Proxecto H2020 MyToolBox: Alimentos e pensos seguros mediante unha caixa de ferramentas integrada para a xestión de micotoxinas
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2016 -2020
- Orzamento asignado 4.997.660,75 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
- Páxina web do proxecto MyToolBox
As perdas de colleitas debido á contaminación por fungos e micotoxinas convertéronse nunha ameaza xeneralizada, poñendo en perigo a seguridade e a rendibilidade dos alimentos. Non obstante, unha solución revolucionaria está no horizonte. O proxecto MyToolBox, financiado pola UE, mobilizará unha colaboración diversa, que inclúe o mundo académico, agricultores, pemes tecnolóxicas, expertos da industria alimentaria e responsables políticos, coa misión de reducir drasticamente as perdas de colleitas ata nun 90 %.
En concreto, o proxecto adoptará unha abordaxe holística que abrangue intervencións previas e posteriores á colleita, investigación sobre resistencia xenética, modelos preditivos e tecnoloxías innovadoras. Ademais da prevención, esta iniciativa abordará opcións de utilización segura para lotes contaminados. En resumo, MyToolBox representa un raio de esperanza na loita contra a contaminación por fungos e micotoxinas, garantindo un futuro máis resiliente e sostible para a agricultura.
MyToolBox mobiliza unha colaboración entre múltiples partes interesadas (o sector académico, os agricultores, as pemes tecnolóxicas, a industria alimentaria e as partes interesadas nas políticas) para desenvolver novas intervencións destinadas a lograr unha redución do 20–90 % nas perdas de colleitas debido á contaminación por fungos e micotoxinas. MyToolBox non só implementará unha estratexia "do campo á mesa", senón que tamén considerará opcións para o uso seguro de residuos contaminados, como a produción eficiente de biocombustible.
Un compoñente importante de MyToolBox, que tamén distingue esta proposta dos esforzos anteriores no ámbito da redución de micotoxinas, é a subministración de medidas recomendadas aos usuarios finais en toda a cadea alimentaria e de pensos nunha caixa de ferramentas baseada na web. A investigación de vangarda dará lugar a novas intervencións, que se integrarán xunto coas medidas existentes no conxunto de ferramentas, orientando os usuarios finais sobre as medidas máis eficaces que se deben tomar para reducir as perdas de colleitas. Centrarémonos nos cereais de grans pequenos, millo, cacahuetes e figos secos, aplicables ás condicións agrícolas da UE e da China.
As perdas de colleitas empregando as prácticas existentes compararanse coas perdas de colleitas tras novas intervencións previas á colleita, incluíndo a investigación sobre a resistencia xenética ás infeccións fúnxicas, o control cultural, o uso de novos biopesticidas (que cumpran os estándares da agricultura ecolóxica), tratamentos de biocontrol competitivos e o desenvolvemento de modelos de prognóstico para predicir a contaminación por micotoxinas. A investigación sobre medidas poscolleita, incluída a monitorización en tempo real durante o almacenamento, a clasificación innovadora dos cultivos mediante tecnoloxía de visión e as novas tecnoloxías de moenda, permitirán o procesamento de grans con niveis máis altos de micotoxinas sen violar os límites regulamentarios nos produtos acabados.
A investigación sobre os efectos da cocción nos niveis de micotoxinas proporcionará unha mellor comprensión dos factores de proceso empregados na avaliación do risco de micotoxinas. A participación de institucións chinesas líderes ten como obxectivo establecer unha cooperación sostible na investigación de micotoxinas entre a UE e a China.
- UNIVERSITAET FUER BODENKULTUR WIEN (BOKU)