Ir o contido principal

Proxecto H2020 NanoPack: Liña de produción piloto de nanocompostos poliméricos funcionais a partir de nanotubos de haloisita natural: demostración da liberación controlada de antimicrobianos activos en aplicacións de envasado de alimentos.

  • Tipo Proxecto
  • Estado Cheo
  • Execución 2017 -2019
  • Orzamento asignado 7.665.218,00 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
  • Páxina web do proxecto Proyecto NanoPack
Descrición

NanoPack demostrará unha solución para prolongar a vida útil dos alimentos mediante o uso de novas superficies antimicrobianas intelixentes, aplicadas a produtos de envasado activo de alimentos. Implementaranse liñas piloto en entornos industriais operativos para fabricar películas de polímeros antimicrobianos comercialmente viables e aceptables para o consumidor. Isto minimizará a cantidade de conservantes necesarios para manter a frescura, engadir valor e garantir a seguridade en toda a cadea de subministración.

O proxecto empregará nanotubos de haloisita (HNT) naturais como portadores fiables e seguros de compostos bioactivos que non poden migrar dos envases aos alimentos. Maximizando a seguridade, liberan lentamente pequenas cantidades de axentes naturais potentes, volátiles e de amplo espectro no espazo superior do recipiente. O uso da nanotecnoloxía permite:

  1. Introducir moléculas sensibles en películas de polímeros.
  2. Manter a funcionalidade antimicrobiana sen afectar as propiedades da película.
  3. Producir potentes superficies antimicrobianas con propiedades regulables, á vez que crea un efecto "controlador" activado polo pH para frear a liberación da carga encapsulada. A película resultante amosará propiedades antimicrobianas que non se conseguen coa tecnoloxía actual.

Os procesos ao longo da cadea de subministración validaranse mediante cinco probas piloto en liñas de produción existentes:

  1. Carga antimicrobiana.
  2. Produción de polímeros HNT antimicrobianos.
  3. Produción de película de envasado antimicrobiana
  4. Uso de novos envases en produtos alimenticios. Avaliarase a viabilidade comercial, incluíndo a aceptación do consumidor e os aspectos legais, regulamentarios, de seguridade e ambientais.

O éxito de NanoPack dará lugar a un envasado antimicrobiano para alimentos validado, aceptado polos consumidores e baseado na nanotecnoloxía que mellorará a seguridade alimentaria, previrá brotes de enfermidades transmitidas por alimentos e reducirá o desperdicio de alimentos causado pola deterioración prematura. Uns produtos de maior rendemento, máis seguros e máis intelixentes posicionarán a Europa como líder en nanotecnoloxía alimentaria e envases antimicrobianos intelixentes, ao tempo que impulsarán a competitividade e o crecemento do sector.

Descrición das actividades

As actividades incluíron traballos preparatorios, catro proxectos piloto e actividades para aumentar o impacto do proxecto. O traballo preparatorio incluíu a funcionalización das superficies internas e externas dos HNT para maximizar a carga e a liberación controlada das cargas antimicrobianas. Ademais, probouse a actividade antimicrobiana de 12 OE e as súas combinacións contra microorganismos alimentarios relevantes. Especificamente, unha combinación de carvacrol, timol e cinamaldehído mostrou unha actividade antimicrobiana moi prometedora e sinérxica contra E. coli, Listeria innocua e Penicillium commune (que representan bacterias grampositivas, bacterias gramnegativas e mofo, respectivamente) e probáronse diferentes concentracións en proxectos piloto para acadar a maior eficacia antimicrobiana a baixas concentracións. O escalado exitoso do proceso de carga realizouse en 3 tipos de HNT: prístinos (non procesados) e 2 tipos de HNT funcionalizados: gravados e silanizados. O proceso de carga confire unha mellor estabilidade térmica de polo menos 30 °C aos OE, o que permite a súa mestura por fusión con polímeros a altas temperaturas de fabricación. Levouse a cabo con éxito a mestura por fusión de tres tipos de HNT cargados do proxecto Pilot I con diferentes polímeros. Os masterbatches do proxecto Pilot II caracterizáronse para avaliar a procesabilidade e a actividade antimicrobiana. O procesamento de varios compostos como parte do proxecto piloto III levouse a cabo utilizando as instalacións existentes en plantas piloto industriais. Ademais, producíronse películas en instalacións industriais grandes e pequenas, CFlex e Tommen, respectivamente, o que demostra a transferibilidade da tecnoloxía a plantas de produción grandes e pequenas.

Probáronse varias configuracións de películas activas de NanoPack (diferentes números de capas e varios contidos de aceites esenciais) en diferentes sistemas alimentarios, incluíndo produtos lácteos, produtos de panadería, carne, peixe e produtos frescos (cereixas). Realizouse unha avaliación de seguridade para o uso de HNT, tanto para o persoal que traballa na fabricación de produtos como para os consumidores que consomen alimentos envasados con NanoPack. Os estudos de seguridade e toxicidade en ratos revelaron que os HNT non causan citotoxicidade; Non obstante, os HNTS rexistrados (e-HNTS) asociáronse coa inflamación pulmonar. Traballar con HNT durante a aplicación a grande escala de HNT prístinos e gravados é viable se se toman as precaucións recomendadas. Os estudos ecotoxicolóxicos investigaron os efectos dos HNT prístinos e os e-HNT no medio acuático. As probas con D. magna non mostraron inhibición da reprodución en HNT prístinos, pero os e-HNT prolongaron o período ata a primeira descendencia e reduciron o número de crías vivas. Os resultados levaron á decisión de proceder unicamente con HNT prístinos. Os estudos de migración mediron o movemento de HNT e aceites esenciais desde as películas aos alimentos. Concluíuse que os HNT non migran fóra da película. Preparáronse os expedientes para os HNT e os tres potentes aceites esenciais (AE) para a súa presentación á EFSA. Isto fíxose despois de determinar como un envase activo debería obter a aprobación para o contacto con alimentos na UE. Os estudos de avaliación do ciclo de vida (ACV) realizáronse de forma continua, incluíndo a avaliación ambiental do ciclo de vida (ELA), o custo do ciclo de vida (ACV) e a avaliación social do ciclo de vida (SLC).

Os resultados mostraron que os HNT non contribúen significativamente aos potenciais impactos ambientais globais. A ACV mostrou que o custo final por m² da película plástica está en liña co custo medio dunha película multicapa no mercado (entre 3 € e 5 €/kg). As ACV mostraron que os maiores riscos identificáronse na fase de extracción de recursos, onde están implicados máis países en desenvolvemento. A xestión da innovación continuou ao longo de todo o proxecto e completáronse os estudos de viabilidade comercial. Realizáronse estudos de aceptación por parte de consumidores e venda polo miúdo a nivel mundial en Europa e China, que mostraron resultados prometedores en termos de aceptación da tecnoloxía NanoPack por parte de consumidores e venda polo miúdo. Exploráronse oportunidades de explotación máis alá do proxecto entre os socios industriais e algúns socios de investigación expresaron interese en colaborar. Os resultados comunicáronse a unha ampla gama de partes interesadas clave a través de diversas ferramentas e canles específicas, incluíndo un sitio web, folletos, resumos, artigos en medios especializados, boletíns informativos, participación nos medios, seminarios web, artigos científicos, vídeos, redes sociais e presenza en eventos.

Producíronse sete publicacións científicas e están en preparación outras dúas baseadas no traballo de NanoPack. Realizáronse obradoiros de formación sobre o uso de HNT como portadores de aceites esenciais antimicrobianos no envasado de alimentos, e o evento final celebrouse en asociación co Evento Internacional de Envasado da AIPIA, onde se presentou amplamente o proxecto. Os membros do consorcio participaron como relatores, dirixiron sesións e tiveron un posto.

Descrición contextual

NanoPack desenvolveu e demostrou a produción, de forma piloto e a grande escala, de materiais antimicrobianos baseados na nanotecnoloxía para prolongar a vida útil dos alimentos mediante un novo envase activo. O obxectivo de NanoPack era desenvolver, ampliar e executar catro ensaios piloto en contornas industriais operacionais para producir películas nanocompostas de polímeros antimicrobianos comercialmente viables que fosen aceptadas tanto por venda polo miúdo como por consumidores. Usando nanotubos de haloisita (HNT) naturais como portadores fiables e seguros de aceites esenciais (OE) naturais bioactivos, o proxecto demostrou que os envases de alimentos NanoPack teñen o potencial de prolongar a vida útil dos alimentos perecedoiros.

Os proxectos piloto incluíron a produción a escala para cargar nanotubos de carbono de alta densidade (HNT) con OE antimicrobianos (Proxecto piloto I), combinar HNT cargados con polímeros para o seu uso como masterbatches na produción de películas (Proxecto piloto II), producir películas utilizando masterbatches producidos no Proxecto piloto II (Proxecto piloto III) e envasar diferentes tipos de alimentos con películas NanoPack.

Avaliáronse a viabilidade comercial, as cuestións de seguridade e regulatorias, os beneficios sociais e o ciclo de vida. Levouse a cabo a planificación da comercialización, asegurouse a protección dos dereitos de propiedade intelectual e preparouse un expediente para a súa presentación á EFSA para a aprobación do uso de HNT como portadores cargados con aceites esenciais específicos como axentes antimicrobianos en envases de alimentos.

Información adicional

Baseándose nas leccións aprendidas de intentos previos de industrializar e comercializar nanomateriais en envases de alimentos, NanoPack demostrou, validou e puxo a proba películas antimicrobianas en aplicacións flexibles de envasado de alimentos. Ao sacar a nova nanotecnoloxía do laboratorio e ampliar os distintos procesos da cadea, o proxecto levou a tecnoloxía á produción a grande escala en entornos industriais do mundo real. Abordou os desafíos científicos, tecnolóxicos, económicos, de seguridade e regulatorios, así como as barreiras para promover a industrialización e a comercialización de novos nanocompostos poliméricos e HNT activos capaces de subministrar cargas útiles bioactivas.

Os estudos de toxicoloxía ambiental levaron a cabo a primeira avaliación in vivo do uso de HNT na produción de envases de alimentos e crearon directrices para o seu uso seguro. Estudouse a seguridade do persoal nos sitios piloto e o proxecto NanoPack é o primeiro en informar destes resultados. Os estudos de migración mostraron que os HNT non migran fóra das películas, mentres que os OE si o fan para inducir actividade antimicrobiana xunto con efectos organolépticos. Abordáronse cuestións regulamentarias e preparouse un conxunto de catro expedientes para a súa presentación á EFSA, nos que se solicita a aprobación para explotar o HNT e tres aceites esenciais (carvacrol, timol e cinamaldehído) para o envasado de alimentos con actividade antimicrobiana. Como parte das actividades de innovación, describíronse os pasos para levar a tecnoloxía a TRL 9 e importantes actividades de divulgación e comunicación xeraron interese na adopción de NanoPack.

Coordinadores
  • TECHNION - ISRAEL INSTITUTE OF TECHNOLOGY