Projecte H2020 NanoPack: Línia pilot de producció de nanocompostos polimèrics funcionals a partir de nanotubs de halloysita naturals: demostració d'alliberament controlat d'antimicrobians actius en aplicacions d'envasament d'aliments.
- Tipus Projecte
- Estat Completat
- Execució 2017 -2019
- Pressupost assignat 7.665.218,00 €
- Àmbit Europeo
- Font principal de finançament H2020
- Web del projecte Proyecto NanoPack
NanoPack demostrarà una solució per prolongar la vida útil dels aliments mitjançant l'ús de noves superfícies antimicrobianes intel·ligents, aplicades en productes d'envasament actiu d'aliments. S'implementaran línies pilot en entorns industrials operatius per fabricar pel·lícules polimèriques antimicrobianes comercialment viables i acceptades pels consumidors. Això minimitzarà la quantitat de conservants necessaris per mantenir la frescor, afegir valor i garantir la seguretat a tota la cadena de subministrament.
El projecte emprarà nanotubs de halloysita (HNT) naturals com a portadors fiables i assegurances de compostos bioactius que no poden migrar de l'envàs als aliments. Maximitzant la seguretat, alliberen lentament petites quantitats d'agents naturals potents, volàtils i d'ampli espectre a l'espai de cap de l'envàs. L'ús de la nanotecnologia permet:
- Introduir molècules sensibles a pel·lícules polimèriques.
- Mantenir la funcionalitat antimicrobiana sense afectar les propietats de la pel·lícula.
- Fabricar potents superfícies antimicrobianes amb propietats ajustables, alhora que crea un efecte de "guardià" activat pel pH per alentir l'alliberament de la càrrega encapsulada. La pel·lícula resultant exhibirà propietats antimicrobianes que no arriben a la tecnologia actual d'avantguarda.
Els processos de tota la cadena de subministrament es validaran mitjançant cinc proves pilot en línies de producció existents:
- Càrrega d'antimicrobians.
- Producció de polímer HNT antimicrobià.
- Producció de pel·lícula d'envasament antimicrobiana
- Ús del nou envàs en productes alimentaris. S'avaluarà la viabilitat comercial, incloent-hi l'acceptació del consumidor i els aspectes legals, reguladors, de seguretat i mediambientals.
L'èxit de NanoPack resultarà en un envàs alimentari antimicrobià basat en nanotecnologia, validat i acceptat pel consumidor, que millorarà la seguretat alimentària, previndrà brots de malalties transmeses pels aliments i reduirà el malbaratament d'aliments causat pel deteriorament prematur. Uns productes de més rendiment, més segurs i intel·ligents posicionaran Europa com a líder en nanotecnologia alimentària i envasos antimicrobians intel·ligents, alhora que impulsaran la competitivitat i el creixement del sector.
Les activitats van incloure treball preparatori, quatre pilots i activitats per augmentar l'impacte del projecte. El treball preparatori va incloure la funcionalització de les superfícies internes i externes dels HNT per maximitzar la càrrega i l'alliberament controlat de càrregues útils antimicrobianes. A més, es va provar l'activitat antimicrobiana de 12 EO i les combinacions contra microorganismes alimentaris rellevants. Específicament, una combinació de carvacrol, timol i cinamaldehid va mostrar una activitat antimicrobiana molt prometedora i sinèrgica contra E. coli, Listeria innoqua i Penicillium commune (que representen bacteris Gram positius, bacteris Gram negatius i floridura, respectivament) i es van provar diferents concentracions baixes concentracions. Es va realitzar un escalat exitós del procés de càrrega en 3 tipus de HNT: prístins (sense processar) i 2 tipus de HNT funcionalitzats: gravats i silanitzats. El procés de càrrega imparteix estabilitat tèrmica millorada en almenys 30 °C als EO, cosa que permet la seva composició en estat fos amb polímers a altes temperatures de fabricació. Es va realitzar amb èxit la composició per fusió de tres tipus de HNT carregats del Pilot I amb diferents polímers. Es van caracteritzar els masterbatxes del Pilot II per avaluar la processabilitat i l'activitat antimicrobiana. El processament de diversos compostos com a part del Pilot III es va realitzar utilitzant les instal·lacions existents en plantes pilot industrials. A més, es van produir pel·lícules en instal·lacions industrials grans i petites, CFlex i Tommen, respectivament, fet que va demostrar la transferibilitat de la tecnologia a plantes de producció grans i petites.
Es van provar diverses configuracions de pel·lícules actives NanoPack (diferents números de capes i diversos continguts d'olis essencials) en diferents sistemes alimentaris, incloent productes lactis, productes de forn, carn, peix i productes frescos (cireres). Es va fer una avaluació de la seguretat de l'ús de HNT, tant per al personal que treballa en la fabricació de productes com per als consumidors que consumeixen aliments envasats amb NanoPack. Estudis de seguretat i toxicitat en ratolins van revelar que els HNT no causen citotoxicitat; no obstant això, els HNT gravats (e-HNTS) es van associar amb inflamació pulmonar. El treball amb HNT durant l'aplicació a gran escala de HNT pristins i gravats és viable si es prenen les precaucions recomanades. Estudis ecotoxicològics van investigar els efectes dels HNT prístins i els e-HNT al medi aquàtic. Les proves amb D. magna no van mostrar inhibició de la reproducció en el cas dels HNT prístins, però els e-HNT van perllongar el període fins a la primera cria i van reduir el nombre de cries vives. Els resultats van impulsar la decisió de procedir únicament amb HNT prístins. Els estudis de migració van mesurar el moviment dels HNT i els olis essencials des de les pel·lícules fins als aliments. Es va concloure que els HNT no migren fora de la pel·lícula. Es van preparar expedients per als HNT i els tres potents olis essencials (OE) per presentar-los a l'EFSA. Això es va fer després de determinar com un envàs actiu havia d'obtenir l'aprovació per a contacte amb aliments a la UE. Es van fer estudis d'avaluació del cicle de vida (ECV) de manera contínua, incloent-hi l'avaluació ambiental del cicle de vida (EAV), el cost del cicle de vida (ECV) i l'avaluació social del cicle de vida (ECV-s).
Els resultats van mostrar que els HNT no contribueixen significativament als possibles impactes ambientals globals. L'ECV va mostrar que el cost final per m² de la pel·lícula de plàstic s'ajusta al cost mitjà d'una pel·lícula multicapa al mercat (entre 3 i 5 €/kg). L'ECV-s va mostrar que els riscos més grans es van identificar en la fase d'extracció de recursos, on participen més països en desenvolupament. La gestió de la innovació va continuar durant tot el projecte i es van concloure els estudis de viabilitat comercial. Es van fer estudis d'acceptació per part de consumidors i detallistes a nivell global a Europa i la Xina, que van mostrar resultats prometedors quant a l'acceptació de la tecnologia NanoPack per part de consumidors i detallistes. Es van explorar oportunitats d'explotació més enllà del projecte entre socis industrials i alguns socis de recerca van expressar interès per col·laborar-hi. La comunicació dels resultats a una àmplia gamma de grups d'interès clau es va fer a través de diverses eines i canals específics, incloent-hi un lloc web, fulletons, roll-ups, articles en mitjans especialitzats, butlletins informatius, participació en mitjans, seminaris web, articles científics, vídeos, xarxes socials i presència en esdeveniments.
Es van produir set publicacions científiques i dues més estan en preparació basades en el treball de NanoPack. Es van realitzar tallers de capacitació sobre l'ús d'HNT com a portadors d'olis essencials antimicrobians en envasos d'aliments, i l'esdeveniment final es va celebrar en associació amb l'esdeveniment internacional d'envasament d'AIPIA, on es va presentar àmpliament el projecte. Els membres del consorci van participar com a ponents, van dirigir sessions i van comptar amb un estand.
NanoPack va desenvolupar i va demostrar la producció, a escala pilot ia més gran escala, de materials antimicrobians basats en nanotecnologia per prolongar la vida útil dels aliments mitjançant un nou envàs actiu. L'objectiu de NanoPack va ser desenvolupar, ampliar i executar quatre proves pilot en entorns industrials operatius per fabricar pel·lícules nanocompostes de polímers antimicrobians comercialment viables i acceptades tant per detallistes com per consumidors. Utilitzant nanotubs de halloysita (HNT) naturals com a portadors fiables i assegurances d'olis essencials (AE) naturals bioactius, el projecte va demostrar que els envasos alimentaris NanoPack tenen el potencial de prolongar la vida útil dels aliments peribles.
Els pilots van incloure la producció a major escala per a la càrrega de HNT amb AE antimicrobians (Pilot I), la combinació d'HNT carregats amb polímers per al seu ús com a masterbatches en la producció de pel·lícules (Pilot II), la producció de pel·lícules utilitzant masterbatches produïts al pilot II (Pilot III) i l'envasat de diferents tipus de tipus.
Es van avaluar la viabilitat comercial, les qüestions de seguretat i normatives, els beneficis socials i el cicle de vida. Es va planificar la comercialització, es va assegurar la protecció dels drets de propietat intel·lectual i es va preparar un conjunt d'expedients per presentar-los a l'EFSA per obtenir l'aprovació per utilitzar HNT com a portadors carregats amb olis essencials específics com a agents antimicrobians en envasos d'aliments.
Basant-se en les lliçons apreses d'intents previs d'industrialitzar i comercialitzar nanomaterials en envasos d'aliments, NanoPack va demostrar, validar i realitzar proves pilot de pel·lícules antimicrobianes en aplicacions d'envasos flexibles d'aliments. els desafiaments científics, tecnològics, econòmics, de seguretat i reguladors, així com les barreres per promoure la industrialització i comercialització de nous nanocompostos de polímers i HNT actius, capaços d'alliberar càrregues útils bioactives.
Els estudis de toxicologia ambiental van realitzar per primera vegada una avaluació in vivo de l'ús d'HNT en la producció d'envasos d'aliments i van crear directrius per a un ús segur. amb els efectes organolèptics. Es van abordar qüestions regulatòries i es va preparar un conjunt de quatre expedients per a la seva presentació a l'EFSA, sol·licitant l'aprovació per explotar HNT i tres olis essencials (carvacrol, timol i cinamaldehid) per a l'envasament d'aliments amb activitat antimicrobiana en les activitats difusió i comunicació van generar interès a l'adopció de NanoPack.
- TECHNION - ISRAEL INSTITUTE OF TECHNOLOGY