Skip to main content
logo proyecto horizonte traditom

Projecte H2020 TRADITOM: Varietats tradicionals de tomàquet i pràctiques culturals: un argument a favor de la diversificació agrícola amb impacte en la seguretat alimentària i la salut de la població europea

  • Tipus Projecte
  • Estat Completat
  • Execució 2015 -2018
  • Pressupost assignat 4.372.015,25 €
  • Àmbit Europeo
  • Font principal de finançament H2020
  • Web del projecte TRADITOM
Descripció de les activitats

TRADITOM ha aconseguit els resultats següents:

  1. El projecte va reunir la col·lecció més gran de varietats tradicionals europees de tomàquet mitjançant la sol·licitud de llavors a bancs de llavors dispersos, laboratoris de recerca i associacions d'agricultors. La col·lecció actual supera les 1800 varietats diferents (500 més de les previstes inicialment). S'han recopilat dades de passaport relatives a les regions de cultiu i s'ha creat un repositori web amb informació detallada i materials.
  2. S'ha completat l'avaluació de la variabilitat genotípica i fenotípica a TRADITOM per a 1691 varietats no redundants. S'ha obtingut informació valuosa per a 141 característiques quantitatives i 43 qualitatives que abasten els interessos de pagesos, obtentors, tecnòlegs alimentaris i consumidors. El gran grau de variabilitat identificat corrobora el valor de TRADITOM per a diverses aplicacions, des de la selecció de varietats basades en trets d'interès (p. ex. mida del fruit, forma, color, productivitat, comportament postcollita, etc.) fins al seu ús en protecció de varietats, detecció de varietats duplicades, etc. L'efecte de les condicions ambientals i de cultiu en l'expressió dels trets esmentats també s'ha analitzat en assajos amb gairebé 32.000 plantes i els seus fruits (4 condicions d'estrès limitat provades en 12 ubicacions diferents).
  3. En termes de millora, la introducció de gens de resistència a malalties (DRG) en 422 nous híbrids F1 ha revelat quins trets tradicionals es conserven i quins es perden depenent de la cruïlla específica. En total, s'han avaluat >1691 varietats, 422 línies de millora F1 i >28BC. En estreta col·laboració entre socis acadèmics i industrials, identifiquem els millors materials i creus per augmentar la resiliència dels tomàquets tradicionals mantenint alhora el seu sabor tradicional. La identificació de gens que flanquegen el DRG amb efectes negatius en la qualitat ens va impulsar a reduir la mida de la introgressió per eliminar qualsevol efecte de lligament negatiu. Aquesta estratègia ha demostrat la seva eficàcia a TRADITOM i els agricultors utilitzen actualment noves varietats derivades.
  4. La valorització va ser possible optimitzant primer la plataforma de perfilat de metabòlits més potent fins ara per a un sol cultiu (més de 700 metabòlits identificats). Posteriorment, es va utilitzar per perfilar el complement de metabòlits de salut i sabor d'un conjunt bàsic de varietats TRADITOM (11.124 mostres analitzades). El conjunt millorat de metabòlits de salut i sabor s'ha utilitzat per definir les varietats que representaran diferents combinacions dels metabòlits esmentats i que, amb el temps, seran preferides per diferents tipus de consumidors. A més, avaluem les preferències dels consumidors, el comportament postcollita i els factors socioeconòmics que restringeixen la comercialització de tomàquets tradicionals. Aquesta «valorització» ja s'ha utilitzat en estudis de cas a TRADITOM, cosa que ha donat lloc a certificats de qualitat ia l'atenció de les necessitats de consumidors i restauradors.
  5. TRADITOM va involucrar representants de totes les parts interessades, des de pagesos, criadors i científics fins a experts en alimentació, cuiners, consumidors, etc. Les activitats conjuntes van incloure participació activa en investigació i treball tècnic, debats i difusió de resultats. Els socis van publicar el seu treball a diversos articles, van participar en congressos internacionals, fires locals d'aliments i tallers de capacitació amb agricultors. El consorci va involucrar el públic difonent la visió i la missió del projecte a través del nostre lloc web, xarxes socials, comunicats de premsa o entrevistes.
Descripció contextual

TRADITOM és un projecte de recerca i innovació centrat en la identificació i la valorització de les varietats tradicionals europees de tomàquet i les seves pràctiques de cultiu. L'objectiu principal de TRADITOM és proporcionar als agricultors de tomàquet tradicionals una sòlida plataforma de coneixement amb base científica sobre la identitat i variabilitat de les varietats tradicionals de tomàquet que es cultiven a la finca o estan disponibles a repositoris públics.

Els resultats de TRADITOM contribuiran a augmentar la competitivitat dels agricultors de tomàquets tradicionals en un mercat que està substituint progressivament el ric patrimoni de tomàquets i pràctiques de cultiu tradicionals per un conjunt reduït d'híbrids moderns cultivats en instal·lacions d'alta tecnologia. Això sol provocar una pèrdua de variabilitat i les consegüents queixes dels consumidors sobre la pèrdua de sabor. La pèrdua de qualitat de la fruita afecta negativament el consum i una nutrició saludable de la població europea.

En aquest context, s'han assolit els objectius específics següents de TRADITOM:

  1. Informació i conservació: S'ha creat un mapa i un repositori de TRADITOM a. Inclou descripcions de varietats tradicionals de tomàquet de la UE, els mètodes de cultiu, les característiques ambientals de les regions on s'han cultivat tradicionalment i és un lloc on s'emmagatzemen les llavors.
  2. Avaluació: S'ha avaluat la variabilitat genotípica i fenotípica disponible present a les varietats TRADITOM, s'ha obtingut l'evidència científica necessària per identificar i distingir les varietats tradicionals dels cultivars millorats comercialment.
  3. Millora: S'estan proporcionant als agricultors i obtentors noves versions de varietats tradicionals que incorporen trets de rendiment i resistència a malalties sense afectar-ne les bones característiques sensorials.
  4. Valorització: Les varietats tradicionals i l'impacte dels mètodes de cultiu tradicionals que milloren la qualitat s'han millorat mitjançant una caracterització exhaustiva del contingut en compostos nutricionals i saludables, la identificació de les preferències dels consumidors i l'avaluació dels factors socioeconòmics que en limiten la difusió al mercat.
Objectius

El tomàquet és la segona hortalissa més consumida a la UE i una font important de nombrosos nutrients, vitamines i antioxidants. Les queixes dels consumidors sobre la pèrdua de sabor dels tomàquets moderns ofereixen una oportunitat per valoritzar les varietats tradicionals de tomàquet, per tal de protegir-les de l'erosió genètica i la seva substitució per cultivars moderns de més rendiment i resistència a les plagues.

La variabilitat genètica, epigenètica i fenotípica, així com el coneixement de les explotacions agrícoles i dels repositoris públics, es concentraran en una base de dades TRADITOM i un repositori de llavors (O1). S'avaluarà la variabilitat genètica i fenotípica present a les varietats TRADITOM, així com les diferències genètiques i epigenètiques respecte als cultivars moderns (O2). Per a les varietats el cultiu de les quals no és sostenible a causa d'un rendiment inacceptablement baix i/o resistència a patògens, es generaran nous híbrids F1, que conserven les característiques de qualitat de les varietats tradicionals i incorporen trets de rendiment i resistència a malalties (O3).

Finalment, les varietats tradicionals i l'impacte dels mètodes de cultiu tradicionals es valoritzaran mitjançant una caracterització exhaustiva de la seva composició en termes de compostos relacionats amb el sabor i la salut, la identificació de les preferències dels consumidors, l'avaluació dels factors socioeconòmics que en limiten la difusió al mercat i la protecció dels estudis de cas més significatius mitjançant denominacions de D4.

TRADITOM és un projecte de recerca translacional multidisciplinari i de múltiples actors que reuneix científics que treballen en l'àmbit acadèmic, comunitats agrícoles locals, experts en consum i petites empreses de llavors que han preservat el germoplasma local, per tal d'aprofitar i aplicar a les varietats tradicionals de tomàquet l'enorme coneixement generat a la genètica. Això ajudarà a conservar les varietats tradicionals de tomàquet i millorarà l'avantatge competitiu de les comunitats rurals en funció de la seva producció.

Resultats

TRADITOM ha donat com a resultat l'exploració més exhaustiva fins avui de les varietats tradicionals de tomàquet europees. Aquesta exploració s'ha dut a terme en col·laboració amb pagesos tradicionals de les principals zones de cultiu dels països mediterranis de la UE, i la informació s'ha centralitzat al lloc web del projecte TRADITOM. Això representa un nivell d'informació sense precedents sobre els recursos de la tomaca, amb implicacions importants no només per a la classificació científica, l'origen i la diversificació de les varietats locals, sinó també per ajudar a definir què fa que una varietat local sigui tan especial o diferent d'una altra i quines varietats podrien ser interessants per al seu cultiu o ús posterior.

A més, gràcies a la investigació participativa de TRADITOM, aquesta estreta interacció entre els usuaris finals i els productors de la informació té un impacte molt positiu en la percepció de la investigació científica per part dels agricultors tradicionals i, viceversa, en la percepció de l'agricultura tradicional per part dels científics.

Gràcies al coneixement del consorci TRADITOM sobre gens i regions genètiques importants per mantenir la qualitat organolèptica, hem desenvolupat prototips de varietats resistents a malalties: els agricultors seleccionen actualment línies F1 (disponibles a través del soci de llavors) i, en col·laboració amb ells, s'han iniciat materials de retrocreuament que poden satisfer.

En resum, TRADITOM ha aconseguit el seu objectiu de proporcionar als agricultors ia altres actors del sector de la tomaca i l'alimentació una plataforma d'informació amb base científica i nous materials amb més resiliència. Tot això està impactant positivament els productors tradicionals de tomàquet, augmentant-ne la competitivitat i, per tant, impulsant les varietats tradicionals amb impacte en els consumidors. S'espera que l'èxit de TRADITOM impacti altres cultius tradicionals, ja que pot servir com un referent que demostri els beneficis de la investigació participativa conjunta.

Coordinadors
  • CONSEJO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS (CSIC)