADITOM barietateetan dagoen aldakortasun genetikoa eta fenotipikoa ebaluatuko da, baita desberdintasun genetikoak eta epigenetikoak ere kultibo modernoekiko (O2). Etekin onartezina den baxuagatik eta/edo patogenoen erresistentziagatik laborantza jasangarria ez duten barietateetarako, F1 hibrido berriak sortuko dira, barietate tradizionalen kalitate-ezaugarriak mantentzen dituztenak eta errendimendu eta gaixotasunekiko erresistentzia ezaugarriak (O3) barne hartzen dituztenak.

Azkenik, barietate tradizionalak eta laborantza-metodo tradizionalen eragina hobetuko dira, haien osaeraren karakterizazio sakon baten bidez, zaporearekin eta osasunarekin lotutako konposatuen arabera, kontsumitzaileen lehentasunen identifikazioa, merkatuan hedapena mugatzen duten faktore sozioekonomikoen ebaluazioa eta kasu praktiko esanguratsuenen babesa DOP edo IGP izendapenen bidez (O4).

TRADITOM diziplina anitzeko eta eragile anitzeko translazio-ikerketa-proiektu bat da, akademian lan egiten duten zientzialariak, tokiko nekazari komunitateak, kontsumitzaileen adituak eta tokiko germoplasma kontserbatu duten hazi-enpresa txikiak biltzen dituena, tomatearen genetikan, genomikan eta metabolomikan sortutako ezagutza kopuru handia tomate-barietate tradizionaletan aprobetxatzeko eta aplikatzeko. Horrek tomate-barietate tradizionalak mantentzen lagunduko du eta landa-komunitateen abantaila lehiakorra hobetzen lagunduko du ekoizpenaren arabera.

Results

TRADITOM-ek Europako tomate-barietate tradizionalen orain arteko esploraziorik zabalena lortu du. Inkesta hau EBko Mediterraneoko herrialdeetako hazkuntza eremu nagusietako nekazari tradizionalekin elkarlanean egin da, eta informazioa TRADITOM proiektuaren webgunean zentralizatu da. Honek tomate-baliabideei buruzko aurrekaririk gabeko informazio-maila adierazten du, eta ondorio garrantzitsuak ditu, ez bakarrik lurreko arrazen sailkapen zientifikorako, jatorrirako eta dibertsifikaziorako, baita lurralde-arraza bat besteengandik hain berezia edo desberdina den definitzen laguntzeko eta zein barietate izan daitezkeen interesgarriak laborantza edo erabilera gehiagorako.

Gainera, TRADITOM-en ikerketa parte-hartzaileari esker, azken erabiltzaileen eta informazio-ekoizleen arteko elkarrekintza estu horrek eragin oso positiboa izaten ari da baserritar tradizionalen ikerketa zientifikoari buruz duten pertzepzioan eta, alderantziz, zientzialariek nekazaritza tradizionalari buruz duten pertzepzioan.

TRADITOM partzuergoak kalitate organoleptikoari eusteko garrantzitsuak diren gene eta eskualde genetikoen ezagutzari esker, gaixotasunekiko erresistenteak diren barietateen prototipoak garatu ditugu. Nekazariak F1 lerroak hautatzen ari dira momentu honetan (hazien bazkidearen bitartez eskuragarri) eta, haiekin elkarlanean, ekoizleak zein kontsumitzaileak ase ditzaketen materialak backcrossing hasi dira.

Laburbilduz, TRADITOM-ek tomatearen eta elikagaien sektoreko nekazariei eta gainerako eragileei zientzian oinarritutako informazio plataforma eta material erresistente berriak eskaintzea lortu du. Horrek guztiak positiboki eragiten die tomate-ekoizle tradizionalei, haien lehiakortasuna areagotuz eta, beraz, kontsumitzaileengan eragina duten barietate tradizionalak sustatuz. TRADITOM-en arrakastak beste labore tradizionalen eragina izango duela espero da, lankidetza-ikerketen onurak erakusteko erreferentzia gisa balio dezakeelako.

Koordinatzaileak
  • CONSEJO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS (CSIC)